教育王國

標題: 長天 & 聖芳濟,点揀? [打印本頁]

作者: apsm    時間: 13-7-24 11:32     標題: 長天 & 聖芳濟,点揀?

作者: esmond88    時間: 13-7-24 11:44     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

SFX

作者: apsm    時間: 13-7-24 18:40

作者: cheukmanlai    時間: 13-7-24 19:06

聖芳濟成績較好,校風好,讀書風氣較重,我住過附近,D學生都好乖,午飯時間大家都係
傾功課上既野,長天好像體育方面較強,但成績比聖芳濟差一點點.

作者: terencemak    時間: 13-7-24 19:42

我住在 SFX 附近超過 20 年,所見到 SFX 學生表現跟 cheukmanlai 所講一樣。
若兩校選其一,必定 SFX
作者: 必必    時間: 13-7-25 06:58     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

長天换左新校長,係長天舊生,好有心辦好間學校。長天傳统係要個個學生圍住校舍跑,個個要做運動。去過佢既升中簡介會後對呢間學校印象非常好。其實兩間成績,品行相差不大,睇下地點同埋小朋友鍾唔鍾意運動來决定。

作者: bbandch    時間: 13-7-25 15:37

I like SFX
作者: 藍莓    時間: 13-7-27 08:32     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

二選一,我揀聖芳濟。

作者: ANChan59    時間: 13-7-27 12:51     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

當年我選了長天,每年25個圈成功完成才可以考期終試,現在一班同學見面仍然津津有味的回味。

作者: KikiDaddy    時間: 13-7-27 13:00

Both are good schools. Why don't you consider other mid Band 1 co-ed schools? Boy schools DSE language results seems to be a major concern now.
作者: man7099    時間: 13-7-31 21:40     標題: 引用:SFX +

原帖由 esmond88 於 13-07-24 發表
SFX
SFX係b1頭,中,尾?

作者: apsm    時間: 13-8-18 13:04     標題: 引用:當年我選了長天,每年25個圈成功完成才可以

作者: 嫣爸爸    時間: 13-8-18 22:48

回復 apsm 的帖子

我是SFX的舊生.我在全級考180+名.但是,我會考有一科A的.比我前的更多啊!
作者: birdmom    時間: 13-8-22 17:43

有人話SFX 是BAND 2, 不會吧?
作者: takeshita    時間: 13-8-22 22:48

回復 apsm 的帖子

兩間學校都唔同區,點解咁問?
作者: MimiCactus    時間: 13-8-23 12:33     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

我的屋企人和左鄰右里都讀長天,而且個個入大學。感覺上學生乖巧,學界運動更數一數二(還可以和喇沙,男拔齊名)但已是十幾年前的事。自從儲校長和劉校監走了之後,成積和運動方面好像退步了。但在區內仍是不錯的英中,再加上有新任校長,應該可以有新的氣象!

作者: fion6406    時間: 13-8-24 11:36     標題: 引用:當年我選了長天,每年25個圈成功完成才可以

原帖由 ANChan59 於 13-07-27 發表
當年我選了長天,每年25個圈成功完成才可以考期終試,現在一班同學見面仍然津津有味的回味。

...
題外話,當年選校是你自己揀定父母揀?當年我升中一是聽阿媽話的(後來才發現好多同學是自己選校)。升中六就自己話事,會考放榜後有報長天(當年好幼稚,想做男校女生),長天收我,但最後又選擇原校升中六(理由也很幼稚,想要獎學金)

作者: KikiDaddy    時間: 13-8-26 20:43

回復 man7099 的帖子

SFXC is very transparent to its public examination results. You can find its latest DSE results from the school website. For language subjects and LS, I would say the results are disappointed and just Band 1c or even Band 2a. However, results of its maths and science subjects are very good. For example, the % of 5 or above in Maths Compulsory, M1 and M2 are all > 40%. This % is better than most of the other Band 1b / 1c schools.

作者: ANChan59    時間: 13-8-26 21:48

fion6406 發表於 13-8-24 11:36
題外話,當年選校是你自己揀定父母揀?當年我升中一是聽阿媽話的(後來才發現好多同學是自己選校)。升中六 ...
全家都贊成,因為是住元州邨,當時我是第二屆中一仔,點知學術及運動成績會咁好,真是整定。
作者: Krissi    時間: 13-8-31 15:06

兩校都出咗2013年DSE成績, 整體以長天較優!
http://www.sfxc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=71

http://www.cswcss.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?webPageId=35&pageId=52

作者: birdmom    時間: 13-9-1 13:14

In 長天, HKDSE result:  一個CSWCSS, 另一個HK ---> 什麼意思?

