教育王國

標題: 今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 [打印本頁]

作者: Landy_1988    時間: 13-10-23 23:28     標題: 今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

其實真係好唔開心,主任打黎話仔仔未必原校直升到k1,話顏色仲未識分,有d指令都唔識,但其實我心諗,我個仔都係反左一個月到,唯有主任講噤睇多兩個月再算,但最灰嘅就係,我全部學校都報晒k1,無報過n班,即係都唔會有學校收啦。

作者: fafapot    時間: 13-10-23 23:31     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

点解要甘灰呢? 其他學校考過先知

作者: vickychan0118    時間: 13-10-23 23:34

我仔仲未識講嘢,BB話,唔中意分享,唔識分顏色同講,指令?乜指令先,我仔較唔聽啦。村校直升K1。有D私校特別玩嘢。
作者: idymama    時間: 13-10-24 00:00

我個仔都係唔識講野(BB話+幾隻單字),指令一D跟一D唔跟,顏色唔識分,暫時未收到學校叫佢REPEAT,我見到有D同學仔返學仲喊緊搵阿媽,我仔仔就唔會,其實你間學校會唔會係好進取個D,所以會有咁既決定?
作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 00:04     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

其實我果間都唔係特別咩名校,所以我先估唔到拒會噤講,黎緊去in其他學校所以有d擔心。n班已經係反去玩都要重讀真係有點傻,但主任又講到好差噤,話叫拒坐又唔願坐低

作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 00:08     標題: 引用:我個仔都係唔識講野(BB話+幾隻單字),指

原帖由 idymama 於 13-10-24 發表
我個仔都係唔識講野(BB話+幾隻單字),指令一D跟一D唔跟,顏色唔識分,暫時未收到學校叫佢REPEAT,我見到 ...
其實開頭我以為我個仔算ok,因為反學好多小朋友都喊,拒真係無喊過,老師話拒又唔識分眼耳口鼻(其實仔仔係識)只係顏色唔識分,想要咩唔太願講。我開頭以為拒係細仔係噤,但主任居然話間學校有歲半班嘅小朋友都識(唔係話想同其他小朋友比)但真係有噤差咩

作者: auntchu    時間: 13-10-24 00:12

Don't worry, every child has his/her own pace.  Don't be upset by this comment.  There are still a lot of kinders which are suitable for your child.
作者: cocokan2004    時間: 13-10-24 00:31

Repeat N class?! RIDICULARS!!!!!!!!  Crazy & Bullshit!!! Don't believe her. N class is just for fun. Don't waste time/money to repeat!!!!
作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 00:38     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

我都明白重讀多一年真係好浪費時間,但最擔心係我報左噤多間k1無一間收,而我到時無得去揀!

作者: eebabyma    時間: 13-10-24 00:51     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

其實你小朋友幾多月出世?

作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 01:00     標題: 引用:其實你小朋友幾多月出世? +

原帖由 eebabyma 於 13-10-24 發表
其實你小朋友幾多月出世?
11年11月4,我都有諗過比拒做大仔,但諗住係k1先,報到心儀先重讀

作者: eebabyma    時間: 13-10-24 06:11     標題: 引用:Quote:原帖由+eebabyma+於+13-10-24+發表其

原帖由 Landy_1988 於 13-10-24 發表
11年11月4,我都有諗過比拒做大仔,但諗住係k1先,報到心儀先重讀
即係未足兩歲?學校已經俾佢返學?其實學校係咪有問題?

作者: pokey    時間: 13-10-24 06:59     標題: 引用:Quote:原帖由+Landy_1988+於+13-10-24+發表

原帖由 eebabyma 於 13-10-24 發表
即係未足兩歲?學校已經俾佢返學?其實學校係咪有問題?
是育嬰園?但都要兩歲先畢業轉去n班架噃,即係讀都未讀n就叫你repeat??

作者: isolg_ying    時間: 13-10-24 07:42     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

其實佢會唔會係想留個位收大仔所以特登咁同你講?講真佢偷步俾你返n班其實佢已經衰左,如果唔係驚冇左個k1位真係一拍兩散告鬼佢。不如你試下直接搵校長傾下,始終未夠2歲冇可能要求佢咁多,佢自己做教育嘅應該都好清楚,而且得果個幾月,唔係應該俾多啲機會了解下小朋友嘅長處咩?佢未識認顏色唔代表佢唔得,可能佢係另一方面嘅天才呢?調返轉講,我都可以話係啲老師冇料教唔掂啲小朋友喎

作者: JC_mami    時間: 13-10-24 08:11

回復 Landy_1988 的帖子

未夠兩歲,返學沒哭已經很好,而且pn大多數返學玩,沒理由因此要人重讀。

作者: walalala    時間: 13-10-24 09:31     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

返學只是一個月,主任是否過早評語小朋友得唔得,學校自己有冇先檢討自己為何不能教識到他?而將責任比他!PN是比他玩,學自理和團體生活。如是我,會很不滿主任的通知向校長投訴。它如果強迫留學PN或要求你離校,找過另一間讀或不上pn.

