教育王國

標題: 今日民x面試不吐不快 [打印本頁]

作者: laikaka    時間: 13-11-16 23:23     標題: 今日民x面試不吐不快

話說我今朝一早帶啊女去呢間大受歡迎嘅民x interview,係外面排隊之際啊女忽然話要weewee,我立刻帶啊女上前問係門口嘅老師借洗手間。點知比老師們一口拒絕,佢地仲好有心咁建議我地去要成10分鐘步程嘅九龍城廣場。我當堂O咀,因為我無諗過被拒絕,之前去st貓&高主教遇到同一情況都有老師幫忙借用洗手間。我心諗唔係呀化去咁遠?一來一回都遲到兼瀨咗啦,我地又唔係白撞洗唔洗咁絕情呀!真係好嬲,唉,唔係為咗個女,同埋唔想白費老公之前排隊交form嘅心機,我真係唔會忍呢啖氣!阿女忍唔住要瀨片都冇辦法,好唔開心
作者: mrsmak125    時間: 13-11-16 23:29

作者: cloudwingwing    時間: 13-11-16 23:30     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

咁又差左啲

作者: ifeelg    時間: 13-11-16 23:34

作者: Cattdogg    時間: 13-11-16 23:36

你唔好彩問正個衰人
作者: ansonlai68    時間: 13-11-16 23:39     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

作者: Chirley    時間: 13-11-16 23:42

咩理由都好...唔駛咁絕呀
作者: DevilPig    時間: 13-11-16 23:42     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

入到去先去廁所,得唔得?

作者: chunchundaddy    時間: 13-11-16 23:44

正常人都唔會咁做啦, 何況係一個教育工作者, 俾佢地培養 ge 學生, 長大後會唔會都係見死不救?
作者: laikaka    時間: 13-11-16 23:50     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快 ...

阿女忍唔住,好彩有著片咋。平時去街唔駛著,去到邊借到邊㗎啦。唉...對間學校有啲失望。

作者: GCG    時間: 13-11-16 23:51     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

即使地鐵三吾議七都會比你入去。

作者: mspaint    時間: 13-11-16 23:51     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我上年去in PN 時已經決定今年唔會報佢K1, 不過我係去港島果間

作者: charmykittyy    時間: 13-11-16 23:53     標題: 回覆:laikaka 的帖子

一定會難受, 其實 都好討厭要 站在馬路邊 灑住 等 排隊入 的感覺。  如果 是 仔的話 可以 用膠袋 ( 無其他辦法下, 站埋 一角 ) 。

作者: oio1014    時間: 13-11-16 23:55     標題: 引用:一定會難受,+其實+都好討厭要+站在馬路邊+

原帖由 charmykittyy 於 13-11-16 發表
一定會難受, 其實 都好討厭要 站在馬路邊 灑住 等 排隊入 的感覺。  如果 是 仔的話 可以 用膠袋 ( 無其 ...
用膠袋?  唔得啦! 實比人見到,影埋相,再比人鬧係B6 呀

作者: amy_hippo    時間: 13-11-16 23:55     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

你吾好話入到去吖先wewe,我個女面試完,
佢隔離有個for 小朋友去的toilet,門口個姐姐就係吾比我地入,仲話依個吾係公厠,
吾可以用,
都痴線架,
已經同佢講小朋友好急,
可以借黎用一用,
佢到吾比,我吾理佢啦,照去,
依間係傳統女校,
st. xxxxx
真係完全改觀,超想寫信去投訴佢依個阿姐!!

作者: charmykittyy    時間: 13-11-16 23:58     標題: 引用:Quote:原帖由+charmykittyy+於+13-11-16+發

原帖由 oio1014 於 13-11-16 發表
用膠袋?  唔得啦! 實比人見到,影埋相,再比人鬧係B6 呀
這是因為 學校 不比人入。才 搞到 要 這樣

作者: laikaka    時間: 13-11-16 23:58     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快 ...

係呀...真係幾難受,可悲嘅係當時係有4-5個老師,冇一個願意伸出援手。

作者: SharonMommy    時間: 13-11-16 23:59

I borrowed to washroom when waiting my girl's interview (my husband accompanied her) and got rejected. I have to go to the washroom across the road in the park. Then I come back the school and found my husband. My husband and girl has finished the interview already and cannot find me.
I told them that I went to the washroom in the park. What a school ! Very unfriendly ! Hate it ! Moreover, according to my husband, the teacher is not friendly, looks down on my girl who did not know A-Z, 1-9 !
作者: inamoriizumi    時間: 13-11-17 00:01     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

