教育王國

標題: 護理學 [打印本頁]

作者: sammibaby    時間: 13-9-26 13:57     標題: 護理學

想知除了經聯招入大學讀護理學,仲有什麼途徑成為註冊護士?請指教
作者: leeleelumlum    時間: 13-9-26 14:03     標題: 回覆:護理學

有個别醫院,尤其私營,有自己護士學校收生,好似養和都有

作者: sammibaby    時間: 13-9-26 14:16

回復 leeleelumlum 的帖子

thx 佢地既收生要求好似同Jepas差唔多,擔心成績唔達標
作者: smallfoothk    時間: 13-9-26 18:04

考慮去外國家
作者: item    時間: 13-9-26 20:24

leeleelumlum 發表於 13-9-26 14:03
有個别醫院,尤其私營,有自己護士學校收生,好似養和都有
個別醫院收生,是登記護士學生,邊做邊學2年,成為登記護士,再做多兩年,可報讀公開大學的護照系,讀2年,畢業後才能成為註冊護士。
作者: Bluegene    時間: 13-9-26 20:50

sammibaby 發表於 13-9-26 13:57
想知除了經聯招入大學讀護理學,仲有什麼途徑成為註冊護士?請指教

獲認可的註冊護士 / 登記護士訓練課程 (2013年9月12日)

http://www.nchk.org.hk/filemanager/en/pdf/list_of_accredited.pdf

作者: fvp9327    時間: 13-9-26 21:59     標題: 回覆:護理學

以我所知,就算在外國讀完護理學,回港後要再考HK nursing broad個試,合格先可以在香港做註冊護士!

作者: fvp9327    時間: 13-9-26 22:00     標題: 回覆:護理學

Nursing board!

作者: ha8mo    時間: 13-9-26 23:44

作者: sammibaby    時間: 13-9-27 00:00

見呀女好努力讀書,又知道大學學位多人爭,而且考試又要有運氣,自己都唔知可以㸃幫佢,多謝大家令我知多D。
作者: ha8mo    時間: 13-9-27 12:13

作者: mamagrace    時間: 13-9-27 13:59

sammibaby 發表於 13-9-26 13:57
登記護士課程:

院校名稱電話網址
聖德肋撒醫院2200 3124《  請按此處 》
養和醫院2835 8950《 請按此處 》
浸會醫院2339 4918《 請按此處 》
東華學院3190 6672《 請按此處 》
醫管局2300 6555《  請按此處 》
仁安醫院2609 3261《 請按此處 》
註冊護士課程:

院校名稱電話網址
醫管局2300 6555《  請按此處 》
香港公開大學(學士)2711 2100《 請按此處 》
東華學院3190 6672《 請按此處 》

留意:
1. 高級文憑分為3年制及2年制,2年制畢業後為登記護士,3年制畢業後為註冊護士
2. 職訓局的護士課程目前尚在評審中,並未成為護士管理局認可的課程

作者: bigfoothk    時間: 13-9-27 16:59

作者: sammibaby    時間: 13-9-27 18:25

回復 bigfoothk 的帖子

我冇諗到人工幾多咁長遠,淨係希望呀女讀到鐘意既科目。很感激大家互不相識都咁熱心比資料我,證明香港仲有人情味既

作者: judywan    時間: 13-9-27 18:45

ha8mo 發表於 13-9-26 23:44
相對於其他醫療專業課程的入學要求nursing算是好易入啦

相對嚟講,真係算易入。22-3分都得。
作者: item    時間: 13-9-28 16:46

bigfoothk 發表於 13-9-27 16:59
如個別醫院收生,是登記護士學生,邊做邊學2年,成為登記護士,再做多兩年,可報讀公開大學的護照系,讀2年 ...
兩年登記護士學生,每月人工約5000+,兩年畢業後有12000+,朋友是退休護士長,朋友話肯做登記護士學生,成績當然不會很好,如果不進修為註冊護士,多數都會在老人院工作,這樣都比一般文員工作高薪水很多。

