教育王國

標題: 給在考慮KLN民生的家長 [打印本頁]

作者: 小中子    時間: 14-1-30 09:35     標題: 給在考慮KLN民生的家長

作者: yl88    時間: 14-1-30 09:37     標題: 引用:本人的朋友,+親口同我講以下民生的真人真事

原帖由 小中子 於 14-01-30 發表
本人的朋友, 親口同我講以下民生的真人真事, 信不信由你
但我在此分享, 係因我覺得咁既幼稚園太差勁.
利益 ...
太差啦

作者: aazz    時間: 14-1-30 09:40

交人?你的意思係話升k2時一定要揀幾個學生出來趕走??
作者: Bibianna0518    時間: 14-1-30 09:44

「交人」的意思是⋯⋯??
作者: 小中子    時間: 14-1-30 09:47

作者: alex2305    時間: 14-1-30 09:58     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

早已聽聞,所以冇報

作者: Marco2010    時間: 14-1-30 10:05

小中子 發表於 14-1-30 09:35
利益 ...

絕對相信!
因為其小學都一樣.

小朋友返學不到一個月就暗示叫人走, 三個月就明確開口建議轉校.
小朋友都係佢幼稚園學生, 都係由佢地培養出來, 點解可以返小一一個月就想人走???
反映其幼稚園教學有問題? LINK唔到小學的課程?
到底現今學校是否有"教育MISSION"???

其實學校希望要全部100分學生, 教育部份100%放在家長上, 學校只希望學生幫學校做成績!
學生跟唔上, 家長當然有責看怎樣去幫小朋友學習, 不過學校是否可以禁唔負責任, 眼不見為妙, 把學生趕走就劃上句號?

學校本身教授責任去左邊????
老師有無想過辨法去幫學生? 老師有什麼使命?
學校辨學宗旨是什麼?

我諗"有教無類"的精神已經在香港奇怪的環境慢慢DISAPPEAR!   
以上變成教育主流制度, 家長更愛!
香港教育之恥!!!!

作者: Marco2010    時間: 14-1-30 10:14

利益 ...

識人比識字重要!

原本有個小朋友跟本上跟MS收生資格差好遠, 本應連WAITING都唔合資格.
不過有相關人仕關懷, 順利入讀, 不過好辛苦!  
主任最後叮嚀叫事主不要公開以上.

學校要交位被相關人仕朋友不足為奇!

大家可以當一個故事去聽, 不須太介懷及懷疑可信性.
因為無法證實真假, 只有當事人先知.

如果RESULT ORIENTED家長, 她仍然係一間很不錯的學校啊, 只可以講不同的學校配不同的學生吧了.

作者: jshho1018    時間: 14-1-30 10:41

相信 ~~
作者: herman0114    時間: 14-1-30 10:48     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我覺得係學校唔識「有教無類」呢四個字

作者: MSKAKACHAN    時間: 14-1-30 11:36

我也識個朋友的小朋友幾年前在民幼讀, 是靠人士入的, 但唔記得k1定k2就話佢知佢唔會升到民小的, 總之好早期已講了, 叫佢有心理準備, 同埋搵定學校囉.
所以我非常相信樓主確有其事.
好同意某jm講, 現今的學校變了'只希望學生幫學校做成績!' '有教無類'的精神已在某d學校消失了!
作者: waimanXwaiman    時間: 14-1-30 13:08     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

好多學校都係咁,唔只民生

作者: Luluyen906    時間: 14-1-30 13:15     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我老公朋友係民幼教過,所以我都無報民生。

作者: tam_bb    時間: 14-1-30 13:25     標題: 引用:好多學校都係咁,唔只民生 +

原帖由 waimanXwaiman 於 14-01-30 發表
仲有邊D幼稚園係咁?好驚

作者: daisylhn    時間: 14-1-30 13:41     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我教過其小一生,又係比老師勸退,轉左另一間

作者: cclemon2009    時間: 14-1-30 13:47     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我信,因為我上年考慮民主offer 時,有兩個朋友的經歷一樣,不過是在小學部,一樣要踢人走,所以吾揀民生

作者: epsonprinter    時間: 14-1-30 13:57     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

作者: easybring    時間: 14-1-30 14:05

不只是民生, 其他學校也有此情況.  家長要問問身邊可靠的用家.  總之, 自求多福.
作者: 天悅    時間: 14-1-30 14:07     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我覺得民生口碑好差,絕對唔會揀這間學校

