教育王國

標題: 名次大退步 [打印本頁]

作者: wylo_alex    時間: 13-12-20 10:40     標題: 名次大退步

我個女一至四年級都能考全級一至五名,但一升上五六年級就考十至十五名,佢D視藝同學就八九十分,佢最叻得六七十分,以前平均分都有九十幾,而家得八到尾
作者: goodboy1    時間: 13-12-20 11:29

作者: Mat_Dad    時間: 13-12-20 11:39

是全級的話, 不算大退步 , 很多人朋友小五才發力(或家長小五才開始催谷的)
作者: goodboy1    時間: 13-12-20 12:04

作者: wylo_alex    時間: 13-12-20 12:13

如果唔計視藝,中英數常平均分都有九十四
作者: e12340    時間: 13-12-20 12:44

視藝科x3喎!如果你只得七十多分而其他人有九十分就算主科多人3至4分你都唔朐其他人的名次高!我囡囡第一次呈分咁,中、英、數、常平均有92一9了分,但其他同學差不多有95以上,但我囡囡視藝就有九十分以上,計晒所有呈分科目後名次冇跌反而件上升咗!而科科有95分的同學名次都唔夠我個女前!
作者: 長生不老    時間: 13-12-20 13:22

作者: himhim0502    時間: 13-12-20 13:23

其實, 我覺得呢個計分製度唔公平 :(

作者: 長生不老    時間: 13-12-20 13:37

作者: YUENTUNG1112    時間: 13-12-20 13:48     標題: 回覆:wylo_alex 的帖子

同你情況一樣-_-#

作者: 懶羊羊    時間: 13-12-20 14:04     標題: 回覆:wylo_alex 的帖子

替你囡囡唔抵。我囝囝又係無藝術天份,每次都擔心比VA拉低名次。

作者: goodboy1    時間: 13-12-20 14:09

作者: goodboy1    時間: 13-12-20 14:16

作者: 長生不老    時間: 13-12-20 14:16

作者: goodboy1    時間: 13-12-20 14:22

作者: goodboy1    時間: 13-12-20 14:25

作者: babybaby2010    時間: 13-12-20 14:52

其實真係唔係好公平的
點解視藝分會計?
又唔計體育???

作者: ohnono    時間: 13-12-20 14:53

一般視藝係十分十分咁跳,音樂係5分5分咁跳,而且這兩科的比例都只是分別是3和2,對總分影響會有但不算很大。如果單係跌這兩科而攪到名次排後咁多,好明顯是你學校的同學的分差好少好少,對banding影響不大。不過視藝科跌得這樣勵害,而且一到五、六年級先黎跌,都好極端下。

亦正因如此,我提議樓主不用太介懷名次,除了盡可能不填上校內成績的名次之外,中學在揀選同學時會參考你校內成績表的整體表現嘅。
還有面試這部份,好多時成績贏了,活動又有了,但最終輸面試的情況都好多。這種情況重更加唔抵,真係每個部份都唔可以睇輕!

作者: 懶羊羊    時間: 13-12-20 15:04     標題: 回覆:goodboy1 的帖子

Top10的成绩通常好接近,VA或音樂一失手,就好易跌出10名內。

作者: 長生不老    時間: 13-12-20 15:12

作者: ohnono    時間: 13-12-20 15:23

長生不老 發表於 13-12-20 15:12
依家的小朋友讀書真係辛苦, 讀書叻都唔够, 仲要做埋藝術家
如果唔係,那個西九文化地產發展區點支持下去!沒有了文化就只會徹底裸露了地產的真面目!
作者: HelloKitty    時間: 13-12-20 15:42

我囡都係, 由1B 趺左去1C, 而家係邊緣人, 真係好旁惶
作者: goodboy1    時間: 13-12-20 16:06

作者: wylo_alex    時間: 13-12-20 18:43

我個女對視藝無興趣,又無得返屋企做,係擔心教署呈交比中學次第會較低
作者: HelloKitty    時間: 13-12-20 19:10     標題: 回覆:goodboy1 的帖子

甘她不是因視藝,而是她考試個輪身體不適,而且她一向很飄忽

作者: KT0603    時間: 13-12-20 19:33     標題: 引用:Quote:wylo_alex+發表於+13-12-20+10:40+我

作者: KT0603    時間: 13-12-20 19:35     標題: 引用:其實真係唔係好公平的點解視藝分會計?又唔

作者: 快樂    時間: 13-12-20 19:48     標題: 回覆:名次大退步

我女都係,全a,除左視藝b

作者: ohnono    時間: 13-12-20 20:07

wylo_alex 發表於 13-12-20 18:43
我個女對視藝無興趣,又無得返屋企做,係擔心教署呈交比中學次第會較低
其實冇得話冇興趣的,上到中學課程,一般都有超過10科,有些去到13科,你諗下如果冇興趣就連心機都冇係好危險。
而家你唯有做一份portfolio,將這幾年的中英數常成績列出,突顯同學在這方面的強項。