作者: ANChan59    時間: 13-9-28 17:00

回復 item 的帖子

多數都會在老人院工作,這樣都比一般文員工作高薪水很多。

老人院工作都好厭惡性工作

作者: babysweetheart    時間: 13-9-28 17:11

請問HKU, CUHK護理學是否22-3分都入得到?
作者: item    時間: 13-9-28 17:18

ANChan59 發表於 13-9-28 17:00
回復 item 的帖子

多數都會在老人院工作,這樣都比一般文員工作高薪水很多。
唉!  陳Sir,而家搵食艱難,我另外有朋友女兒從副學士升讀護理系精神專科,我聽見就很驚,做護士仲要服務有精神問題的病人,不是做一頭半個月,而是做一世,但朋友話呢科冷門D,冇咁多人爭,易入D,仲要讀5年,不過貪人工高,一畢業就30000+
作者: ANChan59    時間: 13-9-28 17:23

item 發表於 13-9-28 17:18
唉!  陳Sir,而家搵食艱難,我另外有朋友女兒從副學士升讀護理系精神專科,我聽見就很驚,做護士仲要服務有 ...
我都識人讀公開大學精神科護士,不過家人在公立醫院做,自己又做過義工,我相信他捱得住。無哩投讀完都唔知做乜,蹝左個位.....
作者: item    時間: 13-9-28 17:36

ANChan59 發表於 13-9-28 17:23
我都識人讀公開大學精神科護士,不過家人在公立醫院做,自己又做過義工,我相信他捱得住。無哩投讀完都唔知 ...
這類工作,俾10萬文一個月,我都冇本事賺,但一定有些人是不介意的,我亦很感激他們,如果冇人願意入行,醫院開不成了,病人真不知怎樣了。
作者: bigfoothk    時間: 13-9-29 07:48

作者: item    時間: 13-9-29 07:56

認同,每天都要面對有精神問題的痐人,我怕會增加負能量,影響到自己的情緒。
作者: 波子    時間: 13-9-29 15:18

judywan 發表於 13-9-27 18:45
相對嚟講,真係算易入。22-3分都得。

judy,
真係好耐無見你!

作者: judywan    時間: 13-9-29 17:17

babysweetheart 發表於 13-9-28 17:11
請問HKU, CUHK護理學是否22-3分都入得到?

2012 CUHK nursing入學成績,lower quartile 係22-3分咁上下,今年或會高些少,如果有25分應該好搵陣。
HKU 22-30分,    polyu 4C+ 1   21.9 分

作者: judywan    時間: 13-9-29 17:19

波子 發表於 13-9-29 15:18
judy,
真係好耐無見你!

hi!你好,久不久都有上嚟,只做CDR啫。
作者: 波子    時間: 13-9-29 21:44

judywan 發表於 13-9-29 17:19
hi!你好,久不久都有上嚟,只做CDR啫。

你囡囡讀nursing? Muimui 好似提過下, 如無記錯!
我都少入教育版嚕!

作者: judywan    時間: 13-9-30 00:11

波子 發表於 13-9-29 21:44
你囡囡讀nursing? Muimui 好似提過下, 如無記錯!
我都少入教育版嚕!
原來仲有同Muimui chat. 我都真係好久先上嚟一次,隨便睇下。你地個平台呢?唔多覺眼嘅?

作者: purplew    時間: 13-10-8 12:38

回復 judywan 的帖子

近年大學既nursing 收分都提高不小,
而讀既內容亦不會淺,真係有興趣先好讀,
dse 要有25分都不易,來緊幾年收分亦會愈來愈高!

作者: 波子    時間: 13-10-16 12:25

judywan 發表於 13-9-30 00:11
原來仲有同Muimui chat. 我都真係好久先上嚟一次,隨便睇下。你地個平台呢?唔多覺眼嘅?
...

我, Muimui及樂樂開左個FB
作者: mc_cheung    時間: 13-10-16 21:01     標題: 回覆:sammibaby 的帖子

去東華學院讀護理學士

作者: mc_cheung    時間: 13-10-16 21:02     標題: 回覆:sammibaby 的帖子

去東華學院讀護理學學士

作者: bigfoothk    時間: 13-10-16 22:49

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5