教育王國

標題: 音小vs 王錦輝 [打印本頁]

作者: bettywong80    時間: 13-6-5 14:25     標題: 音小vs 王錦輝

我女女好鍾意做工課和讀書,又好動,喜歡音樂。我怕音小太著重用基督教教學方法。王錦輝離我家又幾遠。我想她入一間全面D,課程不要淺及她會讀得開心的學校

作者: Joechengck    時間: 13-6-5 14:39

回復 bettywong80 的帖子

我個人覺得音小同王錦輝無論在各方面(包括學術上)都是不相伯仲,很難比較,還有沒有第三間的選擇?
作者: BigBoBo    時間: 13-6-5 14:59     標題: 回覆:bettywong80 的帖子

如果不是基督教徒, 我選黃錦輝!

作者: babytomhui    時間: 13-6-5 16:00

音小
作者: PeonyComing    時間: 13-6-5 16:41

我都係諗呢兩間, 因為阿囡一直係愉快學習O個TYPE, 我又唔PUSH佢, 佢班主任認為佢非常適合呢D學校
作者: albert831    時間: 13-6-5 17:20

呢2間都好似未有DSE result.
作者: jeremyphlam    時間: 13-6-5 18:48     標題: 引用:我女女好鍾意做工課和讀書,又好動,喜歡音

原帖由 bettywong80 於 13-06-05 發表
我女女好鍾意做工課和讀書,又好動,喜歡音樂。我怕音小太著重用基督教教學方法。王錦輝離我家又幾遠。我想 ...
我會揀音小,程度校風兩間也差不多。但老師對學生的關愛及對德育的陪養音小較好。

作者: www    時間: 13-6-5 19:05

BigBoBo 發表於 13-6-5 14:59
如果不是基督教徒, 我選黃錦輝!

"王錦輝"也是基督教的。

辦學宗旨:秉承香港浸會大學的教育使命,以基督精神為基礎,致力為學生提供優質教育,結合中西文化,發展學生潛質,陶冶情操,明辨是非,貢獻社稷,實踐「全人為本,學子為先」的教育理念。

作者: juliso    時間: 13-6-5 19:13     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+13-6-5+19:06+編輯+\

原帖由 www 於 13-06-05 發表
I asked the teacher in the information seminar, they do not have a specific section in bible study and nothing related to their believe can be found in the corridors and etc.

作者: bettywong80    時間: 13-6-5 21:20

PeonyComing 發表於 13-6-5 16:41
我都係諗呢兩間, 因為阿囡一直係愉快學習O個TYPE, 我又唔PUSH佢, 佢班主任認為佢非常適合呢D學校 ...

then which one will you choose?

my HB likes ICQM because our kid can be raised up in music focused environment. even if she is not good in academic, she can still be a musician.  however, it integrates christian believes in its teaching which I don't too buy.

作者: bettywong80    時間: 13-6-5 21:22

www 發表於 13-6-5 19:05
"王錦輝"也是基督教的。

辦學宗旨:秉承香港浸會大學的教育使命,以基督精神為基礎,致力為學生提供優質 ...
王錦輝 is a Christian school like many others e.g. DGS, DBS, Man Sang, but these schools incl Wong, will not emphasize or integrate Christian believes in their teachings.

作者: BigBoBo    時間: 13-6-5 22:04     標題: 引用:Quote:www+發表於+13-6-5+19:05+"王錦輝"也

王錦輝 is a Christian school like many others e.g. DGS, DBS, Man Sang, but these schools incl Wong,  ...
當in 完音小我完全覺得佢唔會收非基督徒,但王錦輝我就覺得佢主要看小朋友的表現

作者: sugarnana    時間: 13-6-5 22:07     標題: 回覆:音小vs 王錦輝

家庭本身非常重視音樂培養的話,就音小。如不,就王錦輝。沒有最好,只有最適合。

作者: jswailam928    時間: 13-6-5 22:19     標題: 回覆:BigBoBo 的帖子

不是, 亞女同學非基督徒都收, 今年九月小一

作者: jeremyphlam    時間: 13-6-5 22:23     標題: 引用:Quote:原帖由+www+於+13-06-05+發表本帖最

原帖由 juliso 於 13-06-05 發表
I asked the teacher in the information seminar, they do not have a specific section in bible study a ...
我覺得這是最大問題,一間基督教學校卻的宗教教育卻那麽少。

作者: juliso    時間: 13-6-5 22:26     標題: 回覆:jeremyphlam 的帖子

Me too.

