教育王國

標題: 德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算! [打印本頁]

作者: kkmama2014    時間: 14-3-2 18:17     標題: 德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

德望已留位, 但亞女昨日IN 完上智好鬼鍾意.  
如果放棄德望, 但上智唔收就幣!
依家策略點樣做好D呢

很煩惱! 請指點迷津, 感激不盡.

作者: 786    時間: 14-3-2 18:33     標題: 引用:+本帖最後由+kkmama2014+於+14-3-2+18:17+

原帖由 kkmama2014 於 14-03-02 發表
Keep住德望位,到時叩門吧

作者: ohnono    時間: 14-3-2 18:35

kkmama2014 發表於 14-3-2 18:17
德望已留位, 但亞女昨日IN 完上智好鬼鍾意.  
如果放棄德望, 但上智唔收就幣!
依家策略點樣做好D呢
要搏就等如重頭來過,真係要考慮好多野!例如,第二間自行報了那一間?有沒有信心?所屬區網是?校網內其他學校是否接受?
叩門,我諗今年會困難好多,除非自己條件好好。

作者: chocolatebear    時間: 14-3-2 18:57

作者: kkmama2014    時間: 14-3-2 19:04

我女自行2 選油真, 但德望已收咗張student record form.
而油真8 號IN 要帶埋呢張FORM 先得.
所以我呢2 日就要決定, 否則油真都無得IN!
抽獎是沙田區 , 現讀深水埗區小學
我女5下考全級5/127, 6 下考全級3/127, 無校外獎(有參加朗誦節).  但校內就有中文寫作獎, 英文朗誦, 壘球獎, 同時參與很多服務及年年做班長.  佢擒日IN 上智話好易, 所以心郁郁囉  唉......

作者: kkmama2014    時間: 14-3-2 19:26

亞女比較鍾意上智, 但德望亦唔錯,
但上智就要博, 驚....

作者: www    時間: 14-3-2 19:31

elbar  揸住德望, 到7月才試叩上智   發表於 22 分鐘前

有道理, 這樣較穩陣.

作者: sweetsweetbobo    時間: 14-3-2 19:32     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

妳女成績一定好好,上智也有機會,和她談談,等她決定

作者: sweetsweetbobo    時間: 14-3-2 19:37     標題: 回覆:sweetsweetbobo 的帖子

妳選這兩間比油真好,不要想太多

作者: chocolatebear    時間: 14-3-2 20:17

作者: kkmama2014    時間: 14-3-2 21:02

回覆 chocolatebear 的帖子

大抽獎已選沙田區, 因住沙田, 而且英中多.

作者: chrischeung    時間: 14-3-2 21:36

回覆 sweetsweetbobo 的帖子

油真吾系油尖旺B1頭學校?上年先出狀員.

作者: chrischeung    時間: 14-3-2 21:37

回覆 sweetsweetbobo 的帖子

我覺得吾比德望差.

作者: redhot    時間: 14-3-2 21:44     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

呢d野始終有風險,唔敢比意見你

作者: ricky316    時間: 14-3-2 21:55     標題: 引用:+本帖最後由+kkmama2014+於+14-3-2+18:17+

不如你諗下點解報德望?直資黎講,你付出嘅學費係咪值得。女兒在德望成長,是否獲得多些發展機會?個人認為,可負擔嘅話,而又有好嘅直資收,就應該去馬,結束漫長嘅心驚膽顫日子。我不熟上智。

作者: 786    時間: 14-3-2 22:11     標題: 引用:亞女比較鍾意上智,+但德望亦唔錯,但上智就

亞女比較鍾意上智, 但德望亦唔錯,
但上智就要博, 驚....
上智in 得你,對小朋友有一定認識。將心比己,邊個係你都會keep左直資位先,這個老師們會理解,所以到時叩門大條道理叩。你不要繼續這遊戲住,等7月叩門吧。

作者: ohnono    時間: 14-3-2 22:31

kkmama2014 發表於 14-3-2 19:04
我女自行2 選油真, 但德望已收咗張student record form.
而油真8 號IN 要帶埋呢張FORM 先得.
所以我呢2 日 ...