作者: rosebb    時間: 14-1-30 14:09

其實都真係唔只民生,最近有朋友在直上的學校,明年K3升小一,小一間學校唔收個小朋友,等左好耐都係WAITING,小朋友已有其他學校OFFER,小朋友自己說左給老師聽有其他學校收佢,到家長日,老師只是用幾分鐘見了家長,比起以前,真係大大不同,其實名校就是現實,如果你要些有教無類的學校,一定不是名校,但唔會達到你想要的學術要求,呢個PAID AND GAIN的定律,除非你個仔/囡都好出類拔萃。
作者: agathasweetie    時間: 14-1-30 14:12     標題: 引用:好多學校都係咁,唔只民生 +

原帖由 waimanXwaiman 於 14-01-30 發表
其實呢種事情係我個年代(講緊所謂名幼、名小學)30年前已經有發生,可能以前資訊無咁發達無咁多人講,又或者家長本身無經歷過覺得奇怪?

作者: Bibianna0518    時間: 14-1-30 14:21

我不熟悉這間學校,若我遇上這個情況,會先督促個孩子設法追返學校進度,同時間都會搵校長,請教佢我的督促方法得唔得,又或者叫佢教下我怎樣做,重要確認所謂「老師將要交人」是咩野一回事。
作者: easybring    時間: 14-1-30 14:22

小孩子還細, 未知認真學習的重要性.  大家不要以為升不到班的孩子是有學習問題.  沒有學習問題的孩子也有可能升不到班.  如果遇到, 家長要有平常心, 教導孩子面對和解決問題.
作者: tam_bb    時間: 14-1-30 14:47     標題: 引用:其實都真係唔只民生,最近有朋友在直上的學

原帖由 rosebb 於 14-01-30 發表
其實都真係唔只民生,最近有朋友在直上的學校,明年K3升小一,小一間學校唔收個小朋友,等左好耐都係WAITIN ...
是龍校?請問是邊間?

作者: rosebb    時間: 14-1-30 14:48

不說了,總之係HOT 爆的龍校。
作者: Marco2010    時間: 14-1-30 14:50

easybring 發表於 14-1-30 14:05
不只是民生, 其他學校也有此情況.  家長要問問身邊可靠的用家.  總之, 自求多福. ...
未聽過PC有類似事件。大家諗下其實學校的目的有何意義?

好的學生搵九流教師都無問題!
學校價值何在?

作者: NICOLE123    時間: 14-1-30 15:30     標題: 回覆:Marco2010 的帖子

pc是保證收回K学生,所以小一測考有学生不合格,而升班條件亦印了在手册,家長知道規則去留自己决定

作者: NICOLE123    時間: 14-1-30 15:38     標題: 回覆:NICOLE123 的帖子

另外今年測驗有小一同學英文成績幾低分老師公開鼓勵同學不要怕不次追回就可以(講緊培小)

作者: wonderland07    時間: 14-1-30 16:07     標題: 引用:Quote:原帖由+waimanXwaiman+於+14-01-30+

原帖由 agathasweetie 於 14-01-30 發表
其實呢種事情係我個年代(講緊所謂名幼、名小學)30年前已經有發生,可能以前資訊無咁發達無咁多人講,又或 ...
小學係好想見。 但k1 上k2 都要踢人出校就太過份

作者: japoton    時間: 14-1-30 16:40

早己有聽到,囝囝補習社有家長已講過跟唔想要退學,所以佢都外出勁補
作者: Marco2010    時間: 14-1-30 18:59

NICOLE123 發表於 14-1-30 15:38
另外今年測驗有小一同學英文成績幾低分老師公開鼓勵同學不要怕不次追回就可以(講緊培小)

...
Excellent school! Excellent teacher!這才是學校吧!

作者: Bibianna0518    時間: 14-1-30 19:31

回覆 easybring 的帖子

如果孩子有足夠認知和成熟,教佢面對逆境和增加佢嘅解難能力都好重要。但K1orK2 要教面對和解決問題...似乎對佢太抽象了。

作者: conniew117    時間: 14-1-30 19:56     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

好多學校都會係咁樣,或者從另一角度去睇,會唔會學生同學校本身就唔匹配呢?課程已訂,而學生能力真係追唔上而被勸退,未必唔係一件好事,唔通要個小朋友長期處於谷底學習嗎?小朋友都未必開心,又追得辛苦,家長又同樣辛苦,為何唔去搵間程度與小朋友程度配對到既學校呢?