升中嘅過程牽涉到的不單止淨係學業成績嘅,其他還包括活動的成就和面試的表現。不如揀一些有得全in的學校,希望憑面試的表現扯返高個評分啦。快d開始睇下時事新聞、留意多些身邊的事物,提早作面試的準備!

作者: moniquechoy    時間: 13-12-20 21:26

我地今年仲勁, 體育考跳"背月式", 亞女話亞SIR 教左兩次, 佢話佢明, 不過都係跳唔過去, SO  "D"
作者: tws2010    時間: 13-12-20 23:24

回覆 KT0603 的帖子

我個2樣 都 晤得, 體育晤計呈分, 對嗎? 但怎麼會考筆試仲計分, 我看到D筆記真無謂, 完成不知讀來做什麼
作者: goodboy1    時間: 13-12-21 00:11

作者: 小蜜蜂BB    時間: 13-12-21 00:23

B-藝視都好難咁底分,呀仔keep住輸左名次幾個位.

作者: fannylin    時間: 13-12-21 00:29

我都覺得呈分試計埋視藝好唔公平,評分準則好難定,睇老師主觀,而且真係有小朋友無咩藝術天份,點樣都好難提高。
作者: KCWO    時間: 13-12-21 00:35

長生不老 發表於 13-12-20 15:12
依家的小朋友讀書真係辛苦, 讀書叻都唔够, 仲要做埋藝術家
我女的視藝老師一向都不教怎做,要求又高,那些視藝功課的難度之高根本不是小學生可以應付,大部份同學都要在外學,但學左都應付不到老師的要求,平時上視藝課前要先周圍搜集資料,總之就吃力不討好。但其他班有個視藝老師就要求低,比分很鬆手,真是不公平。
作者: ohnono    時間: 13-12-21 01:05

goodboy1 發表於 13-12-21 00:11
師兄,請教路如何做好份portfolio!甚樣列出近三年中英數常成績啊 ?
...
portfolio的本來意義就係用作將你介紹給別人,既然自己的強項就係中英數常,而成績表又淨係得ABC又睇唔到幾多分,不如用portfolio來作一個工具,將最好的一面介紹給學校。
先分校內和校外的項目,再在兩主項目下列出學術性的和非學術性的成績或成就。校內學業成績方面,例如:

中 (Grade)         英 (Grade)      數(Grade)       常(Grade)

97/98 (5上)            100(A)                 100(A)          100(A)             100(A)

97/98 (5下)            100(A)                 100(A)          100(A)             100(A)

98/99 (6上)            100(A)                 100(A)          100(A)             100(A)

呢個係其中一個例子,由5上寫起,如4上開始有好成績的,由4上開始寫囉,有好名次的或有學業獎的可加在後面,沒有的就算了。當然如果唔係有好成績的就無謂寫了,這只是給有類似樓主的情況,中英數常非常好卻給音樂視藝拖累的同學家長參考。避免累贅更要避重就輕!

作者: KT0603    時間: 13-12-21 06:03     標題: 引用:回覆+KT0603+的帖子 +我個2樣+都+晤得,+體

作者: KT0603    時間: 13-12-21 06:32     標題: 引用:我個女對視藝無興趣,又無得返屋企做,係擔心

作者: fion6406    時間: 13-12-21 09:48     標題: 回覆:名次大退步

我仔視藝老師話上堂做視藝功課時的態度都會計分,唔會話畫得唔靚,就一定會低分。阿仔都話如果沒有盡力(例如沒有油滿張紙),分會低些。

作者: goodboy1    時間: 13-12-21 10:14

作者: HaYi    時間: 13-12-21 10:25

相對主科的 x 9, 視藝 x 3 , 音樂 x 2 影響平均分有限.

不過我想提一提樓主, 但視藝低同學好多, 應該好有基本的問題, 例如作品好亂等, 此些往往顯出小朋友另方面的能力可能出現問題.   

