教育王國

標題: 請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療? [打印本頁]

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-19 19:18     標題: 請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

朋友提過話好有效for自閉寶寶,請問有無家長可以分享下?

作者: benlam1230    時間: 14-7-21 13:33

我個仔而家每星期一次髗骶骨治療, 做了大約3個月,  感覺言語方面進步快了, 情緒也比以前穩定.
我個仔讀緊 s 位, 到底是學校教得好 還是髗骶骨治療有效 就唔知.
我個人覺得都可以一試.

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-21 13:39     標題: 回覆:benlam1230 的帖子

謝謝你的回覆,請問除了這個治療和S位,還有做其他嗎?例如:針灸
小兒剛剛已足6歲,本年度不能讀s位,會重讀k3..到現仍未有句子,仍說外星話(但智能各樣是正常)sigh

作者: benlam1230    時間: 14-7-21 15:35

無試過針炙~~我個仔4歲幾快5歲都係未有句子.

作者: BKVIP    時間: 14-7-21 15:49     標題: 回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

3年前我試過做髗骶骨,你可search 返我之前的post ,很詳細講如何做。

我個case 係2歲未講嘢,做左2堂左右開左竅,由講單字,跟人講嘢,到有簡單句子,我好肯定係髗骶骨幫左佢,個時有讀e 位無乜用,姑娘仲叫我唔駛試龐門左道嘢,好彩我無聽佢講。

作者: kevin662255    時間: 14-7-21 17:51

請問喺邊度做髗骶骨治療?
作者: 仔仔Baby    時間: 14-7-21 22:10

BKVIP 發表於 14-7-21 15:49
3年前我試過做髗骶骨,你可search 返我之前的post ,很詳細講如何做。

我個case 係2歲未講嘢,做左2堂左右 ...
我都想要啲資料
作者: BKVIP    時間: 14-7-22 15:08     標題: 引用:請問喺邊度做髗骶骨治療?

原帖由 kevin662255 於 14-07-21 發表
請問喺邊度做髗骶骨治療?
我唔想幫人賣廣告,因為髗骶骨的成效因人而異。我個時小朋友只是2歲多d, 可能咁細個成效顯著些。但我都見中心有其他小朋友做左十几廿次,冶療師話個位小朋友有少少進步但我見小朋友的情況仍然嚴重。

作者: BKVIP    時間: 14-7-22 16:36     標題: 回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期做一次,每次45分鐘,頻密程度因人而異。我小朋友呢9次係由唔識講有意思的字,到真係講有意思的單字,再雙詞,再鸚鵡學舌,到有間單的句子。因路途太遠,太貴,同我已覺得比我預期效果好,再做唔會有咩突破,所以無再做。之後我入s位做密集1年,打好底出i 位,無人睇得出佢係a.  佢學習完全跟到,數學中文英文仲叻過同年紀小朋友。當然這都要計劃好,打好個底,唔好怕咩s 位,總之爭取最好的資源俾小朋友,就做到父母的責任了。

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-22 18:50     標題: 回覆:BKVIP 的帖子

謝謝你的資料, 我仔仔已經足6歲但仍是說外星話,我已book星期四帶他去做第一次,好緊張因聽聞過程中會有小小辛苦,但有些小朋友都接受到⋯唉~希望真的有效啦

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-22 18:51     標題: 回覆:kevin662255 的帖子

我是上yahxx search⋯你可以找找

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-22 18:52     標題: 回覆:BKVIP 的帖子

對不起找不到有關帖子,請問標題是?

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-22 18:53     標題: 引用:3年前我試過做髗骶骨,你可search+返我之前

原帖由 BKVIP 於 14-07-21 發表

我個case 係2歲未講嘢,做左2堂左右 ...

作者: Alam123    時間: 14-7-22 21:15     標題: 引用:講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期

原帖由 BKVIP 於 14-07-22 發表
講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期做一次,每次45分鐘,頻密程度因人而異。我小朋友呢9次係由唔識 ...
請問小朋友幾歲入S位?有冇再加其它訓練或治療?可否pm 我在哪做顱底骨?

作者: Jaydenbbwong    時間: 14-7-22 21:59     標題: 引用:講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期

原帖由 BKVIP 於 14-07-22 發表
講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期做一次,每次45分鐘,頻密程度因人而異。我小朋友呢9次係由唔識 ...
可否pm我在哪裡做?我都想要有關資料。謝謝!

