教育王國

標題: ESF to local primary [打印本頁]

作者: icecool    時間: 14-8-21 09:29     標題: ESF to local primary

想問下若讀國際學校幼稚園,如E S F,但不打算讀國際學校小學,如何銜接。有冇人試過。咁佢地得k1,k2咁之後一年點算。

作者: HC-Mum    時間: 14-8-21 10:02

相信真的很銜接,尤其是ESF kinders(及部分真正international kindergartens) 的中文只是聊勝於無。
如你讀國際幼稚園是想provide english environment..可考慮一些英普幼稚園如SC,LH等。當然英文exposure較真正 IS 少一點,但相對中文就能夠和本地小一接軌。
若你只心儀IS kinder的stress-free 課程,可考慮本地一些happy schools e.g creative. 這些學校基本上也是為升本地小學而設,但又不會太催谷。
作者: oooray    時間: 14-8-21 10:19

完全同意樓上說法。
不打算讀國際學校小學而走去讀(真正個d)國際幼稚園;我保證你後悔。

只有打算讀國際學校小學而最終冇學校收的家長先會無奈行呢條路。

讀完2年唔讀/冇得讀國際學校小學咪去讀local kindergarten k3;自行搵local P.1 or大抽獎升小一。
但到時中文唔得;英文唔見特別好。兩頭唔到岸....
作者: FattyDaddy    時間: 14-8-21 10:29

icecool 發表於 14-8-21 09:29
若讀國際學校幼稚園,如E S F,但不打算讀國際學校小學 ...
If you don't intend to have your children follow the IS route from primary school onwards, it is better for you to start your children on the right path by choosing local kindergartens.

The "good" local primary schools look for certain qualities in their candidates, like being able to write simple sentences in Chinese and English and having a portfolio of certificates, most international kindergartens including ESF ones do not prepare their pupils to face those challenges so their chances of being admitted are slim.

It is possible to send your children to an international kindergarten and bring them up to the "good" standard by supplementing their studies with lots of after school tuition, or by sending them to 2 kindergartens, one local and one international, but this is really for people who have not made up their minds regarding IS or LS and want to keep their options open for a while longer, if you have already decided then there is no point.

作者: torunpoland    時間: 14-8-21 10:48     標題: 回覆:icecool 的帖子

點解想讀英基幼稚園,但又唔打算讀國際學校?點解會有這種想法?

作者: oooray    時間: 14-8-21 10:59

回覆 FattyDaddy 的帖子

Personally i agree with you (and i did what u said) but i am afraid you will become a "porcupine" after touching the taboo of studying 2 kindergarten...
作者: FattyDaddy    時間: 14-8-21 11:37

oooray 發表於 14-8-21 10:59
touching the taboo of studying 2 kindergarten ...
It may be taboo but it is reality also, from my personal observation at least 10% of ESF parents do it. Nowadays with admission to international primary schools becoming more and more competitive I expect even more people will do it, not because they have not decided between IS or LS, but because they want a Plan B in case their children can't continue down the IS path. I may not agree with this practice but I won't criticize it either.

作者: naschkatze    時間: 14-8-21 12:46     標題: 回覆:ESF to local primary

小兒正讀ESF K1.  雖然不知道閣下為何有此想法, 不過有些聽說local primary school 小一interview 不會考中文, 如港大同學會.

作者: naschkatze    時間: 14-8-21 12:49     標題: 回覆:ESF to local primary

One option is to finish grade 1 in ESF and apply for local schools.

作者: naschkatze    時間: 14-8-21 12:50     標題: 引用:小兒正讀ESF+K1.++雖然不知道閣下為何有此

原帖由 naschkatze 於 14-08-21 發表
小兒正讀ESF K1.  雖然不知道閣下為何有此想法, 不過有些聽說local primary school 小一interview 不會考中 ...
如有誤, 請更正.

作者: torunpoland    時間: 14-8-21 12:58     標題: 回覆:naschkatze 的帖子

我不知道面試所要求的中文程度,但老老實實,以國際學校的中文的「牛羊豆米」,過到面試,接唔接到小一的「命運、興奮、震撼」?