從幾方面去考慮:

競爭力
----------
我見你的成績不錯,第二次呈分還進入頭三名位置,加上德望又已成功在手,估計你囡囡的競爭力都不弱。

選校策略
---------
你的策略是先上智,後油真都是好穩陣的選校方法。上智和油真都不是頂尖同學的首選,跟據其他家長的資料,上智是top ten或甚至top ten都不會以上智作首選的情況下,上智已經是有很大機會,油真還可在某程度上作了一些保險。

所屬校網
--------
這個起著決定性的因素。沙田區內band 1中學眾多,band 1學位充裕,對band 1同學絕對是理想的派位區別。

叩門能力
--------
我記得上年林護開出來的叩門條件都只不過是校內頭5名的同學,科目全A已可以叩門。就算在叩門位收緊的情況下,只要條件好的同學仍是熱門學校的心儀對像。

既然有咁優厚條件,囡囡又咁喜歡上智,放棄德望而取派位,我覺得又未嘗不可!

作者: ohnono    時間: 14-3-2 22:40

ohnono 發表於 14-3-2 22:31
從幾方面去考慮:

競爭力
再講返直資,或者可補充少少。
單係EK都有唔少家長的小朋友是第二年才插班入,SPCC有,DGS也有。要考入直資,機會都有唔少,自己去掌握就得!

作者: kkmama2014    時間: 14-3-2 22:45

回覆 ricky316 的帖子

其實當初我報德望只系試吓, 仲差D想唔去交表Tim.  因為諗住實入唔倒呀.  但亞女一定要我交, 所以就交咗當攞個面試經驗.  點知禁順利, 過完一關再一關, 仲禁快要CONFIRM埋個位, 跟住都未諗完就IN 上智.  睇吓IN 完點樣再決定.
我知呢兩間學校都好好.   但亦各有優缺點:  德望, 要交費, 交通較轉接, 學生較富貴.  但環境好, 資源多;  上智免費, 交通方便, 功課少D, 學生樸實D,有機會同D小學同學一齊讀.  所以亞女依家鍾意多D.  但面對舊屋村, 環境差D, 資源小D.  同埋最後重要系唔知收唔收.  幾危險 所以真系頭痛!

作者: kkmama2014    時間: 14-3-2 23:53

回覆 ohnono 的帖子

Ohnono  謝謝你詳細的分析.  我真系要諗清楚至得

作者: sweetsweetbobo    時間: 14-3-3 01:03     標題: 回覆:chrischeung 的帖子

油真是上年出了狀元所以個名起返些,你是否有小朋友在這校就讀,好與不好真是見仁見智

作者: www    時間: 14-3-3 11:00

ohnono 發表於 14-3-2 22:40
再講返直資,或者可補充少少。
單係EK都有唔少家長的小朋友是第二年才插班入,SPCC有,DGS也有。要考入直資,機會都有唔少,自己去掌握就得! ...

插班是有的,但要留意,通常只有幾個位,競爭極大。
EK有家長考入了,當然十分高興,會上來報喜。未能考上的,較多會保持沉默。

作者: ohnono    時間: 14-3-3 15:26

www 發表於 14-3-3 11:00
插班是有的,但要留意,通常只有幾個位,競爭極大。
EK有家長考入了,當然十分高興,會上來報喜。未能考上 ...
插班的難不在於每間學校的插班位少而在於自己有沒有真本事。同學到了中二,沒有了師兄師姐的PreS1成績,同學可以用自己的能力去證明比學校睇,至少對有真才實料的同學是一件好事。
至於通常只有幾個位的問題,我地可以用廣義而開放的態度態度去面對。一間學校有2個插班位,10間學校就有20個插班位。當一間有5個的時候,10間就變成有50個。不論幾多個插班位都好,只要有一間心儀學校願意接收就可以。

剛剛有版友話唔見官津有插班位,除了現在並非是學校招收插班的黃金時期,主要是一般受歡迎的官津學校,同學的離校牽十分之低,但低還低,還是會有的。只要你上各間學校的校網就會知,要做到離校率是零都唔會容易。所以,如果大家有興趣插班心儀官津學校的,不要等學校在網上公佈了,因為有時只得一兩個位,學校未必會願意制造另一個插班潮的。不如自己主動出擊,將同學在中一、小六甚至小五這幾年的成績詳列出來,附上非學術方面的成就,寫信通知心儀學校的校長。我只係覺得機會係好多,在乎同學和家長肯唔肯踏出這步!