作者: lovebb2    時間: 14-1-30 20:31     標題: 引用:好多學校都會係咁樣,或者從另一角度去睇,

原帖由 conniew117 於 14-01-30 發表
好多學校都會係咁樣,或者從另一角度去睇,會唔會學生同學校本身就唔匹配呢?課程已訂,而學生能力真係追唔 ...
(         好多學校都會係咁樣)??? 幼稚園喎。

作者: abby0624    時間: 14-1-30 22:00     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

呢啲學校真係衰到冇朋友

作者: MLKC    時間: 14-1-31 00:40     標題: 回覆:abby0624 的帖子

若升上學,可以理解; 但如只在幼稚園升班,就真的太現實了。

作者: bubuG    時間: 14-1-31 00:42     標題: 引用:Quote:原帖由+agathasweetie+於+14-01-30+

原帖由 wonderland07 於 14-01-30 發表
Agree...太過分X2

作者: wonderland07    時間: 14-1-31 05:03     標題: 回覆:conniew117 的帖子

最慘係幼稚園中途踢出來,好難搵過第二間

作者: 超班BB    時間: 14-1-31 07:31     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我曾經去過一個講座,係關於如何選擇幼稚園的,當時個講師係某某的敎授,以我記憶,幼稚園係冇一個特定既課程的,而敎統局亦冇規定每個小朋友入讀小一前一定要讀三年幼稚園的,但若果有某些幼稚園課程內有所謂考試/測驗係犯規的什至要學揸筆寫字都好似唔可以的 ,但奈何小學的課程好深,好多完成幼稚園的都不能函接,所以有好多幼稚園一早為配合小學而加深課同對學生的要求,其實我想問下大家究竟係小學課程太深(教統局所定的),導致到幼稚園已經有咁大壓力嗎?

作者: Aprilbaby    時間: 14-1-31 09:38     標題: 引用:我曾經去過一個講座,係關於如何選擇幼稚園

原帖由 超班BB 於 14-01-31 發表
我曾經去過一個講座,係關於如何選擇幼稚園的,當時個講師係某某的敎授,以我記憶,幼稚園係冇一個特定既課 ...
絕對有關,試諗下,小一第1次中考已經有閱讀理解,重組句子,造句,填充等等,考試模式,試問幼稚園仲可以只教人口手大小牛羊嗎?仲可以唔執筆寫字嗎?

作者: Aprilbaby    時間: 14-1-31 09:58     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

利申:我是來年的ms K1家長,先謝謝樓主的提醒。但其實如上述事件屬實,汰弱留強都不是什麼新事。只怪ms 選k1 時,沒有像其他名幼一樣,一開波(interview前) ,已篩走了細b, 沒有潛質的學生。反而系一樣給予機會面見,一樣給予入學機會。但奈何後來入選的學生卻跟不上,唯有勸喻到更合適的學習地方。我b系細b,但ms一樣畀機會,系好多名幼,龍校都做唔到。細b媽就明白,同體會到當中的不公平。所以我會更努力協助學校,一同教好小朋友。但如果本人孩子仍未能跟上課程,都得接受他技不如人,但仍會感激一間沒有一開始就把我細b孩子拒緒門外的幼稚園。

作者: BABA124    時間: 14-1-31 11:28     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

之前只聽過小學會,話小五會少咗成班學生,越瞭解得多,越對呢間學校冇好感,枉為基督教學校,如家長認為幼稚園都要汰弱留強,小朋友真係好可憐! 家長真的不要以為名校間間都係咁,真正名校先唔會!

作者: 超班BB    時間: 14-1-31 12:09     標題: 引用:之前只聽過小學會,話小五會少咗成班學生,

原帖由 BABA124 於 14-01-31 發表
之前只聽過小學會,話小五會少咗成班學生,越瞭解得多,越對呢間學校冇好感,枉為基督教學校,如家長認為幼 ...

