教育王國

標題: In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢? [打印本頁]

作者: hoichun0813    時間: 13-11-2 18:00     標題: In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢?

作者: Jane1983    時間: 13-11-2 18:42

最憎等信,上網check咪好,得就得,吾得就next,吾好折磨人。
作者: 甘恩    時間: 13-11-2 19:01

我覺得等電話極痛苦。仲要係唔知要等到幾時。
作者: erniewellie    時間: 13-11-2 19:53     標題: 引用:最憎等信,上網check咪好,得就得,吾得就n

原帖由 Jane1983 於 13-11-02 發表
最憎等信,上網check咪好,得就得,吾得就next,吾好折磨人。
極贊同要網上公布!我住嗰區收信常遲一日,係呢度知道有結果而自己未收到信,嗰吓都幾磨人…

作者: 小花媽咪    時間: 13-11-2 20:33     標題: 回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢?

我都覺網上check係最好,可憐我仲等緊真道、播道result

作者: Stareyes    時間: 13-11-2 23:42

等待是最折磨人的,而不給期限的等待更是傷人,所以,還是讚同指定日期,網上查結果。
作者: HauMiranda    時間: 13-11-2 23:46     標題: 回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢?

回郵信封之問題,欣賞玫瑰岡只要求家長喺表格寫上三次回郵地址,信封及郵票由學校提供(費用應由報名費扣除),慳番唔少信封!

作者: rchiu    時間: 13-11-3 00:00     標題: 回覆:Stareyes 的帖子

面試方面,最好都係1Take過,吾駛去幾次過幾關,平日父母同小朋友又要請假,折磨你過夠,有取錄係少數。唉,依兩個月過得真充實。
最抵贊係救恩,1次過用一個週六個多小時面試有結果比你。

作者: hoichun0813    時間: 13-11-3 00:02

作者: hoichun0813    時間: 13-11-3 00:13

作者: Teresa    時間: 13-11-3 10:16     標題: 回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢

衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回郵信封,學校都幾肥仔。

某幾間學校,收3-4個回郵信封,但佢冇寄過嘢比我,連1st round後reject我都係網上公佈。既然可以網上公佈,收咁多回郵信封做咩?一來佢賺埋被out學生嘅郵票,二來又唔環保!

作者: chanti    時間: 13-11-3 10:26     標題: 引用:如題,各間小學的申請過程都唔同,有優點、

原帖由 hoichun0813 於 13-11-02 發表
如題,各間小學的申請過程都唔同,有優點、有缺點,大家發表吓意見呀!

簡介會方面,最欣賞陳守仁可以上網 ...
我唸緊被in 完三至四次後被rejected 既家庭心情如何?in 外國名U 都係in 一次,甚至吾洗in憑成績及整體課外活動表現都入到,而家咁多出名小學要人in 3-4 次,鄧家長及小朋友辛苦。(申報,要in 3-4 次既學校我只報了一間)到底教育係要'教好學生'還是要教'好學生'?

作者: ANChan59    時間: 13-11-3 10:31

Jane1983 發表於 13-11-2 18:42
學校都要與時並進,放上網,WhatsApps 是好選擇!
作者: MuiMuiQQ    時間: 13-11-3 13:27

有d 學校根本太多選擇, 用咩方式都會有大把人爭住排隊爭住讀, 所以又點會肯改變一貫習慣吖

所以我同老公都唔揀依d 咁inconsiderate 嘅學校, 學校咁自我中心, 入讀咗之後可能都好受氣:(

作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-3 13:31     標題: 引用:衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回

原帖由 Teresa 於 13-11-03 發表
衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回郵信封,學校都幾肥仔。
港同今年半價!報名費由$100減到$50,跟教育局指引wor

作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-3 13:43     標題: 引用:Quote:原帖由+hoichun0813+於+13-11-02+發

原帖由 chanti 於 13-11-03 發表
我唸緊被in 完三至四次後被rejected 既家庭心情如何?in 外國名U 都係in 一次,甚至吾洗in憑成績及整體課外 ...
哎,分別在幼稚園生無成績睇嘛。假設一間學校3000人申請,如果一日見晒分8場,每場一小時,照而家一小組七人,每一小時要做53.5組,根本無可能。而且一次定生死一樣有家長吾鐘意(有小朋友小組表現好,有小朋友面試talk得),最後見家長我自己會讚成。你都見到部分家長,offer都到手至黎問間學校究竟好吾好,有d語氣仲衰到咩咁請到自己根本吾恨。吾恨就咪鬼同人爭啦難委人地真係想入果d喊晒都無用如果要家長請假去面試而呢類家長嫌煩而放棄,我絕對覺得係好事,費事入左都鬧住走,一路走一路去唱衰間學校話人吾識教佢寶貝仔女

作者: chanti    時間: 13-11-3 16:55     標題: 引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-11-03+發表我唸

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-03 發表
哎,分別在幼稚園生無成績睇嘛。假設一間學校3000人申請,如果一日見晒分8場,每場一小時,照而家一小組七 ...
分幾次in 吾係將幾千個學生分批in wor, 係採取淘汰制,慢慢out 到剩下合適的學生去教。明白到學校有三千人以上申請既分1st in, 2nd in ,3rd in 好正常,吾係點揀,花多眼亂。只不過,係咪用咁既方法就可茜走無誠意既家長?係米要揀自己認為合適既學生去教先係正確既方法?資助學校如Maryknoll 都無簡介會,面試等,都大把人恨入,真正做到'教好小朋友'而不是'教'好小朋友,重係無得揀情況之下promised 必收128名內既小六生上返中學部,重話點都吾係吾轉直資,真係要寫個服字。anyway,  吾係話要in 3-4 次既學校有問題,港同,英華,St Stephen ,St louis 等課程,師資及設施都一流,但無可否認,亦都主要係想教'好學生'及'好家長'既學校。

作者: KittyMelody1    時間: 13-11-3 18:28

hoichun0813 發表於 13-11-2 18:00
如題,各間小學的申請過程都唔同,有優點、有缺點,大家發表吓意見呀!

