教育王國

標題: 就讓孩子輸在起跑線上吧 [打印本頁]

作者: victoryu19    時間: 14-1-5 22:25     標題: 就讓孩子輸在起跑線上吧

http://s.fanpiece.hk/globalsavors/c1112147.html
作者: pokey    時間: 14-1-6 07:37     標題: 回覆:就讓孩子輸在起跑線上吧

問題是我們不是生活在德國,也不會在德國升學及打工或做研究,實在人在江湖,身不由己。

作者: jannychan    時間: 14-1-6 07:44     標題: 回覆:就讓孩子輸在起跑線上吧

作者: lauwingtai    時間: 14-1-6 09:09

其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒香港家長「不應以子女過早學習為榮」,香港家長身不由己,但也應適可而止。

記得十年前,個friend告訴我,她帶了正讀幼稚園的女兒去補習,我說:「你係咪傻架?個女幼稚園咋!你估中學生咩?去補習﹒﹒﹒咪咁癲啦!」,但五年前,幼稚園補習已變很平常的事,今時今日,更成了主流,我們係咪要反思下呢?

過多幾年,我地會唔會帶d精子卵子去補習?咪以為我講笑呀!十幾年後,可能真的會有人這樣做,就像今天有人帶幼稚園學生去補習一樣。

作者: victoryu19    時間: 14-1-6 09:49

lauwingtai 發表於 14-1-6 09:09
其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒香港家長「不應以子女過早學習為榮」,香港家長身 ...
Exactly!
The kids in Hong Kong don't even have enough time to sleep or rest nowadays.   Is that something we should be proud of?

作者: abby0624    時間: 14-1-6 10:34

lauwingtai 發表於 14-1-6 09:09
其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒香港家長「不應以子女過早學習為榮」,香港家長身 ...

過多幾年可能係揀"啱程度"既配偶先去生小朋友
作者: jshho1018    時間: 14-1-6 10:34

誰是誰非...

十多年後, 等待子女大了, 我們再相約上來分享 ~~ ^^
作者: jshho1018    時間: 14-1-6 10:35

請看今期 樂活家 的 cover story ~
作者: tam_bb    時間: 14-1-6 10:35     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-6+09:12+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-06 發表

其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒 ...
很認同!

作者: zhaoyun88wei    時間: 14-1-6 13:35

非常認同
作者: MASAYA    時間: 14-1-6 14:11

唔駛諗咁複雜,教子女個陣諗清楚係為孩子定為面子,你覺得係為孩子咪去做,做唔會後悔既決定就得
作者: Queeniebaby    時間: 14-1-6 17:26

孩子智力被過度開發並不是一件好事情,因為必須給孩子的大腦留下想像空間。過多的知識會使孩子的大腦變成了計算機的硬碟,常此下去,孩子的大腦就慢慢地變成了儲存器,不會主動思考了。
表面上看中國的學前教育和基礎教育很紮實,但他們的想像力和思考能力已經被破壞掉,由此造成了孩子被動接受知識而疏於主動思考的習慣。

講得好岩.....中國第日最叻,最搵到$的,唔係呢班背書叻的小朋友....而係呀媽唔多識教,我地俗稱的"古惑仔", 因為係社會係食腦的,思維快的人
作者: Queeniebaby    時間: 14-1-6 17:29

我常係度諗,我俾我既小朋友邊一套價值觀,我要教仁愛的話,我應要離開HK生活;我想小朋友立足及SUCCESS的,我應教他防人,因為未來的中國人好恐怖,你愈仁愛的,愈死得愈快....