作者: wonderland07    時間: 14-1-31 12:22     標題: 回覆:超班BB 的帖子

我都係個句. K1 上K2乍wo, 我寧願唔收我都好過K2踢走我. 家長清醒下,我們講咁3丶4歳人仔乍

作者: lovebb2    時間: 14-1-31 12:47     標題: 引用:我都係個句.+K1+上K2乍wo,+我寧願唔收我都

原帖由 wonderland07 於 14-01-31 發表
我都係個句. K1 上K2乍wo, 我寧願唔收我都好過K2踢走我. 家長清醒下,我們講咁3丶4歳人仔乍

...
agree

作者: torunpoland    時間: 14-1-31 13:15     標題: 回覆:小中子 的帖子

本來對這間學校也有好感,但自從三萬元幼稚園生遊學美國一事,見微知著,他們是否從孩子的角度去想呢?可見一斑。更加上聽到類似樓主的「勸退」個案⋯⋯

作者: 超班BB    時間: 14-1-31 14:06     標題: 引用:我都係個句.+K1+上K2乍wo,+我寧願唔收我都

原帖由 wonderland07 於 14-01-31 發表

...

作者: ms.bead    時間: 14-1-31 14:27     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

有教無類?那麼PC為什麼唔收細b?其實細b都係適齡學童,可惜連入表既機會都冇…我想說的,不是讚成MS的做法,只是唔同學校有唔同做法,如果唔認同就唔好報。MS報之前有份問卷,各家長可以寫出自己既期望,冇謂錯配…

作者: Aprilbaby    時間: 14-1-31 14:56     標題: 引用:有教無類?那麼PC為什麼唔收細b?其實細b都係

原帖由 ms.bead 於 14-01-31 發表
有教無類?那麼PC為什麼唔收細b?其實細b都係適齡學童,可惜連入表既機會都冇…我想說的,不是讚成MS的做法, ...
其實不只PC, 不少名幼在PN時已不派表給細b, 表面就話9月開學時,未足兩歲。實情系怕細b麻煩,又收少幾个月學費,又怕佢地升小成績唔好,影響自己條數。試問邊間學校唔緊張自己學生成績呢?仲有d學校暗盤同staff落令7月之後既b都唔收,除非好標青。只系好多學校黑暗面,你地唔知啫。我个人不會天真地相信會有教無類的名幼or龍校。

作者: easyview    時間: 14-1-31 15:38     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

PC收細b的,我識幾個10月細b都有offer

作者: novelle    時間: 14-1-31 15:50

Aprilbaby 發表於 14-1-31 14:56
其實不只PC, 不少名幼在PN時已不派表給細b, 表面就話9月開學時,未足兩歲。實情系怕細b麻煩,又收少幾个月 ...
Agree!
作者: bubuG    時間: 14-1-31 17:14     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

唔派表俾細B,家長可以自行考慮下年再去申請做大B,總之有機會俾你。幼稚園踢個個幼童出校真的講唔過去。

作者: fabsum    時間: 14-1-31 18:00

名校成人都用呢招"兇" 人 , 但有時最後不是真係趕走你, 好 似我小朋友表姐就係讀民記, 小學開始年年話試升..."兇" 到現在讀小五仍然係到 , 不過我認為好明顯是錯配同勉強....何苦!

作者: webpaupau    時間: 14-1-31 19:34     標題: 引用:我都係個句.+K1+上K2乍wo,+我寧願唔收我都

...
totally agree

作者: 天悅    時間: 14-1-31 22:48     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

K1升K2都要汰溺留強,聽到都覺得心痛,不過我相信怎樣的學校就會有怎樣的家長

作者: Marco2010    時間: 14-1-31 23:36

天悅 發表於 14-1-31 22:48
K1升K2都要汰溺留強,聽到都覺得心痛,不過我相信怎樣的學校就會有怎樣的家長

...
完全認同!K1小朋友,未發展到就未到,無法拔苗助長。
其實家長話接受學校有禁野的安排,我覺得香港家長好恐怖!
香港之恥去助長歪風。

我估計幼稚園去補中英數係大勢鳥,香港upward ladder更小。

作者: yslgirl    時間: 14-2-1 00:36

你見間學校幼稚園收生考咩你都估到佢係間咩野既學校.  考晒A-Z, 1-9!? 我唔係覺得要識呢d好難, 但我只不過唔明兩歲人仔識得呢d符號意義有幾大?
作者: fishmaruko    時間: 14-2-1 01:09     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

