教育王國

標題: 請問有冇BAND 1生叩門成功左架 [打印本頁]

作者: dororo    時間: 14-7-11 15:40     標題: 請問有冇BAND 1生叩門成功左架

我叩左三間,但仲未有消息
作者: kncl    時間: 14-7-11 16:01

dororo 發表於 14-7-11 15:40
可能就快有消息啦!
再等吓啦!

作者: kwokSS    時間: 14-7-11 16:03

我又是等緊,
作者: ben101123    時間: 14-7-11 16:04     標題: 回覆:請問有冇BAND 1生叩門成功左架

我都係

作者: dororo    時間: 14-7-11 16:09

回覆 kwokSS 的帖子

好失望,個女IN到挫晒銳氣,勁DOWN
尤其今日果間

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-11 16:09

dororo 發表於 14-7-11 15:40
學業成績如何?Band幾?頭或尾?叩左邊三間?
作者: kwokSS    時間: 14-7-11 16:15

回覆 dororo 的帖子

有得in起碼還有機會,我看怕冇機會in了,今日最後限期.

作者: sai1031    時間: 14-7-11 18:36

大家不要灰心,音樂椅不停轉!
作者: eviza_snow    時間: 14-7-11 19:34     標題: 回覆:dororo 的帖子

有,已經到叩門果間註冊了,不用灰心,上年有朋友考完pre s1後先收到心儀果間b1 school電話!

作者: dororo    時間: 14-7-11 19:51

回覆 eviza_snow 的帖子

恭喜你呀!!!我見到有朋友四點十分收到電話,而自己冇好灰心呀!!!

作者: eviza_snow    時間: 14-7-12 11:24     標題: 回覆:dororo 的帖子

其實唔係我的小朋友,是朋友的仔仔,睇到家長同學生們叩門的情況,我都覺得好心痛,等面上,等電話,真係好down,不過做家長嘅,無論結果係點,都應該比d正能量佢地,支持佢地。因為佢地壓力都好大。其實一日未開學一日都仲有機會,唔洗咁快失望住,平常心面對! 加油

作者: JJChan723    時間: 14-7-12 12:03

有一間叩門收左,但最想果間仲等緊電話
作者: Cherry車厘子    時間: 14-7-12 12:34

祝你地成功!!
作者: jemom    時間: 14-7-12 18:33

回覆 JJChan723 的帖子

係咪長天?有同學仔今早面見完即收了。他自一時有見過,屬九龍城B1生
作者: wendyloo    時間: 14-7-12 22:05

叩了2間九龍城B1a學校,得一間有回覆,考完筆試再面試,後来即收當埸註册。
作者: STee    時間: 14-7-12 22:15     標題: 回覆:請問有冇BAND 1生叩門成功左架

華英今日收咗三個叩門的。

作者: Mattwan    時間: 14-7-12 22:26

會唔會有可能d學校下星期一通知?

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-12 22:38

STee 發表於 14-7-12 22:15
華英今日收咗三個叩門的。
一線學校會要你面試或安排筆試,面試後通常會即知,筆試也會很快就知道。
作者: STee    時間: 14-7-12 22:45     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

華英只是要求8号交表,話9号通知,但結果是昨日通知,職員話要等到昨日四點先知有冇位,不過冇講9号有冇成功叩門的。

作者: JJChan723    時間: 14-7-13 02:13

回覆 jemom 的帖子

咁即係我外甥無希望了。。8號叩學校通知9號即日面試。。到而家都無電話。。
作者: JJChan723    時間: 14-7-13 02:14

外甥自1甲1乙1都揀長天
作者: jemom    時間: 14-7-13 02:23

回覆 JJChan723 的帖子

同學仔也是最心儀那間,只知他自一有見&今早再面見後收了,中間有無筆試or面試和幾時叩同通知就唔清楚。或者你外甥在已叩成功的那間有更好發展呢。希望在明天,加油
作者: JJChan723    時間: 14-7-13 02:29

希望喇,家姐比較緊張
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-13 08:07

STee 發表於 14-7-12 22:45
華英只是要求8号交表,話9号通知,但結果是昨日通知,職員話要等到昨日四點先知有冇位,不過冇講9号有冇成 ...
官方資料是8號交表,9號通知,但現實可能是8號交表,同日黃昏已通知一批,並要求他們在第二天早上註冊,如果他們沒出現9號下午通知下一批,如此類推。整個過程通常會在昨天結束。
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-13 08:12

要知道學生叩門找學校,但同時學校也珍惜好學生,怕他們接受其他學校的offer。
作者: Fafa    時間: 14-7-13 09:42

有!同事的女住皇甫叩湾仔聖芳濟各即日(11号)通知收咗!大家加油!
作者: jemom    時間: 14-7-15 02:57

叩門時學校仍可向教局check到呈分試成績?還是只看學校成績表?
作者: Horsebbj    時間: 14-7-15 07:55     標題: 引用: 叩門時學校仍可向教局check到呈分試成績

原帖由 jemom 於 14-07-15 發表
 叩門時學校仍可向教局check到呈分試成績?還是只看學校成績表?
如果學生在自行時有報名, 學校就可以知道全港呈分排名(只限報名生), 否則只能以成績表作準