我都係離開HK生活較好~
作者: hoihoima    時間: 14-1-6 18:23

回覆 abby0624 的帖子

“過多幾年可能係揀"啱程度"既配偶先去生小朋友”

這是非常需要的,否則自己辛苦

作者: MC媽    時間: 14-1-8 15:21     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-6+09:12+

其實,德國是一個例子,不是要我們仿效德國人,而是去喚醒 ...
說得好,但好多父母只會話人在江湖,身不由己。繼而不斷摧谷自己嘅仔女學術成績,仔女嘅童年生活就只有興趣班,補習班,比賽,做課外練習。
我有朋友亦一樣不斷摧迫子女學呢樣那樣,由K1開始到而家P1,星期一至日,時間表密密麻麻,近一年來已没有一家人外出遊玩,親戚朋友聚餐亦只有佢老公自己去,因朋友要和女兒在家温習,她和丈夫亦因為女兒教育方向常常爭吵,朋友老公和她女兒也向我們掃苦,朋友女兒只剛讀小一,佢話比我地聽,佢好想快d長大,問佢點解,佢話長大後不用讀書同埋可以離開媽媽做自己喜歡嘅事。我聽後覺得好悲哀,鄧朋友傷心,佢唔知道佢自己嘅女兒竟然想急不及待想離開佢,朋友女兒只係得6,7歲咋!竟然有咁嘅想法……

作者: Szhang1984    時間: 14-1-9 01:24     標題: 回覆:MC媽 的帖子

作者: lauwingtai    時間: 14-1-9 09:01

Szhang1984 發表於 14-1-9 01:24
同意。但是誰敢不讓她們去讀書或學習。我表姐的兒子上年讀初一的時候突然問她說為什麼以前不讓他學樂器,他 ...

如果我是你表姐,我不會啞了,我會告訴兒子:

「要學,你自己想方法學,想不到方法就不要學,你的人生不是由我和你爸爸負責,而是你自己負責,父母單單是養兒育女這份恩情,你十世都還唔清,正如我倆都還唔清俾公公婆婆爺爺嫲嫲,你要學樂器,自己報學校或社區中心的入門興趣班,有些免費,有些很便宜,你的零用應該夠付,買少2隻Game就得啦!如你努力,有點成積,我和爸爸才考慮買唔買樂器俾你,但條件是你乖、學業成積冇退步和見到你在樂器上的努力。」

我唔係吹水,我真的會這樣教仔女,香港家長太寵兒女了,害了他們,舊年有單西環兇殺案,兇手澳洲留學回來,殺了父母,你記得嗎?他怨父母生得他矮、遲送他去澳洲和不打本俾佢做生意呀!

快告訊你表姐和表姐夫,唔想有事就好好教個仔,父母責任是養你育你教你,不是寵你就你滿足你。

**PS**我弟弟當年在中學興趣班學得一手好弦琴,完全免費,弦琴也是從學校借的。

作者: Angelanna37    時間: 14-1-12 21:11     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-6+09:12+

講得好

作者: kariibee    時間: 14-1-13 13:19     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-9+09:08+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-09 發表
Like

作者: GCG    時間: 14-1-13 13:25     標題: 回覆:就讓孩子輸在起跑線上吧

其實只係香港人愛面子認叻心態,幼稚園變成不是求學地方,而係show off 自己小朋友地方。

作者: kwan_0128    時間: 14-1-13 16:29

認同, 但用這一套, 小朋友難入到band 1 中學
即係係香港唔work
有時都唔係想谷個小朋友, 係社會個trend令大家都要谷
作者: victoryu19    時間: 14-1-13 16:41

most people care about academic results only nowadays.  That's really sad.
作者: naughtybj    時間: 14-1-13 17:02     標題: 回覆:就讓孩子輸在起跑線上吧

作者: monkitkit    時間: 14-1-13 17:16     標題: 引用:認同,+但用這一套,+小朋友難入到band+1+中

原帖由 kwan_0128 於 14-01-13 發表
即係係香港唔work
有時都唔係想谷個小朋友, 係社會個trend令大 ...
agree, 教育制度係咁,家長冇得選擇,除非去外國讀,其實我唔係要小朋友讀書好叻,但真係擔心升中去左band3學校會學壞,小朋友去到青春期會比較反叛,朋輩影響好緊要。 而家個個都谷,你唔谷,就會包尾,有邊個父母想見到仔女日日要温書做功課學課外活動補習冇晒時間,所以我都成日提醒自己要適可而止

作者: victoryu19    時間: 14-1-13 17:21

The concern is understandable.

