教育王國

標題: 請教M1\M2對升讀大學是否很重要? [打印本頁]

作者: fanho    時間: 13-7-13 06:44     標題: 請教M1\M2對升讀大學是否很重要?

阿女熱愛數學,數學科全班第一,選科科目係BAFS+PHY+ICT,入唔到M1班,有啲唔開心,請問M1\M2重要性?可唔可自己係校外讀,然後補DSE考試?另外我女選中的科目,將來升讀大學可選咩科,向邊方面發展?謝謝!
作者: lex    時間: 13-7-13 10:42

1)除左精算個三科(HKU 的AC,UST的 QF,CUHK的 IFAA)同埋CUHK個工程系之外,其實已經無其他本地課程係要求必須有M1/M2,唯一要留意無修M1/2而係大學修讀工程,將會倍感艱辛....

2)熱愛數學唔等於熱衷於calculus...理論上可以自修,不過日校生報考係一定經過學校,建議你向學校查詢一下:)

3)其實除左以上4科同埋少數醫療專業學位,基本上令千金已經符合成個聯招制度既大部份收生要求(主要因為有physics)
作者: gabriela0407    時間: 13-7-14 11:48

回復 fanho 的帖子

[size=15.200002670288086px]選科科目係BAFS+PHY+ICT,入唔到M1班

[size=15.200002670288086px]你女係咪選"034"做第一選擇, y會入唔到??冇理由呀, 我睇晒成份表, 你個組合有M1喎?

作者: pineapple0983    時間: 13-7-14 12:08

全班數學第一,不等於全級數學排名在前面。

建議樓主不要放棄,雖今年入不了m1/m2 班,但如在S4 數學期終全級排很前,可能在S5 仍可選修 m1/m2 的;建議先向校方澄清此可能性。
作者: hw1115    時間: 13-7-14 20:49     標題: 回覆:gabriela0407 的帖子

請問咩是034?
係邊到可以睇到?

作者: youma    時間: 13-7-14 21:41

fanho 發表於 13-7-13 06:44
阿女熱愛數學,數學科全班第一,選科科目係BAFS+PHY+ICT,入唔到M1班,有啲唔開心,請問M1\M2重要性?可唔可自己係校外讀,然後補DSE考試?另外我女選中的科目,將來升讀大學可選咩科,向邊方面發展?謝謝! ...

數學好, 當然可校外讀m1/m2, 但必然事倍功半, 建議再向校爭取.另外, 數學好, 建議讀econ 代替bafs.

作者: ANChan59    時間: 13-7-14 21:49

回復 lex 的帖子

PolyU most subjects also consider M1/M2 even just pass.
作者: fanho    時間: 13-7-15 00:08

回復 gabriela0407 的帖子

M1得40個位,阿女全級百五名點入到選到1st choice已經好彩

作者: fanho    時間: 13-7-15 00:13

回復 pineapple0983 的帖子

阿女話學校S5無得再選喎!
作者: giselemama    時間: 13-7-15 12:26     標題: 回覆:請教M1\M2對升讀大學是否很重要?

I always suggest ppl to take M1、m2 if their math is reasonable, because although HKEAA does not count it as an additional subject,universities such as hku,when calculating the best 5grades,do count M1,M2 as a separate subject.as an extended subject, the effort and time you put in is definitely less than that of a completely separate subject (assuming your math is of reasonable standard), so I would strongly recommend.

作者: yuen1818    時間: 13-7-15 14:26

ANChan59 發表於 13-7-14 21:49
回復 lex 的帖子

PolyU most subjects also consider M1/M2 even just pass.

Thanks for this info!  My son takes M1, hopefully he can have more choices.
作者: 水晶樹媽媽    時間: 13-7-22 11:33

唔好意思,我想問其實 M1/M2,係當一科定兩科?
點解呀仔學校要中四下學期先選?
作者: 9498mami    時間: 13-7-22 12:05

暫時只有港大,科大,浸大會獨立一科計分。
作者: fanho    時間: 13-7-23 11:49

阿女數學全級第四,但因學校選科以總成績全級名次編配,所以實無機會選到M1
作者: 蛋蛋hoyan    時間: 13-7-23 12:19

作者: bmuimami    時間: 13-7-23 14:24     標題: 引用:阿女數學全級第四,但因學校選科以總成績全

原帖由 fanho 於 13-07-23 發表
阿女數學全級第四,但因學校選科以總成績全級名次編配,所以實無機會選到M1 ...
學校都好公平吖

作者: liloNstitch    時間: 13-7-23 14:45

fanho 發表於 13-7-15 00:08
回復 gabriela0407 的帖子

M1得40個位,阿女全級百五名點入到選到1st choice已經好彩
如果阿女全級百五名, 我覺得唔好勉強加多科, 情願比多d時間提升core subjects, 同1-2個electives

作者: ha8mo    時間: 13-7-23 15:11

作者: cow    時間: 13-7-23 15:37

數學科全班第一,都入唔到M1班!
選科,學校應盡量配合學生的興趣和能力, 有D直資學校就可以做到.
作者: fanho    時間: 13-7-23 17:59

回復 cow 的帖子

阿女小學同學讀St.Paul's co-ed,佢哋F.5先選M1\M2,計F.5上學期數學科成績,成績最高啲學生先可讀
作者: cow    時間: 13-7-24 09:29

據我所知港大同學會選科好自由, 學校會盡量滿足學生的選科,M1\M2不論S.3成績,任選. 學生的DSE成績也不錯. 5以上, M1 50%, M2 69%.
作者: 熙媽媽    時間: 13-7-25 14:52

其實真係要睇下小朋友將來大學想讀咩,因庶DSE4核心+3選修+M1,真係幾吃力。

如果大學想讀嘅科同M1無關,不如集中精力,讀好4核心+3選修,更有利入大學。

作者: 熙媽媽    時間: 13-7-25 14:54

fanho 發表於 13-7-23 17:59
回復 cow 的帖子

阿女小學同學讀St.Paul's co-ed,佢哋F.5先選M1\M2,計F.5上學期數學科成績,成績最高啲 ...
對能力強嘅學生,呢個方法真係幾好。

我知道有學校中三升中四時比學生自己選擇,中五時如果讀得唔太理想就比佢地退修。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5