教育王國

標題: 民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇? [打印本頁]

作者: 冬菇    時間: 14-3-10 12:24     標題: 民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

最近好煩惱, 因為呢兩間都收左, 但唔知點選好...
如果唔係LOCATION問題, 我一定會選SPK...
我個小朋友係女女, 但我地住荃灣, 而家仲搵緊校車...
問左學校代理O既校車佢話暫時無呢條線, 要等5月見面睇左有幾多家長先決定開唔開呢條線...
好想阿女入SPK, 當初抱住試下心態, 知道競爭好大, 好難先會入到...
民生唔係唔好, 但相比下, 直上小一O既機會率比民生高, 而且仲要係英文小學...
呢個人生交差點真係令我好頭痛, 有無姊妹比D意見我?

作者: Alyssamakky    時間: 14-3-10 12:32

spk la
作者: marwai_1030    時間: 14-3-10 12:38     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

Spk升小學機會的確高d,而且又係英小。
民生升民小係不可同時參加大抽獎,你要考慮清楚。

作者: April2019    時間: 14-3-10 12:54

有可能搬屋嗎? 荃灣去真的幾遠... 仲要係小學, 中學都要遠....

作者: rosebb    時間: 14-3-10 13:03

因為真係機會難得,所以我老公前幾日說了一句如果你唔俾佢讀,你會後悔,縱使3年的事後無人知,亦無人預計到最後會係點。

有無試過NANNY BUS.....?
作者: 323    時間: 14-3-10 13:55

唔搬就搵褓母車, 有車去荃灣, 不過你要預左耐. 你可以問下MS架車既上落車時間比較下, 不過講小學就應該SPK升小%高過MS, 而且可以抽獎
作者: myliemama    時間: 14-3-10 14:42

緊係SPK啦,如果長遠來講,可以考慮搬屋就小朋友讀書。
作者: PrettyPC    時間: 14-3-10 14:47

其實你要考慮既唔止幼稚園, 幼稚園9:00上堂, 早極7:30上車都叫OK, 但上到小學呢, 可能8:00就上堂架啦, 到時你唔搬近D仲住響荃灣, 小朋友要摸黑返學, 會唔會太辛苦呢?
作者: phoebewong123    時間: 14-3-10 15:40     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

Spk la
搬就慢慢諗

作者: babyling168    時間: 14-3-10 15:44

好明白你嘅煩惱,我而家都有同一問題。我煩緊究竟系揀真光100%升小仲可以有機會帶細路入半條龍,定系SPK好。如果你只系因地址,反而我覺得搬屋比較好。因始終如升上去要讀好多年,日日咁搭太耐小朋友會比較攰。不過無論如何決定,我相信父母都系想盡能力俾最好嘅自己嘅囝囡。
作者: angie_mama    時間: 14-3-10 16:04     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間,已對得住小朋友有餘。我覺得大人自諗諗自己,我真係唔覺得揀學校一味諗點對小朋友「最好」,大家都係家庭一份子,點解唔揀對大人細路「最合適」呢?

例如,日日坐保母車由荃灣去銅鑼灣,又dull路隧道又塞車,返3個鐘學坐2個鐘先到,天未光早吃餐lunch 又遲遲先有得食,對小朋友好咩?

又例如,大人選擇搬屋,港島區2萬蚊租先得間「豆腐潤」咁大嘅屋,買屋則幾佰萬,電費又貴。仲未計自己返工時間,日日自己搭2個鐘頭工冇親子時間或一齊食飯,值咩?(如返港島工則另計),或者FTM/dad唔駛做兼大把錢買屋又冇所謂。

我覺得given 2間都係好學校,大人諗下不阻家庭生活去選取「最合適」嘅學校。

我不是怪獸家長,我養小朋友給他所需之餘,諗諗仔女要乜、老公要乜,同自己要乜。

作者: wonderland07    時間: 14-3-10 16:26     標題: 引用:其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間

原帖由 angie_mama 於 14-03-10 發表
其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間,已對得住小朋友有餘。我覺得大人自諗諗自己,我真係唔覺得揀學 ...
講得好。就算為了仔女,都要顧及全家需要

作者: wonderland07    時間: 14-3-10 16:36     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

還要計算埋由幼稚園至中學每年都要交三萬以上的學費。讀得名校又要預左要興趣班,補習等等

作者: tam_bb    時間: 14-3-10 16:44     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

睇吓有冇nanny bus由荃灣去銅鑼灣,如果行西隧,好快的。

作者: siufung    時間: 14-3-10 16:52     標題: 引用:其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間

原帖由 angie_mama 於 14-03-10 發表
其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間,已對得住小朋友有餘。我覺得大人自諗諗自己,我真係唔覺得揀學 ...
絕對啱,勉強冇幸福!!