But perhaps we may want to consider learning too much too early is another way of 學壞 too?  It is twisting the kid's mind and turning his brain into a hard disk (instead of being creative).
作者: dorothywong75    時間: 14-1-13 18:00     標題: 引用:認同,+但用這一套,+小朋友難入到band+1+中

原帖由 kwan_0128 於 14-01-13 發表
即係係香港唔work
呢種就系"人在江湖,身不由己"的想法

作者: jason1978    時間: 14-1-13 18:43     標題: 回覆:dorothywong75 的帖子

怕學壞的話更要從少打好德育及家教基礎,讓孩子明辨是非,做事顧後果,這樣不是更治標嗎?!
細細個目睹好友插班入女名校,然後逐漸變壞成為社團三嫂。印象太深,令我知道讀名校不一定唔會變壞

作者: lauwingtai    時間: 14-1-13 20:06

kwan_0128 發表於 14-1-13 16:29
即係係香港唔work

很多人都誤會, 以為入唔到一流小學, 就難以入到Band1 中學, 但實情並非這樣。在香港升中, 學生要在小五及小六考三次教局呈分試, 以為自己分Band, 換言之, 香港教育制度的第一個關卡設在小五(11歲)及小六(12歲), 我們是否要太早催谷小朋友, 這是問題重點。

我不反對「想入Band 1中學, 就要努力讀書」這概念, 但是否要在幼稚園階段就要開始努力讀書呢? 還是應留在小學才循序漸進的催谷呢? 「拔苗助長」這成語的寓意, 是否還不夠清晰呢? 就是說小如一根稻苖, 自有其生長規律, 於幼苗期將它拔高,以為幫了它, 但最終反而不健康, 結果害了一根稻苗。這成語很難明嗎?

近期很多人引用「德國禁止學前教育」作例子, 目的不是要我們仿效德國教育制度, 而是指出歐洲有極先進國家發現太早教育對小孩長遠無益的理據。是「拔苗助長」的臨床實証版, 我們是否應該反思?

剛看完一段有線的專題報導,有位家長說得極好:「如果你覺得『輸蝕』係重要, 你永遠都會為呢樣野擔心。」。香港家長就是怕「輸蝕」, 覺得人谷我唔谷, 子女就會落後, 輸在起跑線, 但教局呈分試明明設在小五、小六, 為何要這樣急?即使小一落後於人, 不是有五年時間慢慢追嗎?

曾聽網友說過, 為子女選了Happy School幼稚園, 小一跟不上, 怕小朋友自信心受損, 很後悔。我很想問問這些家長, 第一, 你怎知你小朋友在小五不會追上,甚至超越? 第二, 是你後悔, 還是小朋友後悔? 會不會小朋友很proudof Happy School的三年, 只是你不知? 第三, 小朋友自信心受損, 是否因家長有一鼓希望他盡快追上的壓力? 即是說, 家長想子女一至兩年內追上,而不是四至五年? 第四, 家長是否將「自信心」只建基在學術上, 而沒有其他? 意即在HappySchool成長的小朋友理應只在學術上輸給「催谷型名幼」, 其他能力理應更優秀, 有沒有稱讚他「你雖在學術上暫時落後, 但你在品行、自理和合群的表現都很好, 爸媽很高興呢!」之類呢?

其實, 我們怕子女「輸蝕」, 就是怕「大環境」的小朋友愈來資優, 我的小朋友若不跟隨, 將來長大後不如人, 怎辦? 我可以大膽的說句:「不會的」。因為客觀又實在的「大環境」就是「90後的年青人質素比80後低, 00後的年青人質素又比90後低」, 就是因近十數年家長們的教育方針大錯特錯, 人人都以為愈早起跑, 家長幫子女催谷愈多, 子女就會愈叻, 事實卻剛剛相反。我們的子女統稱10後, 若如此情況繼續惡化, 我敢斷言將來「10後的年青人質素比00後更低」, 我誠心鼓勵大家反思一下教育方向, 「贏在起跑線」這句斷送小朋友童真的廢話, 是時候告終。

作者: 小曳人    時間: 14-1-13 22:25     標題: 引用:孩子智力被過度開發並不是一件好事情,因為

原帖由 Queeniebaby 於 14-01-06 發表
孩子智力被過度開發並不是一件好事情,因為必須給孩子的大腦留下想像空間。過多的知識會使孩子的大腦變成了 ...
每次入睇見呢段嘢,我就好無奈,咩叫過度開發?點樣制止一個自發學習嘅小朋友?撲熄佢嘅熱情,後果會唔會更差?我只係跟住佢跑打氣,我無迫過佢無要求佢要做第一,蒙特梭利唔係話跟小朋友敏感期/興趣去教咩?

