教育王國

標題: 係咪要好主動的小朋友先有offer? [打印本頁]

作者: whitepurin    時間: 14-5-6 08:46     標題: 係咪要好主動的小朋友先有offer?

我女性格比較內向,識的問題也不主動舉手答。但有d小朋友真係好進取,次次都爭住舉手答,或唔係問呢樣都爭住講第二樣,係咪呢d小朋友先受學校歡迎?

作者: Jane1983    時間: 14-5-6 11:51

睇吓邊間學校,同埋內向的程度。

內向,但有問有答有反應有笑容有禮貌,其實好多學校都like。好外向好活潑答非所問,吾夠守規,仲大件事。
作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-6 12:13     標題: 回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer?

有樣野好受歡迎,叫「受教」,當然適當表現機會係需要的,叫小朋友極積小小,加油

作者: whitepurin    時間: 14-5-6 12:43     標題: 回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer?

咁邊d學校適合文靜d嘅學生?性格真係好難改,佢而家好咗少少但點都唔會好似天生主動的人咁主動。

作者: vvbyy    時間: 14-5-6 12:44     標題: 回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer

唔係,文靜怕羞都有market

作者: sonkhl    時間: 14-5-6 14:19

回覆 whitepurin 的帖子

要睇邊間學校,問一樣答第二樣,即答錯還可以,但問一樣,你去講其他完全無關野,大多老師都
作者: Jane1983    時間: 14-5-6 15:08

其實好多都得wor,吾知你鍾意邊類型學校,但聖心、St Clare、德雅...都收文靜乖女。

作者: naughtybj    時間: 14-5-6 16:03     標題: 引用:有樣野好受歡迎,叫「受教」,當然適當表現

作者: Argyle    時間: 14-5-6 16:53     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

識都唔舉手,不是文靜,是會容易被視作欠缺投入,信心或唔識。考小學一定無着數,但仲有時間tune……

作者: whitepurin    時間: 14-5-6 17:00     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

其實校風好都ok, 不過而家競爭激烈,好似主動的小朋友先有market

作者: Bigtaoc123    時間: 14-5-6 17:04     標題: 引用:咁邊d學校適合文靜d嘅學生?性格真係好難改

原帖由 whitepurin 於 14-05-06 發表
咁邊d學校適合文靜d嘅學生?性格真係好難改,佢而家好咗少少但點都唔會好似天生主動的人咁主動。

...
好多直私都鐘意文靜小朋友。小女都文靜, 唔太主動,但係有禮貌,所以都有學校收。性格好難改,要比d時間佢。其實,文靜又唔係唔好, 主動有時都唔係優點。KTS,GH,SFA 都鐘意文靜學生。

作者: Argyle    時間: 14-5-6 17:34     標題: 回覆:Bigtaoc123 的帖子

文靜冇壞,問問題冇反應就蝕底

作者: Jane1983    時間: 14-5-6 17:47

都吾係,我小朋友係今年K3生,睇番佢d同學,同埋朋友讀其他幼稚園的仔女,我覺得文靜內向係著數過外向會舉手但吾夠守規的。
當然文靜內向,亦吾可以無反應、吾理人,有笑容有禮貌又受教,機會吾差。

作者: whitepurin    時間: 14-5-7 08:41     標題: 回覆:Argyle 的帖子

如果係直接問我女,佢會答(除非真係唔識啦),都唔會唔睬人,但如果係就咁向一班人問,佢就一時時,特別是遇著中間有很主動的人,佢就會好似讓人咁,見次次嗰個人答咗佢就唔出聲了

作者: AgapePa    時間: 14-5-7 10:27

whitepurin 發表於 14-5-6 08:46
我女性格比較內向,識的問題也不主動舉手答。但有d小朋友真係好進取,次次都爭住舉手答,或唔係問呢樣都爭 ...
就算Group interview 都唔使舉手搶答. 老師都係逐個問.  