其實好奇怪,本身冇人問,但就自己 說了一大段關於民生的不是, 見事是真是假,根本沒有人可以證明 ,為什麼在這時候種傷 某學校,很可疑,如果假設這件事是真的,相信正常情況下老師也不會這樣說什麼校長要交人,因為這樣說是很蠢的做法,家長一定會說出去,也不相信老師會這樣說, 況且汰弱留强也屬正常,也不只是民生獨有的做法,有些幼稚園甚至pre nursery 也被淘汰出去升不到K1, 很多學校包括從未聽名字的學校也會這樣做,如果學生追不上, 家長也有責任的, 勉強讀上去對小朋友也不是好事。

作者: 78c9    時間: 14-2-1 01:38

回覆 fishmaruko 的帖子

有什麼樣的校長,就有什麼樣的老師
作者: BoDingMaMa    時間: 14-2-1 02:51     標題: 回覆:fishmaruko 的帖子

我係今年1k1家長,當然我唔可以伐表所有家長長,但係我剛剛見完老師,就上學期小兒嘅表現,老師冇誁過有関交人,或者未達標等字眼,而小兒屬細仔,於自理方面,老師都係以鼓勵嘅方面去勉勵我,以用家角度並無任
hard feeling,或者你可以話我係die hard fans,但我個仔係喺民幼讀緊,相信我未至於盲目到哩個地步,對於我嚟誁學校真係一間好學校

作者: teambuilder    時間: 14-2-1 04:50

其實件事有幾多成真都唔知,又冇證冇據,又唔係親耳聽到;除非係自己好信任的人親口講,否則只可以當一般抹黑,聽下就算。

利申:非民生家長
作者: Aprilbaby    時間: 14-2-1 08:58     標題: 引用:唔派表俾細B,家長可以自行考慮下年再去申

原帖由 bubuG 於 14-01-31 發表
唔派表俾細B,家長可以自行考慮下年再去申請做大B,總之有機會俾你。幼稚園踢個個幼童出校真的講唔過去。

...
當你小朋友不是9-10月,根本就針咭唔到肉唔知痛。如果ms今年唔收,我都考慮做超大。但當我check返原來細仔暗盤唔收,超超大直頭寫明唔接受。好似pc咁,細仔少收,亦寫明只收上年度既11-12月。換言之,9-10月出生根本就被嫌棄。我地有得選擇嗎?

作者: bubuG    時間: 14-2-1 09:07     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-01-31+發表唔派

原帖由 Aprilbaby 於 14-02-01 發表
當你小朋友不是9-10月,根本就針咭唔到肉唔知痛。如果ms今年唔收,我都考慮做超大。但當我check返原來細仔 ...
我細仔是九月B。interview 欠理想。每校收生總要折龍,唯有嘆一句「生不逢月」。

作者: 小中子    時間: 14-2-1 09:40

作者: 78c9    時間: 14-2-1 09:42

回覆 teambuilder 的帖子

十分要好朋友告知,女兒讀k1, 老師不是太有愛心,常常睇手指做無聊事也不願跟小朋友交談,她說很想轉校,但沒有學校收,說之前遊學團事件已可知道校長方針,已脫真心離教學模式,說失望,還以為入了好學校真心分享,不喜勿插

作者: 78c9    時間: 14-2-1 09:45

回覆 小中子 的帖子

朋友說相信老師真的說得出這番話
作者: fishmaruko    時間: 14-2-1 13:29     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

唯恐天下不亂

作者: herman0114    時間: 14-2-1 15:30     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

樓主說的情況,我個人覺得並不出奇,但起碼俾人讀到幼稚園畢業,三,四歲小朋友問起點解要轉校,做父母嘅都唔知點開口。

作者: Cattdogg    時間: 14-2-1 16:17

其實你見好多面試全部識晒吾收,識吾哂嗰啲反而收你就知喱間學校係睇其他因素。
作者: Marco2010    時間: 14-2-1 16:31

teambuilder 發表於 14-2-1 04:50
其實件事有幾多成真都唔知,又冇證冇據,又唔係親耳聽到;除非係自己好信任的人親口講,否則只可以當一般抹黑 ...
做得父母,都有相當的智慧去分析,段估都無人唔睇幾句就信。
我諗樓主都唔會禁儍就去抹黑人地,令自己大D入讀機會。
小左幾十人報,米一樣每年有幾千人報,有乜謂。

簡單D,唔信米當笑話一則去睇。

信架,米當多樣資訊去參考law。

不過假設人地抹黑就不是太好,等如有人懷疑有人係學校打手一樣,對事情討論完全無幫助。

我就選擇相信,因為身邊大學同學的小朋友剛發生的事,只不過是小一。
一個月就叫人走是何等教學理念?