作者: jason1978    時間: 14-1-13 22:40     標題: 回覆:就讓孩子輸在起跑線上吧

你問我乜嘢叫配合小朋友,我認為是當他想看書,我會帶他到書店打書釘,到圖書館看書,在家閱讀由他在書店選取的圖書。
知他愛玩球,會閒時到樓下公園打皮球。
一切來得興之所致,沒有特定日程的活動。

作者: MC媽    時間: 14-1-14 00:45     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-13+20:14+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-13 發表
萬分認同!

作者: siufung    時間: 14-1-14 02:29     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-13+20:14+

can‘t agree more...!

作者: mamaishere    時間: 14-1-14 09:03     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-13+20:14+

衷心認同,想為你這番説話鼓掌敬禮!

作者: victoryu19    時間: 14-1-14 10:10

小曳人 發表於 14-1-13 22:25
每次入睇見呢段嘢,我就好無奈,咩叫過度開發?點樣制止一個自發學習嘅小朋友?撲熄佢嘅熱情,後果會唔會更 ...
The difference?
Monterssori encourages kids to learn at different pace.  Each kid's interest is different and they learn different things at different times.

Our current system is pushing lots information to you early (the more the better in their theory) no matter you like it or not.  

To me, it has nothing to do with whether the kid is talented or able to learn the difficult stuff early or not.  It is a matter of pushing information to you vs encouraging you to learn and be creative.

作者: sugarnana    時間: 14-1-14 10:18     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-9+09:08+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-09 發表
Well said

作者: superdaddy888    時間: 14-1-14 10:46

回覆 lauwingtai 的帖子

應該話D人好以胎教咁 拿個D野去聽兒歌說故事
作者: yamin    時間: 14-1-14 11:25     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-13+20:14+

同意。不過我覺得年青人的質素一個年代比上一個年代差,除左可能是父母要他們愈早起跑之外,還有很多因素:如家庭結構不同,以前一家5、6口,而家一家3、4口,又請外傭,家中的小王子小公主百般才藝、琴棋書畫,但飯來張囗、衣來伸手;社會投訴風氣盛,議會文化主張抗爭出位,讓人覺得社會欠左我,社會要供應我一切所需,衣食住行,遊學團費、電腦ipad、上網費........我覺得將來整個社會會變,尤其是當80、90後成為中、高管理層時,個社會就會變得更迎合佢地,到時後我地d 10後仔女under佢地,或者好能適應老闆的要求,完全啱channel呢。我地而家教小朋友要堅毅、不怕蝕底、不斤斤計較,做事多行一步。但將來他老闆會話他是死蠢、做壞規矩、不懂走精面。以前年代,醫生工作一更36小時,醫生們是認為理所當然,勤奮工作,沒有怨言。但將來可能每更8小時才是合理。無意說醫生的工時不應減少,只是想說社會是會變,變得更好,將來仔女做醫生時也不會太辛苦。不過我還是會堅持,以身作則,要呀仔也培養一些好的品格,即使將來俾佢老闆鬧死蠢

作者: 小曳人    時間: 14-1-14 13:21

回覆 victoryu19 的帖子

分別係,學校課程係好難改
但現時家長自己加咗好多料,比學校嘅多

我指嘅係,到底自己加料,係咪就係等於對小朋友成長產生負面影響?

