教育王國

標題: 仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? [打印本頁]

作者: fishvv    時間: 13-7-14 07:58     標題: 仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系?

一直都知英中學校爭崩頭,報紙常說什麼五個人爭一個英中學位,
原本選循道,後C6要仔入男校,故選csk ,今次派中,好開心。

注冊時,老師,家長義工勁nice。學校四周環境又好,位處學校區,同丘佐榮,華英為鄰。
同閙市中的學校截然不同,門口正正有小巴,十五分鐘就可回家了。

各同校家長,入來傾下,交流下吧。希望仔仔有一個愉快又充實的中學生活

作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-14 18:48

恭喜你,我女系華英,仔系csk ,陳瑞祺校風好好,功課不是太多,我個仔讀得好開心。
我仔當年升中,六個人爭一個英中位,好難有個英中學位架。叫你個仔參加天文學會,好出名同好好玩架,

作者: ohnono    時間: 13-7-14 19:04

以前有同學從外地回流的,父母都因唔太熟香港的情況,以為陳瑞祺喇沙即是喇沙書院果間喇沙,當日好開心第一志願入左。而家年年考得好好,名列前矛,還越讀越開心。
作者: fishvv    時間: 13-7-14 19:05

你一對仔女點解吾選同一間學校??雖然都系隔離,但同一學校始終方便D喎
作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-14 19:14

回復 ohnono 的帖子

Csk 系band 1 ,我個仔話,校風好好,但不是強逼學生讀書,而系在氣氛上令同學用功。讀書開心系最重要。
作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-14 19:46

回復 fishvv 的帖子

純系我刻意安排,如果家長有仔同女,就容易明我動機。
我個女大仔二年,但個女系五,六年級巳好醒,讀書,自理都一流,那時她的男同學個個好似低二級,好似得三,四年級智慧。我個女成日笑男同學低能,(我而家先明,原因系女仔系早熟過男仔),六年級,個女真系睇吾起男同學架。到個女升華英,全班女生佔七,八成,男得二,三成(有說男,女應分開派中學亦有些道理),班男生常常比女生恰架,攪到男同學個個冇自信。

所以我幫仔入男校,我個仔系五,六年級系好似冇女同學甘醒,但一上到中學,我個仔追曬上嚟。而家家姐都冇個細佬甘醒

作者: fishvv    時間: 13-7-15 09:25

想問下,16 號個分班試點樣溫書?CSK l會否有精英班?
作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-15 13:29

全港中一都同一日考分班試,輕鬆d,我想吾駛點準備,用平時實力。CSK 有精英班,每級的D班就系。

作者: fishvv    時間: 13-7-15 17:34

回復 潮媽阿太 的帖子

點解冇其他家長??
想問下靚媽,CSK 系band 1 or band 2? 邊個版本都有人up.在哪可知?

作者: Bluegene    時間: 13-7-15 17:55

CSK應該唔係Band 1, 不過學校係注重運動多過讀書, 以前專出長跑氣袋,多年第一組別冠軍。
作者: 978212    時間: 13-7-15 18:13

男女一齊派,等於廢咗男仔武功,長遠來講對香水影響非常大
作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-15 18:15

呢度好多家長成日問banding, 我睇人地答多數都不明。
學校系冇band之分,只有學生有分,這是家長必須明白先。

1)官津英中點解比人搶爆?因為有政府把關做監督,邊間出左D成續差的學生,多於20
% of 全校人數,政府就要間學校降呢,即落車開中文班。相反,仲批准做英中的官津校,全部都可叫band 1 了。

2)中中如成績出眾,當然可上車開英文班。

3)平均每五個學生才有一個官津英中學位。

4)CSK 一直都系band 1 , 只有在2009年成績突降,耍開一班中文班,(有說當時校長行政混亂,被學生靜坐要求罷免),後來新校長上任,成績又回復勇猛,第二年已重上英中banding 直到現在。

作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-15 18:23

http://www.info.gov.hk/gia/general/201207/25/P201207250436.htm
作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-15 18:25

