教育王國

標題: 留班 [打印本頁]

作者: iriskwokmama    時間: 14-1-26 12:15     標題: 留班

星期六收到成績表,全部都合格,但老師話如果成日成績表都係C,要注意有留班可能,想問有冇人有留班經驗,係味全部C都可能留班呢?
作者: hungchan1234    時間: 14-1-26 14:53

回覆 iriskwokmama 的帖子

現在要面對的問題不是怎樣會留班,我想應該是怎樣改善學習。她在學習上遇到什麼困難,你們和她温習時怎樣?英文、中文和數學在那方面有困難?

作者: iriskwokmama    時間: 14-1-26 22:22

回覆 hungchan1234 的帖子

謝謝回覆!我現在正努力協助小朋友去改善,只是想知道如果最終也是全部合格,但是marginal pass, 是否都會留班?
作者: iriskwokmama    時間: 14-1-26 22:23

中英文主要是閱讀理解很差,數學看鈡很差、文字題也很差
作者: mother904    時間: 14-1-27 09:51

除非成績太差,以前唔會強制留班,但新校長唔知會唔會改變方針,好難講,不過我相信全部C不至於留班。合格都要留班,拿D的人怎麼辦?全部留班有那麼多位嗎?機會不大。

聽過老師曾經建議某小朋友留班,但家長拒絕,最終都升了班。

作者: iriskwokmama    時間: 14-1-27 10:16

回覆 mother904 的帖子

thanks for your reply.
作者: hungchan1234    時間: 14-1-27 15:56

回覆 iriskwokmama 的帖子

中文閱讀理解,我自己會買練習給她做,英文我會買Grade 3新加坡英文reading給她做,我覺得學校reading真是有點深,慢慢來,不要急,一星期一篇,做好然後再解釋,數學我們在數研補,佢buy呀,成績有進步!你可一試!
作者: iriskwokmama    時間: 14-1-27 17:42

Thanks for your advise!
作者: ozoz    時間: 14-1-28 14:18     標題: 引用:回覆+hungchan1234+的帖子 中英文主要是閱

原帖由 iriskwokmama 於 14-01-26 發表

中英文主要是閱讀理解很差,數學看鈡很差、文字題也很差 ...
平時小朋友多看書嗎,中英文理解除買練習,睇每日一篇有助。數學睇鍾,我細時教極唔明,未掌握到啫,你try try數硏,我女返緊,教佢概念,方法,原理,佢現在k3,由3+3計唔到,現在20以內加減,另外一d概念嘢有好大進步,當然,我女兒計數始終能力問題不能同其他小朋友比較,佢進步到達正常k3水平已經好開心。至於文字題,同語文能力有關,英文理解能力提升自然ok。希望你小朋友有大進步。

作者: rayhong9    時間: 14-1-28 19:10

派左成績表,仔仔成績都係一般。副校長特登過埋來傾,話仔仔英文閱讀理解吾得,要加緊練習..佢話上中學有一定要求,仔仔讀小五,如果升吾到中學真係死得。
王錦輝的英文閱讀理解很深,果D問題我自己都會答錯。如果你看看其他學校的閱讀理解,就知道淺很多。不過,學校的默書串字就吾夠其他學校多。
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-28 23:28

rayhong9 發表於 14-1-28 19:10
派左成績表,仔仔成績都係一般。副校長特登過埋來傾,話仔仔英文閱讀理解吾得,要加緊練習..佢話上中學有一 ...
我也覺得英文閱讀理解很深, 我兒子小六,我有時同他一起做,常常也教錯他呢!幸好孩子說“不要緊,錯咪錯咯,錯了我地一齊學咯”
作者: Doray    時間: 14-1-30 09:02

deleted

作者: idy926    時間: 14-2-5 14:23

我女4年班,我都想知有邊d英文閱讀理解啱程度,而且答案吾係咁直接,要經過思考同轉下彎的,比佢做下,因為學校d reading真係幾深,答案亦吾係咁直接,我女剛跌到B-,好邊緣   mouth:" />~~~ 係咪新加坡的會適合些?
作者: idy926    時間: 14-2-5 14:25

樓主,數研我都有朋友仔仔補左後幾有進步
作者: Doray    時間: 14-2-5 18:11

我也想要問問應該怎樣解讀份成績表?! 如果B-也算是邊緣,咁作為一個一年班的家長,是否應expect 小朋中英數三科也要有A- 或者B+ 先OK呢 ?
作者: welcome    時間: 14-2-6 11:47

iriskwokmama 發表於 14-1-26 22:23

中英文主要是閱讀理解很差,數學看鈡很差、文字題也很差 ...