後面九龍仔公園有厠所,兩三分鐘就到,當然呢個拒絕確實不近人情

作者: cattz288    時間: 13-11-17 00:08

估唔到咁不近人情囉!
作者: inamoriizumi    時間: 13-11-17 00:10     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

其實要家長排甘耐隊交表已經feel到有問題

作者: micmiccheng    時間: 13-11-17 00:13

人人為我,我為人人

今日好趕咁in完,感覺唔好,趕住不停問,呢個咩字,呢個咩字,呢個呢….
作者: laikaka    時間: 13-11-17 00:14     標題: 回覆:inamoriizumi 的帖子

嘅然咁近有公廁,而佢地又咁堅決唔外借洗手間,點解唔整少少圖示係門口,等我哋呢啲唔熟路嘅家長唔駛咁無奈吖。仲叫我去九龍城廣場,玩嘢咩!

作者: Moonlight819    時間: 13-11-17 00:15     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

不嬲對民生也不大好感!

作者: laikaka    時間: 13-11-17 00:24     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快 ...

曾經有post話間學校啲老師有愛心,而家先知道實情,總括一句,呢間學校食之無味棄之唔可惜

作者: DevilPig    時間: 13-11-17 00:26     標題: 引用:我上年去in+PN+時已經決定今年唔會報佢K1,+

原帖由 mspaint 於 13-11-16 發表
我上年去in PN 時已經決定今年唔會報佢K1, 不過我係去港島果間
完全兩間機構喎

作者: dd0412    時間: 13-11-17 00:29     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我難以想像學校會唔借厠所比面試嘅學生仲要個小朋友只得兩歲,點解可以咁冇愛心?

作者: DevilPig    時間: 13-11-17 00:31     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

個安排真係唔多好,比我,我會寫信去反映!好彩我個女忍到,可以  interview 後慢慢搵廁所

作者: ansonlai68    時間: 13-11-17 00:32     標題: 回覆:micmiccheng 的帖子

作者: inamoriizumi    時間: 13-11-17 00:33     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

老師講得出口真係好野,大人行都身水身汗,仲要拖住個小豆丁.呢個建議都係一腳踢番比家長自己攪掂佢

作者: Elau719    時間: 13-11-17 00:33     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

感覺到名幼好難頂,聽到都覺得impossible 一點都不體諒家長小朋友

作者: kittyland06    時間: 13-11-17 00:38     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

差!不是以學生為本!

利申:我冇報

作者: babyck    時間: 13-11-17 00:39     標題: 回覆:dd0412 的帖子

I have same experience on last week. All teachers did not allow my son to go to the washroom. Actually there was only 1 mins left for the entry time.
Actually my son is only 2 yrs old, it is very difficult for him to control himself. During we the waiting time, he said more than 20 times he wanted to wee wee.

作者: oomman0306    時間: 13-11-17 00:41     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

上星期六又係見到個媽咪帶住個女,話學校唔肯借洗手間比佢個女,好嬲咁周圍問人邊度有洗手間。當時建議左佢去附近的公園。見到這情況,都覺得這間學校不近人情。

作者: laikaka    時間: 13-11-17 00:44     標題: 回覆:babyck 的帖子

我諗有好多人都有同我哋一樣嘅遭遇...

作者: Holam920    時間: 13-11-17 00:44     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

諗都無諗過有學校會咁衰喎!

作者: 2010YL    時間: 13-11-17 00:48

回復 laikaka 的帖子

上年已經係咁, 好多家長都係咁鬧
作者: kongman    時間: 13-11-17 00:54

這麼沒有愛心、沒有同理心的學校,即使你的孩子被錄取了,大家會放心讓他去唸嗎?這樣的老師和學校,會教出有愛心、有同理心的學生嗎?
作者: laikaka    時間: 13-11-17 01:01     標題: 回覆:kongman 的帖子

他們只是沒有思想,盲從上頭指示的機械人。

作者: wubobo28    時間: 13-11-17 01:06     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我上次同阿女in協幼不知幾好,洗手盆向厠所門口,門口有d老師仲提小朋友去完厠所記得洗手。

作者: manyjennifer    時間: 13-11-17 01:07     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

上星期已經領教過,連童軍都話唔借廁所俾我們,叫我們去公園廁所,好彩我住附近,知道最近的廁所在那裡,我都對民生好失望。

作者: AAAFamily    時間: 13-11-17 01:20     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

唉。。。今時今日教育界仲係唔係做教育工作的呢?

