教育王國

標題: 六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差 [打印本頁]

作者: hellohelloruby    時間: 14-4-17 11:50     標題: 六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

邊度有得評估?可以點幫佢呢?
作者: oscar1187    時間: 14-5-5 23:13     標題: 回覆:六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

作者: elantra    時間: 14-5-13 11:58

i want to know as well
作者: sinjess    時間: 14-5-29 17:09     標題: 回覆:六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

我也想知

作者: 依媽媽    時間: 14-6-10 10:50

try to contact....
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/centre_info/centre_info.html

and ask for how to do the test...
作者: Man_elephant    時間: 14-9-17 11:58

作者: tsangfafa    時間: 14-9-26 08:26

你好,我都係甘啊,由一年班到今年三年班都係甘,特別係做功課,我每日都喊住對拒,我只想拒負責一樣野,就係專心做功課姐,都唔得。
作者: HappyCheerBaby    時間: 14-10-6 11:25

回覆 hellohelloruby 的帖子

我朋友試過咁情況,大叫,唔合作,打同學,阿仔日日比老師罰。後來,佢搵社工俾教仔方法意見,因該社工好有經驗處理依類孩子,又係遊戲治療師,所以用埋遊戲治療技巧介入阿仔情況,阿仔短短三個月變得有禮,情緒好好,冇乜脾氣,上課好合作好專心,連老師反問我朋友發生乜野事,我朋友話有人終於明白阿仔,又欣賞阿仔好一面,冇食任何藥,只係心理輔導,所以轉好。
作者: oklee88    時間: 15-4-18 07:00

作者: 粒粒芝士    時間: 15-4-18 08:25     標題: 引用:回覆+elantra+的帖子 我識一个私人+在屯門

原帖由 oklee88 於 15-04-18 發表
回覆 elantra 的帖子

我識一个私人 在屯門區幾好, 比到初步意見同訓練, 有意可pm我。 ...
我都想知

作者: oklee88    時間: 15-4-18 15:21

作者: oklee88    時間: 15-4-19 07:09

作者: tracy59c    時間: 15-4-23 16:05     標題: 引用:回覆+hellohelloruby+的帖子 我朋友試過咁

原帖由 HappyCheerBaby 於 14-10-06 發表

我朋友試過咁情況,大叫,唔合作,打同學,阿仔日日比老師罰。後來,佢搵社工 ...
請問可否pm更多資料比我,thx

作者: rosenok    時間: 15-5-13 23:21

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

作者: allung    時間: 15-5-29 10:22

我都有同樣情況, 妳解決到問題未? 可否分享一下.

作者: 米米930    時間: 15-6-3 00:27

HappyCheerBaby 發表於 14-10-6 11:25

我朋友試過咁情況,大叫,唔合作,打同學,阿仔日日比老師罰。後來,佢搵社工 ...
我仔仔都有咁既情況,可否pm我,thanks!
作者: gamui    時間: 15-6-8 09:40

作者: Heigorgor    時間: 15-6-8 23:41

作者: Tata188    時間: 15-6-16 10:45

請問可否都給我有關資料,我都有這方面問題,煩請pm 我!謝!
作者: fannycat23    時間: 15-6-17 17:44

用左甚麼方法,想請教X2

作者: ivymama    時間: 15-6-22 17:06

我都想要有關這方面的資料, 請pm我, thx!
作者: heiyomami    時間: 15-6-28 02:38     標題: 引用:回覆+hellohelloruby+的帖子 我朋友試過咁

原帖由 HappyCheerBaby 於 14-10-06 發表

請pm 資料,thanks!

作者: heiyomami    時間: 15-6-28 03:11     標題: 引用:邊度有得評估?可以點幫佢呢?