簡介會方面,最欣賞陳守仁可以上網 ...

我覺得回郵信封十分浪費

agree, 好唔環保.....要人三封回郵信封果d學校, 好多只係用一封, 甚至由頭到尾都無用過 (面試日期上網check, 無2nd in), 唔知一開始要咁多回郵信封做乜?

作者: erniewellie    時間: 13-11-3 19:10     標題: 引用:Quote:rchiu+發於+13-11-3+00:00+面試方面

原帖由 hoichun0813 於 13-11-03 發表
我幾欣賞救恩的校長,感覺到佢真係好關愛啲小朋友,亦都好顧及父母面試的苦況! ...
對,可以感受到校方好 considerate

作者: Charlotte_mom    時間: 13-11-3 19:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-11-03+

原帖由 chanti 於 13-11-03 發表
分幾次in 吾係將幾千個學生分批in wor, 係採取淘汰制,慢慢out 到剩下合適的學生去教。明白到學校有三千人 ...
吾係針對某一間學校,不過抽入一線一條龍津小,想平穩升到小六亦吾少壓力。真正要有教無類談何容易呢(真心的)

作者: reei    時間: 13-11-3 20:45

回復 MuiMuiQQ 的帖子

agree..未见管先打30大板。。
作者: manfung79    時間: 13-11-4 08:32     標題: 回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢

100報名費真係貴左,最合適係50。
但有間最平20元,已經感覺間學校唔呃錢加分

作者: sy119    時間: 13-11-4 08:33

很欣賞陳守仁將簡介會放上網,透明度高又方便家長,亦是信心表現,相反有傳統學校竟在簡介會因時間不夠不設問答時間
作者: ANChan59    時間: 13-11-4 09:11

回復 sy119 的帖子

相反有傳統學校竟在簡介會因時間不夠不設問答時間

校長好適合做問責官員!

作者: pino    時間: 13-11-4 09:25     標題: 引用:100報名費真係貴左,最合適係50。 但有間最

原帖由 manfung79 於 13-11-04 發表
100報名費真係貴左,最合適係50。
但有間最平20元,已經感覺間學校唔呃錢加分

...
有間收$200!!!

作者: littelit    時間: 13-11-4 10:36

I also think the best admin is TSL! THis is the 21st century with excellent networking system. If a so called famous school is still using the traditional method of submitting form or receiving results,  how can I guarantee the school is having good insights in teaching our kids to equip well to face the future technologies???

For the worst admin ... sorry but I gotta mention it must be DBS ... long waiting time ... they should know every year there are lots of parents submitting form to their school, i'm wondering why they are not finding some ways to ease the parents and to show parents they are really the top school in everything including technologies? Maybe they think it's a good marketing method of letting reporters to take photos about their school. But honestly this is just degrading the advancement of their school if they keep using the most traditional method in school application. Of course, I know they are changing now as at least they are allowing parents to download forms and using octopus card reader for payment. But more is expected to observe as they are the so called - dragon head school in kowloon.
作者: stockmike    時間: 13-11-4 13:54     標題: 回覆:littelit 的帖子

完全同意,見有神校仍玩排隊見報,俾我印象係死板無活力一成不變,永遠諗住同一套食過世

作者: 櫻花公主    時間: 13-11-4 14:05

最like個D份form又易填,見一次就搞掂.最唔鍾意見家長,問我佢地係咪首選,叫我點答,唔通答"唔係,你千祁唔好比offer我呀"
作者: chowhui97    時間: 13-11-4 18:25     標題: 回覆:manfung79 的帖子

SPCC 報名費是$0. Staff is very friendly! 好可惜我女無緣!

作者: silvia_ng    時間: 13-11-4 21:02     標題: 引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-11-03+發表分幾

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-03 發表
吾係針對某一間學校,不過抽入一線一條龍津小,想平穩升到小六亦吾少壓力。真正要有教無類談何容易呢(真心 ...
留唔留到六年都成疑問呀

作者: littlefaith    時間: 13-11-5 18:45

鮮魚行就名副其實係一間“教好學生”嘅學校,但又有幾多家長會報?家長係好現實㗎。
此外,作為家長,如果一味對學校只係抱住顧客心態,入到去繼續指指點點,對學校未必係一件好事,始終學校係育人嘅地方,唔係家長消費要求服務至上嘅地方。
作者: WingBB-222    時間: 13-11-7 12:24     標題: 引用:鮮魚行就名符其實係一間“教好學生”嘅學校

原帖由 littlefaith 於 13-11-05 發表
鮮魚行就名符其實係一間“教好學生”嘅學校,但又有幾多家長會報?家長係好現實㗎。
此外,作為家長,如果 ...
“ 學校係育人嘅地方,唔係家長消費要求服務至上嘅地方“  ~~ Agreed

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5