好多視藝好的小朋友在空間感(如何佈局), 時間掌握(要按時計劃完成作品), 線條穩定(寫字)等都有好表現, 在其它科需用視藝相關技巧, 如作抒情文, 畫mindmap 都表現比人好, 不是只是藝術才能的問題.  
作者: rookiemom    時間: 13-12-21 10:27

DELETED
作者: benny2014    時間: 13-12-21 19:36

其實視藝並唔係畫一兩幅畫就計分,我果間學校要做工作紙,又要做專題研習,只要交齊功課,聽老師指示俾心機去做,分數一定唔會低,唔識畫畫都唔係問題,學校有評分指引,絕對唔係憑個別老師既主觀意見去俾分。
作者: tws2010    時間: 13-12-22 15:14

回覆 KT0603 的帖子

many thanks
作者: mingming1010    時間: 13-12-22 16:58     標題: 回覆:名次大退步

視藝和音樂各有主觀因素和评分,但我認為這階段這兩科取得高分的大多都是平時做事認真的孩子吧!不是一朝一夕可以訓練出來的!

作者: goodboy1    時間: 13-12-22 20:53

作者: goodboy1    時間: 13-12-22 20:58

作者: 長生不老    時間: 13-12-22 21:57

作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-12-22 22:13     標題: 引用:+本帖最後由+goodboy1+於+13-12-22+20:59+

原帖由 goodboy1 於 13-12-22 發表

倒不如將視藝科改為興趣班, 並以奧數取代之成為附加數班,  ...
va和music 所有學校都有,但奧數唔係間間學校有,就算有都唔係個個學生學。
你如叫中學自行收生只睇中英數算了,其他特異功能、比賽、活動等都不要考慮咪仲直接。

作者: Phoebenana    時間: 13-12-22 22:29

HaYi 發表於 13-12-21 10:25
相對主科的 x 9, 視藝 x 3 , 音樂 x 2 影響平均分有限.

不過我想提一提樓主, 但視藝低同學好多, 應該好有 ...
我哋學校視覺呈分試評分,創作作品只占1/4,其它的包括服務或課堂表現都占比例,我孩子的繪畫水平在班最少排前三名,不知點解?其它方面得分低,最后視覺分數只得個B+,全班排名在65%之后,將呈分總分拉低好多。
作者: Phoebenana    時間: 13-12-22 22:44

Phoebenana 發表於 13-12-22 22:29
我哋學校視覺呈分試評分,創作作品只占1/4,其它的包括服務或課堂表現都占比例,我孩子的繪畫水平在班最少排 ...
之前數據輸入錯誤:應該係繪畫創作作品才占1/5,我孩子作品A+,但綜合其它,全級排名在65%之后。
作者: goodboy1    時間: 13-12-23 00:28

作者: bbfish1992    時間: 13-12-23 00:51

究竟要番以前嘅精英制(只睇主科),亦或全人發展(睇埋其他科目)?
小朋友只讀書叻,亦或有機會發掘(展)不同専長?

宏觀去睇,不是個個小朋友是讀書料子,但係教育係有教無類,係咪應該幫忙去發掘(培育)其他專長?
從家長角度去睇,若我孩子讀不成書(主科全軍覆殁),怎辦呢?
作者: bbfish1992    時間: 13-12-23 00:56

p.s.我家小朋友不只名次退步,平均分也低了,我還吃了老師的貓麵
作者: yipcharie    時間: 13-12-23 09:39

我想請問下如果數學得六十零分,但全級有半以不合格,其實對排名係好定壞事?
作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-12-23 10:46     標題: 引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+13-12-22+22:13+va

原帖由 goodboy1 於 13-12-23 發表
能真正擁有特異功能的學生,萬中無一。學校之間為了爭名奪利,將體藝放於前的收生方法,真的扼殺很多學生入 ...
話到底,名校之所以成為名校,還不是以學生成就往自己臉上貼金 ,所以不管是否學術相關,能替學校揚名就會招攬。:;pppp:

作者: Phoebenana    時間: 13-12-23 11:08

回覆 yipcharie 的帖子

整體成績下降,分數即使考得低,但名次確沒跌多少,是好事。就怕係你一個人跌,其它同事都維持到,那你就吃虧。

作者: rookiemom    時間: 13-12-23 11:14

回覆 yipcharie 的帖子

呈分係比較遊戲,最緊要係你的小朋友在那個range先?如果半級不合格的原本排名都是低過你的,你又有何著數呢?