講到話EK有家長因小朋友插班成功而上來報喜,未能考上的,較多會保持沉默。我的原意是其中一個考慮方法,就此而矣。如果真係有未能考上的,亦都不用氣餒,查找不足之後,有心唔怕遲,明年再來。

作者: wanttoknowmama    時間: 14-3-3 16:01

我女女上年情況跟你一樣,她說上智interview很易及很有信心,又話有朋友一齊考,所以很想讀。但同時直資亦收了她。最後我選擇了直資,因為我試過大女等放榜時擔驚受怕的經驗,你會發現呢幾個月原來是十分漫長,十分難捱。
現在,我覺得我的决定是正確,因為直資資源真係多很多很多,不能與政府學校相比。小朋友亦很容易識朋友,適應力亦很強,相反如果插班F.2,可能會越難適應,因為有比較,同埋有部份同學已有固定朋友很難╴一齊。所以如果經濟許可的話,我一定會選擇直資。你會發現當你作出選擇直資後,你同女女都會一身鬆哂
作者: raychush    時間: 14-3-3 16:11     標題: 回覆:wanttoknowmama 的帖子

👍同意。

作者: YuYuMother    時間: 14-3-3 16:15     標題: 引用:我女女上年情況跟你一樣,她說上智intervie

原帖由 wanttoknowmama 於 14-03-03 發表
我女女上年情況跟你一樣,她說上智interview很易及很有信心,又話有朋友一齊考,所以很想讀。但同時直資亦 ...
同意

作者: hayamama    時間: 14-3-3 17:55

最後決定在於你,但我是過來人, 可分享吓。
我地家住將軍澳, 升上轉九龍城網, 小學2-6年全級3甲, 由頭到尾都一心入上智, 把她放第一志願, 無考過私校。結果派了第5志願的旅港開平。 不差,但距離遠及無巴士到,所以不考慮, 一派彩立即仆去上智及籃田聖保祿叩門, 最後2間都都收,但仍然是選上智。再說, 現在的同班同學中, 也有2個是德望收左才來叩門的, 結果都一樣錄取了。
作者: aes@ivy    時間: 14-3-3 18:27

hayamama 發表於 14-3-3 17:55
最後決定在於你,但我是過來人, 可分享吓。
我地家住將軍澳, 升上轉九龍城網, 小學2-6年全級3甲, 由頭到尾都 ...

九龍城校網,旅港放第五都派到 ????

作者: kkmama2014    時間: 14-3-3 21:58

回覆 hayamama 的帖子

謝謝你的分享.  想問你女是那一年叩門的?  今年D位好似緊張D......

作者: kkmama2014    時間: 14-3-3 22:14

如果我想簡番津校, 要幾時決定? 手續會唔會好煩?  我仲未諗好, 不過問定先.  謝謝各位

作者: www    時間: 14-3-3 22:32

sweetsweetbobo 發表於 14-3-2 19:37
妳選這兩間比油真好,不要想太多
Agree.

作者: ohnono    時間: 14-3-3 23:09

kkmama2014 發表於 14-3-3 22:14
如果我想簡番津校, 要幾時決定? 手續會唔會好煩?  我仲未諗好, 不過問定先.  謝謝各位
...
如想取消直資學校的註冊,只要在直資呈交取錄名單上教局前取消註冊並取回所有註冊時呈交的文件就可以。取消時,請帶備預先寫好的一封簡單信件,講出要求取消註冊和取回文件就可。
不過轉回官津校跟轉往別的直資校不同,直資轉直資就算名單已呈上教局都不用怕,只要有另一間直資取錄就可以。但官津學校就不同,要特別留意學校最後給與家長取消的日期,切勿有誤,否則一方面會喪失派位的機會,一方面又放棄註冊了的直資,到時就兩頭唔到岸。一般直資呈交取錄名單的最後限期為四月尾,但有學校會提早呈交名單,所以要跟原註冊的直資學校預早問清楚最後撤消註冊的限期。

