教育王國

標題: 分享一下最想自己小朋友入讀的十大直資/私立小學 [打印本頁]

作者: crazymum    時間: 14-2-4 15:55     標題: 分享一下最想自己小朋友入讀的十大直資/私立小學

1. YW;
2. DBS;
3. SPB;
4. TSL;
5. HKUGA;
6. St. Louis;
7. RC;
8. Pui Kiu;
9. CKY;
10. Logos.

以上排位因應住址及其他因素而定, 不喜勿插.

作者: Charlotte_mom    時間: 14-2-4 15:57

呢個題目好惹火, 希望各位和氣生財
作者: Jane1983    時間: 14-2-4 15:57

St Paul Coed?

行到尼度,其實都無謂排,搵到適合、鍾意,又收你的最重要。
作者: crazymum    時間: 14-2-4 15:58

回覆 Jane1983 的帖子

我自動放棄, 無謂浪費時間...........
作者: crazymum    時間: 14-2-4 16:12

回覆 Charlotte_mom 的帖子

分享一下啫, 其實去完interview之後排位的確會有改變:, 例如: HKUGA - Up, Pui Kui - Up, St. Louis - Up, Fukien - Down, GT - Down

作者: ANChan59    時間: 14-2-4 16:19     標題: 回覆:crazymum 的帖子

初七都未過,唔好搞呢d 嘢啦!

就算香港禁炮仗,都唔好係EK燒炮仗。

作者: camomile00    時間: 14-2-4 16:23     標題: 回覆:分享一下心中的十大直資/私立小學

logos係邊間?

作者: sadsam    時間: 14-2-4 16:39

Jane1983 發表於 14-2-4 15:57
St Paul Coed?

行到尼度,其實都無謂排,搵到適合、鍾意,又收你的最重要。 ...
同意~

作者: KikiDaddy    時間: 14-2-4 16:41

what's the point to have a topic like this if there are no clear criterion to define "top 10"?

parents should spend more time to understand those schools your kids got offers and choose the most suitable one for her / him.
作者: crazymum    時間: 14-2-5 11:02

KikiDaddy 發表於 14-2-4 16:41
what's the point to have a topic like this if there are no clear criterion to define "top 10"?

pare ...
Agreed, this is my preference only..........

Let me make it more clear, my consideration include:

1. Location;
2. Whether it has connected college;
3. School fee;
4. Campus environment;
5. How many test / examination per year;
6. Change of accepting younger brother;
7. School bus service;
8. School culture (competitive or happy school)..............

作者: crazymum    時間: 14-2-5 11:08

ANChan59 發表於 14-2-4 16:19
初七都未過,唔好搞呢d 嘢啦!

就算香港禁炮仗,都唔好係EK燒炮仗。
其實都唔算燒炮仗啫, 眼見開始有D mama問15/16年行情, 咪俾佢地參考下囉, 總之..........神校未必最合適, 因應小朋友性格及其他家庭因素, 直資/私校其實有很多選擇, 或者排位.........

作者: elbar    時間: 14-2-5 11:16

crazymum 發表於 14-2-4 15:55
1. YW;
2. DBS;
3. SPB;

SPCC, DGS, DBS, SPCS, SHCS, YWPS....
作者: ANChan59    時間: 14-2-5 11:20     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-2-4+16:19+初七

原帖由 crazymum 於 14-02-05 發表
其實都唔算燒炮仗啫, 眼見開始有D mama問15/16年行情, 咪俾佢地參考下囉, 總之..........神校未必最合適,  ...
你都知一講名校,神校,有批人會上頭,我覺得盞搞!

而且多數以十二年後的成績排,加上DSE在改變中,long range planning or forecasting 系好難作準,如果講個人喜惡,爭論無可避免!

學新城盼獎禮啦,又學CCTVB搞EK網上家長投票,一於除了神校,加十大飛躍進步,最佳華語,最佳改編課程,最佳增值,最安全學校,最高危學校,亜太名校,最佳校長,最佳科主任,總之人人有份,永不落空!

作者: chanwendy    時間: 14-2-5 11:23

點解要排十大呢, 意義在何呢?
你咪自己排飽去囉, 為咩又要同人分享呢? 你的十大, 可能同好多人心目中的十大有好大出入, 咁咪又引發筆戰.
作者: ckcleung    時間: 14-2-5 11:30

唔使咁既,開左個話題,唔啱傾咪唔覆囉.
點解要問開題個意義又或者SIDE EFFECT啫.
俾D空間人地
作者: 小小山    時間: 14-2-5 11:36

回覆 ANChan59 的帖子

和和氣氣, 笑下就算.
作者: crazymum    時間: 14-2-5 14:08

chanwendy 發表於 14-2-5 11:23
點解要排十大呢, 意義在何呢?
你咪自己排飽去囉, 為咩又要同人分享呢? 你的十大, 可能同好多人心目中的十大 ...

令你誤會不好意思, 我只係想多D人分享下各自的十大, 俾D 15/16 mama睇下十大可以有好大差異, 等佢地唔好非君不嫁啫..............

作者: crazymum    時間: 14-2-5 14:10

elbar 發表於 14-2-5 11:16
SPCC, DGS, DBS, SPCS, SHCS, YWPS....
DGS同DBS不可以一齊啦.............