作者: ansonlai68    時間: 13-11-17 01:37     標題: 回覆:manyjennifer 的帖子

作者: Amymichelle    時間: 13-11-17 01:40

我覺得佢只係一間普通龍校...不是我杯茶!K1冇報,黎緊P1都唔會!
作者: rysu0002    時間: 13-11-17 01:45     標題: 回覆:laikaka 的帖子

作者: breadbb    時間: 13-11-17 02:02     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

其實去洗手間有咩原因唔比呢 真係唔明

作者: mama1010    時間: 13-11-17 02:04     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

作者: 小洪寶    時間: 13-11-17 02:14     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

太痴線!廁所鑲金?!:;pppp:

作者: drbiglee    時間: 13-11-17 02:22     標題: 引用:學校安排真係唔太好,但其實我地家長都有責

原帖由 mama1010 於 13-11-17 發表
學校安排真係唔太好,但其實我地家長都有責任安排小朋友vv左先,未排隊就去定,甘就唔使甘狼狽

...
要細路係街排都唔啱啦,小朋友小便邊話得理?仲要家長責任?!家長同小朋友係咪真係卑賤得咁緊要,厠所都唔借?In 幼稚園駛唔駛咁呀?!

作者: angelahui2005    時間: 13-11-17 02:28

佢話唔借,好,就即刻係佢面前痾落地嘛!

作者: myheiheibb    時間: 13-11-17 02:42

我去in間間都會俾小朋友去厠所,離間學校睇得出冇愛心!
作者: wonderland07    時間: 13-11-17 02:50     標題: 回覆:myheiheibb 的帖子

估唔到咁差(我冇報)

作者: 2010YL    時間: 13-11-17 03:35

門口有寫明厠所唔外借
作者: bonbon1220    時間: 13-11-17 04:21     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我今日in又冇野wo,仲主動問我係大人定小朋友去,叫我去2樓個個,我仲見同一層in既小朋友有幾個都去厠所,三樓既老師都係笑住講

作者: breadbb    時間: 13-11-17 05:25     標題: 引用:門口有寫明厠所唔外借

原帖由 2010YL 於 13-11-17 發表
門口有寫明厠所唔外借
寫明還寫明 兩歲幾三歲真係仲細 點忍呀!呢樣真係有d失望 我上年in kv時 老師排隊都有主動問小朋友洗唔洗wee wee

作者: eebabyma    時間: 13-11-17 07:30     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我係家長,民生地下果層的小朋友洗手間在課室內,如果課室正有人interview,俾你入去wewe可能會對正interview的人有dd騷擾,如果不是在課室內的小朋友洗手間,最近要上到2樓,仲要行到走廊最尾,可能真係九龍仔公園個洗手間仲會近dd了

作者: eltonmi    時間: 13-11-17 07:46     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我囝去interview, 在二樓等入班房面試時話要去,老師有俾佢去喎,仲見到其他小朋友,可能真係咁啱

作者: Joycecls    時間: 13-11-17 08:09     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

紀律部隊咩,好在我去之前同阿囝係廣場嗰面去左toliet...原先諗住去學校,估唔到幼兒教育學校會咁,interview嗰時都感到好似無咩動力,不過阿囝都答晒,但最後唔比老師收返啲野(因想繼續玩),點知佢同老師兩個互搶,不快離開~_~

作者: FATBJ    時間: 13-11-17 08:16     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

聽到唔借洗手間比人真係覺得太不可思議....完全超低能囉!攪到我下星期都唔係好想去interview! 覺得間學校管理好很問題!

作者: cychristine    時間: 13-11-17 08:18     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

呢間雖然係龍校,但好多做老師嘅朋友一聽到我想同個囡選呢間時,都叫我一定要認真考慮吓。其實上年亞囡以12月細B身份去考,雖然識晒A~Z, colour, numbers等,但都係waiting。in過多幾間幼稚園,感覺上呢間學校好似見工,想要天才,最好係唔駛教嗰種,所以今年亞囡係超大B身份都無去in了!

作者: AJH    時間: 13-11-17 08:20     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

我無報,聽到咁覺得,大人唔借都小算小朋友咁細都唔肯包容,都唔方有愛心有耐性得去邊,我見佢今年得番一日交表已經唔報囉,打電話去問嘢態度又傲慢,唔通真係門高狗惡?