作者: ymnhappybaby    時間: 13-10-24 09:34

返學只是一個月,主任好衰!!
作者: breadbb    時間: 13-10-24 09:44     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

真係衰左d 2歲都未夠 唔答你唔一定係唔識囉! 仲要番左一個月就咁講 咁都有嘅!

作者: beautylion    時間: 13-10-24 10:05

有時小朋友唔答唔等於唔識, 佢地有時係特登唔啋你/俾錯答案你. 主任咁快下判斷未免太過無愛心同耐性了.
作者: poodlema    時間: 13-10-24 10:11

其實佢係咪想呃多一年你O既錢? 唔好信佢, 出去讀其他K班
作者: vickymok717    時間: 13-10-24 10:36

我個仔要成2.5歲先識講嘢, 我估你個仔係兔B, 學校怕競爭先咁講, 唔好理佢, 你對你個小朋友有信心, 比信心佢去考K1, 佢得嫁
作者: lui    時間: 13-10-24 10:41     標題: 引用:其實我果間都唔係特別咩名校,所以我先估唔

其實我果間都唔係特別咩名校,所以我先估唔到拒會噤講,黎緊去in其他學校所以有d擔心。n班已經係反去玩都要 ...
老師不好,只有一個月就這樣說,太武斷

作者: debc    時間: 13-10-24 10:44     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

未夠兩歳唔識顏色有乜出奇?我個仔兩歲三個月前都唔識,但到兩歳半時突然係一星期內認哂和識講9種顏色。

每個小朋友發現都唔同,你間學校d校長老師真係冇乜耐性和愛心。

作者: emilywks    時間: 13-10-24 11:00

未足兩歲學校已經俾佢返學巳經好有問題, 仲要佢repeat更加大問題
作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 12:53     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

多謝大家去比信心我先,其實我知依間學校係有個教育牌可以比未足兩歲b反學嘅,因為依間連歲半b都有班。其實我都會繼續去in其他k1,因為已經收晒報名表!主任有講到自己好好聽噤,話都知我個仔未反夠一個月就噤快作定論都唔太好,所以都會比多兩個月大家睇下bb有無改善,又話會同叫老師傾快d再教下我個仔。希望有k1收拒啦,

作者: iamiris    時間: 13-10-24 14:06     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

边間咁差?

作者: deechai    時間: 13-10-24 14:14

Landy_1988 發表於 13-10-24 00:38
我都明白重讀多一年真係好浪費時間,但最擔心係我報左噤多間k1無一間收,而我到時無得去揀!

...
都報左K班, 考左先再諗.  唔駛咁擔心.
同埋, 個個對小朋友的睇法唔同.  可能佢唔鐘意呢間N班學校呢

作者: beautylion    時間: 13-10-24 14:18

樓主, 係唔係比華利?
作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 14:25     標題: 引用:樓主,+係唔係比華利?

原帖由 beautylion 於 13-10-24 發表
樓主, 係唔係比華利?
係呀,比華利

作者: acepno    時間: 13-10-24 15:52

作者: hohobma    時間: 13-10-24 16:01     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

返一個月就叫人repeat, 仲要同其他小朋友比較?N班乍喎..
佢知唔知每個小朋友發展是不一樣架
如果比著我會好嬲
最多同佢apply多幾間k1
宜家仲有好多都仲收form

作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 22:35     標題: 引用:返一個月就叫人repeat,+仲要同其他小朋友比

原帖由 hohobma 於 13-10-24 發表
返一個月就叫人repeat, 仲要同其他小朋友比較?N班乍喎..
佢知唔知每個小朋友發展是不一樣架
如果比著我會好 ...
希望真係有學校收,我都認為n班唔應該再repeat,我聽完主任噤講,無識嬲住,真係唔開心

作者: 剛果公主    時間: 13-10-24 23:02     標題: 引用:Quote:原帖由+hohobma+於+13-10-24+發表返

作者: Macylau    時間: 13-10-24 23:28     標題: 引用:其實真係好唔開心,主任打黎話仔仔未必原校

原帖由 Landy_1988 於 13-10-23 發表
其實真係好唔開心,主任打黎話仔仔未必原校直升到k1,話顏色仲未識分,有d指令都唔識,但其實我心諗,我個 ...
十月B?

