教育王國

標題: St. Paul Boys Interview Schedule Out [打印本頁]

作者: tumtum    時間: 13-9-6 14:06     標題: St. Paul Boys Interview Schedule Out

Check their website

作者: alicialee1210    時間: 13-9-6 14:46

THANKS
作者: victoriatio    時間: 13-9-6 15:00     標題: 回覆:St. Paul Boys Interview Schedule Out

Can't find.. May I know where it is?

作者: pumbaa    時間: 13-9-6 15:19

http://www.spc-ps.edu.hk/news/detail.php?type=news&na_id=934

Click download.
作者: Ving    時間: 13-9-6 17:34

There are 2016 applications
作者: crazymum    時間: 13-9-6 17:40     標題: 引用:There+are+2016+applications+

原帖由 Ving 於 13-09-06 發表
There are 2016 applications
應該係2043, 唔知點解最尾嗰幾十個去返28/9 in?

作者: kinder.bb    時間: 13-9-7 08:10

回復 crazymum 的帖子

係喎!你唔講,都無留意!
作者: Irismammy    時間: 13-9-7 08:24     標題: 回覆:St. Paul Boys Interview Schedule Out

Thank

作者: pino    時間: 13-9-7 09:46

crazymum 發表於 13-9-6 17:40
應該係2043, 唔知點解最尾嗰幾十個去返28/9 in?

不過點解英華有成4000人,呢間得一半呢??
作者: MrBeast    時間: 13-9-7 09:59

pino 發表於 13-9-7 09:46
Location might be?
其實2-3k 係normal range, 只是yw特別多人報

作者: pino    時間: 13-9-7 10:27

MrBeast 發表於 13-9-7 09:59
Location might be?
其實2-3k 係normal range, 只是yw特別多人報

因為出名男校無乜幾多間,照計應該離離去去都係果班人,差成一半所以有d奇.......莫非好多報英華既係林校長fans??
作者: rc1407    時間: 13-9-7 11:44

回復 pino 的帖子

我個人認為有以下原因:
1.學費: SPCPS - $30,000 vs YWPS - $15,000.  YWPS 學費平一半

2. 地點: SPCPS搬到近貝沙灣/數碼港. 唔好話新界區父母細路, 我家住港島東小孩都要每日早上7時15分上校車.  YWPS在深水埗就腳, 就近有港鐵南昌站, 港九新界都方便.  但論地區個人認為SPCPSY比YWPS好, 又有新校舍.

3. 校長: SPCPS校長低調沉實, 為學校學生幹實事; YWPS校長就.....高調出位, 出色之Marketer是也.

作者: lin051051    時間: 13-9-7 12:37

但我都係鍾意spcps...牌子老,信用好
較多比例上中學80%
中學考U好。
作者: crazymum    時間: 13-9-7 12:55     標題: 引用:但我都係鍾意spcps...牌子老,信用好較多比

原帖由 lin051051 於 13-09-07 發表
但我都係鍾意spcps...牌子老,信用好
較多比例上中學80%
中學考U好。
都是嗰句, 收咗先講啦!

作者: ng.april    時間: 13-9-7 13:45

回復 rc1407 的帖子

九龍新界區人口密度高過港島區, 英華多啲人報, 有乜咁出奇?  學费又比SPCPS平–半, 實吸引到多啲人。我個人就喜欢SPCPS多啲。

作者: hadwinboy    時間: 13-9-7 14:11     標題: 引用:Quote:crazymum+發表於+13-9-6+17:40+應該

原帖由 pino 於 13-09-07 發表
SPB 學費貴一倍

作者: HappyYW    時間: 13-9-7 16:17

我自己好喜歡spcps,但我覺得地點係好大原因,除非好鍾意間學校,如果唔係我估住新界或九龍較遠既人唔會報呢間,而且雖然學校歷史悠久又係港島名校,但我真係有好多住九龍新界區既朋友唔識,應該話佢地係連邊間st Paul都分唔到(男女/男/女校)
作者: rc1407    時間: 13-9-7 16:26

回復 ng.april 的帖子

Totally agreed.  That's why my boy is in SPCPS!  
作者: 556699    時間: 13-9-7 22:31     標題: 引用:我自己好喜歡spcps,但我覺得地點係好大原