學校網上練習,中文閱讀理解兩個網站分別每日有一遍,每日都做下看看有沒有幫助?數學網上練習ixl有pre-k and k section,我地都可以做,試下由淺易做起,打好個基礎
作者: idy926    時間: 14-2-6 15:11

Doray 發表於 14-2-5 18:11
我也想要問問應該怎樣解讀份成績表?! 如果B-也算是邊緣,咁作為一個一年班的家長,是否應expect 小朋中英 ...
邊緣係我自已覺得啫,其實我都吾知即係等如幾多分,不過試過math錯1條巳經跌一個grade,所以有些媽媽話吾洗咁執著

作者: Doray    時間: 14-2-6 21:15

回覆 idy926 的帖子

Thank you very much for your reply.
作者: edwinho123    時間: 14-3-12 18:59

各位

我本人都有呢個問題,好擔心自己的小朋友會留班。

據我所知真係有小朋友Grade 1便留班。

我小朋友今年grade 3,無論中(我小朋友中文最差)、英、數都比grade 2時深了很多,老師要求又高咗,特別係英文作文。

我試過給他做TSA卷時,又覺得做出嚟成績不錯。我試過給小朋友做美國grade 3 level的英文卷都ok的。但家長日的時候,副校長都有見我的小朋友,叫小朋友要多看書。因為升grade 4時科科都會好深。提醒我小朋友要提升中、英文閱讀能力。

下星期便開始assessment,希望各位小朋友考到理想成績!

作者: pipip929    時間: 14-3-13 11:08

回覆 edwinho123 的帖子

請問.中英數係 點深法?  

有無具體D例子?

THANKS A LOT

作者: edwinho123    時間: 14-3-13 13:08

回覆 pipip929 的帖子

有一次學校活動,有機會同學校高年級的同學傾計,我聽個G.6的同學講,佢爸爸、媽媽都係做中學老師,佢話佢爸爸、媽媽都話WKF深,特別係英文科比出面深2年。

我唔知係唔係,但我自己由我小朋友G.1開始已經覺得深。 總之我覺得識小隻字都唔得。

作者: sze0203    時間: 14-3-14 10:09

edwinho123 發表於 14-3-13 13:08
回覆 pipip929 的帖子

有一次學校活動,有機會同學校高年級的同學傾計,我聽個G.6的同學講,佢爸爸、媽媽 ...
請問學校課程深的程度, 係咪每年增加及難於在外安排補習(因教法與傳統有異)? 而且喺EK 睇其他用家意見, 都係多閱讀, 多做網上練習問題便不會太大...

我的大女好鐘意學習,或多或少是自發性,我沒有加以補習壓力及催谷,就是讓佢多看課外書及買OXFORD READING TREE 系列 (唻緊9月G1);學校的課程是否循序漸進?初時我諗住WKF 的英文學習OK, 現同佢地多睇中文課外書~~

作者: idy926    時間: 14-3-14 14:44

無錯,係WKF一定要多閱讀,趁小一至二,功課無咁多,培養閱讀習慣

我女小四,今年本英文書,好多生字.....個個家長都話深...不過係一本好書,值得嘅
真係有深兩級,不過我女有閱讀習慣,平時writing都ok,但reading就偶有失手(無得捉摸嘛),不過都吾係十分差,佢無補習,有感出面d課程吾啱,考試就自己跟。同埋,這陣子突然覺得佢中文認字強左好多,上年仲係濛查查,我諗都關睇書多事。