【本報訊】記者胡家齊、成野報道:2013年度升中派位程序展開,在小六生勁減約5000人而官津英文中學減少近700學額下,英中學額依舊一席難求。全港平均仍是五個學生爭一個英中學額,只得一間英中的離島區,則是46人爭一席,港島東區除了六人爭一席,還要借學額予觀塘區。  2013年度全港小六生為52100人,較去年減少約5000人,教育局為此動員全港官津學校實施「二一一」及「一一一」減派方案影響下,據估算官津英中學額由此減少660個,但綜合以十八區計110多間英中計算,全港英中學額仍接近10000個。英中學額最多的仍是名校集中地九龍城,高達1200人,但區內小六生超過4300多人,形成三人爭一席。油尖旺則有2300名小六生,角逐不足500個英中學額。元朗區的434個英中學額,則有5000人爭奪。屯門區則是七爭一之勢。荃灣區是2300多人爭256個學額。
  不過,論競爭最激烈的地區,始終是只得一間英中的離島區,23個英中學額,小六生為接近1200人。即46人爭一席,但已比去年的56人爭一席稍為緩和。
  適齡小六生持續下降,教育局去年出招,動員多區自願減派每班中一生,幾經游說才令港島區大部分英中都同意減派。據小西灣福建中學校長黃均瑜表示,東區仍是學生減少的重災區,今年還要外借學額予觀塘等區。統計顯示,東區今年有3008名小六生,英中學額不足800個,若計及外借學額,則英中角逐率自是提高。
  另一方面,針對適齡中一學生持續下降,教育局局長吳克儉日前在立法會表明,中一生幾年後將回升,當局除實施「二一一」減派方案外,又將「開班線」下調至26人,他承諾於今年9月,不會有中學被殺。他又透露,將於人口政策督導委員會未來的會議,將中學人口的議題帶進討論。
  全港小六家長可由5月2日向教育局提交填妥的申請中一派位表格,在選校表格的甲部分可選填三間屬意中學,填寫選校表格乙部時最多可選30間中學內的學校,升中派位結果將於七月公布。

放大 缩小 默认   朗读

作者: wensi    時間: 13-7-17 12:54

HI

我仔都係今年F1
作者: Funny    時間: 13-7-17 18:10     標題: 引用:HI我仔都係今年F1

原帖由 wensi 於 13-07-17 發表
HI

我仔都係今年F1
Hi wensi, 你仔咁快升中嗱?

作者: wensi    時間: 13-7-17 18:13

回復 Funny 的帖子

係! 老同埋甩身啦!

作者: khmama    時間: 13-7-17 18:24     標題: 引用:回復+fishvv+的帖子 呢度好多家長成日問ba

原帖由 潮媽阿太 於 13-07-15 發表

呢度好多家長成日問banding, 我睇人地答多數都不明。
陳瑞褀要開中文班,係因為達唔到每班收85% 全港top 40%嘅學生,後來透過縮減一班,先保住全開英文班,仍然叫做英中。

作者: fishvv    時間: 13-7-17 21:10

回復 khmama 的帖子

我這二天查了CSK 近三年成績,很達標喎。
如你說,由2009 年要開中文班,後因縮班才保全英,那是否往後數年再不受監管?

照你說,肯縮班才可避此一劫,那就是2009,2010行運,但那2011,2012 甚至往後都拿了"免降金牌"?

作者: fishvv    時間: 13-7-17 21:14

回復 wensi 的帖子

Hello, 打過招呼
作者: bowling68    時間: 13-7-17 21:29     標題: 回覆:Bluegene 的帖子

N年前 CSK 畢業,長跑隊代表,成日跑水塘山,山谷村,天光道。

天文學會及橋牌學會,
理科幾好。

作者: khmama    時間: 13-7-17 21:37

fishvv 發表於 13-7-17 21:10
回復 khmama 的帖子

我這二天查了CSK 近三年成績,很達標喎。
語言微調係根據2008年同2009年學校獲派前列40%的中一生的平均數據計算, 由2010/11學年實施. 本來csk五班要開一班中文班, 但係因為縮咗一班, 所以先唔使開中文班. 下次教育局會根據2014年同2015年數據規劃, 2016/17學年再開始第二個6年的規劃期, 唔會攞咗免降金牌. 至於成績是否達標, 見仁見智啦. 相信未來兩年band1叩門應該易o的, 因為間間都要搶前列40%既學生o黎保住英文班.