原帖由 HappyYW 於 13-09-07 發表
我自己好喜歡spcps,但我覺得地點係好大原因,除非好鍾意間學校,如果唔係我估住新界或九龍較遠既人唔會報 ...
講真如果唔係要考小學,我以前都分唔凊咁多間St Paul邊間打邊間。

作者: crazymum    時間: 13-9-7 22:45     標題: 引用:Quote:原帖由+HappyYW+於+13-09-07+發表我

原帖由 556699 於 13-09-07 發表
講真如果唔係要考小學,我以前都分唔凊咁多間St Paul邊間打邊間。
Me too

作者: chungtai    時間: 13-9-7 23:00     標題: 引用:回復+pino+的帖子 我個人認為有以下原因:1

原帖由 rc1407 於 13-09-07 發表
回復 pino 的帖子

我個人認為有以下原因:
YW點同SPB比呢?净系SPB既校長已經高一綫啦!辦教育吾系做marketing,個人意見,都系喜歡務實, 有教育理想既學校多D!

作者: Rickyccp    時間: 13-9-8 00:35

556699 發表於 13-9-7 22:31

me too!!
作者: NKpa    時間: 13-9-8 02:21

chungtai, 就算你覺得YW校長係Sales, 唔代表佢不務實喎.

佢同佢班伙計實踐左佢地所講既理念, 先至有o野sell者.

SPC係好學校, 抵支持既.
作者: chungtai    時間: 13-9-8 10:03     標題: 引用:chungtai,+就算你覺得YW校長係Sales,+唔代

原帖由 NKpa 於 13-09-08 發表
chungtai, 就算你覺得YW校長係Sales, 唔代表佢不務實喎.

佢同佢班伙計實踐左佢地所講既理念, 先至有o野sel ...
你誤會我意思,做sales都可以好務實,純粹個人喜好吧!我無話YW校長系sales,只覺得其marketing做得好好!

作者: ASamSam    時間: 13-9-8 10:10     標題: 引用:Quote:原帖由+NKpa+於+13-09-08+發表chungt

原帖由 chungtai 於 13-09-08 發表
你誤會我意思,做sales都可以好務實,純粹個人喜好吧!我無話YW校長系sales,只覺得其marketing做得好好!

...
我唔覺得兩間學校有需要比較。不過,我想講 marketing和做實事是可以同時間都做得好好。

作者: lifeofpi    時間: 13-9-8 10:51     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

作者: chungtai    時間: 13-9-8 11:01     標題: 回覆:lifeofpi 的帖子

間間都系好學校,最重要系你覺得你個小朋友適合邊,其辦學理念你認吾認同!

作者: crazymum    時間: 13-9-8 13:03     標題: 引用:間間都系好學校,最重要系你覺得你個小朋友

原帖由 chungtai 於 13-09-08 發表
間間都系好學校,最重要系你覺得你個小朋友適合邊,其辦學理念你認吾認同!

...

作者: ng.april    時間: 13-9-8 19:48

回復 lifeofpi 的帖子

我揀 St Paul Boys, 它校規嚴, 校風好, 學生多是品學兼優的,  學校致力培訓小朋友守規炬, 從小學習自理、獨立, 小一開始運動服要在上體育課時自己換, 要自己摺好校服, 飯後高年級學生要自己洗好餐具才帶回家, 男孩子多是顽皮的, 但能在這樣的環境下學習, 真的很好, 我接觸過 St Paul Boys 的學生多是温文有禮的, 令我對此校印象深刻, 在這年代, 品德教育真的很重要, 此校已成為我為兒子選校的首選, 是我的 dream school。
作者: 556699    時間: 13-9-8 21:33     標題: 回覆:St. Paul Boys Interview Schedule Out

英華小學多得林校長的marketing 技倆近年的確升了上神枱,奈何最勁的尖子升中都會選擇其他名校,導致英華中學始終難達一線頭名校之列。呢個困局亦在不少一條龍學校出現,即小學收了不少高質素學生,但卻為其他中學作嫁衣。

作者: seamama    時間: 13-9-8 21:40     標題: 引用:+本帖最後由+ng.april+於+13-9-8+20:34+編

原帖由 ng.april 於 13-09-08 發表

回復 lifeofpi 的帖子
無論幾喜歡都好,如兩間都收(發夢中),都真係要考慮location.