作者: jc_mom    時間: 14-3-4 06:03     標題: 回覆:kkmama2014 的帖子

我最初亦一心等interview自行在港島的St. Paul sec 和st Stephen girls, 另外亦等緊協恩和St. Paul convent 的second in, 但現在會簽德望的offer, 7月再嘗試叩門。始終有一間在手,心情輕鬆好多!運氣嘅嘢真係好難講,而我個囡亦喜歡德望。

作者: hayamama    時間: 14-3-4 09:03

回覆 kkmama2014 的帖子

小女乃去年小學畢業,現在是上智中一。沒有運動獎項,只有學科的。
多提一句,若想在學界的運動比賽爭勝,就不要考慮上智, 因為學校比較著重學科成績多於體藝,相對於徳望, 上智是沒有投放太多資源於活動項目。

作者: NurseSally    時間: 14-3-4 11:06     標題: 引用:我最初亦一心等interview自行在港島的St.+P

原帖由 jc_mom 於 14-03-04 發表
我最初亦一心等interview自行在港島的St. Paul sec 和st Stephen girls, 另外亦等緊協恩和St. Paul convent ...
明智

作者: mamabarbie    時間: 14-3-4 11:20     標題: 引用:我最初亦一心等interview自行在港島的St.+P

原帖由 jc_mom 於 14-03-04 發表
我最初亦一心等interview自行在港島的St. Paul sec 和st Stephen girls, 另外亦等緊協恩和St. Paul convent ...
非常認同!

作者: 323    時間: 14-3-5 10:03

認識幾個德望媽媽都話德中大不如前, 如果要比錢, 我只可以話我唔覺得值呢個價錢. 而且以你囡囡成績, 絕對有機會, 留返SSP校網機會仲大, 我見SSP叻既女仔大部分都係去上智同ORL
作者: jc_mom    時間: 14-3-5 10:29     標題: 回覆:323 的帖子

其實我有聽過有家長提及德望老師的turnover 都幾大,但老公和阿囡都幾喜歡德望資源豐富,而佢地再將一班分拆俾兩位老師教,呢樣我亦幾buy。

作者: mangotea424    時間: 14-3-5 13:14

係呀,上智係專注學術的中學,啱哂D純學術型學生。德望除了專注學術外,亦很注重運動比賽,德望學界運動比賽係D1級別,入得D1嘅運動員真係好強,今年學界田徑德望攞第二,女拔攞第一,所以,喜歡運動的去德望會發展得好D。
一班分兩班意思是全級六大班,每班大約41人,除了上Science, PE, Art, 家政,Music 要去特別室上課的會大班上課,其他如中、英、數、History, 中史等會一班再拆開兩班上課,大約20人一班,而每小班亦會有雙班主任管理,所以,全級可分為12班,老師更能照顧學生的學習情況。

作者: www    時間: 14-3-5 21:07

mangotea424 發表於 14-3-5 13:14

係呀,上智係專注學術的中學,啱哂D純學術型學生。德望除了專注學術外,亦很注重運動比賽,德望學界運動比賽係D1級別,入得D1嘅運動員真係好強,今年學界田徑德望攞第二,女拔攞第一,所以,喜歡運動的去德望會發展得好D....

除了出過CE和DSE 狀元,德望的體育水準非常高,今年學界D1田徑雖然只得亞軍,和冠軍只差4分,但超過季軍169.5分!