作者: Gerard    時間: 14-2-1 20:08     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

作者: SawMo    時間: 14-2-2 09:03     標題: 引用:你見間學校幼稚園收生考咩你都估到佢係間咩

原帖由 yslgirl 於 14-02-01 發表
你見間學校幼稚園收生考咩你都估到佢係間咩野既學校.  考晒A-Z, 1-9!? 我唔係覺得要識呢d好難, 但我只不過 ...
agree, 上年interview 完就知它不是my cup of tea

作者: wipebb    時間: 14-2-2 10:01     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

我都唔知樓主講嘅野係米真,追唔上就踢走甘慘... 但呢個討論令我諗起,德望2nd in時,老師直頭問我:如果小朋友入學之後,追唔上,你會  點呀?
甘係米即係德望都有甘既情況呢?

作者: lovebb2    時間: 14-2-2 10:27     標題: 引用:不單止幼稚園,小學很早也聽聞如此,社會是

原帖由 Gerard 於 14-02-01 發表
不單止幼稚園,小學很早也聽聞如此,社會是現實的,唯一最好的方是增強自己實力。

...
agree

作者: petipkiki    時間: 14-2-2 12:15     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我囡囡今年考全部答對有禮貌都係waiting. 另一個朋友話答得麻麻地就收咗. 我相信依家都睇埋家長嘅背景, 我亦接受. 不過自從遊樂團事件後, 確實令我對民生完全改觀了. 要去到美國一家人用十萬銀參加確係講唔通. 希望民生能懸崖勒馬, 不要令以前嘅良好校園風格打破.

作者: EvaBen    時間: 14-2-2 13:29

太過份又再一次證明明校不一定是好的!
作者: fishmaruko    時間: 14-2-2 14:53     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

其實不能証實樓主講的是否真確,這樣就判斷一間學校吾好倒也是欠缺客觀

作者: BABA124    時間: 14-2-2 17:52     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

其實民記確實在轉型中,由用維記校長,辦遊學團,到勸退學生,由頭到尾到話緊俾大家知佢已經不是以前的民生了。難得又有家長buy 這一套,覺得勸退正常,其實是有怎樣的家長,便有怎樣的學校,香港從來也是市場話事,可憐的是小孩子,從小就在弱肉強食的環境下成長,不是因為自己不努力,無辜被斷定是失敗者。

作者: Marco2010    時間: 14-2-2 22:59

回覆 BABA124 的帖子

其實家長都好可憐,半年間為小朋友哭過無數次。大家有沒有想像到一心讀龍校的家長,突然間要再為小朋友苦惱而困擾。

作者: hoping_c    時間: 14-2-2 23:28     標題: 引用:其實民記確實在轉型中,由用維記校長,辦遊

原帖由 BABA124 於 14-02-02 發表
其實民記確實在轉型中,由用維記校長,辦遊學團,到勸退學生,由頭到尾到話緊俾大家知佢已經不是以前的民生 ...
小朋友考不到呢間, 其實間間都是想收好學生, 唔要唔好的, 只是做唔做出面的分別。
好似中學, 留班表面上是將唔達標的學生留班, 但其實最差的年年升班至中三後要他走

作者: bubuG    時間: 14-2-2 23:51     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

樓主講緊幼稚園,不是小學中學。幼稚園咋喎!

作者: csr    時間: 14-2-3 00:52     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

一d都晤似基督教學校,民生實在太差勁了!

作者: winghong1305    時間: 14-2-3 01:00     標題: 回覆:csr 的帖子

那如果沒有其他好選擇,你還會選民生嗎?

作者: pandafood    時間: 14-2-3 01:21     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

我係相信樓主發生嘅事係真。因為我正正面對緊,雖然不是民生,係非名校嘅基督教幼兒園。好似就算我配合左學校,加啲課程比小朋友改善,佢地都仍然未夠,講緊係前後由投訴至加課程,去到見家長,個幾兩個月。 我想話其實真係要比時間我小朋友改善。唔係唔肯做呀。

作者: chapter    時間: 14-2-4 08:50

唔sure咁對民生係咪好處...