原帖由 hellohelloruby 於 14-04-17 發表
邊度有得評估?可以點幫佢呢?
我都想知

作者: Babyboy08    時間: 15-7-3 13:49

作者: MANDISAN    時間: 15-7-3 16:10

可否都給我有關資料,我個仔都係有呢方面問題,請pm 我!謝
作者: wwii1945    時間: 15-7-25 06:39     標題: 回覆:MANDISAN 的帖子

我都想知,請 pm 資料給我呀, thanks

作者: yammicheung    時間: 15-8-13 22:58

我都想知! 每次要佢做功課都會鬧交, 真係好煩
作者: 朱寶媽媽    時間: 15-9-2 07:51

可否pm我,我囡囡亦有此情況。

作者: Cicemm    時間: 15-9-11 12:01

請問可否都給我有關資料,我都有這方面問題,煩請pm 我!ths
作者: CRYSTAL53    時間: 15-9-15 22:27     標題: 引用:回覆+hellohelloruby+的帖子 我朋友試過咁

我女都有呢個情況,請問可以比資料我嗎,佢做緊好多治療都冇用

作者: sks2009    時間: 15-10-7 13:39

我囡都係咁,我都想知,麻煩可以比資料,可以點樣幫可小朋友改善情況,thx
作者: lkube    時間: 15-10-7 23:21     標題: 回覆:六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

Pm plx

作者: taboba    時間: 15-10-14 17:12

I want to know too, please PM information to me. Thanks!
作者: ivy211    時間: 15-11-10 13:37

作者: mina_tou1989    時間: 15-11-15 00:46     標題: 回覆:HappyCheerBaby 的帖子

作者: lwinnie    時間: 15-11-24 15:37

回覆 mina_tou1989 的帖子

我仔都有咁既情況,可否pm我,many thanks!
作者: joannebebehk    時間: 15-11-25 00:37

HappyCheerBaby 發表於 14-10-6 11:25

我仔都係咁嘅情況,可以俾啲資料我嗎?
作者: Sukisukitam    時間: 15-12-1 02:37

Hi,我仔都有呢個情況,可以比資料我嗎?thx
作者: karenbabe    時間: 15-12-7 14:29     標題: 回覆:HappyCheerBaby 的帖子

我仔仔都有類似情況,請問可以pm我嗎?

作者: happytinchu    時間: 16-1-4 22:20

可否亦PM你朋友喺邊做遊戲治療, 謝謝!

作者: judilau    時間: 16-1-7 01:57     標題: 回覆:HappyCheerBaby 的帖子

我都想知,3歳情緖起伏奇大,不專注,不聽指令。thanks

作者: SAERSSAERSBB    時間: 16-1-10 23:37     標題: 回覆:六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

我個囡情緒起伏好大,專注力弱,脾氣極大,我都想知道有咩方法幫到佢,可否pm me pls🙏

作者: Sukisukitam    時間: 16-1-16 23:52

Hi我仔仔都有呢D問題,可以Pm我資料嗎?thanks

作者: miss.misstm    時間: 16-1-19 08:57

作者: maychik516    時間: 16-4-13 12:01

請問有你朋友遊戲治療師的資料嗎?我仔仔都同你朋友阿仔情況好似..

作者: idylai    時間: 16-4-15 11:38

我也想要, 可否PM 埋給我
作者: annie0517    時間: 16-4-16 12:04     標題: 回覆:六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

其實坊間,有很多游戲治療師,我女最初係因為過渡活躍而做,對過渡活躍我覺得幫助不大,但消除負面情緒真係好好。消除咗負面情緒,對事物嘅理解能力亦似乎好啲,個人容易傾啲。不過不能長期治療,我小朋友最初做咗18堂,其實6 - 12 堂情緒已改善很多,做多6堂,係因為我希望再幫到佢過度活躍問題。
我女最初做個治療師係英國呢個專科畢業,佢講到好in-depth 嘅嘢,搵到令佢有負面情緒嘅原因,比家長學習引導小朋友嘅方法,感覺pro 啲。收費較高。一段時間後,我女亦到過坊間慈善組織的遊戲治療,價錢相對較平,消除負面情緒成效不俗,較傾向輔導成份。
再者,坊間有團體攪一些短期課程教家長或訓練幼兒工作者,大家也可以巧慮。
情緒能平復,相對專注應該好啲。純屬個人經歷,希望大家了解多點,早日找到最適合的治療方案幫助孩子。