作者: feiji    時間: 14-5-7 10:51     標題: 引用:Quote:whitepurin+發表於+14-5-6+08:46+我

原帖由 AgapePa 於 14-05-07 發表
就算Group interview 都唔使舉手搶答. 老師都係逐個問.
有啲學校係要小朋友自己舉手答。

作者: BBMUM88    時間: 14-5-7 10:56     標題: 回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer

我有真實例子,我女不太主動但都舉手答問题,她在學校三年都取了全班成優異獎。她有個同學成日比老師投訴上堂太多野講不停,但一齊in 直資,我女reject,他有offer。

作者: ltpp    時間: 14-5-7 11:39     標題: 引用:我有真實例子,我女不太主動但都舉手答問题

原帖由 BBMUM88 於 14-05-07 發表
我有真實例子,我女不太主動但都舉手答問题,她在學校三年都取了全班成優異獎。她有個同學成日比老師投訴上 ...
可唔可以講in邊間?我仔K2, 就是經常被投訴多嘢講,我想知邊d學校接受他這類學生。

作者: whitepurin    時間: 14-5-7 11:43     標題: 回覆:ltpp 的帖子

我都想知,主動性可tune一下,但咁細個真係性格主導多d, 我估小朋友未必明或未必敢因為interview而改變自己,與其大家辛苦,倒不如搵d啱type的學校

作者: bksm    時間: 14-5-7 11:45     標題: 回覆:BBMUM88 的帖子

我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以上),過去考小一得出來經驗學術性強同自理能高優先。

作者: Jane1983    時間: 14-5-7 12:07

回覆 bksm 的帖子

吾奇怪,文靜受教又學術強,簡直係黃金組合!
作者: Jane1983    時間: 14-5-7 12:14

我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,更難搞。

尤其group in最慘,你夾著個搶玩具、推人的小朋友,吾係個個都識由得佢。
作者: 甘恩    時間: 14-5-7 12:43

主動而又有禮貌、守規矩的小朋友最有利。
作者: Argyle    時間: 14-5-7 12:48     標題: 引用:我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時

原帖由 bksm 於 14-05-07 發表
我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以 ...
適當時候做適當事情,呢啲就係名校要收嘅學生囉

作者: little_yolky    時間: 14-5-7 13:54

即主動、有禮、守規又學術強, 就係天下無敵。
作者: Jane1983    時間: 14-5-7 14:25

回覆 little_yolky 的帖子

仲要有運,咁就真係無敵。

作者: whitepurin    時間: 14-5-7 17:41     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

其實有運大抽獎抽中都夠啦,如果有得揀,我寧願抽中一間好的津小算,因仲有個妹跟尾,但可惜我天生無抽獎命,只好咩到試下

學術我都會train下,但現在的小朋友太利害了,加減乘除琴棋書畫英文普通話樣樣要識,暫時我唔覺我女係神童,我都無咩信心train到佢叻過人,尤其是我要返工,真係未必有咁多時間train佢。

不過我覺得我女暫時係受教一類,老師都讚佢係數一數二的乖學生,只係佢份人唔愛表達,就好似唔夠醒咁。

作者: Jane1983    時間: 14-5-7 18:02

你無抽獎運,可能你女有呢。
有細路妹跟尾,真系有官津校好,吾使煩又吾使錢!

作者: lovebb2    時間: 14-5-7 18:28     標題: 引用:我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,

原帖由 Jane1983 於 14-05-07 發表
我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,更難搞。

尤其group in最慘,你夾著個搶玩具、推人的小朋友,吾 ...
(         我覺得如果小朋友係聰明伶俐但吾夠乖巧的,更難搞。)  唉!見完好心傷。反應快,舉一反三,但有自己主見,難搞。

作者: Jane1983    時間: 14-5-7 18:55

回覆 lovebb2 的帖子

仲有時間,慢慢執吓。
我小朋友都吾系十分乖巧,好明白的。

作者: lovebb2    時間: 14-5-7 19:18     標題: 引用:回覆+lovebb2+的帖子 仲有時間,慢慢執吓

回覆 lovebb2 的帖子

仲有時間,慢慢執吓。
thanks for your encouragement.