HONG KONG SCHOOLS SPORTS FEDERATION
Inter-school Athletics Competition 2013/2014
(HK Island and Kowloon) Division One 28/02/2014

Girls Overall          Day 3
==============================================
     School     A       B       C     Total
----------------------------------------------
1st D**       165     178     109     452   
----------------------------------------------
2nd GHS       127     144     177     448   
3rd H**        80     108      90.50  278.50

==============================================

作者: ha8mo    時間: 14-3-5 21:38

作者: www    時間: 14-3-5 22:24

ha8mo 發表於 14-3-5 21:38
其實德望係得田徑架咋

德望泳隊亦是全港三甲。

作者: mangotea424    時間: 14-3-5 22:53

www 發表於 14-3-5 22:24
德望泳隊亦是全港三甲。

德望朗誦都勁,Choir 出國比賽。
作者: lindziepapa    時間: 14-3-5 23:51

唔知你揀左未呢~
我已讀完中學, 未接觸過上智既同學, 但年年都見到德望人GH係勁, 如樓上幾位所說
但上左大學會發現其實咩學校都冇咩關係, 最緊要睇個人係點
除非你小女田徑/音樂/朗誦等好叻, 要不是較少用到GH資源
名校D既就多D機會, 不過性格不合都係冇意思
我見D band 3學校既同學仔升上大學之後仍然機會處處, 所以你個女想揀上智我唔覺有咩問題
即使最後讀唔到上智, 你沙田網都有好多band 1, 想要質素都唔會蝕左咩, 係冇左GH個名者.
我讀既係名校, 但有時都會諗如果走去讀一D樸實既學校會點. 我見D人又讀得幾開心丫.
文化唔同者.
而且你女兒年紀小小已經有自己主見, 我相信佢將來應該店既

作者: ha8mo    時間: 14-3-6 07:42

作者: sweetsweetbobo    時間: 14-3-6 16:15     標題: 回覆:lindziepapa 的帖子

實用

作者: ececbaby    時間: 14-3-6 18:52     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

我你同我上年case類似,最後我女讀後者!

作者: NurseSally    時間: 14-3-6 21:05     標題: 引用:我你同我上年case類似,最後我女讀後者! +

原帖由 ececbaby 於 14-03-06 發表
我你同我上年case類似,最後我女讀後者!
自行成功的嗎?

作者: kkmama2014    時間: 14-3-6 21:08

回覆 ececbaby 的帖子

我都仲未揀定呀

你話後者係咪指上智呢?  其實上智的功課壓力係咪會小D呢?  特別係頭兩年. 聽講 德望D功課好似有好多, 最近聽倒話做到成11-12點, 真定假?   

作者: raychush    時間: 14-3-6 21:16     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

家長面試時,也問過老師,她們話中四、五、六,工課壓力是比較大些。中一、二、三,算是比較好些。但有些同學可能做得比較慢。也問過一位現在的學生,工課情況還好。

作者: raychush    時間: 14-3-6 21:18     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

這是關於德望的。

作者: ececbaby    時間: 14-3-7 00:10     標題: 引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+14-03-06+發表我

原帖由 NurseSally 於 14-03-06 發表
自行成功的嗎?
不知自行成功與否,但上智放首位。最後叩門,放棄GHS。

作者: ececbaby    時間: 14-3-7 00:14     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

功課多少,同時間分配有莫大關係!取捨只在於家長想小朋友在怎樣的環境下渡過中學生活,及小朋友的能力適合專注或是多元化。

作者: mangotea424    時間: 14-3-7 09:14

ececbaby 發表於 14-3-7 00:14
功課多少,同時間分配有莫大關係!取捨只在於家長想小朋友在怎樣的環境下渡過中學生活,及小朋友的能力適合 ...
說得對,我見亞女中學(德望)功課通常有幾日時間先交,所以,如平時有時間就做住先,唔好等要交先做。其實德望與上智都係很好的學校,只是上智是專注學術,免費,但未有結果,而德望除了專注學術外,課外活動較多元化,校園生活比較多姿多彩,女兒可以見識多D同學的強項,不過就要交學費,但就已經收到offer.

作者: fafayu    時間: 14-3-7 19:59     標題: 回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

我亞女三年前叩門入了上智,德望是首輪收但放棄登记因離家太遠,大抽獎派入迦密(男女校不考慮﹚三間都是好學校,但家居遠近长遠對学习生活有一定影响。上智較为樸实低調。老師盡心。

作者: jason1978    時間: 14-3-8 15:12     標題: 回覆:lindziepapa 的帖子

同意。上到大學又重新玩過。讀唔讀名中,分別在於同學們友儕的家庭背景,淨係去同學仔屋企玩對我地呢啲來自屋村嘅都大開眼界

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5