响蒙特梭利嘅世界,小朋友個個唔同進度,幼稚園生自己玩到通曉乘除法都好平常,咁係咪會令到小朋友變硬盤呢?
我嘅信念係唔會,亦希望各界人士唔好以批判性眼光睇一d程度比平均高嘅小朋友及其家長
特別係個種:"睇你贏得幾耐!"  嘅心態

作者: bubuG    時間: 14-1-14 13:37     標題: 引用:回覆+victoryu19+的帖子 分別係,學校課程

原帖由 小曳人 於 14-01-14 發表

根本每個人條起跑線係邊,就係個人能力問題。我小朋友上K1前的一個暑假,偶然發現了一本街簿後面有好多數字,佢好有興趣。每日要求我地讀俾佢聽,佢在兩星期內背咗九恩歌。佢自己起跑了,我在旁陪伴他,他很滿足。因材施教,別人起跑了,並不一定是父母「谷」出來的。

作者: lauwingtai    時間: 14-1-14 14:44

小曳人 發表於 14-1-14 13:21

其實, 我唔覺得有太多人有一種「睇你贏得幾耐」的心態, 起碼在這post的兩頁紙唔覺得有人咁諗, 大家無須太緊張和太敏感, 目前只在討論「早起跑」是否「唯一」贏的出路。

可先跟大家分享一個例子, 自己的少少「跑馬仔」心得。於賽馬的世界裡, 有分「前領馬」、「中置馬」和「後追馬」三種, 各佔三分一, 而各種馬的贏出機率是一樣的。歷屆前領馬王有百勝威和活力先生, 中置馬王有奔騰和告魯夫, 後追馬王有靚蝦王和紅旗飛揚, 可謂平分春色, 各有千秋。而要決定自己匹馬是以上那一種, 要看牠的「馬性」。

何謂「馬性」呢? 有些馬喜歡望空跑, 覺得有安全感, 適合做前領馬; 有些馬喜歡淡定觀察, 見機突圍, 適合做中置馬; 有些馬有強烈鬥心,  喜歡從後追趕的快感, 適合做後追馬。練馬師必需依「馬性」裁培馬匹, 才能發揮其最大潛力。

但近年有些「贏在起跑線」的說法, 把前領馬說成唯一出路, 令各練馬師不顧馬性, 盲目放頭, 以至馬匹事倍功半, 最終「中置馬」和「後追馬」的天份就被埋沒了, 練馬師還以為自己的馬匹表現不濟, 其實只是練馬師盲目跟風, 而忘卻練馬的最基本原則「依馬性」。

當前的教育風氣就是這樣, 大家都知練馬師指家長, 馬匹指小朋友。我相信參予討論的家長都不是針對前領的小孩, 相信小曳人和bubuG的小孩是前領馬, 閣下可繼續以自己的方法裁培小孩, 這是合乎「馬性」的做法, 很正確。

但其餘的家長真的不用過早催谷, 正如bubuG的小孩就是好例子, 小孩於幼年對學習有興趣, 他會主動告訴家長的, 若未對學習有濃厚興趣, 可能只代表他們是「中置馬」和「後追馬」, 到小學再努力也未遲, 若盲目催谷, 很易弄巧反拙, 畢竟「前領馬種」只有三分之一, 有三分之二機會會令小孩於學習上苦不堪言。

作者: yamin    時間: 14-1-14 15:32     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-14+15:15+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-14 發表
十分同意。我不認為大家抱有那種心態,我沒有。或者係當事人咁樣諗人地,先會認為人地咁樣諗佢。你呢個比喻一流!我諗我c6一定同你好啱傾....haha。但精英大師是由頭帶到尾,哈哈,是嗎?可能大家都想自己小朋友係精英大師。我朋友個仔,由小學至初中都係補底班,但中四先發力,DSE考到不錯成績,考入了本地大學。佢應該勁過靚蝦王

作者: sweetcandychan    時間: 14-1-14 16:01

其實"谷"是什麼意思? 我覺得"谷"就係要小朋友學超過能力的事. 其實最緊要按小朋友能力培養佢地, 有d叻d, 有興趣學, 做父母就提供機會比佢地, 每個小朋友資質都唔同, 有d小朋友真係有能力學深d, 而佢地又有興趣, 我覺得這樣沒有問題. 我小朋友返過happy school, 我都以為小朋友返happy school係好happy, 但原來我小朋友竟然覺得happy school悶, 而家返一間大家應為深的幼稚園, 佢反而有興趣返學學新野, 學完返黎話教我, 佢好滿足感, 所以最緊要係按小朋友的能力同興趣去培育佢地, 所謂"happy"同"谷"都係我地大人覺得而已, 最重要係由小朋友感受出發, 唔好迫佢地做d能力以外的事.

