教育王國

標題: 無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校? [打印本頁]

作者: momokeikei    時間: 14-6-16 23:05     標題: 無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

一個讀普通學卷幼稚園的小朋友, 無谷, 無奬,  唔識計數, 唔識串字, 唔識做句, 無特別,只係識學校教的中英文生字, 簡單普通話和英語
請問邊間直資或私校有機會會收? 定係直頭唔會有直資或私校收, 可慳返唔洗報?
你們有冇認識有小朋友都係乜都唔識但有直資或私校收?
THANKS!
作者: barrybbmami    時間: 14-6-17 00:02

無谷無獎大有人在,但比本幼稚園書程度中/英可自己讀嗎?例如ORT,簡單計數?
作者: momokeikei    時間: 14-6-17 00:33

乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢, 佢都唔會識讀
計數, 問佢16-2唔識, 但同佢講我買咗16粒糖比佢, 請咗2粒比人食, 剩幾粒? 佢咪識講14囉
作者: bubuG    時間: 14-6-17 00:34     標題: 引用:乜都唔識,+唔識睇中英題目,+學校無教句子,+

原帖由 momokeikei 於 14-06-17 發表
乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢,  ...
唔樂觀。

作者: cutekiddy    時間: 14-6-17 00:46

momokeikei 發表於 14-6-16 23:05
一個讀普通學卷幼稚園的小朋友, 無谷, 無奬,  唔識計數, 唔識串字, 唔識做句, 無特別,只係識學校教的中英文 ...
有私校收,不過係媽媽母校

作者: momokeikei    時間: 14-6-17 00:52     標題: 回覆:bubuG 的帖子

都預咗
我淨係比佢學畫畫同跳舞,閒日淨係溫十分鐘學校教的生字,星期六日淨係玩
既然私校鐘意k2要有小學程度的學生,咁算把啦

作者: MASAYA    時間: 14-6-17 00:58

睇下有冇d私校面試淨係同小朋友傾偈囉,應該唔係間間都只收完成度高既小朋友既
作者: momokeikei    時間: 14-6-17 01:09     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

我就係唔知有冇啲咁既私校所以先問下大家

不過老實講,反正咁多學生考,我做校長都想搵個十項全能既學生啦
但身為媽咪,要我每日勞氣做練習,出去讀劍橋去考試去比賽,咁我寧願每天開開心心同佢傾計玩uno整下嘢食游下水好過

作者: MASAYA    時間: 14-6-17 01:26

momokeikei 發表於 14-6-17 01:09

不過老實講,反正咁多學生考,我做校長都想搵個十項全能 ...
我都唔知,因為冇谷,所以都唔考慮私校,不過我做校長係有心辦教育既,我寧願揀d家長係重視子女成長過程多過考試成績,揀d未開發既小朋友,反正完成度高個d都唔怕冇其它私校收,只係我呢種人冇可能做到校長,尤其是私校,畀咁多錢唔重視成績?
作者: 11B    時間: 14-6-17 06:47     標題: 引用:都預咗 我淨係比佢學畫畫同跳舞,閒日淨係

都預咗
我淨係比佢學畫畫同跳舞,閒日淨係溫十分鐘學校教的生字,星期六日淨係玩
既然私校鐘意k2要 ...
唔系淨私校先鐘意學術高,創意強,有禮貌的小朋友。
傳統名津,地區名津,一线津小,呢d去到叩門時,一樣要大比拼。

作者: momama    時間: 14-6-17 07:14     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

我冇谷個女,情況同樓主相似,考到WKF,聖母,德雅,SFA 。三年前嘅事可能唔作得準,但若果最後派到d乜寶物寶,你就會後悔冇利用呢個機會。

作者: Yanamami    時間: 14-6-17 07:15

我諗Creative Primary會收,理念相同吖~
作者: bearcat2003    時間: 14-6-17 07:34     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

愛閱讀是很關鍵的,這與是否催谷冇關。

作者: sundae525    時間: 14-6-17 07:46     標題: 引用:Quote:原帖由+momokeikei+於+14-06-17+發表

原帖由 11B 於 14-06-17 發表
唔系淨私校先鐘意學術高,創意強,有禮貌的小朋友。
傳統名津,地區名津,一线津小,呢d去到叩門時,一樣要 ...
同意,官津都係一樣。
除非樓主自行的分數好高 or 真係好好運,抽頭幾志願 or 完全唔介意小朋友入咩小學, 否則到叩門自己心儀官津時,你會發現一樣要做卷,interview,比獎項…
呢個就係香港的教育啦。

作者: 剛果公主    時間: 14-6-17 07:50     標題: 引用:Quote:原帖由+11B+於+14-06-17+發表唔系淨

作者: mimics218    時間: 14-6-17 07:55

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-17 08:09     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