作者: lilyrico    時間: 13-11-17 08:21

入到課室等候既時候,
見到同組小朋友借廁所,係成功的,

佢未入到校門之前,都係被拒絕。
作者: beautylion    時間: 13-11-17 08:37

咁我好好彩了,我喺二樓in, in完反而係我急因為我係大肚媽媽成日搵toilet ,個老師叫我大人要去對面林百欣樓,之後我行倒過去又搵唔倒,咁啱有個net 行過仲問有咩野幫倒我之後再帶埋我去。
作者: kkwish    時間: 13-11-17 08:41     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

不知所謂,俾我會即刻走去同個校長投訴,揮袖離開,車,咁既學校,「蟻」我都唔俾個小朋友去讀! 我建議你向傳媒報料,等社會知道呢D所謂名校對小朋友幾有「愛心」

作者: Sherina28    時間: 13-11-17 08:46

民生自身都做不到我為人人,又如何教導小朋友做到呢? 身為出名的龍校報名程序不但沒有與時並進,也沒有同理心體恤家長,要大家在門口日曬苦侯二小時才能交表實在不太人道! 可能學校專長是教導小朋友人人為我。
作者: 吉蒂小豬    時間: 13-11-17 08:58     標題: 引用:咁我好好彩了,我喺二樓in,+in完反而係我急

原帖由 beautylion 於 13-11-17 發表
咁我好好彩了,我喺二樓in, in完反而係我急因為我係大肚媽媽成日搵toilet ,個老師叫我大人要去對面林百欣 ...
Me2,可能我都係大肚,我急佢哋有比我去toilet,個童軍仲教我點去。

作者: dd0412    時間: 13-11-17 08:59     標題: 引用:入到課室等候既時候,見到同組小朋友借廁所

原帖由 lilyrico 於 13-11-17 發表
入到課室等候既時候,
好心啦,如果你入到去就肯借就講清楚唔使等d家長咁徬徨。我真係見識少,未見過d咁嘅學校。我諗如果係我,我唔in啦,即係離開帶個女去weewee。

作者: epsonprinter    時間: 13-11-17 09:04     標題: 引用:正常人都唔會咁做啦,+何況係一個教育工作者

作者: epsonprinter    時間: 13-11-17 09:06     標題: 引用:曾經有post話間學校啲老師有愛心,而家先知

作者: epsonprinter    時間: 13-11-17 09:20     標題: 引用:呢間雖然係龍校,但好多做老師嘅朋友一聽到

作者: EvaBen    時間: 13-11-17 09:23

太過分了,等也不緊要,好多學校都要等,但無理由不比人去廁所!
作者: jjess    時間: 13-11-17 09:30     標題: 引用:入到課室等候既時候,見到同組小朋友借廁所

原帖由 lilyrico 於 13-11-17 發表
入到課室等候既時候,
我同你唸法一樣,相信樓主應該係未入學校內,所以借toilet被拒,學校咁樣又唔係錯得晒,因為未夠鐘in既又真係唔可以入去,家長有責任排隊前先同小朋友vv同埋飲少d飲品,再唔係著定片先,但如果入左學校,學校係比你去既。

作者: meowymeowy    時間: 13-11-17 09:49     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

無論是否到了interview 時間,如屬實,學校真是一點compassion也沒有,很同情樓主的經歷。細個會考到民生試場都可以會廁所,真不明白為何學校連自己面試的學生都不可以借。(俾得人in,分分鐘會成為學生,為何要那麼固執不給個方便?)那兒要要到外借廁所真係好慘,要行好遠...

作者: tongtongma    時間: 13-11-17 09:56     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

In嗰日我唔清楚,交表嗰日我都有借廁所,個職員仲好仔細教我點行,亦見到有人排排下去廁所,之後佢搵唔返自己排邊,職員都俾佢插返隊。。。

作者: corachanyy    時間: 13-11-17 10:06     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

唔鐘意立即離開就可以,因為未入校園唔借廁所而咁快幫你做到決定,未嘗唔係好事,幫你慳左好多XX vs YY的時間。

但呢幾日見到D post,覺得有D有心人在做緊嘢。好多家長都心裡有數。

講返正題,未夠鐘入校園,我會在去到之前幫小朋友搞掂大小2便,為求保險用埋片。

作者: fabsum    時間: 13-11-17 10:06

micmiccheng 發表於 13-11-17 00:13
人人為我,我為人人

今日好趕咁in完,感覺唔好,趕住不停問,呢個咩字,呢個咩字,呢個呢…. ...
睇完笑左出來 , 好反映真實情況
作者: ha.haa    時間: 13-11-17 10:11     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

一間冇愛心的學校!

作者: lovebb2    時間: 13-11-17 10:34     標題: 引用:一間冇愛心的學校! +

原帖由 ha.haa 於 13-11-17 發表
一間冇愛心的學校!
枉為幼稚園,究竟知唔知何為愛心?!