民生既吸引力係民小. 入其它小學既數據好似無公佈, 所以應該唔駛同其它幼稚園咁要整靚盤數?

民幼唔係一條龍, 係要依據K2成績/表現比民小選擇五成到八成(幼稚園比小學多位), 所以k2係咪都要"交數". 唔逹標既學生應該巳經係呢個過程攞走?

如果k1升k2就有"硬性升班指標", 多咗既admin work得返黎既好處我唸只係可以多少量既k2新生以1-2學期成績/表現比民小多dd選擇.

我相信樓主只係巳佢所知幫助有需要既人, 我亦信老師有比家長"壓力"去catch-up (除非係happy school). 不過唔好話係第三者, 就算當時人什至我自己都唔確定當聽到自己小朋友lag behind既心情下理解/複述老師既含意上無偏差...

有冇可能老師話既"交數"係指k2交數升民小?因為k2尾老師應該要比心理準家長去全力報其他小學, 井k3頭參加派位?
作者: letea    時間: 14-2-4 12:48

好同意香港教育已經變質。有教無類,係香港早已不再,否則小一入學考試不會出現咁深的題目,而小學亦唔會禁止小朋友在小息時跑步玩樂。

學的方針好視乎校長、校董會而定,民生曾經係我認為最有爰心、最懂為小朋友着想的學校。至於教學質素,真係樹大有枯枝,任何好的學校都有不好的教師,反之亦然。

我都相信"交數"係指K2學期尾時老師要選出什麼學生可以直上民小,什麼不能,希望樓主朋友不要太灰心,因為還有時間追,年小的小朋友成長之快你難以想像,打好基礎讀無論如何都係好事。

努力

作者: tantanmama    時間: 14-2-4 14:37

民生擺明車馬要精益求精, 小朋友追不上, 老師預警好正常啫. K1仲有一半, 追唔到先升唔到K2啫, 有心追仲有半年時間去追, 唔一定追唔到的. 其實喺K1上學期, 家長完全冇留意過小朋友跟唔跟到? 如小朋友一直努力追趕都仲未達標, 揾過另一間更適合的學校未嘗唔係一件好事.
有教無類? 這完全不是民幼家長選此校的考慮因素吧.  
作者: Aprilbaby    時間: 14-2-4 16:13     標題: 引用:民生擺明車馬要精益求精,+小朋友追不上,+老

原帖由 tantanmama 於 14-02-04 發表
民生擺明車馬要精益求精, 小朋友追不上, 老師預警好正常啫. K1仲有一半, 追唔到先升唔到K2啫, 有心追仲有半 ...
完全同意!唔系得罪講句,有教無類只可能在有學券or津校發生,因為佢地收左正苦錢,無得揀。如果有得揀,我相信佢地唔會咁揀。否則,点解咁多學校跳船,除了課程可自主外,連收生都可自主嘛,好似ms同pc一樣。倒轉諗諗,如果要ms有教無類收埋雙非,大家又点睇?

作者: DCMaMe    時間: 14-2-4 18:00

我本人是今年K1民幼家長,從無聽聞過K1要小朋友退學。我亦有不小朋友小孩在民小及民幼就讀,慶幸亦未聽聞及發生過這事。放假前剛見完老師,老師都是很正面及鼓勵的,亦知有細B家長擔心小孩情況,老師反過來安慰家長放心,交給她們。

其實真的有不小幼稚園會有勸退學生的情況,反而民幼就未見過,因在升小時已有機制去評估,家長亦有3年的時間去了解清楚學校,是否合適自己的小孩,要勸退其實真的不需要急於一時。

我估樓主朋友的老師或者是講緊K2評估上民小,因民幼比民小人多,有小部分小孩未必上到民小,以我所知近呢三年K3上民小,300位小朋友大約有10零位無得上。明年可能會多一些因今年K2有360人,不過今年K1及以後的就回復以前得300人。

作者: fishmaruko    時間: 14-2-4 18:05     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

無端端單方面發出這負面意見的人,好大可是與該學校有過節的人,不一定是學生或家長,富中亦可能有水分

作者: jane__411    時間: 14-2-4 18:48

利益 ...
都唔明有乜問題,現今的社會就是汰弱留強,小朋友追唔上,事實上讀一些程度較淺的學校比較適合,只是老師用詞不夠婉轉,令家長難受。係唔係明日之星都未必關讀書事,讀到博士都未必識做生意,何必死要留起名校做地底泥,而唔幫小朋友搵一間適合自己的學校。呢個case好明顯唔係民生差,而係小朋友程度唔夠。。。P.S.我唔係民生家長

作者: herman0114    時間: 14-2-4 19:14     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

若樓主說的是事實,「放棄」是否學校唯一嘅政策去對待一D所謂追唔上嘅學生?