作者: Vivianb    時間: 14-7-23 14:28

可否pm我在哪裡做?我都想幫個做做下。
同埋幾錢一次?
作者: BKVIP    時間: 14-7-23 17:04     標題: 引用:對不起找不到有關帖子,請問標題是? +

原帖由 馬騮仔 於 14-07-22 發表
是3年前的貼,有髗骶骨几個字。

作者: BKVIP    時間: 14-7-23 17:13     標題: 引用:謝謝你的資料,+我仔仔已經足6歲但仍是說外

謝謝你的資料, 我仔仔已經足6歲但仍是說外星話,我已book星期四帶他去做第一次,好緊張因聽聞過程中會有小 ...
其實個時都係瞓住做,治療師全程合埋眼一隻手放頭頂,一隻手放肚仔,一hold 到完場,我仲問做完架喇? 開始時見咁樣都有少少懷疑,不過佢話几堂後唔多唔少會有效果咪試下先,講真我3年前750蚊45分鐘真係好肉痛。點知第2次後阿囝識講單字,然後每次都有唔同突破,情緒都好左。就咁摸頭摸肚阿囝通常瞓著,但後期要做口,阿囝就話好痛,仲好嬲咁喊住做口,治療師話係悉放佢不開心的情緒,由得佢大聲喊。

作者: BKVIP    時間: 14-7-23 17:22     標題: 引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-22+發表講多

原帖由 Alam123 於 14-07-22 發表
請問小朋友幾歲入S位?有冇再加其它訓練或治療?可否pm 我在哪做顱底骨?

...
小朋友3歲入s, 相等於主流k1, 因為我參觀晒區內2間s, 最後只選1間想入的。個時只有髗骶骨同e位,e 位導師話阿囝唔駛入s, i 位已夠,但我想佢有最多的資源幫佢打好個底,好過到時主流i 跟唔到先入返s. 感恩我搵到間好的s學校,佢度身定造k1課程係我囝,k1 已寫字同學加數,比主流幼稚園深,當然佢係叻仔班最叻個個,建立了自信,再出i 位,現已讀左一年i ,代表學校參加數學比賽,中文英文都好好,容許我之後分享,因為a仔有佢地嘅專長,只要把握到再加以發展,係會有好好的表現。

作者: BKVIP    時間: 14-7-23 17:31     標題: 回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

抱歉我唔會pm 大家邊度做,我之前都話過, 髗骶骨嘅認受性,可信性仍然是個迷,當時我係一試心態,因為我本人唔想小朋友受皮肉之苦,又唔想奪去小朋友細個應有的營養,雖說有補給品,但我認為每個人自小飲奶食蛋食豆係天經地義的事,所以任何痛苦或介食我唔會試。

作者: BKVIP    時間: 14-7-23 20:37     標題: 引用:謝謝你的資料,+我仔仔已經足6歲但仍是說外

謝謝你的資料, 我仔仔已經足6歲但仍是說外星話,我已book星期四帶他去做第一次,好緊張因聽聞過程中會有小 ...
介唔介意講下小朋友情況?  几歲做評估? 報告點講? 有無任何政府服務?

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-24 00:07     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-22+發表謝謝

原帖由 BKVIP 於 14-07-23 發表
介唔介意講下小朋友情況?  几歲做評估? 報告點講? 有無任何政府服務?
仔仔屬輕度,3歲讀i位k1..讀到k2老師說S位會更適合。我們便幫仔仔轉了S,讀左一年,因剛足6歲便不再有服務了。
智能評估方面,智力是ok,但因沒有語言(只用到單字和簡單詞語:食餅餅,入房,訓覺,去廁所,要玩電話⋯)偶爾有意思表達:媽咪⋯(指住腳)痛啊!
簡單形容是有input...output很弱,社交方便是有意慾和小朋友玩,但因為沒有言語多數用動作,想叫他人很多時用手拍令其他小朋友/家長誤會,所以經常在公園比人鬧⋯sigh

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-24 00:07     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-22+發表謝謝

原帖由 BKVIP 於 14-07-23 發表
仔仔屬輕度,3歲讀i位k1..讀到k2老師說S位會更適合。我們便幫仔仔轉了S,讀左一年,因剛足6歲便不再有服務了。
智能評估方面,智力是ok,但因沒有語言(只用到單字和簡單詞語:食餅餅,入房,訓覺,去廁所,要玩電話⋯)偶爾有意思表達:媽咪⋯(指住腳)痛啊!
簡單形容是有input...output很弱,社交方便是有意慾和小朋友玩,但因為沒有言語多數用動作,想叫他人很多時用手拍令其他小朋友/家長誤會,所以經常在公園比人鬧⋯sigh

作者: BKVIP    時間: 14-7-24 11:52     標題: 引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-23+發表介唔

原帖由 馬騮仔 於 14-07-24 發表
仔仔屬輕度,3歲讀i位k1..讀到k2老師說S位會更適合。我們便幫仔仔轉了S,讀左一年,因剛足6歲便不再有服務 ...
你話智力ok, 但輕度? 呢度唔係好明。

S位st 有無講仔仔是否口飢問題還是其他問題? 讀s位2年有進步嗎?其實仔仔已並非完全無語言,畢竟已6歲,是健立社交及自信的時候,可能日常的社交失敗令佢更不敢去表達,有時可能係心理令佢卻步。

家裡邊個揍? 有兄弟姐妹嗎?會唔會有朋友的細路咁上下年紀一卜齊玩?學習下相處,叫朋友的小朋友幫下阿囝,始終街個d 唔會知小朋友咩事,俾d 成功感佢先。

你可以試髗骶骨,但成效係點無人知,治療師話越細做越好。

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-24 13:39     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表仔仔