大前題是小朋友有平衡生活, 我唔贊成小朋友學太多課外活動, 學1-2樣佢有興趣的已足夠. 一定要足夠休息同玩的時間, 多d同小朋友出去感受及經歷不同的人和事. 很多人認為比小朋友學較深的知識, 就是等於谷佢, 等於佢會冇晒時間休息同玩, 等於佢抹殺左佢培養creative, 思考及品德的機會, 其實只要按小朋友能力平衡各方面, 品德, 知識, 快樂, 健康是可以共存的
作者: 初級媽咪    時間: 14-2-10 13:50

早前同三姑六婆食飯, 問我個仔今年9月讀邊間K1, 我答XXX, 係村校, 屋企附近...跟住佢地問點解唔係民X, 培X嗰D, 我話, 一來佢細B, 機會都微, 二來都唔想佢咁快咁辛苦...不過佢地都好似唔多認同的樣子, 仲話, 唔試過點知呢...其實, 每個家長都有自己的想法, 有D想谷, 有D想快樂童年, 根本各有各好, 各有各的難處, 好應該尊重唔同人的想法, 因為點揀, 點會比人問''點解''! FB見到朋友個仔, 比我個仔細3個月, 成日被阿媽考佢唱ABC歌, 佢阿媽就拍片放出嚟...我見小朋友像背書一樣的讀出A-Z, 沒有唱歌的歡欣...表面睇個小朋友好似好勁, 實際上, 個小朋友一D都唔自願...唔明個朋友拍出來同UP上嚟做乜, 似SHOWOFF多D.
作者: sunnymama2    時間: 14-2-10 15:57

初級媽咪 發表於 14-2-10 13:50
早前同三姑六婆食飯, 問我個仔今年9月讀邊間K1, 我答XXX, 係村校, 屋企附近...跟住佢地問點解唔係民X, 培X ...
講真,我唔覺得你朋友個仔識唱abc歌有幾叻,我會唱好多英文兒歌比仔仔聽,但唔會迫佢跟我唱,見佢要我echo再唱,我已經好滿足啦
自問個仔係受教,但唔會專登教佢a-z,1-10,只係符號,而家我最着緊係仔仔的解難能力,至於學校,我好無奈跟大隊報名校,但一定唔會報死讀書的名幼如民x

作者: fdsafdsa    時間: 14-2-11 09:04

記得田北辰o係一集"窮富翁大作戰", 體會完窮人生活後講咗一句. "香港社會對讀唔成書既人 punishment 實在太大". 呢句我好認同, 窮人好多時比其它人仲勤力, 仲有生活智慧, 但就因為讀唔成書, 細果就扒唔上.

現代家長, 大都明白呢個道理, 所以先會用盡方法, 迫子女讀好o的書. 而香港人急功近利, 所以"揠苗助長"o既方法變得理所當然 ....

作者: yipsoso    時間: 14-2-11 09:29

好多人話是香港環境造成要迫小朋友學早d,學多過其他人,其實只係大家見別人的小朋友係咁,而跟風,怕比人笑out,又無得在別人表前認叻。是家長的虛榮心主宰了「起跑線」,不是社會。我們是有得選擇,唔好講到是被迫,no say。我沒有在小朋友6個月上英文堂,但在9個月上中文遊戲playgroup。我有自己的選擇,選對自己小朋友合適的去玩。我不會同小朋友去商場,放假去公園,這也是我的選擇。大家可以盡情幻想小朋友長大多成功,多搵錢,但記住,佢地是一個獨立的生命個體,不是玩具,你可以用盡一切辦法控制,但結果通常好有趣。
小朋友是家庭成員,不是你的手下。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5