作者: babyling168    時間: 14-3-10 16:53

我都覺得你哋講得好啱。我講嘅盡能力,意思亦都系自己能力範圍。囝囡亦都系有呢個家先會有佢哋嘅各樣生活。只不過父母有時都會希望自己幫小朋友做一個好嘅選擇。因始終而家揀嘅系我哋,而唔系小朋友自己。(小朋友大個自己揀嘅就應該自己承擔)。反正出發點都系父母對囝囡嘅愛。

作者: yhssyhss    時間: 14-3-10 16:56

如果真係揀SPK am, 轉下午會唔會無咁辛苦
作者: rgalc    時間: 14-3-10 17:24     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

作者: kyleebc    時間: 14-3-10 17:44

兩間的教育模式好不同,英普班著重語境,對幼兒語言發展相當有效,而SPK歷史悠久和傳統名校。
作者: Aprilbaby    時間: 14-3-10 18:44     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇

搬啦!唔使諗咁多。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-3-10 22:18

荃灣保姆車約7:15am開
作者: loo123    時間: 14-3-10 23:46     標題: 回覆:仔仔錫錫你 的帖子

如果不選擇搬屋,我會選MS, 小朋友咁细要坐咁耐車較辛苦!儘管SPK係super好,我住新界,所以冇考,純個人意見

作者: 323    時間: 14-3-10 23:53     標題: 回覆:仔仔錫錫你 的帖子

SPK好似返8:30, 咁都唔係好早

作者: 冬菇    時間: 14-3-11 09:49

仔仔錫錫你 發表於 14-3-10 22:18
荃灣保姆車約7:15am開
多謝各位的意見...

我想問荃灣保姆車約7:15am果班係邊間校車公司? 可以比資料我嗎?
係夾小學坐定係全部都係KG學生?

作者: 323    時間: 14-3-11 09:59

回覆 冬菇 的帖子

家長日佢會派傳單, 專做SP系列既褓母車

作者: 傻太    時間: 14-3-11 16:17     標題: 引用:Quote:仔仔錫錫你+發表於+14-3-10+22:18+荃

原帖由 冬菇 於 14-03-11 發表
多謝各位的意見...
Did u call 黎太?

作者: 冬菇    時間: 14-3-11 17:07

傻太 發表於 14-3-11 16:17
Did u call 黎太?
之前打過比黎太, 佢話有校車經荃灣, 但佢地荃灣車係小學校車...
佢同我講小學同KG時間夾唔到...

作者: 傻太    時間: 14-3-11 17:49     標題: 引用:Quote:傻太+發表於+14-3-11+16:17+Did+u+ca

原帖由 冬菇 於 14-03-11 發表
之前打過比黎太, 佢話有校車經荃灣, 但佢地荃灣車係小學校車...
佢同我講小學同KG時間夾唔到...
咦,黎太話SPC & SPK都係8:30喎

我同站有個小學姐姐。。。

作者: kiukiu330    時間: 14-3-11 18:01

回覆 冬菇 的帖子

我住港島東的, 我地個站都有個位小學生同坐一架校車.
所以, 我想返學既時間, 應該係會OK.

會唔會係指放學既時間夾唔到呀?

作者: picture    時間: 14-3-11 18:17     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇

搬屋吧!  一讀就15年。幼稚園就话3个鐘,但上了小學有興趣班有校外活動時點算?

作者: dabi34    時間: 14-3-11 23:42     標題: 回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

幼稚園同小學都係返8:30, 放學就不同了!

作者: brrbaby2007    時間: 14-3-12 09:21

SPK, no doubt

作者: elmolly    時間: 14-3-12 09:49

brrbaby2007 發表於 14-3-12 09:21
SPK, no doubt

民小好谷, 讀唔上即請你走, SPCS讀得開心D. 你睇埋中學, SPCS好好多

作者: 冬菇    時間: 14-3-13 11:49

如果真係要搬, 有無SUGGESTION住邊度好D?

港島, 九龍分別住邊方便D (樓價唔好太高的地方)
TKO 得唔得?
作者: 323    時間: 14-3-13 12:28

九龍區藍田時間最好, TKO都唔差, TKO有兩架車, 要問清楚
作者: myliemama    時間: 14-3-13 15:40

如果真係搬就最好搬香港島,睇budget,天后/大坑/北角等等都好多選擇。
作者: sakbbjaijai    時間: 14-3-20 18:54     標題: 引用:好明白你嘅煩惱,我而家都有同一問題。我煩

原帖由 babyling168 於 14-03-10 發表
好明白你嘅煩惱,我而家都有同一問題。我煩緊究竟系揀真光100%升小仲可以有機會帶細路入半條龍,定系SPK好 ...
wa,  你真係好難揀,SPK 好似好D, 但有細佬 TL 又好似好D..... 你會點揀呀?

作者: muimui2012    時間: 14-3-20 20:50     標題: 回覆:冬菇 的帖子

SPK la of course

作者: babyling168    時間: 14-3-22 10:25

回覆 sakbbjaijai 的帖子

現時都系打算SPK,以阿囡行先。因始終都系佢自己考返來(我哋完全無任何宗教等背景,當然有大部分系運氣),既然俾得佢考就應該俾佢讀。無理由要佢以細佬為考慮,好似好唔公平咁。細佬就遲D靠自己去考,讀邊間就靠佢自己外加運氣啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5