作者: little_yolky    時間: 14-5-7 22:30     標題: 引用:回覆+whitepurin+的帖子 你無抽獎運,可能

你無抽獎運,可能你女有呢。
你講得啱呀,只要阿女有抽獎運就夠了。好像我,前年玩完一次氣都未透完,今年又要玩阿細了,哎!阿細就係聰明唔穩定型,會突然發台瘟果種,有細的跟住真系要試試大抽獎。

作者: Jane1983    時間: 14-5-7 23:00

回覆 little_yolky 的帖子

獎既嘢,吾抽過吾知的,期期都有中獎。
鄰居有個女仔考私小直資一間都吾得,就係抽到St Mary,讀咗一年,好似讀得幾順。

作者: momama    時間: 14-5-8 07:09     標題: 回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer?

好多家長都話細路坐唔定,上堂多嘢講,要睇吓乜學校適合d。我只可以話你知,搵學校之餘最重要及長遠嚟講係教佢哋守規坐定。

作者: whitepurin    時間: 14-5-8 07:26     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

其實我打算好保守抽九龍城聖家,但唔知兩年後到我女嗰年仲係咪安全

作者: momama    時間: 14-5-8 07:34     標題: 引用:其實我打算好保守抽九龍城聖家,但唔知兩年

原帖由 whitepurin 於 14-05-08 發表
其實我打算好保守抽九龍城聖家,但唔知兩年後到我女嗰年仲係咪安全
無人答到你,所以若經濟許可就考私校做backup.

作者: MrBeast    時間: 14-5-8 08:24

bksm 發表於 14-5-7 11:45
我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時好小出聲,但佢學術性好強,考小一出來結果你唔會信(7個offer以 ...

Lei個故事教訓我地:instead of 改變小孩性格,不如加強學術。
Ps, 我有位朋友,小時唔會同人玩,只會自己lei理一角看書,現在是e生。

作者: Argyle    時間: 14-5-8 09:06     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-5-8+08:27+編輯

原帖由 MrBeast 於 14-05-08 發表
好似好啱,但如何加強學術呢?知易行難。不是駁斥,而係親身經歷……

作者: lovebb2    時間: 14-5-8 09:34     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-5-8+08:27+編輯

學術反而容易搞,中英數可補或自己教。

作者: lovebb2    時間: 14-5-8 09:37     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-5-8+08:27+編輯

改變小朋友性格唔易仍然努力中。

作者: Jane1983    時間: 14-5-8 10:51

考間私小做back up,咁就最安樂
作者: mimics218    時間: 14-5-8 12:01

作者: Argyle    時間: 14-5-8 12:33     標題: 引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-5-8+12:07+編

原帖由 mimics218 於 14-05-08 發表

家長不應想改變小朋友性格...小朋友大部份都喜歡玩, 這是正 ...
Agreed v much. That makes each child unique. That said, if there is any particular weakness, action sooner rather than later. It doesnt mean u change his or her character, just fine tune it...

作者: whitepurin    時間: 14-5-8 12:35     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

一定會,只係唔知考唔考到,因為個女靜好似好蝕底

作者: whitepurin    時間: 14-5-8 12:35     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

一定會,只係唔知考唔考到,因為個女靜好似好蝕底

作者: Jane1983    時間: 14-5-8 13:08

文静吾系缺點,我女d同學和朋友中,好静果幾個都有offer,吾使太擔心。
多d提她有問有答,有笑容有禮貌,適當谷吓學術,機會吾差!

作者: Argyle    時間: 14-5-8 14:24     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

分享多少少: 當發現小朋友冇咩反應,唔好咁快下定論係性格造成。YW林校講,家長要識投球,搭啱channel,孩子隨時嚇你一跳。又或者佢係資優,啲嘢悶親佢,米索性唔講囉。但如果兩樣都唔係,家長就要睇吓角色係唔係過份主導或常潑冷水……

作者: Jane1983    時間: 14-5-8 14:42

回覆 Argyle 的帖子

好同意,個個小朋友都有佢shine的地方,做家長就想辦法發展佢地的優點。
湊小朋友係心機嘢,家長成日浦EK,多數係有心人,仔女有福。

作者: 小寶媽08    時間: 14-5-8 17:04

我仔性格比較慢熱,如面對面問都會有問有答, 他不是主動舉手回答問題的人。
但他是很守秩序, 有禮貌的小孩. 今年考小一獲得1 offer + 2 waiting (報左6間).
而佢有offer果間仲係女多男少的學校. 所以文靜, 有禮都不會太蝕的.
不過..希望大抽獎有好消息