作者: annie0517    時間: 16-4-16 12:05     標題: 回覆:六歲脾氣差, 情緒大, 專注力弱, 成績差

其實坊間,有很多游戲治療師,我女最初係因為過渡活躍而做,對過渡活躍我覺得幫助不大,但消除負面情緒真係好好。消除咗負面情緒,對事物嘅理解能力亦似乎好啲,個人容易傾啲。不過不能長期治療,我小朋友最初做咗18堂,其實6 - 12 堂情緒已改善很多,做多6堂,係因為我希望再幫到佢過度活躍問題。
我女最初做個治療師係英國呢個專科畢業,佢講到好in-depth 嘅嘢,搵到令佢有負面情緒嘅原因,比家長學習引導小朋友嘅方法,感覺pro 啲。收費較高。一段時間後,我女亦到過坊間慈善組織的遊戲治療,價錢相對較平,消除負面情緒成效不俗,較傾向輔導成份。
再者,坊間有團體攪一些短期課程教家長或訓練幼兒工作者,大家也可以巧慮。
情緒能平復,相對專注應該好啲。純屬個人經歷,希望大家了解多點,早日找到最適合的治療方案幫助孩子。

作者: b2009    時間: 16-4-26 11:19

回覆 tracy59c 的帖子

我都想知,我仔不專注,不聽指令, THX!

作者: LeungAda    時間: 16-4-26 14:25

請問有你朋友遊戲治療師的資料嗎?我也想要, 可否PM 埋給我! Thanks
作者: divadiva    時間: 16-4-27 21:29

可否pm資料給我?我小朋友也有類似問題。 thank you
作者: lookingelaine    時間: 16-4-28 10:39     標題: 引用:其實坊間,有很多游戲治療師,我女最初係因

原帖由 annie0517 於 16-04-16 發表
其實坊間,有很多游戲治療師,我女最初係因為過渡活躍而做,對過渡活躍我覺得幫助不大,但消除負面情緒真係 ...
請問你囡囡還有在接受遊戲治療嗎?我仔又係脾氣大,衝動,所以去做遊戲治療,so far 做左1年,每兩星期一次,在2015年12月姑娘話阿仔改善左好多唔駛再做,所以便停了,之後幾個月脾氣都ok 的,但最近這個月好像又回復之前脾氣差咁,不過事實是小了郁手打人,因我仔暫時是懷疑ADHD,因要12月見精神科醫生才可確定是否ADHD, 所以想睇下你位小朋友做完遊戲治療是否有持續明顯改善脾氣方面問題?還是遊戲治療本身對過度活躍小孩幫助不大,所以暫停幾個月後又會回復本來性格?

作者: annie0517    時間: 16-5-1 17:56     標題: 回覆:lookingelaine 的帖子

我女做咗一排,負面情緒減了,所以脾氣係有改善。我覺得用嚟倒垃圾唔錯,所以現在久不久我都比佢上返2/3堂。而且,治療師很多時會發現她情緒的來由,讓我們加以注意,或作出調節,對平伏小朋友的情緒有很大幫助。不過,對我女 adhd 治療作用不太明顯。

作者: dora2009    時間: 16-5-20 00:18

作者: cy210    時間: 17-3-3 17:27

annie0517 發表於 16-5-1 17:56
我女做咗一排,負面情緒減了,所以脾氣係有改善。我覺得用嚟倒垃圾唔錯,所以現在久不久我都比佢上返2/3堂 ...
可否pm資料給我?我小朋友也有類似問題。 thank you
作者: dodotin0505    時間: 17-3-13 01:22

我女做咗一排,負面情緒減了,所以脾氣係有改善。我覺得用嚟倒垃圾唔錯,所以現在久不久我都比佢上返2/3堂 ...

Pm pls

作者: angelalove    時間: 17-3-31 13:33

哦,很不錯啊!邊間學校?

作者: seven324    時間: 17-4-11 14:56

pm me plz,我囡囡情緒起伏好大,脾氣極差

作者: 媽媽人    時間: 17-6-5 19:29

我仔就係唔肯做功課,其他都無問題,想知用咩方法

作者: kelly6688    時間: 18-3-12 14:24

請pm 社工資料好嗎?謝謝

作者: cyanbb    時間: 18-3-13 09:21

我有需要,可pm資料嗎?thanks

作者: janetling    時間: 18-3-24 23:00

請問有什麼方法,可以教我嗎?