原帖由 BKVIP 於 14-07-24 發表

S位st 有無講仔仔是否口飢問題還是其他問題? 讀s位2年有進步嗎?其實 ...
輕度是指自閉症
評估中心指智力是一般(即不是特別的資優)⋯建議今年重讀k3...下年可入主流。但因為一直做針灸,進步不見很大明顯,所以今天去了試髗骶骨,正如之前有分享說,小朋友只是訓在床上,治療師由腳開始輕輕按,有些位置會hold耐d...剛問了治療師,最好一星期一次(費用好甘),我在考慮兩星期一次試下囉

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-24 13:39     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表仔仔

S位st 有無講仔仔是否口飢問題還是其他問題? 讀s位2年有進步嗎?其實 ...
輕度是指自閉症
評估中心指智力是一般(即不是特別的資優)⋯建議今年重讀k3...下年可入主流。但因為一直做針灸,進步不見很大明顯,所以今天去了試髗骶骨,正如之前有分享說,小朋友只是訓在床上,治療師由腳開始輕輕按,有些位置會hold耐d...剛問了治療師,最好一星期一次(費用好甘),我在考慮兩星期一次試下囉

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-24 13:42     標題: 回覆:BKVIP 的帖子

平時在家是工人姐姐湊,很多時會跟家姐一齊玩,但成日出手家姐都會嬲

作者: BKVIP    時間: 14-7-24 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-24+發表你話

輕度是指自閉症
評估中心指智力是一般(即不是特別的資優)⋯建議今年重讀k3...下年可入主流。但因 ...
係好金 但我見佢開左竅貴都要繼續,所以見有成效後就停左,改用s 密習訓練。我覺得s 位俾到針對性治療,令囝囝講嘢繼續進步,學嘢自信心大左,但社交真係俾唔到個環境,情緒都會抄其他s位小朋友。而i位就提供了後者。

如想去主流小學,記得去學校網頁睇校務報告,個度有晒學校做左咩支援俾sen, 仲要開始參觀學校喇。

作者: BKVIP    時間: 14-7-24 17:19     標題: 引用:平時在家是工人姐姐湊,很多時會跟家姐一齊

平時在家是工人姐姐湊,很多時會跟家姐一齊玩,但成日出手家姐都會嬲

...
咁其實家姐可起到帶頭作用,姐姐是否講英文?

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-24 19:26     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表平時

咁其實家姐可起到帶頭作用,姐姐是否講英文?
家姐有時候5肯讓步成日打交工人說Cantonese ..因平時工人陪仔上小組,慶幸她肯配合用老師的方法對我仔仔

作者: BKVIP    時間: 14-7-25 06:34     標題: 引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-24+發表咁其

家姐有時候5肯讓步成日打交工人說Cantonese ..因平時工人陪仔上小組,慶幸她肯 ...
最緊要搵到可靠的姐姐。咁佢有兄弟姐妹每日都有社交呢。

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-25 12:06     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-24+發表家姐

原帖由 BKVIP 於 14-07-25 發表
最緊要搵到可靠的姐姐。咁佢有兄弟姐妹每日都有社交呢。
我呢個ok ga..不過都要仔仔努力⋯昨日做完好似無咩特別,希望仔做多幾次會有改善啦

作者: BKVIP    時間: 14-7-25 16:23     標題: 引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-25+發表最緊

原帖由 馬騮仔 於 14-07-25 發表
我呢個ok ga..不過都要仔仔努力⋯昨日做完好似無咩特別,希望仔做多幾次會有改善啦

...
以前我phone interview 工人,問佢點解唔做現任僱主份工,佢話唔想揍a仔,好辛苦。我以前個工人投訴我仔晚上喊嘈醒佢,之後搏炒  

我印象都係做完1星期左右,感覺到情緒有d 唔同,好左囉,跟住每次都有突破。加油。

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-28 18:56     標題: 引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+14-07-25+發表我呢

原帖由 BKVIP 於 14-07-25 發表
以前我phone interview 工人,問佢點解唔做現任僱主份工,佢話唔想揍a仔,好辛苦。我以前個工人投訴我仔晚 ...
做完治療的第四天,感覺仔仔定左dd,少左外星話,多左d聽不清楚的詞語,希望不只是心理作用啦

作者: 馬騮仔    時間: 14-7-30 18:23     標題: 回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

大家不用pm我攞資料了,其實我都是在yahoo找的,畢竟仔仔只做了一次治療,我也不能肯定功效,而且我仔仔一直都有針灸,所以究竟是哪樣幫到他我也不清楚,我只希望幫到他進步就滿足了

作者: yicbc    時間: 14-8-1 15:26

髗骶骨有用, 我仔做左一年有多, 最大得益係口肌好左
作者: 馬騮仔    時間: 14-8-5 08:32     標題: 回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

今天很感恩、很開心⋯老公本來不太同意做臚底骨治療(怕我被騙),但今朝竟主動問仔仔幾時再做,並說仔仔多左很多句子⋯
仔仔今天下午會做第二次治療,希望他越來越進步啦⋯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5