作者: whitepurin    時間: 14-5-8 17:30     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

所以我就係上來睇下,到底而家個"mkt"係點。未開呢個post前,我以為文靜的小朋友就無運行,但我又諗如果學校全部揀哂d aggressive的人,一班廿幾三十個學生個個爭做第一搶答, 咁個老師都幾頭痕,所以我又覺得,學校應該都會balance一下吧。咁無反應當然唔得,但起碼不用太刻意要我女改變

作者: bksm    時間: 14-5-9 09:43     標題: 回覆:小寶媽08 的帖子

是否香港真光?

作者: bksm    時間: 14-5-9 09:45     標題: 引用:回覆+whitepurin+的帖子 我仔性格比較慢熱

原帖由 小寶媽08 於 14-05-08 發表

我仔性格比較慢熱,如面對面問都會有問有答, 他不是主動舉手回答問題的人。
是否香港真光?

作者: bubuG    時間: 14-5-9 10:10     標題: 引用:+所以我就係上來睇下,到底而家個"mkt"係點

原帖由 whitepurin 於 14-05-08 發表
所以我就係上來睇下,到底而家個"mkt"係點。未開呢個post前,我以為文靜的小朋友就無運行,但我 ...
如果慢熱,真係要靠學術強食糊。

作者: 小寶媽08    時間: 14-5-9 10:11

回覆 bksm 的帖子

no ar. at Yau Yat Chuen area

作者: Argyle    時間: 14-5-9 14:02     標題: 引用:我見過我個小朋友同學,在一班小朋友活動時

原帖由 bksm 於 14-05-07 發表
話時話,邊間K出產嘅呢?

作者: myfanwy    時間: 14-5-9 15:25

回覆 bksm 的帖子

請問學校如何考核自理能力呢?
作者: bksm    時間: 14-5-9 23:00     標題: 回覆:myfanwy 的帖子

例如會有一些群體玩遊戲,看看你會唔會收拾東西。

作者: bksm    時間: 14-5-9 23:13     標題: 回覆:Argyle 的帖子

係九龍有四間分校雙語幼稚園

作者: bksm    時間: 14-5-9 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+bksm+於+14-05-07+發表我見過

原帖由 Argyle 於 14-05-09 發表
話時話,邊間K出產嘅呢?
係九龍有四間分校雙語幼稚園

作者: vvbyy    時間: 14-5-10 22:36     標題: 回覆:係咪要好主動的小朋友先有offer

同意学術好重要,尤其是內向型的小孩。加减数一定要識,中英文亦好重要,這些全部可以訓練

作者: Jane1983    時間: 14-5-10 23:53

不過講到谷學術,而家好多幼稚園、父母都谷得幾行,小朋友要突圍難咗。

同埋d學校動不動幾千人報,你有真功夫,都要入到2nd in先有機會表現出來。
作者: Argyle    時間: 14-5-11 00:07     標題: 引用:不過講到谷學術,而家好多幼稚園、父母都谷

原帖由 Jane1983 於 14-05-10 發表
不過講到谷學術,而家好多幼稚園、父母都谷得幾行,小朋友要突圍難咗。

同埋d學校動不動幾千人報,你有真 ...
過來人經驗,唔好為咗考小學就谷小朋友,因為谷出來的,都不是小朋友自己的,不扎實的。尤其是名校,校長一聞就知孩子有冇書卷味。

作者: Jane1983    時間: 14-5-11 00:15

回覆 Argyle 的帖子

都係,行家一出手,便知有沒有。

作者: bubuG    時間: 14-5-11 12:54     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-05-10+發表不

原帖由 Argyle 於 14-05-11 發表
過來人經驗,唔好為咗考小學就谷小朋友,因為谷出來的,都不是小朋友自己的,不扎實的。尤其是名校,校長一 ...
現在大多學校兩次面試以上,學術不「達標「,校長都冇得見。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5