做網上練習一定好過吾做,不過我女上P4後,做少左,因無之前咁多時間,&佢情願睇書
作者: sze0203    時間: 14-3-14 15:31

idy926 發表於 14-3-14 14:44
無錯,係WKF一定要多閱讀,趁小一至二,功課無咁多,培養閱讀習慣

我女小四,今年本英文書,好多生字..... ...
多謝分享~~一直外傳WKF 中文程度淺,今年學之園旺角分校校長同家長分享,話同WKF 小學校長傾過計,WKF 小學校長指來年G1會加強中文培育...希望我的小朋友會盡快適應啦^^

作者: edwinho123    時間: 14-3-14 20:23

以前有,現在冇。
我都希望學校有噃,因小朋友成績麻麻地所以有請人補習,補習老師淨教一份phonics功課都教成粒鐘。自己教冇咁嬲!因為放學後,淨係做功課都好忙。如果一本功課教一粒鐘,咁咪冇晒時間囉。

作者: KeiKeimom    時間: 14-3-14 23:27

我孩子今年Grade 6, 一向都冇特別補英文, 但今年我覺得自己教有點吃力了, 因為很多深字, 而且作文要求又高,終於請了個英文老師(中學英文panel)上門教,很感恩老師很有經驗,教得好好,so far 我都好滿意。
我跟老師傾過,他也說孩子學校教的東西, 一般是在中學才教, 而且滲入了英國文學成分,我沒有讀過英國文學所以不懂呢!

不過, 孩子的grammar較弱,比傳統小學同級的差, 所以要加強

作者: sze0203    時間: 14-3-14 23:48

請問小朋友在高年級有學習壓力嗎?還有學習的興趣及動力嗎?
深淺與否我覺得問題不大,但學得其所,適得其法比較重要!最怕傳統學校教淺考深及填鴨式!
作者: KeiKeimom    時間: 14-3-15 13:19

回覆 sze0203 的帖子

高年班學的東西真的深了, 加上我孩子中英數三科都是split class,所以老師要求也相對高一點,我孩子也有壓力,但學習興趣暫時尚能保持。

以英文writing考試為例,考的都是老師教過和練習過的,如上學期考Letter of Complaint, 他們在課堂時己學習過寫一篇投訴信, 考試writing就是寫一篇complaint letter,所以不會教得淺考得深。

中文科就較難溫習, 因沒有考試範圍。

作者: pipip929    時間: 14-3-15 14:22

回覆 KeiKeimom 的帖子

沒有考試範圍?
作者: mother904    時間: 14-3-15 14:44

pipip929 發表於 14-3-15 14:22

沒有考試範圍?
係呀,因為考語文基礎能力,所以是沒有範圍的。我覺得這樣不會有考試壓力,不過平日要保持一定的水平,多讀多看多寫。

作者: KeiKeimom    時間: 14-3-16 13:55

pipip929 發表於 14-3-15 14:22

沒有考試範圍?
中文科考試一向是沒有考試範圍的,但今次中期試老師給了我們考試範圍,而且還有mock exam呢!
作者: KeiKeimom    時間: 14-3-16 13:59

edwinho123 發表於 14-3-12 18:59
各位

我本人都有呢個問題,好擔心自己的小朋友會留班。
WKF小朋友普遍中文是較差的
作者: Doray    時間: 14-3-16 17:35

你小朋友是split class 成績應該很好,相信你都花了很多精神培養小朋友,有没有貼士給我們低年班家長? 我暫時覺得學校功課量都oK,但中文教的同考尚有點距離,因為罘有中文同常識用中文教,小朋友不能很快build up 詞語同運用. 英文似乎好一點,但vocab的build up 似乎好靠家長自己train.
作者: Doray    時間: 14-3-16 17:42

功課要花幾耐真係因人而異,我嗰隻唔專心加慢吞吞,三份功課都可以磨你個幾兩個鐘架。其實學校policy 每科within 30 mins cai.
作者: KeiKeimom    時間: 14-3-17 08:54

Doray 發表於 14-3-16 17:35

你小朋友是split class 成績應該很好,相信你都花了很多精神培養小朋友,有没有貼 ...
小兒的成績不算很好,只是中上,因為他很小看書,喜歡運動和打機,中文也弱,很多錯別字。
我建議你從小培養孩子閱讀習慣,我見他成績很好的同學都是閱讀大量書籍,所以中英文程度很高,作文內容豐富,詞彙生動呢!