作者: AthenaNG    時間: 13-10-24 23:35     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

:;pppp:我有朋友個仔讀過,未夠兩歲坐唔定,就話佢過度活躍症,要佢睇醫生,又話佢呢樣跟唔到嗰樣做唔到,講到佢個仔好大同題咁,其實佢個仔好正常。結倫覺得間學校老師冇愛心,成日講到你個小朋友好唔掂咁,最終佢轉咗另一間學校,完全冇問題啦!

作者: Landy_1988    時間: 13-10-24 23:59     標題: 引用:我有朋友個仔讀過,未夠兩歲坐唔定,就話佢

原帖由 AthenaNG 於 13-10-24 發表
我有朋友個仔讀過,未夠兩歲坐唔定,就話佢過度活躍症,要佢睇醫生,又話佢呢樣跟唔到嗰樣做唔到, ...
下,你朋友個仔都係噤?真係估唔到原來拒地噤差,主任都話我個人上堂唔願坐定定,其實我都心諗我個仔都唔係噤差ja,唉,有學校收拒我一定唔會讀,最慘係怕無學校收k1,我又要比仔仔係比華利讀多年,因其他學校已經截晒n班嘅報名

作者: 清風雪兒    時間: 13-10-25 00:16

樓主唔洗擔心,我仔仔同你仔仔同年同月同日…我仔仔要足兩歲先返學,都唔識分顏色…我都係同距報k1無擔心過距會讀唔到…你宜家間學校太果斷了,因為小朋友學野好快上手,未夠兩歲就話升唔到k1,老師無耐性無愛心…有機會一定要轉校
作者: cloudwingwing    時間: 13-10-25 00:22     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

你小朋友都未夠2歲,唔識分顏色好正常,不過你小朋友比同級細差不多成年,所以老師覺得好大對比,但其實學校當初收得你小朋友,就應該了解小朋友未去到呢個進度,應該多點體諒。

作者: siub0211    時間: 13-10-25 01:04     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

唔駛驚報k1,因為你永遠唔知作標準。我唔like間學校咁嚇你,你個仔唔識咪要家校合作教好佢,一同努力囉!仲有咁多個月!佢唔駛做架?

作者: kimori    時間: 13-10-25 08:52     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

小朋友喺比華利讀緊Rm 幾?K1照試in先,返學同面試好唔同,可能表現得好好呢?唔好咁擔心住,小朋友係會忽然間進步架!

作者: keep-calm    時間: 13-10-25 09:27     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

樓主,你唔駛太擔心,呢間學校欠缺愛心耐性,好似連基本小朋友發展都唔明。唯有靠自己多教導小朋友,K1再轉其他學校。加油!

作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 12:49     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

唉,今日老師又打黎話我個仔成日都坐唔定,話兩歲小朋友應該可以坐到20分鐘,而我個仔只可以坐到20分鐘。同埋話仔仔太粗魯個性格,叫我要訓練拒多d

作者: isolg_ying    時間: 13-10-25 12:58     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

老師都有責任訓練喎,如果所有嘢都係家長訓練,咁俾錢佢返學為乜?家校合作唔係咁樣樣

作者: pokey    時間: 13-10-25 13:11

佢係咁打來提你train佢,又唔係叫你轉校,做乜呢
作者: littlecake    時間: 13-10-25 13:29

你間學校個主任都白痴既, 下次佢咁同你講, 你不如禮貌地問佢:  "係咁, 主任你有冇咩建議, 點樣可以train 到佢XXXXXX, 我都想聽吓你哋係學校係點樣train, 咁我係屋企都用同一方法, 仔仔應該會學得快D....."
DD咁既老師主任, 又唔可以炳佢, 唯有曲線地比佢知道家校係要合作, 同埋佢哋先係教學既尊業人仕喎, 主任成日同你"投訴", 實在令人憤怒.
我睇你仔仔副相個樣咁精靈, 唔駛担心, 唔好唔開心, 問題唔係你度,唔係你個仔度,係間學校度.......