作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-12-23 11:20     標題: 引用:p.s.我家小朋友不只名次退步,平均分也低了

原帖由 bbfish1992 於 13-12-23 發表
p.s.我家小朋友不只名次退步,平均分也低了,我還吃了老師的貓麵
我囡個數學老師要佢寫檢討書

作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-12-23 11:26     標題: 引用:我想請問下如果數學得六十零分,但全級有半

原帖由 yipcharie 於 13-12-23 發表
我想請問下如果數學得六十零分,但全級有半以不合格,其實對排名係好定壞事? ...
其他一半如何? 如果只係中間唔算係好

作者: bbfish1992    時間: 13-12-23 11:41

瑩瑩老豆 發表於 13-12-23 11:20
我囡個數學老師要佢寫檢討書

嘩!唔係嗎!
作者: grace_xian    時間: 13-12-23 11:48

goodboy1 發表於 13-12-22 20:58
倒不如將視藝科改為興趣班, 並以奧數取代之成為附加數班, 更為實際 !

你呢個提議一定會被人插, 一樣道理, 視藝唔好就唔要, 人哋都會話點解要奧數哦, 一樣咩唔公平
作者: grace_xian    時間: 13-12-23 11:50

bbfish1992 發表於 13-12-23 00:56

咩叫貓麵?
作者: yipcharie    時間: 13-12-23 15:47

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

中規中舉咁
作者: ohnono    時間: 13-12-23 16:45

grace_xian 發表於 13-12-23 11:50
咩叫貓麵?
記得以前年幼的時候,家裡養了一隻小花貓,所以我知道貓係最唔鍾意食麵的。除了它不懂得啜來食之外,他還會攪到大花臉似的,特別是那幾條貓鬚。後來我明白甚麼叫做花面貓之外,還認識到貓係最怕食麵的。我諗就是這原因,用貓麵來形容給上司、長輩或者具有特別身份像徵的人責罵最最難接受的、最不希望遇到的事情吧!

作者: KT0603    時間: 13-12-23 23:32     標題: 引用:Quote:grace_xian+發表於+13-12-23+11:50+

作者: KT0603    時間: 13-12-23 23:32     標題: 回覆:名次大退步

作者: goodboy1    時間: 13-12-24 10:20

作者: goodboy1    時間: 13-12-24 10:27

作者: yipcharie    時間: 13-12-24 10:44

回覆 goodboy1 的帖子

都係既,出到外面人地都係睇咩grade 多
作者: grace_xian    時間: 13-12-24 11:38

ohnono 發表於 13-12-23 16:45
記得以前年幼的時候,家裡養了一隻小花貓,所以我知道貓係最唔鍾意食麵的。除了它不懂得啜來食之外,他還會 ...

明白晒, 即係糊咗搞到好難頂!

ohnono, 想話你知呀, 仔仔原來死唔去, 老師話佢仲係band1, 多謝你之前幫我咁多

作者: goodboy1    時間: 13-12-24 17:07

作者: fion6406    時間: 13-12-24 17:33     標題: 引用:Quote:yipcharie+發表於+13-12-24+10:44+回

原帖由 goodboy1 於 13-12-24 發表
現今學生真係辛苦, 如果B1頭學生在自行失敗, 就已經同B1尾學生無分別, 家長被迫要走去幫親直資 買安全 !!  ...
Band 1頭學生叩門能力強,無理由怕和Band 1中、尾的鬥運氣而早早投降,咁即係益咗人地大抽獎多D機會啫。更何況,你2,3月interview 完自行都要七月至知得唔得,無理由就判自己唔得嘅,除非有Band 1頭直資offer 啦!

作者: talent2000    時間: 13-12-24 17:46

作者: goodboy1    時間: 13-12-24 18:25

作者: goodboy1    時間: 13-12-24 18:28

作者: fion6406    時間: 13-12-24 19:50     標題: 引用:Quote:fion6406+發表於+13-12-24+17:33+Ban

原帖由 goodboy1 於 13-12-24 發表
當然唔會未開始, 就投降啦.. 不過, 知道好多B1學生家長一早走晒去報直資, 如協恩 林護 優才...
如果今年取 ...
首先,林護是津校。協恩我同意是其中一間值得為咗佢而放棄band 1頭官津校的一間直資。

作者: talent2000    時間: 13-12-24 20:30

作者: winniecws    時間: 13-12-25 02:19     標題: 引用:Quote:goodboy1+發表於+13-12-24+18:28+在

原帖由 talent2000 於 13-12-24 發表
自選應該去盡,nothing to lose, the game is still running.
自選即是自行?

作者: benny2014    時間: 13-12-25 14:30

goodboy1 發表於 13-12-22 20:58
倒不如將視藝科改為興趣班, 並以奧數取代之成為附加數班, 更為實際 !