作者: FennieMan    時間: 14-8-21 13:09     標題: 引用:我不知道面試所要求的中文程度,但老老實實

原帖由 torunpoland 於 14-08-21 發表
我不知道面試所要求的中文程度,但老老實實,以國際學校的中文的「牛羊豆米」,過到面試,接唔接到小一的「 ...
英基幼稚園連'牛羊豆米'都冇喎

作者: torunpoland    時間: 14-8-21 13:45     標題: 回覆:FennieMan 的帖子

嘩,牛羊豆米都冇,點上本地小一?(唔好講新興的直資,普通律小都頗難接)

作者: huba    時間: 14-8-21 14:46     標題: 引用:想問下若讀國際學校幼稚園,如E+S+F,但不

原帖由 icecool 於 14-08-21 發表
想問下若讀國際學校幼稚園,如E S F,但不打算讀國際學校小學,如何銜接。有冇人試過。咁佢地得k1,k2咁之後 ...
小兒在唸直資小學,他的同學中有些是來自國際幼稚園的,相信他們的家長在孩子唸幼稚園時有安排學習中文。

作者: annie40    時間: 14-8-21 15:23

回覆 torunpoland 的帖子

我不知道面試所要求的中文程度,但老老實實,以國際學校的中文的「牛羊豆米」,過到面試,接唔接到小一的「命運、興奮、震撼」?
六岁前孩子的学习速度是超强, 如果做好引发孩子的学习'好奇'和'心态,和专注力, 再多再深的字,三个月内必然追上, 再过三个月是追过了.....

作者: shadeslayer    時間: 14-8-21 20:33     標題: 引用:嘩,牛羊豆米都冇,點上本地小一?(唔好講

嘩,牛羊豆米都冇,點上本地小一?(唔好講新興的直資,普通律小都頗難接)

...
係本地學校近十年的要求提升了很多。阿女讀本地幼稚園時真係學牛,水,口,豆,等。

作者: licpd    時間: 14-8-21 20:34

回覆 annie40 的帖子

你講得對。

作者: shadeslayer    時間: 14-8-21 20:36     標題: 引用:回覆+torunpoland+的帖子 我不知道面試所

原帖由 annie40 於 14-08-21 發表

我不知道面試所要求的中文程度,但老老實實,以國際學校的中文的「牛羊豆米」, ...
學寫字不難,學字意才難,幼童如何意會忐忑不安,震撼心靈?

作者: torunpoland    時間: 14-8-21 22:34     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

所以我不嬲都話依家小學中文不必要地越來越深。

作者: annie40    時間: 14-8-21 23:00

回覆 shadeslayer 的帖子

小一的字無甘深。小三同學能看書的,已經能意會了。
作者: icecool    時間: 14-8-22 00:39     標題: 回覆:ESF to local primary

多謝咁多位意見。其實因為妹妹佢已經有哥哥讀緊local 幼稚園(不是名校),佢一定有位入讀。加上妹妹講野,表達都好好,亦上過E S F playgroup,佢都鍾意該環境。加上哥哥嘅經驗所以先有讀I S念頭。

因當日搬屋,遲搵學校,哥哥入左local,我一向都冇咩要求佢地要幾叻,language要幾好。所以我覺local幼稚園都ok。哥哥今年升k2,觀察下老師,校長都覺佢讀I S好啲,佢好聰明,學野快,觀察力強,鍾意自己explore多過坐定定聽你講。問題黎啦,原來依定啲幼稚園,就算唔係名校都已經好早要坐定定學寫字,呢個我冇expect過係咁。哥哥用筆ok,揸得都靚,但真係未ready寫字。我去過test佢手肌,真係好諷刺,result係依香港local norm,佢delay,跟國際,佢係ok。 我覺得佢地未ready好去寫字,硬逼冇意思。

問題黎啦, k2已經冇位俾佢去I S,我相信佢讀緊local,入到is primary機會都微。妹妹呢,佢學language幾有天份,加上我唔想佢好似哥哥咁被迫係制度下壓迫,所以先諗諗下好唔好讀is。我知自己諗多左,你報啫,咁多人,收佢先算。但我又諗真係入左咁係咪要一直讀is。如哥哥都轉is,兩個學費真係幾金,我都要打算下。所以先有咁嘅問題。