作者: Doray    時間: 14-3-17 10:33

謝謝題點,這方面也要讚讚學校,小朋友入讀後reading skill 的確進步不少。

作者: idy926    時間: 14-3-18 11:39

Doray 發表於 14-3-16 17:35

你小朋友是split class 成績應該很好,相信你都花了很多精神培養小朋友,有没有貼 ...

但好多家長覺得,有時split class教得太快,有的比較難跟,尤其Math,原班反而詳細d

作者: Doray    時間: 14-3-18 18:34

謝謝謝分享。

作者: edwinho123    時間: 14-3-20 23:33

回覆 Doray 的帖子

謝謝您們的分享!

作者: pipip929    時間: 14-3-21 10:30

請問SPLIT CLASS 係點架? 點SPLIT 法?

THANKS.

作者: Doray    時間: 14-3-21 11:18

For P1 and P2, split classes applied to all 3 subjects of Chinese, English and Maths.  They have 5 classes x 30 students but 7 groups of English/Chi/ Maths.  So each split class got around 20-22 students in order to make the class smaller and more focus based on the needs of different students.  For P3, the students would then be put into split class for Eng/ Chi/ Maths based on their academic results.  Please correct me if my understanding is not accurate.
作者: idy926    時間: 14-3-21 17:03

Doray 發表於 14-3-21 11:18
For P1 and P2, split classes applied to all 3 subjects of Chinese, English and Maths.  They have 5 c ...
咁係咪p3開始有精英班出現?會否有labeling effect? <------ sorry, 吾太明 labeling effect 即係點?因我個級又吾覺有mug問題,同學,家長之間都相處融洽

例如我女英文又吾係好標青,上年split左,我問過老師,老師話吾一定係成績好標青,學生係由split班的老師和其他老師開會揀㗎喎,今年我女中文都係一般,又入split,輪到英文無得split,所以家長都覺得split class吾係咁特別,當然有d學生會覺得被split開心㗎,多功課果時除外lor,因split class功課真係多d的,我女Math成績吾錯,so年年split,咁我估即係中至中上都會有可能被split,加操行同平時上堂表現,要夠主動,有學習意欲,吾可以曳同lazy咁lo,so 吾覺有 labeling effect, 而且成績表無分數,無名次,吾會鬥一餐

再高年級就吾知,我都想知

作者: Ashlnicole    時間: 14-3-27 14:13

請問wkf初小的上課時間, 是否上午主要是 學術性, 下午是 做功課 或 課外活 動?
作者: jql    時間: 14-3-27 14:38

Split class not necessary to split the "better standard" ... it could also split out the behind or less advance ones.

For example on this year P3, Math split class are for those need more practice in certain area to strengthen part of their maths skills compare to the majority.

For Chinese and English, classes are in different learning perspective.  A-School never label their childs  The purpose for split class is to lower the number of kids in class and let the teachers could have more attention to the basic academic training for them.

Don't take serious judge to the kids on their performance no matter they are in split classes or not.

The most important is that if the children could hav the best fitting training way for them to learn what they need to.

作者: rayhong9    時間: 14-3-27 17:16

我覺得除左多看書之外,家長都要幫小朋友多默書,這些傳統方法不能少,例如英文要多串verb, adjectives,中文要默詞語,單靠多看書,孩子仍然經常串錯,寫錯字,但係你幫他默了,他一世都記得,亦都可在寫作時用返。
作者: rayhong9    時間: 14-3-27 17:23

今年五年班,中文科教了很多文法、修辭,句式,也差不多每星期默書,仔仔學習這些東西很好,容易取得好成績,所以很有成功感,學習中文的興趣也大大增加。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5