我都認同,考小學時識睇簡單中英文圖書、愛閱讀、有基本語文能力、合理地合群、有組織力、解難能力,真係好基本。唔好怪學校揀人,世界上真係有家長可以由得個小朋友長期唔合格、唔交功課、明顯跟唔上老師出到聲都無反應。咁當家長咩準備功夫都唔做,將所有責任交俾學校,你叫人點俾信心家長會緊張孩子學習呢?純粹理性分析,不喜勿插

作者: sissysze    時間: 14-6-17 08:28     標題: 回覆:null

算吧啦,你疊埋心水派乜讀乜,重有預上小一會日日同小朋友開戰,功課呀,默書呀,考試呀

作者: bon_bonny    時間: 14-6-17 08:32     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

我個女今年升K3, 情況同樓主差不多,無谷無獎無識人無宗教無背景,都係比女女學晝晝,游水同跳舞,所以當身邊所有家長都好緊張討論考直資同私校時,我就叠埋心水大抽獎,到時抽到邊間就讀邊間,但而家已經辣到埋身,邊個會唔緊張吖?不過我已經同定自己洗腦,唔好怨,唔好恨,唔好比效,唔好後悔。就算真係入左嗰d我最擔心嘅融合教育,我相信女女都會係當中有所學習,例如學習同理心,感恩,尊重別人等等!

我既然比個女開開心心咁過左6年,無谷無操練,當然個代價就係考唔到直資同私校啦!但我眼見好多家長谷爆個小朋友但都係考唔到,就真係大人同細路都好可憐啊!希望大家(包括自己)可以平常心去面對。健康,童真,同個女嘅關係,重要過贏在起跑線啊!

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-17 08:37     標題: 引用:乜都唔識,+唔識睇中英題目,+學校無教句子,+

乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢,  ...
16-2唔係幼稚園程度,10以內就係

作者: Haz-mama    時間: 14-6-17 08:55

小一競爭一年比一年大,已不可以用我女當時(兩年前)作準則,如果樓主對選校有要求,就要谷獎項去考心儀學校; 否則,叠埋心水等派位好過
作者: MrBeast    時間: 14-6-17 09:04

聽聞有些二線官津小學都幾谷,最好都係襯kg或summer有時間好好裝備小孩, 只要就著小孩發展和能力去安排,盡量生活化和遊戲中學習,又點會谷lei.
作者: sissysze    時間: 14-6-17 09:10     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

二線小學而家好多都好谷,因為校長想上位,分分鐘多功課過一線。我朋友就係甘捉咗虫

作者: Ryan_baba    時間: 14-6-17 09:17

每個家長想法都不一樣,但如果打算只玩大抽獎,真係要有心理準備派到一些比較少人願意讀的學校。雖則話間間學校都有傑出的學生,但在那些小學,小朋友的路亦相對地難行。真的過到自己就可以。
作者: carven1977    時間: 14-6-17 10:07

Charlotte_mom 發表於 14-6-17 08:37
16-2唔係幼稚園程度,10以內就係

雖然唔係幼稚園內程度,但出面好多小朋友已學會了!而我個囝囝已經學識百位除個位數了。乘數双位乘双位都已識。其實樓主講緊可以考咩私校,想搵d唔駛注重成績,只求開心的非傳統學校

作者: HaYi    時間: 14-6-17 10:12

我又覺得"早教"不一定是痛苦的, 只要小朋友喜歡冇問題架, 家長提不提供額外早教是看實際需要, 不是只是迎合私小直資的面試, 其實好多幼稚園過淺, 上官津一二線小一都辛苦的.

如果覺得現在自己個小朋友冇早教但樣樣都不懂, 而其它小朋友就因家長早教而識, 其實家長都已有比較之心, 不如CHECK 下心儀小學的程度再看要否改變自己深信的方式吧.  
作者: moonychan    時間: 14-6-17 10:16

我個女學術唔錯, 幼稚園已經由k1開始一年3考, 一星期默書3次, 數學要做 mental, 又主動, 又唔怕醜, 又如何, 咪又係冇獎在手就冇競爭力, 好現實的, 如果話乜獎都冇, 乜都唔識考到人人想入的小學(叩門 or 私小直資), 真係恭喜晒, 好lucky.

現金的小朋友, 真係十級多才多藝.