作者: torunpoland    時間: 14-8-22 08:11

那麼,家長要額外投放資源。例如,父母教導,或者聘用中文家教老師。單靠學校的中文,我頗有保留。

作者: torunpoland    時間: 14-8-22 08:15

回覆 icecool 的帖子

[size=15.333333015441895px]原來依定啲幼稚園,就算唔係名校都已經好早要坐定定學寫字——> 真係越走越癲,K2生要默書呀,你知唔知?我聽我朋友講先知,我真係唔敢相信。辛苦的是我朋友的仔是超細仔(12月底出世),比我個仔只大7個月,但要默書喎!但我個仔連ABC都未寫好!
作者: poonseelai    時間: 14-8-22 08:46     標題: 回覆:ESF to local primary

據我所知,教署指引是K2下學期才可執筆寫字,之前只可畫下缐,因手仔小肌肉未ready,不過好多學校一早偷步,可憐的是小朋友

作者: CaCa800    時間: 14-8-22 18:15     標題: 引用:據我所知,教署指引是K2下學期才可執筆寫字

原帖由 poonseelai 於 14-08-22 發表
據我所知,教署指引是K2下學期才可執筆寫字,之前只可畫下缐,因手仔小肌肉未ready,不過好多學校一早偷步, ...
我朋友個囝囝讀緊一間近年比較進取及受家長歡迎的幼稚園,K1係學用筆畫虛線,寫幾條線又咪係變成一個英文字。

作者: shadeslayer    時間: 14-8-23 00:26

torunpoland 發表於 14-8-22 08:15

原來依定啲幼稚園,就算唔係名校都已經好早要坐定定學寫字——> 真係越走越癲,K2生 ...

It is just the last 10 years.  I clearly remember my girl's time the kinder was quite easy on everything even though they are a well known school.

The easiest thing to do for any schools is simply to "demand" harder and harder curriculum at a tender age.  The kids and parents will bend over backwards to meet the "required" standard.  They will tell you most other students can do wor, it is your kids problem and will not even lift a finger to help.

Of course not all schools are like that but there is clearly a trend in this direction.  Not good in my opinion.

作者: naschkatze    時間: 14-8-23 00:37     標題: 引用:回覆+torunpoland+的帖子 我不知道面試所

原帖由 annie40 於 14-08-21 發表

我不知道面試所要求的中文程度,但老老實實,以國際學校的中文的「牛羊豆米」, ...
我的看法也正跟妳一樣.  

作者: annie40    時間: 14-8-23 08:42

據知明愛和救世軍屬下的幼稚園依然堅持K2下學期 后才开始為一点字,亦不鼓勵小肌肉未發展的孩子寫很多字,可K3學得很快很好,上小一完全沒問題,重點是孩子很愛上學,也爱學習。

常見情況是家長看到別家孩子中英数樣樣先教很多,因此十分担心自己孩子大落后,因而加入更早教行列,事實上無論如何早學,懂得的是皮毛中的皮毛而已。孩子學習的重點是喜愛上學,有良好心態,持續學習。這些全是家長的教育工程,選擇還可以的小學,低低調調的平常心便是。

后,因而加入無理的早教行列。事實牛無論如何口

作者: annie40    時間: 14-8-23 08:55

可以報名,順其自然,考到了就重新認真檢視需要,世上沒有最好的學校,亦沒有最合適的學校。
自己的孩子很好就是了,準備充足便不要煩吧。

作者: Jane1983    時間: 14-8-23 10:03

非常同意,5、6歲的小朋友所謂超前,實在不足為慠。如果谷到小朋友喪失求知興趣,更是得不償失。
我鄰居就是讀是所謂失敗case,讀的IS幼稚園無功課、中文淺,考IS和本地學校都無運,最後要大抽獎先有書讀。個媽媽在這個「打擊」後,痛定思痛,利用暑假,日日伴讀、看中文卡通、寫字...開學後一路都好順,小朋友讀得好好。

作者: sammypsng    時間: 14-9-26 14:25

我想第日幫個女考ESF Kindergarten, 可否分享一下應如何準備?

作者: soright    時間: 14-9-26 19:33     標題: 回覆:icecool 的帖子

如take Esf, 中文一定比出面淺。仲要係簡體字。所以,家長只有在家同小朋友下功夫及再出去補下中文。

作者: bigbighei    時間: 14-10-4 15:41     標題: 引用:嘩,牛羊豆米都冇,點上本地小一?(唔好講

...
講得好啱!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5