作者: Funny    時間: 13-7-18 06:34     標題: 引用:回復+Funny+的帖子 係!+老同埋甩身啦!

原帖由 wensi 於 13-07-17 發表
回復 Funny 的帖子

係! 老同埋甩身啦!
時間真係過得好快,記得以前仲成日請教妳關於學校嘅野。我地今年9月轉校長喇。

作者: Bluegene    時間: 13-7-18 11:05

我覺得讀陳瑞祺唔好只看學業成績。是否英中B1? 陳瑞祺從來都唔係top school,但學校傳統係好重視運動,以前籃球隊係Div 1,負責老師係香港隊教練。其他課外及聯校活動多年來有突出表現。我覺得平衡多方發展及靈活變通好重要,學業成績是否top,是否英中 label 更係無謂。好多學校唔攪唔鼓勵課外活動只係讀書,出黎工作就見到一D分別。
作者: wensi    時間: 13-7-18 13:00

B1C 又好 B2A 又好, 放完榜玩左3日叩門.  我好滿意同感恩可以入到陳中, 見到書記,校長同家長義工感覺良好.
作者: fishvv    時間: 13-7-18 16:30

回復 wensi 的帖子

入到CSK 巳好開心了。這裏的家長多問喇沙同華仁分別?一陣又旅港好定嘉密好?其實好辛苦姐!
作者: fishvv    時間: 13-7-18 16:32

今年文憑試,CSK 不錯喎
作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-19 08:16

khmama 發表於 13-7-17 21:37
語言微調係根據2008年同2009年學校獲派前列40%的中一生的平均數據計算, 由2010/11學年實施. 本來csk五班要 ...
多謝Khama 資料,那政府既要每五,六年才做一次規劃,那困擾家長banding 這問題,豈不又是五,六年才決定一次?坊間,網站的那些什麼學校排名,好像冇代表性,哪個人或機構可掌握全港學校的內部資料??(只有教統局),

作者: khmama    時間: 13-7-19 08:42     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+13-7-17+21:37+語言微

原帖由 潮媽阿太 於 13-07-19 發表
多謝Khama 資料,那政府既要每五,六年才做一次規劃,那困擾家長banding 這問題,豈不又是五,六年才決定一 ...
從來學校冇分banding,有條件開英文班嘅中學較受高band生歡迎,變相banding水漲船高,教育局成日話唔標籤學生,但係就用英文班去標籤學校。其實教學最高境界就係無招勝有招,俾學校自主決定教學語言,學校自然會補底,家長自己會用公開試成績去評價。

作者: wensi    時間: 13-7-24 11:05

我想問你地仔仔有無考完分班試話要join 咩活動?

我仔會join swim 同樂團 希望唔好撞時間
作者: 燁燁媽    時間: 13-7-24 19:34     標題: 引用:我想問你地仔仔有無考完分班試話要join+咩

原帖由 wensi 於 13-07-24 發表
我想問你地仔仔有無考完分班試話要join 咩活動?

我仔會join swim 同樂團 希望唔好撞時間 ...
Wensi,
恭喜你入到陳中, 叫仔仔比心機讀書加參加學會!
陳中出名多學會

作者: 潮媽阿太    時間: 13-7-24 20:51

我第一次見人叫CSK 做陳中??聽人叫水記就多。

作者: wensi    時間: 13-7-25 19:25     標題: 引用:我第一次見人叫CSK+做陳中??聽人叫水記就

原帖由 潮媽阿太 於 13-07-24 發表
我第一次見人叫CSK 做陳中??聽人叫水記就多。
小學d 人叫陳中,中學個邊叫小學做“小瑞”

作者: wensi    時間: 13-7-25 19:28     標題: 回覆:燁燁媽 的帖子

多謝!我仔無時停,唔洗叫佢自己按排活動。

作者: fishvv    時間: 13-7-26 00:17

中一大個仔,入什麼學會由她吧!童軍同天文學會好受歡迎
作者: grace_xian    時間: 13-7-26 11:30

wensi 發表於 13-7-17 12:54
HI

我仔都係今年F1

還記得我嗎
作者: wensi    時間: 13-7-26 11:55

fishvv 發表於 13-7-26 00:17
中一大個仔,入什麼學會由她吧!童軍同天文學會好受歡迎
童軍同天文學會好似係一齊.

