教育王國

標題: 那裡可學乒乓球? [打印本頁]

作者: kinyee125    時間: 13-8-19 16:14     標題: 那裡可學乒乓球?

請問那裡有好嘅乒乓球學 ?
作者: kinyee125    時間: 13-8-19 16:14

小兒5歲8個月
作者: kp_sin2001    時間: 13-8-19 16:16

你在哪區呢, 很多球會有教授個人或小組, 價錢就睇教練是否名師啦
作者: 豬仔軒    時間: 13-8-19 17:15     標題: 回覆:那裡可學乒乓球?

恆生好好,我仔學緊3級

作者: 科學    時間: 13-8-19 21:44

請問大概幾多錢學一個鐘乒乓球呢?
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-8-19 23:19     標題: 回覆:那裡可學乒乓球?

恆生,每期十堂,連埋球衣只收$120!超值之選!

作者: 科學    時間: 13-8-19 23:29     標題: 引用:恆生,每期十堂,連埋球衣只收$120!超值之

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-08-19 發表
恆生,每期十堂,連埋球衣只收$120!超值之選!
點樣可以去恆生學呢?

作者: kinyee125    時間: 13-8-20 00:03

Thx for information
作者: 豬仔軒    時間: 13-8-20 00:44     標題: 回覆:那裡可學乒乓球?

上恆生乒乓球網頁睇,唔係成日有

作者: a_for_apple    時間: 13-8-20 01:17     標題: 回覆:那裡可學乒乓球

阿仔阿女嚮亞洲乒乓球學院,新蒲崗

作者: Pertra    時間: 13-8-20 07:33

作者: kp_sin2001    時間: 13-8-20 10:51

我個仔剛剛7YRS, 已有銀章, 個人教授
作者: kp_sin2001    時間: 13-8-20 10:55

初學恆生係平, 但只當興趣就OK, 因為人數多, 每人打既機會實在太少, 想真係好既話個人認為私人或小組會好啲, 因為人數會在4-6個左右
作者: kp_sin2001    時間: 13-8-20 11:00

回復 a_for_apple 的帖子

這間OK, 有小組, 有私人, 有球局..教練質數唔錯.
作者: jefftam06    時間: 13-8-20 11:33

回復 kp_sin2001 的帖子

Hi Kp_sin2001<
How many hours per week your son play the table tennis?

Your son really good in Table tennis

作者: kp_sin2001    時間: 13-8-20 12:24

回復 jefftam06 的帖子

暑假就五個鐘, 返學時間就四間鐘, 主要六和日每次兩個鐘
作者: jefftam06    時間: 13-8-20 12:41

Smart boy
作者: mama667    時間: 13-8-20 16:37

我個仔 (7.5YRS) 都係私人教授
真係比大班進步快好多
上個月阿SIR帶佢地去中山練完3日回來,
無論體能各方面都好左好多!

作者: VIRUS    時間: 13-8-20 16:39

恒生價錢真係超級平, 但係我覺得好廢浪費時間. 唔好怪我咁直接.
如果有心學我都建議搵私人教.
作者: fanny567    時間: 13-8-20 16:55

作者: a_for_apple    時間: 13-8-20 18:28     標題: 引用:回復+a_for_apple+的帖子 這間OK,+有小組,

原帖由 kp_sin2001 於 13-08-20 發表
回復 a_for_apple 的帖子

這間OK, 有小組, 有私人, 有球局..教練質數唔錯.
thx for the info!!  我係初學,感覺 ok

作者: sukitelfold    時間: 13-8-20 22:47     標題: 引用:請問那裡有好嘅乒乓球學+?

原帖由 kinyee125 於 13-08-19 發表
請問那裡有好嘅乒乓球學 ?
個人經驗>>>初學應該近屋企,各區都有好球館及教練。不能盡錄,吡你參考下>>港島區----佳峰乒乓球、楊光乒乓球、乒訓社。九龍東----啟思國際乒乓球、精薈體育。九龍塘---蘇俊華乒乓球、乒訓社。油尖旺---香港體育。馬鞍山---新世代乒乓球訓練中心。屯門---邁亞美海灣會所。/////另外初學應該跟私人或大班?好睇家長心態。如果只是當興趣班或當做運動,便可選恆生新一代乒乓球訓練班,一年有幾次抽韱,實中一次!!或一些會所及社區中心等訓練班都可,但有心理準備&#142599;波多過打波。////如果發覺小朋友有興趣,家長亦想在此項目發展。就要及早搵私人加大班訓練。如果目標是代表學校出賽,打學界乒乓球賽事,每周訓練時數最少5小時(私人+大班或挍隊)。如果目標放在全港賽,如恆生新一代乒乓球大比拼(7歳、8歲、9歳以下組別)及青少年公開賽等全港賽事,如要打到成績。那每周訓練時數,必須超過最少10小時(私人+大班)!!!溫馨提示,男仔競爭好大好大,女仔還可以!!

作者: Panda_mother    時間: 13-8-21 00:02

回復 sukitelfold 的帖子

作者: jefftam06    時間: 13-8-21 07:58     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

you really know the details

作者: jefftam06    時間: 13-8-21 08:03     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

我識超個5個6一7歲,每星期至少10個鐘。他們是香港有排名的。

作者: 科學    時間: 13-8-22 21:12

jefftam06 發表於 13-8-21 08:03
我識超個5個6一7歲,每星期至少10個鐘。他們是香港有排名的。
佢哋家長唔通想做靚仔女嘅履歷,用嚟提高將來申請入讀心儀中學嘅機會?

作者: August07    時間: 13-8-25 22:50     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

作者: mama667    時間: 13-8-27 11:18

回復 jefftam06 的帖子

打得叻真係有用!

同我個仔一齊學既哥哥 (p4)
就係打得叻, 練波時, 比一位中學(B1)校隊既教練賞識
仲問佢將來有冇興趣入佢地間中學

作者: sukitelfold    時間: 13-8-27 13:59     標題: 引用:Quote:jefftam06+發表於+13-8-21+08:03+我

原帖由 科學 於 13-08-22 發表
佢哋家長唔通想做靚仔女嘅履歷,用嚟提高將來申請入讀心儀中學嘅機會?
打波,打到有升中優勢當然好啦! 但家長能提供資源吡小朋友打波,將來可能成為佢嘅終身嗜好,這才是無價!!
有時喺球場見到70、80歲老人家打波,老當益壯、腦筋靈活。確實是一項長壽運動,可能患腦退化嘅機會都少D!

作者: jefftam06    時間: 13-8-27 15:36     標題: 回覆:mama667 的帖子

但係練ball時間真是不少才能有學成績,我prefer 放多d時間去温習。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5