作者: MrBeast    時間: 13-10-25 13:54

最好找2nd opinion, min 去母嬰健康院check 下,唔怕一萬最怕萬一,黃金期以適當訓練很快追返,如冇問題你亦可反映返比嗰位老師聽。其實聽閒現時一些kg 也會考match color ,訓練返亦會對考k1有利。
作者: yubaba    時間: 13-10-25 14:23

個老師喺邊處畢業? 兩歲小朋友專注時間5分鐘已經好好! 15-20分鐘專注力,一般孩子起碼要到5-6歲!
作者: MonkeyGirl    時間: 13-10-25 15:01

i suggested you to change another kindergarten .based on what you said ,this kindergarten seems "doing business " 多 d , 你 個 仔 未足 2 yrs 已收, 是不合法的. unless this is a playgoup , but seems not. 佢地有咁既諗法, 出發點已錯. i dun think they care about the children 既個人發展 . 佢地無理由要你 repeat, anyway , 真係唔好曬自己時間. Kindergarten is just a place where to build your kid independent / keen on going to school , 無理由連你都嚇親埋..可況你個小朋友...不過, 我想知呢個 kindergarten 既 location .. is that on kln side or HKG island ? or NT  ?
作者: Arashi_nam    時間: 13-10-25 15:22

好意外間學校係咁喎
作者: a328    時間: 13-10-25 16:06

Actually u can go to seek 2nd opinion, one of my friend, her daughter also always being complaint by school, my friend feel strange because she feel she is OK, but end up find out her daughter is minor asperger.

no harm to check actually, for my friend case, her daughter act differently in school .   after chek if ur son is ok, u have more proof to show it to teacher
作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 17:29     標題: 引用:小朋友喺比華利讀緊Rm+幾?K1照試in先,返

原帖由 kimori 於 13-10-25 發表
小朋友喺比華利讀緊Rm 幾?K1照試in先,返學同面試好唔同,可能表現得好好呢?唔好咁擔心住,小朋友係會忽 ...
讀下午班,p.g.s!其實拒地3日唔埋2日就打黎講仔仔依d事,個心真係唔舒服

作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 17:29     標題: 引用:小朋友喺比華利讀緊Rm+幾?K1照試in先,返

小朋友喺比華利讀緊Rm 幾?K1照試in先,返學同面試好唔同,可能表現得好好呢?唔好咁擔心住,小朋友係會忽 ...
讀下午班,p.g.s!其實拒地3日唔埋2日就打黎講仔仔依d事,個心真係唔舒服

作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 17:30     標題: 引用:小朋友喺比華利讀緊Rm+幾?K1照試in先,返

作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 17:39     標題: 引用:回復+Landy_1988+的帖子 你間學校個主任都

原帖由 littlecake 於 13-10-25 發表

你間學校個主任都白痴既, 下次佢咁同你講, 你不如禮貌地問佢:  "係咁, 主任你有冇 ...
多謝你地安慰我,其實我未做過媽媽,都唔係專業人士教師,真係唔知係咪仔仔問題,所以真係想上黎問下各位有經驗嘅mama,其實今日老師打黎,我都有問反老師,你認為我應該點去教,拒有話點點點去做。但老師都有話我小朋友,可能有d小朋友唔小心跌倒,我個仔就以為同小朋友玩,壓上去小朋友到(噤拒真係同小朋友玩呢我心諗)拒都有講有d小朋友唔願意行,我仔仔就好似哥哥噤走過去拖住個小朋友行。其實我聽到,噤我仔仔都唔係太差ja,點解好似講到我個仔好衰噤

作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 17:42     標題: 引用:回復+Landy_1988+的帖子 個老師喺邊處畢業

原帖由 yubaba 於 13-10-25 發表

個老師喺邊處畢業? 兩歲小朋友專注時間5分鐘已經好好! 15-20分鐘專注力,一般孩子 ...
拒今日仲講到我個仔噤差,坐得5分鐘噤少?

作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 17:43     標題: 引用:i+suggested+you+to+change+another+kinder

原帖由 MonkeyGirl 於 13-10-25 發表
i suggested you to change another kindergarten .based on what you said ,this kindergarten seems "doi ...
我果間係tko,

作者: a328    時間: 13-10-25 17:48

do the assessment to prove la, touch wood if he had some issues, this is golden period to do the training
作者: Landy_1988    時間: 13-10-25 18:04     標題: 引用:do+the+assessment+to+prove+la,+touch+woo

原帖由 a328 於 13-10-25 發表
do the assessment to prove la, touch wood if he had some issues, this is golden period to do the tra ...
我應該係邊到check下,係咪直接去母嬰健康院check下定可以去邊到check下會好d呢?

作者: saumanlee    時間: 13-10-27 23:37     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

間學校唫差,唔好讀啦!