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-17 10:48

carven1977 發表於 14-6-17 10:07
雖然唔係幼稚園內程度,但出面好多小朋友已學會了!而我個囝囝已經學識百位除個位數了。乘數双位乘双位都 ...
哎..........邊間學校唔著重成績丫, 點愉快, 交唔出成績, 一樣俾人淘汰, 收唔到生就等摺, 想校董會撥款都難, 校長都無得撈呀

所以就算標榜愉快的學校(愉快唔等於唔睇成績)如港同, 播道, 真道等, 邊間唔考基本學術丫, 好似我之前講, 自己識睇書, 兩文三語真係好基本

作者: 靖淇媽咪    時間: 14-6-17 10:55

基督教音小........有錢就會收

作者: linlai    時間: 14-6-17 10:58     標題: 引用:一個讀普通學卷幼稚園的小朋友,+無谷,+無奬

原帖由 momokeikei 於 14-06-16 發表
一個讀普通學卷幼稚園的小朋友, 無谷, 無奬,  唔識計數, 唔識串字, 唔識做句, 無特別,只係識學校教的中英文 ...
Can try DBSP

作者: IloveJJ    時間: 14-6-17 11:03     標題: 引用:一個讀普通學卷幼稚園的小朋友,+無谷,+無奬

作者: kenwong888    時間: 14-6-17 11:23

sissysze 發表於 14-6-17 09:10
二線小學而家好多都好谷,因為校長想上位,分分鐘多功課過一線。我朋友就係甘捉咗虫

...

校長想上位 exactly true!
作者: kenwong888    時間: 14-6-17 11:26

IloveJJ 發表於 14-6-17 11:03
你有無錢先?係咪專業人士?怕唔怕羞?
Only 唔怕羞!

作者: Jane1983    時間: 14-6-17 11:31

回覆 moonychan 的帖子

你女有實力,叩門有機會呀!
作者: Ryan_baba    時間: 14-6-17 11:33

今年考過的私,直小學當中,覺得SPCPS算是最不考學術的一間,但收生準則是什麼就不太清楚。
作者: moonychan    時間: 14-6-17 11:33

Jane1983 發表於 14-6-17 11:31

你女有實力,叩門有機會呀!

冇實力呀~ 聖羅撒衰左了, 聖家未收到call~

好後悔冇比多d資源個女. 所以冇乜競爭力. (仲有個大仔讀緊直資小學, 攪佢都攪到不似人形)

作者: 靖淇媽咪    時間: 14-6-17 11:36

去德雅試下,德雅都ok嫁
作者: Jane1983    時間: 14-6-17 11:39

除聖家,仲有無叫緊胡?聽你講,你女程度真系吾算話無竞争力wor,比心機!
作者: cellon    時間: 14-6-17 11:43

bearcat2003 發表於 14-6-17 07:34
愛閱讀是很關鍵的,這與是否催谷冇關。
同意,愛閱讀是關鍵,所以要教孩子看句子。
懂看句子,便可以打開閱讀世界的大門。

作者: moonychan    時間: 14-6-17 11:44

Jane1983 發表於 14-6-17 11:39

除聖家,仲有無叫緊胡?聽你講,你女程度真系吾算話無竞争力wor,比心機! ...

其實有聖母在手. 想叩間接送易d既.~

作者: bubuG    時間: 14-6-17 11:53     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

總之,派彩派得差,冇私小在手,心up。 好彩派到一二線小學,上小一後,就要準備同佢每日開戰。

作者: IloveJJ    時間: 14-6-17 12:06     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-17+11:03+你有

作者: 甘恩    時間: 14-6-17 12:17

不知樓主有和小朋友閱讀嘛?若有,要讀懂句子其實不難。
作者: BEBIBE    時間: 14-6-17 12:39

momokeikei 發表於 14-6-17 01:09

不過老實講,反正咁多學生考,我做校長都想搵個十項全能 ...
有d直資私小學校校長口口聲聲教育不為羸在起跑線, 但interview門檻卻set到小學以上程度又要特異功能. 真係好矛盾

作者: LeeCC    時間: 14-6-17 12:50

啟基可能啱
作者: 爸爸愛您    時間: 14-6-17 13:00     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

呢種情況,成功考到學校嘅競爭能力都窄窄地

作者: Jane1983    時間: 14-6-17 13:06

有聖母在手都吾差,今年實在癲,人太多,間間幾千人,學校睇漏眼都吾奇。
作者: Macylau    時間: 14-6-17 13:07     標題: 引用:Quote:原帖由+kenwong888+於+14-06-17+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-06-17 發表
咁,難啲喎!試下音小,港同,真道,男拔啦!唔記得問,係咪仔?如中產,試埋SPB.另外,培正幼稚園就唔怕羞 ...
呢啲學校全部都好難考喎

作者: Jane1983    時間: 14-6-17 13:11

啟思和啟基,會有d機會。
作者: momokeikei    時間: 14-6-17 14:05     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