作者: wensi    時間: 13-7-26 11:56

grace_xian 發表於 13-7-26 11:30
還記得我嗎
記得!{:1_1:}

作者: choiwin    時間: 13-7-27 11:02

你們好!我初來報到,多多指教
作者: wensi    時間: 13-7-31 10:53

你地睇左分班未?
作者: fishvv    時間: 13-7-31 17:52

仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有冇差別呢?
作者: wensi    時間: 13-7-31 19:49     標題: 引用:仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有

原帖由 fishvv 於 13-07-31 發表
仔入吾到精英班(D班),但其它三班之間有冇差別呢?
我估分別不大,我見升班分班另外三班會打散, 亦有人會升去D班。

作者: tsfun    時間: 13-7-31 23:06

作者: fishvv    時間: 13-8-1 12:42

tsfun 發表於 13-7-31 23:06
咁Hard Sell 嘅?
都冇嘢sell. 做父母的,為仔女憂,為仔女喜,大家都清楚。我只是知足而樂,樂而忘形呱!CSK 真的滿足曬我二公婆的要求。

作者: ohnono    時間: 13-8-1 13:11

fishvv 發表於 13-8-1 12:42
都冇嘢sell. 做父母的,為仔女憂,為仔女喜,大家都清楚。我只是知足而樂,樂而忘形呱!CSK 真的滿足曬我二 ...

我都覺得真正既快樂係來自知足。正如有家長話:「既來之,則安之」,既然改變唔到就唯有去適應,去發掘佢既好處。有時唔好以為派入專出狀元果間學校先至值得高興,當你一睇佢地d文憑試整體成績數據包括合格率,你未係中六合彩住,查實係重有排驚!
作者: fishvv    時間: 13-8-2 01:30

ohnono 發表於 13-8-1 13:11
我都覺得真正既快樂係來自知足。正如有家長話:「既來之,則安之」,既然改變唔到就唯有去適應,去發掘佢既 ...
什麼死馬?why 你講到甘樣架,CSK 點都系一間英文中學,差得去邊?
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾系識甘樣做架。我有一親友,個女同我個仔同年,由一年班開始,每逢在家
庭聚會,這個親友所說,所想都系個女D讀書的問題,情況,一見面就問個個D小朋友學什麼?補習什麼。可憐天下父母心。最經典系系長輩壽宴中,佢還要叫個女攞本補充練習系枱上做,真系一路食翅,一路做練習架,足足比我老公笑左成年。真系可憐天下父母心。

今次派位,這親友個小朋友派了不知系第九定第十志願。我估他們好失望了。

開心在於知足,各家長知知,如小朋友可以好開心去讀書,成績自然會好吧!

作者: wensi    時間: 13-8-2 11:48

fishvv 發表於 13-8-2 01:30
什麼死馬?why 你講到甘樣架,CSK 點都系一間英文中學,差得去邊?
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾 ...

我估ohnono 唔係話CSK 唔好ge!  大家放鬆d 唔好緊張

CSK 未必係最好, 但入得去都會知.  我就覺得好適合D 活潑好動GE 男仔,  我仔唔係書生型死古古個D.   所以依家lee 個安排好好好滿意.

個個都想"嬴左起跑線上",  我覺得咁係輸左一個快樂童年.  小朋友要因材施教.  父母只係一把弓, 小朋友係箭.  我地只可以後面幫手推一把,  落點左那要靠小朋友自己做化.    我另願我仔仔係蠃在終點時, 死時覺得自己無白過.

作者: ohnono    時間: 13-8-2 13:10

fishvv 發表於 13-8-2 01:30
講到知足常樂,我地算得上系,但好多吾 ...
此句純是心態的描述,不是意指學校,無意冒犯,已刪除此句。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5