作者: carol_kk    時間: 13-10-28 00:16

樓主~~睇到你咁寫, 都覺得間學校D老師好無愛心喎! 只係返咗一個月多D既小朋友, 就要求咁高? 小朋友都需要時間去適應學校生活, 個主任咁講實在太差了.....
作者: isolg_ying    時間: 13-10-28 07:29     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

做得老師應該要識包容,識發掘小朋友嘅長處,一味只係講小朋友呢樣唔好果樣唔好,會對小朋友嘅心靈有影響,佢將來會連自己都覺得自己唔好。我個仔都讀緊pn,佢係果啲唔like就打人果種,我地都好頭痛唔知點教,重點係,佢返左一個月pn,老師冇投訴過佢打人,日日只係講佢坐定定好乖,只係鍾意倒玩具囉
老師係應該要咁嘛,唔係淨係將佢啲唔好嘅嘢放係重點上。當然啦,我仔個老師都唔係冇講過有嘢需要我地幫手教,好似佢唔肯食飯,bu飯,佢都有叫我地幫手,教我地下午茶唔好俾佢食,等佢知道唔食午飯就冇零食,呢啲先至係互相合作

作者: anniehah    時間: 13-10-30 23:53     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

其實咁細未識分顏色係正常,就算repeat 都k1 la

作者: Landy_1988    時間: 13-10-31 00:10     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

我都認為要互相合作,而唔係d態度好似係投訴小朋友嘅不事,其實我都諗住學校打黎我都會問下老師,不如比我反學校睇下我仔仔係咪噤唔好,噤樣先公平。可能學校聽我係電話太有禮貌,我係噤話,知道、知道!噤樣學校就變本加厲!同埋依排我問仔仔,反學好無?拒竟然擰頭,仲記得第一日拎書包果陣,拒係連書包都要攬住訓,真心酸

作者: csy_0101    時間: 13-10-31 00:16     標題: 引用:same+scenario+at+Kowloon+tong+Think.

原帖由 acepno 於 13-10-24 發表
same scenario at Kowloon tong Think.
Exactly....我女女讀九龍塘think , 10月初收學校電話,個主任一打黎,講d 門面野,問下知唔知n 班無直升,女女唔講野,唔應人,我問佢,係咪想話我聽以我女女情況,係咪升唔到k1, 佢話係,當時我做緊野,話轉頭搵佢了解清楚,點知留晒言,紙仔都寫埋番學,成個幾2個星期都唔覆!結果,又係我自己keep住打番學校至搵到主任,我問佢打俾我原因係知會我一聲,話阿女升唔到班,定想一齊傾下點幫阿女,佢即刻又客氣番少少,但佢仍然單向講話我女女有問題,我問佢,你覺得我女女唔識聽人地個名,定刻意唔理人,佢好快一口咬定係我女唔識聽,然後我話佢聽,我有我方法引我女女講野,我女女a-z , 1-10絕對無問題,還有一些生字,問題在於老師有無愛心和耐性和方法

同佢講完電話後,我同我先生都好失望,覺得女女在學校唔會開心,亦學唔到野,所以決定了11月退學喇!改讀playgroup,再考k1....一家好學校對小朋友好重要!各位媽媽,努力呀!

作者: mamaishere    時間: 13-10-31 04:39     標題: 引用:Quote:原帖由+acepno+於+13-10-24+發表same

原帖由 csy_0101 於 13-10-31 發表
Exactly....我女女讀九龍塘think , 10月初收學校電話,個主任一打黎,講d 門面野,問下知唔知n 班無直升, ...
只係開咗學兩個月見唔到即時效果,已經咁無耐性連俾小小心機去引導吓小朋友講說話嘅心態都無,估唔到Think會係咁。Think小學係IB school,其實更加應該尊重每個小朋友自己嘅特質,啟發潛能,重視個別發展程度,不是嗎?

作者: isolg_ying    時間: 13-10-31 07:06     標題: 引用:Quote:原帖由+acepno+於+13-10-24+發表same

原帖由 csy_0101 於 13-10-31 發表
Exactly....我女女讀九龍塘think , 10月初收學校電話,個主任一打黎,講d 門面野,問下知唔知n 班無直升, ...
非常同意,小朋友讀得唔開心將來係會有陰影,會怕返學,我個仔喺村校讀緊n班,個老師好好,我個仔唔肯食飯,bu到老師成面都係,佢都仲肯每日親自一啖一啖餵,仲有佢發脾氣唔合作會訓地喊,只返左3個星期學已經改善左,老師仲話佢進步左好多,而家我個仔日日放學都哼住歌走,佢係極內斂嘅人,都會咁樣表現出佢返學開心,雖然佢啲分離焦慮仲未掂,仲未識講嘢,未戒片,咁多缺點老師都冇投訴過,遇到個有愛心嘅老師差別真係好大架

作者: prodott    時間: 13-10-31 09:06     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