作者: kiki2007    時間: 18-4-17 22:17

可否send社工資料給我嗎?

作者: vvik    時間: 18-4-24 22:10

請問邊度可以搵到呢位社工,日日湊注個精力充沛又有小聰明嘅細路搞到我就精神分裂

作者: Erica2011    時間: 18-5-6 15:37

可以pm遊戲治療資料給我嗎?

作者: b16a    時間: 18-5-14 19:06

可以pm遊戲治療資料給我嗎? x2
Thx

作者: noel-chan    時間: 18-6-5 11:08

可比這個社工資料我嗎?我有興趣thanks

作者: kathy159    時間: 18-6-11 23:51

有需要,請pm資料,thx thx thx!
作者: 牛拔雞肉腸    時間: 18-6-13 17:57

作者: 朱寶媽媽    時間: 18-6-18 06:35

我都想知道我女8歲小三攪到我人都癲.

作者: kayico    時間: 18-7-3 17:14

我仔都唔合作,上堂唔聽講,有時打人,請問可否我(emoji)(emoji)

作者: happyheart    時間: 18-7-4 14:36

可否PM 資料给我,我女情況一樣,好感謝你🙏🏻
作者: happyheart    時間: 18-7-5 23:48

有冇好心人可PM我那社工的資料,many thanks
作者: tyrus_BB    時間: 18-7-26 14:26

happyheart 發表於 18-7-5 23:48
有冇好心人可PM我那社工的資料,many thanks

作者: HappyCheerBaby    時間: 18-7-31 11:17

我聽朋友說,那位社工沒有在那中心工作已一年了, 那位社工 自己接freelance 做, 朋友話那位社工可以上門進行,收費貴,但是仍然有很多人找她。
作者: cy372818    時間: 18-8-3 14:07

HappyCheerBaby 發表於 18-7-31 11:17
我聽朋友說,那位社工沒有在那中心工作已一年了, 那位社工 自己接freelance 做, 朋友話那位社工可以上門 ...

請問有資料可pm 嗎?謝謝

作者: Cupcakedream    時間: 18-8-31 17:29

我囡之前係協康會做過評估, 你可以打去問下
https://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training

作者: dodotin0505    時間: 19-1-19 23:38

HappyCheerBaby 發表於 18-7-31 11:17
我聽朋友說,那位社工沒有在那中心工作已一年了, 那位社工 自己接freelance 做, 朋友話那位社工可以上門 ...

可否pm 資料給我

作者: Jellybeauty    時間: 19-7-19 22:56

請問可給我資料嗎?謝謝你
作者: FF0318    時間: 19-7-28 01:14

可否pm我,thanks!

作者: miu_11    時間: 19-8-5 00:01

個社工邊區架(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Applelam88    時間: 19-9-4 22:15

我女今年5歲都有 脾氣差 打人大叫,請問可否介紹比我呢?

作者: cocoyan831    時間: 19-9-13 22:08

allung 發表於 15-5-29 10:22

我都有同樣情況, 妳解決到問題未? 可否分享一下.

我都有咁嘅情況,因為我係單親家庭,又要照顧佢,但佢就成日同我玩 對抗,唔合作,我就個個星期都比佢激到喊左出嚟,搞到成個人好似有精神抑鬱咁好辛苦。

作者: sandeemama    時間: 19-10-9 08:27

annie0517 發表於 16-4-16 12:05
其實坊間,有很多游戲治療師,我女最初係因為過渡活躍而做,對過渡活躍我覺得幫助不大,但消除負面情緒真係 ...

謝分享,可以pm我有關資料嗎?唔該曬(emoji)

作者: FF0318    時間: 19-11-3 20:09

作者: RainLoi    時間: 19-11-5 11:35

請問可否都給我有關資料,我都有這方面問題,煩請pm 我!謝!

作者: ccaanyt    時間: 20-7-22 23:48

作者: sosu922    時間: 20-7-28 19:03

可否pm我,thx

作者: Jellybeauty    時間: 20-10-13 13:34

請問可俾資料我嗎?謝謝你
作者: FF0318    時間: 20-11-8 01:35

Pm,謝謝

作者: FF0318    時間: 20-11-10 02:09

PM,thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5