其實係咪可以包容呢D學生,例如增加D資源去扶助吓呢D學生?

作者: chapter    時間: 14-2-4 21:16

好奇一問...
查實呢到有冇媽媽身邊真係有比任何幼稚園踢走(唔係學校話跟唔上之後自己走)既例子?

大家都講到好common, 但我真係未見過因"學業成績"冇得K3畢業...
作者: fishmaruko    時間: 14-2-4 22:19     標題: 引用:若樓主說的是事實,「放棄」是否學校唯一嘅

原帖由 herman0114 於 14-02-04 發表
若樓主說的是事實,「放棄」是否學校唯一嘅政策去對待一D所謂追唔上嘅學生?

其實係咪可以包容呢D學生,例 ...
點解你說是事實?

作者: easyview    時間: 14-2-5 07:34     標題: 回覆:fishmaruko 的帖子

佢話如果係事實呀

作者: cloudwingwing    時間: 14-2-5 09:57     標題: 引用:Quote:原帖由+agathasweetie+於+14-01-30+

原帖由 wonderland07 於 14-01-30 發表
贊同,幼稚園遮,洗唔洗要迫走學生。你話小學中學勸退都唔算過份,因為小朋友讀得辛苦,又影響自信心,不如搵間無咁大壓力的學校仲好。

作者: chapter    時間: 14-2-5 10:18

回覆 herman0114 的帖子

我諗"恐嚇"家長巳經係佢地最有效既"方法"..
我地講緊既係幼稚園, 唔係小學. 評估既項目係自理能力, 大小肌肉, 表達/語言能力, 數學概念等大多數非操項目.
除左"叫"d家長多d同小朋友一齊做多家務, 玩多d, 讀多d故事, 傾多d之外, 係學校每節十零廿分鐘補底幫到都好有限.

其實個人覺得話名校可以教到小朋友好好學術能力真係過譽了. 家長既"貢獻"可能更大.
名校又好, 村校又好...真係可以比到小朋友既可能只係秩序感, 群體相處, 語言環境, 學習興趣同好奇心, 基本常識等.
可以做好呢幾方面巳經好好...

當然, 名校係小一面試可能既影響同龍校保障係另一回事...

作者: conniew117    時間: 14-2-5 12:41

救世軍都有要求K1 REPEAT或轉校, 程度不達, 學校有這樣的要求也不合理嗎?
作者: DCMaMe    時間: 14-2-5 12:59

回覆 chapter 的帖子

我自己聽過的有以下例子1. 傳統大校名幼,大多人用'谷形容的。有小朋友K2成績老師話唔夠好,直接同家長講佢小孩不適合佢地間學校,叫佢揾其他學校。
2. 亦係傳統大校名幼,好多人so call dream school. 朋友小孩K1已講,我們學校係要好成績的學生,如果跟唔上,要自己諗下辦法。另外有K2老師同家長講,我們學校係出來考名校的,如男女拔,St. Paul 咁,你小朋友d咁的成績,唔得wor. 其小孩是中上成績,之後老師叫最好去補下啦!
3. 普通保良局學卷邨校,小朋友被要求repeat K1. Repeat 果年老師都覺得唔得,叫佢退學。

以上都是在該些學校的家長朋友跟我說的。但由於不是我自己小朋友就讀的學校,我並沒有打算開名,更加不會開post 講人家的不是。因我個人覺得,這對自己對人家都是不好的,亦冇需要評論人家的學校,因我們不是第一身,是什麼情景,什麼真正原因都不太清楚。所以覺得這樣説了人家幼稚園不是又如何呢!

作者: chahcoi    時間: 14-2-5 13:09     標題: 回覆:給在考慮KLN民生的家長

消費者心態,俾左錢唔該你好好entertain我!我唔滿意就complain!
顧客永遠是對的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5