我個囡虎細b之前讀了半年,學術冇問題但坐唔定蝦同學兩三日打來投訴又提意退學我覺得她們唔識教冇愛心便退學。

作者: tinlingyuetka    時間: 13-10-31 09:12

兩歲班真係玩者喎, 咁都要重讀? 要小心BB心理呀!
作者: baby0523    時間: 13-10-31 09:28

其實小朋友上個月唔識既野,今個月已經可以好叻,超出預期,咁早話唔掂真係太灰啦,培養小朋友係要有耐性的
作者: miaomama    時間: 13-10-31 16:11

點解未到2歲都會番學!!   教育署指示最細要2歲先可以番學.
我個仔都係11月出世, 學校收咗都係下學期先番
作者: Leo_lee    時間: 13-11-6 16:10

我囝囝11年1月出世,都要等出年9月先可返K1,你嘅啱啱滿2歲可報今年K1?應該係N1吧?
作者: humansky    時間: 13-11-6 16:19     標題: 引用:回復+Landy_1988+的帖子 我囝囝11年1月出

原帖由 Leo_lee 於 13-11-06 發表

我囝囝11年1月出世,都要等出年9月先可返K1,你嘅啱啱滿2歲可報今年K1?應該係N1 ...
係K1,因同年麻,只要夠2歲8個月便可入讀K1,你咪以大仔身份入讀,我仔係11年10月,14年9月入K1咪以細仔身份入讀囉!

作者: WongYvonne    時間: 13-11-6 18:05

why can go N class?? suppose should be wait till really 2 year... it mean should start from Nov... maybe some issue in school? too many kids?

作者: Leo_lee    時間: 13-11-22 10:22

humansky 發表於 13-11-6 16:19
係K1,因同年麻,只要夠2歲8個月便可入讀K1,你咪以大仔身份入讀,我仔係11年10月,14年9月入K1咪以細仔身 ...

嗯嗯~~
作者: Atkse    時間: 13-11-22 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+idymama+於+13-10-24+發表我

其實開頭我以為我個仔算ok,因為反學好多小朋友都喊,拒真係無喊過,老師話拒又唔識分眼耳口鼻(其實仔仔係 ...
咁你在家再train下佢囉,依家好多小朋友未夠2歲都識好多野,怕你in其他學校蝕底d啫。依家香港d學校變態㗎,答啱晒問題做對晒指令都未必收。都唔佢仲想要求啲BB點叻法!

作者: happyfamily823    時間: 13-11-22 11:35     標題: 回覆:csy_0101 的帖子

同我哋個case一樣!又係九龍塘Think!我哋九月先返學,兩三個星期前主任打嚟,我當時又係做緊嘢,佢講完一輪,話我個小朋友唔講嘢,又話做咗assessment, 咁我直接問佢係咪想話fail, 佢話係,我問佢點assess, 佢話我小朋友肯做指令,又有拼圖等,都識搵same and different, 但唔肯講自己個名,同唔肯出聲,佢叫我有心理準備,二月會同佢做多次assessment, 佢如果再睬老師,就冇得留低升K1. 我個小朋友其實都係識晒a-z, count 1-20, 形狀同顏色都識,喺playgroup上咗半年independent class, 係反應好好,會舉手答問題!好驚訝收到佢電話咁講,問佢學校有乜建議幫個小朋友改善,我哋家長又可以做到乜,佢竟然話冇嘢可以做如果媽咪你話佢喺屋企乜都講,只可以鼓勵下lor...我哋對學校好失望!再打俾佢班主任傾都冇用,我哋聽完佢個升k講座,校長話有心留喺度嘅小朋友一定有得留低,我哋仲withdraw 咗兩個k1 offer. 我哋再打俾個主任再傾,佢提議我哋repeat PN! 依家差不多間間都deadline, 都唔知點算,小朋友八月尾出世,冇理由重讀PN. 真係冇諗過兩歲人仔,返咗兩個月學,就話冇得留低、重讀等等!只係好無耐!

作者: happyfamily823    時間: 13-11-22 12:47     標題: 引用:Quote:原帖由+csy_0101+於+13-10-31+發表Ex