作者: manyjennifer    時間: 13-11-17 10:35     標題: 引用:Quote:原帖由+lilyrico+於+13-11-17+發表入

原帖由 dd0412 於 13-11-17 發表
好心啦,如果你入到去就肯借就講清楚唔使等d家長咁徬徨。我真係見識少,未見過d咁嘅學校。我諗如果係我,我 ...
我當時有再問,如果入到學校面試啦!可否借廁所一用,個童軍都講任何情況下都唔會借個廁所俾我們,仲叫我去問人點去附近公園借廁所啦!

作者: laikaka    時間: 13-11-17 11:47     標題: 回覆:manyjennifer 的帖子

我個case同你唔同,係出面排隊時被reject嘅,入到去係可以借,但critical timing 已過,之後再借比我都冇用。Anyway,我只係好不滿學校呢個安排,所以想同大家分享下,並不是想造謠,因為根本係事實。間學校好唔好,大家會否選讀,絕對唔會因為佢安排得唔好,interview 內容刻板而改變。希望大家唔好用陰謀論嘅角度去睇呢件事啦....world peace

作者: BABA124    時間: 13-11-17 11:55     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

愛咩心,就算老師幾有心幾有耐性,你睇成個面試設計流程你已經知管理層係點諗嘢!怪唔知得佢website 講D老師好多年資咁短,turnover rate must be high!

作者: mv_lee    時間: 13-11-17 12:09     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

名校師資差,村校師資有愛心,你會點簡??

作者: HappyFamily111    時間: 13-11-17 12:20     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

排隊交form已覺此校安排最不好,亦唔鍾意此校面試內容純是平面學術,好多時校風及學校平時處事手法會影響老師及上上下下職工待人接物方法,這麼不近人情,對此校改觀

作者: chichiho    時間: 13-11-17 13:08     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

上年報名及面試時啲老師職員都係黑口黑面
所以被Reject 都唔會有任何不快

作者: cloudwingwing    時間: 13-11-17 14:05     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

民x這樣的做法令我想起好多年前伯伯在明愛醫院門前失救事件。你話轉個彎就有公廁就話遮,有好多家長跟本唔熟路,佢地確實少左同理心。

作者: picture    時間: 13-11-17 14:24     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

無辦法……而加一條龍記學校真係好受歡迎就算機中學普普通通道一樣大排長龍……·

作者: 2009Ianpoon    時間: 13-11-17 15:21     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

吃不到的葡萄是...........酸的。

作者: xoshan1025    時間: 13-11-17 15:30     標題: 引用:吃不到的葡萄是...........酸的。 +

原帖由 2009Ianpoon 於 13-11-17 發表
吃不到的葡萄是...........酸的。

作者: Cattdogg    時間: 13-11-17 15:36

回復 2009Ianpoon 的帖子

井底蛙
作者: fanny4    時間: 13-11-17 15:44

唱衰間學校,目的是?
心水清自然明白!  
作者: epsonprinter    時間: 13-11-17 15:48     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

作者: 2009Ianpoon    時間: 13-11-17 15:51     標題: 引用:唱衰間學校,目的是?心水清自然明白!++

原帖由 fanny4 於 13-11-17 發表
唱衰間學校,目的是?
心水清自然明白!
以退為進,嗱渣招數⋯⋯唉。

作者: Cattdogg    時間: 13-11-17 15:59

你是否該校家長,如果係的話你簡直影衰學校。
作者: 2009Ianpoon    時間: 13-11-17 16:05     標題: 引用:回復+2009Ianpoon+的帖子 你是否該校家長

原帖由 Cattdogg 於 13-11-17 發表

你是否該校家長,如果係的話你簡直影衰學校。
越大聲的人,越心虛...⋯

作者: Cattdogg    時間: 13-11-17 16:20

認同,最大聲嗰個咪就係你。
作者: 2009Ianpoon    時間: 13-11-17 16:24     標題: 引用:回復+2009Ianpoon+的帖子 認同,最大聲嗰

原帖由 Cattdogg 於 13-11-17 發表

認同,最大聲嗰個咪就係你。

作者: Gerard    時間: 13-11-17 16:27     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

作者: eliselin    時間: 13-11-17 16:27

micmiccheng 發表於 13-11-17 00:13
人人為我,我為人人

今日好趕咁in完,感覺唔好,趕住不停問,呢個咩字,呢個咩字,呢個呢…. ...
I hv the same experience too , my interview was last satThat's really makes me sad and question why they set these test for bb, is it for screening small bb?!

作者: BABA124    時間: 13-11-17 16:38     標題: 回覆:今日民x面試不吐不快

其實D人完全唔接受反對聲音真係好有問題,以為一間龍校就係寶真係好低層次,每有反對聲音就話陰謀論,呢種咁閉塞的思考方法同民生面試方法果然係一模一樣。

作者: ansonlai68    時間: 13-11-17 16:43

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5