好多謝各位意見。其實係咁既,自問小女非聰明,非常平凡。我希望在佢小學前注重開發佢智慧,教佢常識、禮貌,做個開朗活潑自信的小孩。眼見朋友星期一至日都要帶仔出去學嘢,兒子累就在巴士瞓,瞓醒再學嘢。咁細個就咁辛苦,我唔想。谷對於我來講係一種洗腦教育,沒意思的。擴闊眼界懂思考才最重要!當然我亦相當明白為何其他父母要谷要攞奬,否則就像我一樣,冇私校會收!我好明白香港的教育制度,明白遊戲點玩。只係想搵下有冇同我理念相同的私校。冇咪抽囉,我都留意緊邊間係冇咁多功課既2線津校。
至於親子閱讀方面,自覺非常失敗。女兒非常喜歡閱讀,我地每天都會閱讀最少5本故事書。我係指住每1個字讀比佢聽,但我發覺佢只望圖,唔會望我指既字。試過叫佢一齊指住啲字一齊讀,佢又冇心機。係咪我方法有問題?請指教陽

作者: momokeikei    時間: 14-6-17 14:05     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

好多謝各位意見。其實係咁既,自問小女非聰明,非常平凡。我希望在佢小學前注重開發佢智慧,教佢常識、禮貌,做個開朗活潑自信的小孩。眼見朋友星期一至日都要帶仔出去學嘢,兒子累就在巴士瞓,瞓醒再學嘢。咁細個就咁辛苦,我唔想。谷對於我來講係一種洗腦教育,沒意思的。擴闊眼界懂思考才最重要!當然我亦相當明白為何其他父母要谷要攞奬,否則就像我一樣,冇私校會收!我好明白香港的教育制度,明白遊戲點玩。只係想搵下有冇同我理念相同的私校。冇咪抽囉,我都留意緊邊間係冇咁多功課既2線津校。
至於親子閱讀方面,自覺非常失敗。女兒非常喜歡閱讀,我地每天都會閱讀最少5本故事書。我係指住每1個字讀比佢聽,但我發覺佢只望圖,唔會望我指既字。試過叫佢一齊指住啲字一齊讀,佢又冇心機。係咪我方法有問題?請指教

至於親子閱讀方面,自覺非常失敗。女兒非常喜歡閱讀,我地每天都會閱讀最少5本故事書。我係指住每1個字讀比佢聽,但我發覺佢只望圖,唔會望我指既字。試過叫佢一齊指住啲字一齊讀,佢又冇心機。係咪我方法有問題?請指教

作者: catiou627    時間: 14-6-17 14:17

我覺得蘇浙小學應該是易考的私小, 一大抽獎完, 仲有好多人放位添.
作者: cherrieshum    時間: 14-6-17 14:20     標題: 回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

很多學校重視證書及獎狀

作者: kenwong888    時間: 14-6-17 14:28

BEBIBE 發表於 14-6-17 12:39
有d直資私小學校校長口口聲聲教育不為羸在起跑線, 但interview門檻卻set到小學以上程度又要特異功能. 真係 ...
Exactly true!

作者: KittyMelody1    時間: 14-6-17 14:29

momokeikei 發表於 14-6-17 14:05
好多謝各位意見。其實係咁既,自問小女非聰明,非常平凡。我希望在佢小學前注重開發佢智慧,教佢常識、禮貌 ...
啟思啱你, 間學校唔谷, 愉快學習, 學術程度相對無咁高.....但唔知你經済如何, 聽聞學費唔平的....

作者: carven1977    時間: 14-6-17 14:54

其實好似有d私校或國際學校可能會適合你囡囡,
因為朋友囝原先讀傳統學校,但升上去時發覺每日太多工課,可能佢幼稚園時又係冇乜點training佢小朋友,轉左校後每星期只得幾樣功課,另外重有d project 係同家人一齊做,適合你和囡囡親子時間。唯一缺點就係好多什費和遊學費
作者: momokeikei    時間: 14-6-17 15:19     標題: 回覆:KittyMelody1 的帖子

其實好想個女讀真正既國際學校,不過真係冇幾廿萬買債券比佢讀
啟思好貴,讀得起但會好吃力。我會留意下睇下值唔值得先
至於蘇淅要過海唔諗了
Thanks!

作者: sundae525    時間: 14-6-17 15:31     標題: 引用:好多謝各位意見。其實係咁既,自問小女非聰

好多謝各位意見。其實係咁既,自問小女非聰明,非常平凡。我希望在佢小學前注重開發佢智慧,教佢常識、禮貌 ...
望圖無問題喎,她咁既年紀係咁的。望圖仲可以培養她的美術感。其實,只要她對看書有興趣,不知不覺她就可以認到字。放心吧。

作者: MrBeast    時間: 14-6-17 15:37

momokeikei 發表於 14-6-17 14:05
獎只是錦上潻花,既然只想愉快學習,又何必一定要指住d字,倒不如就當故事講便是,有興趣和能力到自然會想讀,想structured 些可參考一些ek 內的分享。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5