原帖由 mamaishere 於 13-10-31 發表
只係開咗學兩個月見唔到即時效果,已經咁無耐性連俾小小心機去引導吓小朋友講說話嘅心態都無,估唔到Think ...
同我哋個case一樣!又係九龍塘Think!我哋九月先返學,兩三個星期前主任打嚟,我當時又係做緊嘢,佢講完一輪,話我個小朋友唔講嘢,又話做咗assessment, 咁我直接問佢係咪想話fail, 佢話係,我問佢點assess, 佢話我小朋友肯做指令,又有拼圖等,都識搵same and different, 但唔肯講自己個名,同唔肯出聲,佢叫我有心理準備,二月會同佢做多次assessment, 佢如果再睬老師,就冇得留低升K1. 我個小朋友其實都係識晒a-z, count 1-20, 形狀同顏色都識,喺playgroup上咗半年independent class, 係反應好好,會舉手答問題!好驚訝收到佢電話咁講,問佢學校有乜建議幫個小朋友改善,我哋家長又可以做到乜,佢竟然話冇嘢可以做如果媽咪你話佢喺屋企乜都講,只可以鼓勵下lor...我哋對學校好失望!再打俾佢班主任傾都冇用,我哋聽完佢個升k講座,校長話有心留喺度嘅小朋友一定有得留低,我哋仲withdraw 咗兩個k1 offer. 我哋再打俾個主任再傾,佢提議我哋repeat PN! 依家差不多間間都deadline, 都唔知點算,小朋友八月尾出世,冇理由重讀PN. 真係冇諗過兩歲人仔,返咗兩個月學,就話冇得留低、重讀等等!只係好無耐!

作者: choicheukyin    時間: 13-11-22 14:07

回覆 walalala 的帖子

其實老師都有專業判斷力,不用質疑!正常與否既小朋友,老師首個月已分辨到的。只是家長未擦覺到,所以多同老師溝通,應會有意見比到家長,當升讀kl 時,有問題的就會顯見得到!
作者: 歐文    時間: 13-11-22 16:13

回覆 happyfamily823 的帖子

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好無愛心同耐性。見到有幾個same case,我相信整間學校都係沒有包容與接納的文化,不是某一個老師的問題,只係識教「好學生」,唔識「教好」學生,很容易就放棄。咁不如快d搵學校算了,不用跟學校糾纏,反正就算最後學校比你升k1,都會用放棄的態度
作者: chrischo2002    時間: 13-11-22 16:42     標題: 引用:回覆+happyfamily823+的帖子 2歲小朋友唔

原帖由 歐文 於 13-11-22 發表

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好 ...
同意!

作者: Kjk0905    時間: 13-11-22 16:46     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

我個9月女番左兩個月,病左一個月,主任話佢唔聽指令排隊,令茶點袋,下學期再做評估。暫未能offer k1, 我心唸,比我都唔再讀!

作者: happyfamily823    時間: 13-11-22 17:13     標題: 引用:我個9月女番左兩個月,病左一個月,主任話

原帖由 Kjk0905 於 13-11-22 發表
我個9月女番左兩個月,病左一個月,主任話佢唔聽指令排隊,令茶點袋,下學期再做評估。暫未能offer k1, 我 ...
但係我哋withdraw咗兩個offer,打去想救都救唔返,我哋唔係報咗好多k1, 之前一心諗住原校升,依家得返d龍校未in, 幾千人爭都冇乜希望,好㥬惶

作者: carmen911    時間: 13-11-22 17:13

做大仔都唔係唔好,
其實我唔覺得衰,
講真龍年再收學生容乜易,
在收大仔大女,都大把,
但佢都寧願同你講叫你仔仔讀多年,
即係平時佢都有留意你仔仔表現,
作者: happyfamily823    時間: 13-11-22 17:14     標題: 引用:回覆+happyfamily823+的帖子 2歲小朋友唔

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好 ...
完全同意,但好多k1都截咗止

作者: dorlui    時間: 13-11-22 17:22     標題: 回覆:happyfamily823 的帖子

Same case!

作者: cloudwingwing    時間: 13-11-22 18:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Kjk0905+於+13-11-22+發表我

原帖由 happyfamily823 於 13-11-22 發表
但係我哋withdraw咗兩個offer,打去想救都救唔返,我哋唔係報咗好多k1, 之前一心諗住原校升,依家得返d龍校 ...
試下打去幼稚園求番個offer番黎

作者: happyfamily823    時間: 13-11-22 18:08     標題: 引用:Same+case! +

原帖由 dorlui 於 13-11-22 發表
Same case!
KLT Think? Sighs

作者: happyfamily823    時間: 13-11-22 18:11     標題: 回覆:cloudwingwing 的帖子

兩間都打咗,我哋withdraw,學校已經俾咗位其他小朋友,將我哋放喺withdraw list, 要重新apply

作者: mamaishere    時間: 13-11-22 18:54     標題: 引用:回覆+happyfamily823+的帖子 2歲小朋友唔

十分讚同!

作者: sforson    時間: 13-11-22 20:49     標題: 回覆:happyfamily823 的帖子

Yes! Sigh!