作者: rc1407    時間: 13-9-8 23:35

回復 ASamSam 的帖子

英小校長無疑有其教學理念丶教育熱誠,其marketing 之出色實在是全港校長中數一數二。
但其有些做法實在是出位兼過火。就如最近報紙上報導其年度學習主題,叫哂老師著機師同空姐制服,扮到好似衝上雲霄咁,咁樣做就有啲問題啦! 依家係辦教育定係搞娛樂? 係咪endorse / 認同該電視劇的價值取向? 我不看電視的,所以不清楚該劇的內容,但點解要將教育與娛樂混在一起呢? 係咪高調搏宣傳呢? 咁樣做已經係度衝擊緊英華樸實之優良傳統。有不少舊生對此亦表示不滿。

其實創新的教學方式是可取的,但高調搏出位是否有必要呢?

作者: NKpa    時間: 13-9-9 00:03

書院情況我未知,小學方面,我見到既:唔係個個尖子會跳船,跳上大船果d亦唔係最尖。

學校出品屢受青睞,除左同學本身卓越之外,間接肯定學校育才有道。Market 到"一線頭"名校都buy, 如果係buy錯,果d唔叫伎倆,一係千術,一係魔術。

作者: crazymum    時間: 13-9-9 00:07     標題: 引用:回復+ASamSam+的帖子 英小校長無疑有其教

原帖由 rc1407 於 13-09-08 發表

英小校長無疑有其教學理念丶教育熱誠,其marketing 之出色實在是全港校長中數一數二 ...
你睇下林校長寫嘅書,聽下佢電臺節目,或者會明白多D!

作者: ASamSam    時間: 13-9-9 00:08     標題: 引用:回復+ASamSam+的帖子 英小校長無疑有其教

原帖由 rc1407 於 13-09-08 發表

英小校長無疑有其教學理念丶教育熱誠,其marketing 之出色實在是全港校長中數一數二 ...
當你見到英小老師、家長和學生們是有幾盡情投入校園生活時,一同學習,一齊玩,這些問題還是問題嗎?

其實,小孩是需要娛樂和教育的,要學懂play hard and learn hard。

作者: crazymum    時間: 13-9-9 00:10     標題: 引用:Quote:原帖由+rc1407+於+13-09-08+發表回復

原帖由 ASamSam 於 13-09-09 發表
當你見到英小老師、家長和學生們是有幾盡情投入校園生活時,一同學習,一齊玩,這些問題還是問題嗎?

其實 ...

作者: NKpa    時間: 13-9-9 00:17

老師同學不時都玩cosplay架,以前係便服日玩,家陣開學日都玩埋者。教還教,玩還玩,無問題喎。放鬆下啦。
作者: rc1407    時間: 13-9-9 00:37

回復 NKpa 的帖子

後生仔女玩cosplay就見得多, 老師都玩cosplay就真係未見過!  然而, 就算係咁都係咪唔應該咁樣宣傳?  
你講得好 "教還教, 玩還玩", 教學係應該要有趣味性, 要引發學習動機, 但不應是娛樂, 更不應以娛樂作包裝宣傳!

作者: chungtai    時間: 13-9-9 00:46     標題: 引用:回復+NKpa+的帖子 後生仔女玩cosplay就見

原帖由 rc1407 於 13-09-09 發表
回復 NKpa 的帖子

後生仔女玩cosplay就見得多, 老師都玩cosplay就真係未見過!  然而, 就算係咁都係咪唔應 ...

作者: rc1407    時間: 13-9-9 00:52

ASamSam 發表於 13-9-9 00:08

其實,小孩是需要娛樂和教育的,要學懂play hard and learn hard。

其實, 當係呢度寫一啲英小或英小校長較為負面的東西就預咗俾英小家長同英小校長死硬派Fans插, 但係我仍然認為與其花時間資源心機去攪咁多出位門面嘢, 不如將心機放係教學內容同埋係班學生身上係咪更好呢?

我相信你應該是英小家長, 作為英小家長你可以認為這些問題不是問題.  但係, 其實我的問題係咁樣以娛樂作標榜出位的行徑有違英華之傳統風氣及價值.  你認為如何呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5