作者: jemom    時間: 14-7-15 09:09

Horsebbj 發表於 14-7-15 07:55
如果學生在自行時有報名, 學校就可以知道全港呈分排名(只限報名生), 否則只能以成績表作準

...
如果自行時無報A校,現叩門A校,A校是不能查看到全港呈分排名。如自行報過B校,B校現仍可查看到全港呈分排名(包括第三次)。
我有否理解錯誤?請指教,thanks

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-15 11:44

Horsebbj 發表於 14-7-15 07:55

...
這取決於全港呈分排名表是否實體文件,還是只是校管系統的電腦記錄。
作者: Horsebbj    時間: 14-7-15 12:43

王家爸爸 發表於 14-7-15 11:44
這取決於全港呈分排名表是否實體文件,還是只是校管系統的電腦記錄。 ...

你的意思是過了某階段已經不能再查看電腦記錄? 學校不可以先行列印出有關名單? 我不知道排名表是否實體文件, 請指教!
作者: Horsebbj    時間: 14-7-15 12:45

jemom 發表於 14-7-15 09:09
如果自行時無報A校,現叩門A校,A校是不能查看到全港呈分排名。如自行報過B校,B校現仍可查看到全港呈分排 ...

我的理解是這樣, 但是和王家爸爸所說的有出入, 希望有其他高人指正.
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-15 13:20

Horsebbj 發表於 14-7-15 12:43
你的意思是過了某階段已經不能再查看電腦記錄? 學校不可以先行列印出有關名單? 我不知道排名表是否實體文 ...
因為幾年前聽入學講座的時候,有一個校長說,教育局會給學校一份報名生的呈分成績次第(排名表),所以我估排名表可能是實體文件 (Hard Copy Paper Document)。
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-15 13:30

Horsebbj 發表於 14-7-15 12:45
我的理解是這樣, 但是和王家爸爸所說的有出入, 希望有其他高人指正.
我也不太肯定,但如果是實體文件,學校不應該會有更新的排名表,因為教育局不會再打印一次並郵寄到學校。
當然,如果排名表是校管系統的電腦記錄,學校有可能能夠繼續讀取它。
作者: jemom    時間: 14-7-15 18:47

謝謝解答。如果是實體文件,即是第三次呈分排名最好,學校都唔會知。叩門只看成績表,唔會知排名有無升跌?咁面試咪幾緊要

作者: goodenough    時間: 14-7-15 18:57

jemom 發表於 14-7-15 18:47
謝謝解答。如果是實體文件,即是第三次呈分排名最好,學校都唔會知。叩門只看成績表,唔會知排名有無升跌? ...
自行階段,教局出比學校的排名次第是申請同一中學的同學比較。叩門時,還有誰可以比較?
作者: jemom    時間: 14-7-15 19:13

如果叩門那間並無在自行揀&見過呢?
作者: goodenough    時間: 14-7-15 22:28

jemom 發表於 14-7-15 19:13
如果叩門那間並無在自行揀&見過呢?
沒有排名次第,純靠你呈上的文件(包括成績表、獎項、推薦信等)、學校口碑(因此一眾名小學是絕對看高一線)、筆試(如有)和面試。
那些排名次第只是代表同學的師兄姐成績,水份非常高。成績表是代表自己實力,但學校的試題又有深淺。除非中學對叩門同學的學校非常瞭解,或者能夠參照師兄師姐在學校的水平,否則學校會用最原始的方法 - 筆試。

作者: tusenwanee    時間: 14-7-15 23:32     標題: 回覆:請問有冇BAND 1生叩門成功左架

今天仔仔考完ps1,
下午我收到叩門學校電話,明早註冊,但需要問原先間中學取ps1成績。

作者: fionakong2008    時間: 14-7-16 01:27     標題: 回覆:請問有冇BAND 1生叩門成功左架

我地學校同一時間有五個成功叩入瑪利諾,真心覺得佢地好勁

作者: chun媽    時間: 14-7-16 07:25     標題: 回覆:請問有冇BAND 1生叩門成功左架

我有四個朋友仔女已分別成功叩門band 1 中學

作者: Ming0728    時間: 14-7-16 10:20

有呀!我係昨日考完PS1,下午先收到電話,叩門第一志願成功了。大家加油!
作者: dororo    時間: 14-7-16 14:59

回覆 Ming0728 的帖子

咁好呀    恭喜曬你

我打定晒輸數了

作者: rcccpy    時間: 14-7-16 15:54

回覆 fionakong2008 的帖子

近間小學?西利

作者: fionakong2008    時間: 14-7-16 16:50     標題: 引用:回覆+fionakong2008+的帖子 近間小學?西

原帖由 rcccpy 於 14-07-16 發表
回覆 fionakong2008 的帖子

近間小學?西利
大埔舊墟,佢地應該一齊去考呱,我女能夠曾同佢地同一級,也覺光榮。

作者: goodboy1    時間: 14-7-16 17:27

作者: solomonhin12    時間: 14-7-19 08:16

有3個B1派王少清叩可風成功

作者: Thomasykchau    時間: 14-7-21 17:19

OK la, accepted by B1 three schools

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5