作者: dorlui    時間: 13-11-22 23:27     標題: 引用:Quote:原帖由+dorlui+於+13-11-22+發表Same

原帖由 happyfamily823 於 13-11-22 發表
KLT Think? Sighs
係呀,個主任話小朋友唔肯講嘢,比唔到K1 offer 佢。但其實小朋友肯唔肯講好睇狀態同心情。同埋要小朋友講嘢其實係要引導。再加上我小朋友十月到而家都仲食緊藥,食藥時情緒一定差。既然學校已經決定咗,我都唔想同佢哋解釋太多。我只覺得佢哋PN收得太多小朋友,K1又唔多位,仲會收街外小朋友,所以才出現這個情況。
我覺得我小朋友最近返學好似冇以前咁開心!都唔知老師係咪放棄咗佢!

作者: Aprilbaby    時間: 13-11-22 23:36     標題: 回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

真心講:在於一位教師角度,老師對咁多同年紀既學生,有無問題,1个月足夠spot到。如果無問題,老師唔會特登call父母,同佢地up咁多野。我唔系肯定樓主小朋友一定有問題,但可以肯定,宜家呢間學校舖梗路,你有定心理準備,佢地唔會收返你小朋友。樓主宜家唯有做既,就系主動去揾其他學校,同埋揾健康院排期做checking, touchwood有問題就快少少處理。仲有,你要努力d訓練下小朋友,因為HK edu競爭大,再唔可以好似我地小時候,自由發展了。加油!

作者: christy1220    時間: 13-11-23 00:11

又係think?  我老公表姐佢仔又係讀緊, 返咗一個月學又係話佢interview 唔講野, 唔收返佢,照咁睇間學校好似有d 問題,。係咪專out 哂d 細b 出去?
作者: csy_0101    時間: 13-11-23 00:27     標題: 引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+13-10-31+發表

同我哋個case一樣!又係九龍塘Think!我哋九月先返學,兩三個星期前主任打嚟,我當時又係做緊嘢,佢講完一 ...
估唔到有若干讀緊九龍塘think pn 都有咁既情況,絕對唔係單一事件;我10月初收電話的,對呢間學校好失望,個時女女有成4,5 間offer , 開學前講座,think 的校長講明如家長著重學術,咁就唔好揀think ,就係呢個理念吸引左最後揀左佢,因為我們只想女女能愉快學習,小班教學也能令佢獲得更多關顧,結果大失所望!我們也感受到女女在學校唔開心,又學唔到野,佢地每月學費連校車收緊我地成7千蚊,真是唔抵俾佢....所以我地已同女女在11月退學,改上playgroup....女女開心左好多,係屋企會做番d 係playgroup 學到既野俾我地睇
Ps to 版主,好老土一句「塞翁失馬,焉知非福」俾我地早知學校係咁樣都好嫁,否則讀到k3至知的話仲難補救,加油呀!

作者: csy_0101    時間: 13-11-23 00:30     標題: 回覆:christy1220 的帖子

我個小朋友係大b , 2月出世!只是我女女唔鍾意啋人,自己同自己玩多,但我今日同佢去民生interview....佢都可以係老師的引導下講晒同做晒老師的要求

作者: ekhc    時間: 13-11-23 00:35

csy_0101 發表於 13-11-23 00:27
估唔到有若干讀緊九龍塘think pn 都有咁既情況,絕對唔係單一事件;我10月初收電話的,對呢間學校好失望, ...
小女都係8月B, 喺九龍塘 Think 讀 PN班, 又無咁情況噃. 學校已經 offer K1 place ...
作者: chiyin8    時間: 13-11-23 01:02

回覆 Landy_1988 的帖子

班主任都係建議我女repeat N, 但我今年亦都只報K1, 有學校收, pm offer, 都唔知點算...

作者: chiyin8    時間: 13-11-23 01:03

回覆 Kjk0905 的帖子

我女都係9月B

作者: enidchiu    時間: 13-11-23 01:27

Yes. Don't be upset by this teacher. Trust your child. Each child has his own pace. Slow doesn't means low ability. Tell you a joke. When my son was in early K3, he joined a painting class in a centre. The so-called social worker told me my son has relatively low IQ and he seemed to have developmental problem because he drawing is so bad and he could not recognize colours at K3. Hahaaa, actually my son has occasional colour blindness and the lessons were so boring that he didn't enjoy drawing there.
At that time, he had already got some DSS offers and graduated with academic award at a branded K. Now he's in P5, he loves and still learning sketching. I think that social worker would be surprised to see his sketches now.
Sometimes, there are people who pretend to be professional and say something upseting for a purpose. Be confident of your child and yourself.

作者: miumiupig    時間: 13-11-23 01:47     標題: 回覆:Landy_1988 的帖子

唔使灰,其實N班應該教自理同群體。
彷且N班並是規定要讀,有好多小朋友真係冇讀N班嗰喎!如果真係重讀,我覺得應該係K1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5