作者: ANChan59    時間: 13-9-1 14:20     標題: 引用:In+長天,+HKDSE+result:++一個CSWCSS,+另一

原帖由 birdmom 於 13-09-01 發表
In 長天, HKDSE result:  一個CSWCSS, 另一個HK ---> 什麼意思?
全香港平均數。

作者: apsm    時間: 13-9-16 22:50

作者: talent2000    時間: 13-9-17 02:51

作者: johnbenmom    時間: 14-5-18 17:22

唔講你唔知, 當今有两位D5-6常見報的高官都係長天畢業,在掌管两大熱廚房. 長天仔勒力好夠!
作者: 786    時間: 14-5-19 14:20     標題: 引用:當年我選了長天,每年25個圈成功完成才可以

原帖由 ANChan59 於 13-07-27 發表

...
我識的朋友多是長天,沒有聖方濟。我只知李小龍係聖方濟而已。

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 14:28

786 發表於 14-5-19 14:20
我識的朋友多是長天,沒有聖方濟。我只知李小龍係聖方濟而已。

...
讀了很短時間。
作者: 786    時間: 14-5-19 14:45     標題: 引用:Quote:786+發表於+14-5-19+14:20+我識的朋

原帖由 ANChan59 於 14-05-19 發表
讀了很短時間。
預科?我的朋友也是

作者: 786    時間: 14-5-19 14:46     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-05-19+發表讀

原帖由 786 於 14-05-19 發表
預科?我的朋友也是
我的朋友不是你吧?!

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 14:50     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-05-19+發表讀

原帖由 786 於 14-05-19 發表
預科?我的朋友也是
我指李小龍。

作者: 786    時間: 14-5-19 15:03     標題: 引用:唔講你唔知,+當今有两位D5-6常見報的高官都

原帖由 johnbenmom 於 14-05-18 發表
唔講你唔知, 當今有两位D5-6常見報的高官都係長天畢業,在掌管两大熱廚房. 長天仔勒力好夠! ...
長天當然好。當年-天文全能大賽,長天仔打敗眾qc仔。香港羽毛球奧運代表亦有,這些都是我識的朋友。

作者: vincentchiu888    時間: 14-5-19 22:56

ANChan59 發表於 14-5-19 14:28
讀了很短時間。
果陣中學得5年讀足3年(中2至中4),唔算很短啦師兄。
作者: dsvsv    時間: 14-5-19 23:02

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 23:23

vincentchiu888 發表於 14-5-19 22:56
果陣中學得5年讀足3年(中2至中4),唔算很短啦師兄。
二次大戰結束後,李小龍跟隨父母返回香港,開始時與兄長入讀嘉諾撒聖瑪利書院小學部。 1949年因應天主教區要求,所有男生都需轉往德信學校繼續學業,及後再轉讀喇沙書院,讀至中四因打架及曠課被趕出校,轉到聖芳濟書院繼續學業。

唔知你啱定維基啱?

作者: lus2002    時間: 14-5-20 00:08

我信維基啱

曾聽過關於李小龍入讀SFX後,雖然佢唔係一個乖學生,經常好勇鬥狠,但當時嘅老師不單止包容佢,仲引導佢去學打拳及參加拳擊比賽。所以我極欣賞SFX優良傳統,係著重培養學生的自律和自立,以自控及自律為原則。學生可以着波鞋返學,F1已可以出街午膳。
我大仔讀荃灣聖芳濟,十分認同開學時老師所言,沒有給予自由機會,何來培養出自律,雖然荃濟成績沒有大角嘴那間咁叻,但兩校屬於姊妹學校,傳統上大同小異。

作者: ernestchow    時間: 14-5-20 00:31

ANChan59 發表於 13-8-26 21:48
全家都贊成,因為是住元州邨,當時我是第二屆中一仔,點知學術及運動成績會咁好,真是整定。 ...

你可能係蔡楓華個届,我舊老細係長天,佢話佢係學弟,音樂室仲有蔡生的獎杯wor
作者: opclk    時間: 14-5-20 00:45

作者: vincentchiu888    時間: 14-5-20 03:19

回覆 ANChan59 的帖子

梗係我啱啦師兄,維基係人都可以上去改,難免有錯,我係做足功課先話比你知嘅,研究李小龍的學者都知,但聖芳濟校友一向低調,對外間的一些錯誤歷史論述,甚少指正。直至近年政府資助的李小龍徑、和香港文化博物館李小龍館相繼落成,為了求真,大量李小龍在聖芳濟書院就讀時的文獻才得以曝光,包括中二入學証、中二至中四的成績表、班照、甚至學校旅行照等,去博物館就見到哂。1951年,由於德信小學需拆卸重建,故轉讀喇沙書院附屬小學五年班,前後讀了五年才到中一,因與校旁KGV的英童打架而被趕出校。李小龍不是一眾學校願意收留的學生, 他能入讀聖芳濟只因何東家族的關係,但此憑關係入讀之說並無歷史文獻証實,我只知李振輝曾提過是透過母親何愛瑜的關係讓子女入讀教會學校。當時何愛瑜舅父何鴻章正是上海聖芳濟校友(現為上海聖芳濟校友會會長), 並贊助母校於1955年建成香港的聖芳濟書院,建校翌年李小龍即入讀。

1973年,李小龍事業如日中天,主動回校答謝恩師當年的收留,與全校師生齊唱校歌,場面極為哄動。當年小龍用英語說了一句極為感動的話,大意是: 沒有聖芳濟和恩師,就沒有我李小龍的今天,此事陶傑也有撰文論述。