呈分試本來就已經有數學科,如果再加奧數,數學所佔的比重就會太多,
真係加奧數的話,就應該減數學科的比重,例如由X9減為X6,奧數X3,
都可以考慮,不過就要辛苦小朋友讀多一科了。

視藝科除了培養學生對藝術的興趣,還可以透過各種的課堂活動及練習,
訓練學生成為一個做事有條理的人,藝視科不等於坊間的畫班,不應該改為興趣班。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-12-25 14:49

grace_xian 發表於 13-12-23 11:48
你呢個提議一定會被人插, 一樣道理, 視藝唔好就唔要, 人哋都會話點解要奧數哦, 一樣咩唔公平 ...
呢D咪叫輸打贏要囉

作者: 瑩瑩老豆    時間: 13-12-25 14:50

bbfish1992 發表於 13-12-23 11:41
嘩!唔係嗎!

這未嘗不好, 起碼等我囡諗下今次咁低分問題在那.

作者: Phoebenana    時間: 13-12-25 23:48

fion6406 發表於 13-12-24 17:33
Band 1頭學生叩門能力強,無理由怕和Band 1中、尾的鬥運氣而早早投降,咁即係益咗人地大抽獎多D機會啫。更 ...
今次聽到好多學校已經放風,明年沒有叩門位了,咁樣家長的最后退路都給封殺了,升中策略更加要穩中求勝。
作者: 黃金屋    時間: 13-12-26 14:05

wylo_alex 發表於 13-12-20 10:40
我個女一至四年級都能考全級一至五名,但一升上五六年級就考十至十五名,佢D視藝同學就八九十分,佢最叻得六七 ...

咁都好叻!點算大退步!
作者: goodboy1    時間: 13-12-26 23:30

作者: goodboy1    時間: 13-12-26 23:31

作者: opclk    時間: 13-12-26 23:40

作者: Phoebenana    時間: 13-12-27 21:07

回覆 opclk 的帖子

我心儀的好幾家中學校長都說了2014年已經沒有叩門位了,這是中學校長之前簽的么協議吧。
作者: opclk    時間: 13-12-27 22:11

作者: mo-ma    時間: 13-12-27 23:00     標題: 引用:回覆+opclk+的帖子 我心儀的好幾家中學校

原帖由 Phoebenana 於 13-12-27 發表

我心儀的好幾家中學校長都說了2014年已經沒有叩門位了,這是中學校長之前簽的么協議吧 ...
可否講吓你所知嘅冇叩門位係邊幾間呢?Thanks!

作者: ohnono    時間: 13-12-28 00:06

Phoebenana 發表於 13-12-27 21:07

我心儀的好幾家中學校長都說了2014年已經沒有叩門位了,這是中學校長之前簽的么協議吧 ...

中學校長的協議只有在本區或本區某幾間大家圍內的協議,跟本對外區起唔到作用。而且,d學校未又係收埋一大堆叩門申請,以備當自己學校有同學放棄學位時隨時可補上。
不過大家都要有心理準備,第一,唔好太依賴叩門。第二,就算叩門,都要考慮外區的學校好了。

作者: grace_xian    時間: 13-12-28 11:25

ohnono 發表於 13-12-28 00:06
中學校長的協議只有在本區或本區某幾間大家圍內的協議,跟本對外區起唔到作用。而且,d學校未又係收埋一大 ...

無錯, 我們區都有協議是本區的唔收, 但外區叩門都有得叩
所以萬一唔好彩, 之前睇定啲外區的學校用來叩門都不失為好策略

作者: October.    時間: 13-12-28 11:38

DELETE.
作者: connielam    時間: 14-1-5 18:23

回覆 mo-ma 的帖子

For eastern district, I attended the talk of Clement, Henrietta and Wesley. All of them said that the "knocking door" seat is really rare (near 0%)

作者: Super-Man    時間: 14-1-8 13:18

Phoebenana 發表於 13-12-27 21:07

東區某B1 中學校長都咁講, 同區學校開過會, 今年無得叩門.

作者: candyhmama    時間: 14-1-8 18:08

我囡有個同學,成績麻麻地,如果只計中英數常應屬band2a生(冇可能band1果d)但佢畫畫好靚,最緊要系老師覺得靚!於是佢視藝好高分,甚至可揀band1中學。佢次次視藝都係85分以上,相反我囡同其他同學只有70-85,這些差距都係5分5分,×3後即變身15分…
作者: 小時了了    時間: 14-8-18 11:02

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5