教育王國

標題: 求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足 [打印本頁]

作者: emilylam    時間: 14-2-27 10:47     標題: 求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足

小兒九歲,患有讀寫障礙,亞氏保加,智商正常,比較好動,上課容易分心,多說話! 之前上過職業治療師的過度活躍專注力觀察小組,話佢專注力唔係話好差但又唔係好,話佢可能理解唔到所以就遊雲

依家老師投訴佢上堂唔專心,傾計,容易分心,俾數位老師填的問卷,大致都係話佢周身郁,分心。。。

見醫生時,醫生又問我考唔考慮食藥?話可以試下食左有無改善?如果都係無改善就停藥,我唔知阿仔係咪有過度活躍症?還是有讀寫問題而令佢無興趣上堂?依家心大心細,好煩惱請呢度有經驗的媽咪幫忙!

作者: SoochowSee    時間: 14-2-27 12:49

回覆 emilylam 的帖子

仔仔成績如何?若成績跟得上就唔好食藥了!食藥會令小朋友冇胃口!

作者: shuna    時間: 14-2-28 09:46     標題: 回覆:emilylam 的帖子

去做RMT 啦!上網找資料, 好似幾有效

作者: carrai    時間: 14-2-28 13:52

小朋友多唔多比人投訴?社交方面點呀?同同齡的小朋友相處/合作o.k.嗎?

成績跟唔跟得上?

作者: carrai    時間: 14-2-28 13:57

如果情況再有轉差就吃藥,現在你教佢/講道理聽嗎?到了青春期 大部分 adhd 小朋友比較困難教,小心點。

作者: HaYi    時間: 14-2-28 16:04

我個P2, 之前check marginal case, 剛開始食藥, 暫時都有效, 早知早開始, 不用影響埋親子關係... 依家雖不至於好定, 但大半時間正常左, 起碼手冊之類都齊些. 想起之前年幾 (P1-P2上學期) 真是想哭. 希望藥是長久有用.
作者: emilylam    時間: 14-3-2 18:11

what is RMT?
作者: emilylam    時間: 14-3-2 18:12

成績一般,因佢有讀寫,上課多口
作者: emilylam    時間: 14-3-2 18:13

HaYi 發表於 14-2-28 16:04
我個P2, 之前check marginal case, 剛開始食藥, 暫時都有效, 早知早開始, 不用影響埋親子關係... 依家雖不 ...
小朋友係确診左?
作者: bubucatcat    時間: 14-3-5 01:01     標題: 回覆:emilylam 的帖子

作者: loklok0104    時間: 14-3-6 08:48     標題: 回覆:求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足

我仔小一時評為讀寫障礙,辨認中文字有困難、閱讀理解超差、記憶短暫、思維弱、數學文字題往往不能理解,到小五下學期食專注力藥後讀障方面都有改善, 今年p6已經完全見唔到讀障問題,連弱處數學亦克服,今次96分。

大家加油,為孩子引路、在孩子身邊扶持,必有成果

作者: bubucatcat    時間: 14-3-6 21:12     標題: 回覆:loklok0104 的帖子

作者: emilylam    時間: 14-3-14 12:27

bubucatcat 發表於 14-3-6 21:12
sorry..睇唔到d字...講咩架?
作者: emilylam    時間: 14-3-14 12:28

loklok0104 發表於 14-3-6 08:48
我仔小一時評為讀寫障礙,辨認中文字有困難、閱讀理解超差、記憶短暫、思維弱、數學文字題往往不能理解,到 ...
咦…學障都可以靠專注力藥改善到嗎?
作者: loklok0104    時間: 14-3-14 13:12

emilylam 發表於 14-3-14 12:28
咦…學障都可以靠專注力藥改善到嗎?

學障好多時都會有專注力不足, 藥物係會有所改善, 但唔係個個可以提升到成績. 要有多方面因素配合, 小朋友自己學習心態+老師扶持引導+父母支持體諒, 多點鼓勵小朋友.
作者: bubucatcat    時間: 14-3-16 18:28

作者: emilylam    時間: 14-3-18 10:41

大家提的BRMT,我會上網睇睇,thx,如果可以我都唔想食藥住,想自然療法睇下有無幫助,請問那本書在哪裡買到?
作者: 熙fi媽媽    時間: 14-3-18 11:53

我都想知
作者: sarachk    時間: 14-3-18 18:45     標題: 引用:回覆+emilylam+的帖子 首先+,+每個人的專

原帖由 bubucatcat 於 14-03-16 發表
回覆 emilylam 的帖子

首先 , 每個人的專注能力不一樣 , 專注力只是現令醫學要用一個統計學化去形容某些醫 ...
可否post 本書嘅封面,thanks

作者: bubucatcat    時間: 14-3-19 00:54     標題: 回覆:emilylam 的帖子

作者: emilylam    時間: 14-3-20 13:40

作者: Yuyu0330    時間: 14-4-5 09:06     標題: 回覆:求指教:食唔食藥好呢?邊緣專注力不足

作者: Letter_lalaland    時間: 14-4-7 07:09

努力,加油!

作者: 香香    時間: 14-4-7 16:49

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5