作者: noplanner    時間: 14-2-5 14:19

回覆 crazymum 的帖子

係自動放棄咗 SPCC ?
作者: noplanner    時間: 14-2-5 14:19

elbar 發表於 14-2-5 11:16
SPCS = Convent ?
作者: tantanmama    時間: 14-2-5 14:21

crazymum 發表於 14-2-5 14:10
DGS同DBS不可以一齊啦.............

題目係心中十大, 唔係最想入十大喎. DGS同DBS係好多人心中的好學校.
作者: crazymum    時間: 14-2-5 14:30     標題: RE: 分享一下最想自己小朋友入讀的十大直資/私立小學

tantanmama 發表於 14-2-5 14:21
題目係心中十大, 唔係最想入十大喎. DGS同DBS係好多人心中的好學校.
o甘我改改個題目囉........

作者: ANChan59    時間: 14-2-5 14:50     標題: 引用:回覆+ANChan59+的帖子 和和氣氣,+笑下就算

原帖由 小小山 於 14-02-05 發表
回覆 ANChan59 的帖子

和和氣氣, 笑下就算.
都是!謝謝提醒!

作者: 穎子    時間: 14-2-5 14:58     標題: 回覆:分享一下最想自己小朋友入讀的十大直資/私立小學

蔡繼有, 九龍塘學校, 英華, 陳守仁。
我唔係神級學校fans

作者: 傻太    時間: 14-2-5 15:03     標題: 回覆:分享一下最想自己小朋友入讀的十大直資/私立小學

樓主已經無幾個月前咁惹火

作者: hkpapa852    時間: 14-2-5 15:06

10間太多諗唔到

男仔:
1. 英華 (夠平又夠名氣, 交通還可以)
2. 培正 (小學有點貴, 但有直屬津胋中學, 中學可以慳番筆)
3. 播道

女仔:
1. 德雅
2. 培正
3. 播道

太貴的, 如SPCC, DGJS, DBS, CKY, 冇聯繫中學, 如SFA, APS, KTS .... 都不是我心中理想

作者: cccbaby    時間: 14-2-5 15:07

學校收咗先講啦,只係label自己有offer或有機(2nd in) 的學校做神校,其實冇乜意思。定係想自己得到認同?是明白的。香港人放鬆D啦。
作者: anntx3    時間: 14-2-5 16:59

我個人喜歡IB,不過國際學校算不算私校?

作者: ltpp    時間: 14-2-5 17:01     標題: 引用:唔使咁既,開左個話題,唔啱傾咪唔覆囉.點解

原帖由 ckcleung 於 14-02-05 發表
唔使咁既,開左個話題,唔啱傾咪唔覆囉.
點解要問開題個意義又或者SIDE EFFECT啫.
俾D空間人地 ...
十分同意!啱傾就入來傾,唔啱傾咪唔好搭咀囉!討論區就係咁架啦!作為15/16家長的我,好有興趣亦好需要睇下過來人的經驗之談

作者: Rachelmummy2008    時間: 14-2-5 17:33

根據自己的孩子適合入讀的學校排名十大,可以再加深認識,孩子到面試時期應大約了解子女性格,到有offer 時又可以快些決定,面試準備唔係想像中咁簡單,縮窄範圍大人細路都唔使咁辛苦!
作者: crazymum    時間: 14-2-5 17:49

Rachelmummy2008 發表於 14-2-5 17:33
根據自己的孩子適合入讀的學校排名十大,可以再加深認識,孩子到面試時期應大約了解子女性格,到有offer 時 ...
無錯, 今年見到有D人hold幾個offers, 諗左兩個月, 真係有D嬲嬲地, 朋友都係o甘話..............

作者: crazymum    時間: 14-2-5 17:51

傻太 發表於 14-2-5 15:03
樓主已經無幾個月前咁惹火
哝! 我有燒親你嗎? 真的不好意思...............

作者: crazymum    時間: 14-2-5 17:53

noplanner 發表於 14-2-5 14:19
回覆 crazymum 的帖子

係自動放棄咗 SPCC ?
Yup, 競爭太大了...................

作者: owennam    時間: 14-2-5 18:14     標題: 回覆:crazymum 的帖子

我就覺得跟本唔需要排,個個小朋友之長處,天賦都不同,我以前都一樣盲目在心中排位,但經過時間,向高人指點後,睇真D,才明白什麼是最好的學校,就是了解自己小朋友,依照小朋友特質去選校,才是最有效和最好,也要清楚自己要嘜,最重要

作者: 傻太    時間: 14-2-5 22:05     標題: 引用:Quote:傻太+發表於+14-2-5+15:03+樓主已經

原帖由 crazymum 於 14-02-05 發表
哝! 我有燒親你嗎? 真的不好意思...............
不用不好意思,我被火辣辣的你吸引著

回主題,我最想
1. KTS
2. GT

無細女就想
1. DBS
2. YW

作者: 小曳人    時間: 14-2-5 22:47

問題係十大,但我無報十間咁多
因為交通/學費問題,已經有好幾間熱門學校唔會報(收咗都唔會去讀)

而且,選校要講係咪適合,啱大b嘅未必啱細b

作者: crazymum    時間: 14-2-6 10:20     標題: 引用:我就覺得跟本唔需要排,個個小朋友之長處,

原帖由 owennam 於 14-02-05 發表
我就覺得跟本唔需要排,個個小朋友之長處,天賦都不同,我以前都一樣盲目在心中排位,但經過時間,向高人指 ...
排位可以係好個人化的,最重要係當有offer時可以立即決定及放位,前列有offer後,排後的interview可以不去,利人又利己!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5