當然,我相信以李小龍嘅天份,無論佢喺邊度讀都一様會出頭。我是小龍迷,借此機會澄清一下歷史事實而已,不喜勿插。

作者: ANChan59    時間: 14-5-20 07:03     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+13-8-26+21:48+全家

原帖由 ernestchow 於 14-05-20 發表
你可能係蔡楓華個届,我舊老細係長天,佢話佢係學弟,音樂室仲有蔡生的獎杯wor ...
我低他一屆。

作者: ANChan59    時間: 14-5-20 07:08     標題: 回覆:vincentchiu888 的帖子

多謝你的補充!我肯定不是他的迷。

我都好奇,點解不在他的網頁寫出他的生平,特別是打架,留班等等。

作者: pchinap    時間: 14-5-20 09:11

回覆 vincentchiu888 的帖子

維基係人都改得?怎樣改?D資料可信性米超低??????
作者: silvia_ng    時間: 14-5-20 10:25

pchinap 發表於 14-5-20 09:11
回覆 vincentchiu888 的帖子

維基係人都改得?怎樣改?D資料可信性米超低?????? ...
係人都得架, 睇下面LINK
我想編輯維基百科
http://zh.wikipedia.org/wiki/Help:%E7%9B%AE%E5%BD%95

作者: ha8mo    時間: 14-5-30 11:07

作者: longlokma    時間: 14-5-30 11:17     標題: 引用:吳子浩+U花U草+城大劍神:運動不是買賣+FAC

原帖由 ha8mo 於 14-05-30 發表
吳子浩 U花U草 城大劍神:運動不是買賣 FACE 周刊 338期

外形俊俏兼 sporty自然成為別人眼中的男神,「其 ...
好叻仔,好有主見,知道自己做紧乜,要d乜!

作者: aryulo    時間: 14-7-10 10:07

長天既學校文化極強, 特別是體育方面, 能感染到學生有強烈歸屬感

而且成績比聖芳濟好一點點

上年度中一自行收生有九百多名學生面試

要入都有點難度
作者: moon2000    時間: 14-7-10 12:14

長天自從換了校長以後,本人覺得長天有了很多的改變,是好的方面,包括學業方面(當然以前都是不錯的),放了很多的資源去提高同學的學業,硬件方面,學校的環境也改變了不少,讓學生有更多的歸屬感,還有這位新校長是很有heart的,因爲他也是長天的舊生。

作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-7-10 12:32

長天收表有高年級學生辦理,可以見到校方對學生的信任.
作者: Krissi    時間: 14-7-10 13:43     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

長天DSE成績比聖芳濟好?知唔知阿爸係舊生會唔會有分加呢?

作者: dbbp    時間: 14-7-10 14:04

我本身識唔少喺呢兩間學校畢業嘅朋友,我會覺得聖芳濟嘅男仔比起長天係更加Man,無咁裙腳,而且對母校嘅歸屬感非常強烈,就算而家三十幾歲都成日會參加舊生會嘅活動。其中有啲當年讀書成績唔算好嘅,發現佢地都好正面,到今時今日仲會懷念讀書時嘅野,就算係俾老師罰都好似好開心咁。我覺得如果間學校唔好,D學生無理由會咁好。長天嘅朋友都好,正路D,讀書同運動都唔錯,但就好似少左一份創意,同埋歸屬感無咁強。
另外有朋友的仔仔三年前入左聖芳濟,都讀得好開心,我見佢都幾精靈,幾有禮貌。
我諗兩間其實各方面都差不多,睇下你仔仔的性格如何,再考慮下地點,同埋睇下佢意願啦。兩間都好學校,恭喜晒!
作者: MimiCactus    時間: 14-7-10 18:59     標題: 回覆:長天 & 聖芳濟,点揀?

兩間都是好學校,以前長天是吳良川,儲富有做校長加劉神父做校監果陣好勁架。依家由old boy 潘盛階做校長應該可以上番以前更勁(學界運動比賽,已經上返去同喇叭和蘿蔔齊名)。至於聖芳濟就一路都keep 住。前者果間專出校長,後者果間專出校長。

作者: MimiCactus    時間: 14-7-10 19:01     標題: 引用:兩間都是好學校,以前長天是吳良川,儲富有

原帖由 MimiCactus 於 14-07-10 發表
兩間都是好學校,以前長天是吳良川,儲富有做校長加劉神父做校監果陣好勁架。依家由old boy 潘盛階做校長應 ...
後者果間專出醫生。

作者: JJChan723    時間: 14-7-10 19:42

小蜜蜂BB 發表於 14-7-10 12:32
長天收表有高年級學生辦理,可以見到校方對學生的信任.
你好呀,你叩門長天嗎?有沒有收到通知?
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-7-10 21:37

回覆 JJChan723 的帖子

老師話11/7後才通知
作者: JJChan723    時間: 14-7-10 22:58

回覆 小蜜蜂BB 的帖子

唔該晒!希望會有通知
作者: JIANGUO    時間: 14-7-11 22:17

去長天啦 明顯較好
作者: TuenMunResident    時間: 14-7-12 04:57     標題: 引用:+本帖最後由+lus2002+於+14-5-20+00:27+編

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5