作者: bettywong80    時間: 13-6-5 23:00

BigBoBo 發表於 13-6-5 22:04
當in 完音小我完全覺得佢唔會收非基督徒,但王錦輝我就覺得佢主要看小朋友的表現

...
我做過小小research, 音小會收D一係基督徒,or/and 有音樂底子。唔收兩樣都沒有的。
作者: a_for_apple    時間: 13-6-5 23:34     標題: 引用:Quote:BigBoBo+發表於+13-6-5+22:04+當in+

我做過小小research, 音小會收D一係基督徒,or/and 有音樂底子。唔收兩樣都沒有的。 ...
又問係呀!
我識兩個非基督徒,冇音樂底都收咗

作者: bettywong80    時間: 13-6-5 23:37

a_for_apple 發表於 13-6-5 23:34
又問係呀!
有無人知音小同王錦輝容唔容易入?
作者: jeremyphlam    時間: 13-6-5 23:40     標題: 引用:Quote:BigBoBo+發表於+13-6-5+22:04+當in+

我做過小小research, 音小會收D一係基督徒,or/and 有音樂底子。唔收兩樣都沒有的。 ...
唔知閣下research個sample sizes有幾大? 有幾準确?
對不起,可信性偏低。

作者: jollyma    時間: 13-6-6 08:44

bettywong80 發表於 13-6-5 14:25
我女女好鍾意做工課和讀書,又好動,喜歡音樂。我怕音小太著重用基督教教學方法。王錦輝離我家又幾遠。我想 ...

呢個好重要----"音小太著重用基督教教學方法"
作者: laiyuen    時間: 13-6-6 20:28     標題: 回覆:音小vs 王錦輝

我仔讀緊音小,佢既同學中,家庭有基督教既,而非基督教既都唔少,同埋有或無音樂底都只係一半一半。

作者: bettywong80    時間: 13-6-6 21:55

laiyuen 發表於 13-6-6 20:28
我仔讀緊音小,佢既同學中,家庭有基督教既,而非基督教既都唔少,同埋有或無音樂底都只係一半一半。

...
我想問會唔在所有科目加入宗教message? 一班有幾多人?除咗中文,其他科目都用英文教?有無net 教英文?好想知多D。thanks
作者: laiyuen    時間: 13-6-7 08:10     標題: 引用:Quote:laiyuen+發表於+13-6-6+20:28+我仔讀

原帖由 bettywong80 於 13-06-06 發表
我想問會唔在所有科目加入宗教message? 一班有幾多人?除咗中文,其他科目都用英文教?有無net 教英文?好想知 ...
每科都有同個chapter related既金句。每班大約32-33人,但有2個班主任,同埋小二開始英文會分組上堂。
小一除英文同phonics外都用中文教,但maths係英文書,上到高小唔記得係小4定小五先用英文教其他科目,呢個我唔太清楚。
我唔係好覺得有net教英文。

作者: a_for_apple    時間: 13-6-7 22:49     標題: 引用:Quote:laiyuen+發表於+13-6-6+20:28+我仔讀

原帖由 bettywong80 於 13-06-06 發表
我想問會唔在所有科目加入宗教message? 一班有幾多人?除咗中文,其他科目都用英文教?有無net 教英文?好想知 ...
淨係 interview 完要一齊祈禱,你就想像到宗教色彩幾濃厚,我唔係想得罪基督徒,只想講唔係人人接受得到

作者: CarmenJack    時間: 13-6-7 23:22     標題: 引用:Quote:原帖由+bettywong80+於+13-06-05+發

原帖由 a_for_apple 於 13-06-05 發表
又問係呀!
我都有朋友兩樣都無亦都收咗喎

作者: pollyyoung    時間: 13-6-7 23:57

a_for_apple 發表於 13-6-7 22:49
淨係 interview 完要一齊祈禱,你就想像到宗教色彩幾濃厚,我唔係想得罪基督徒,只想講唔係人人接受得到

...
我家姐個女都係讀音小, 佢未入前完全唔識音樂, 一樣收.  客觀睇呢間學校老師好有愛心, 小朋友用英文祈禱, 以家英文唔止勁, 英文表達力好好, 仲會關心身邊的人和事.  相信呢啲係學校教德育同英語的方法,  用英文教德育都主要以聖經為主, 好視乎家長希望小朋友那方面成長.  或者好多家長認為德育唔重要都唔定.  

至於要唔要祈禱, 你唔相基督教, 咪當係禮貌同耶穌講句BYE BYE. 如果本身信其他教或者無神論, 又想仔女同自己一樣, 就要諗下啦!

如果唔係學費貴我都報

作者: marijuanna    時間: 13-6-8 01:23     標題: 回覆:音小vs 王錦輝

我揀音小

作者: 小克    時間: 13-6-8 09:39

作者: bettywong80    時間: 13-6-8 18:29

pollyyoung 發表於 13-6-7 23:57
我家姐個女都係讀音小, 佢未入前完全唔識音樂, 一樣收.  客觀睇呢間學校老師好有愛心, 小朋友用英文祈禱,  ...
Thanks, your comments are very useful, 我覺得德育好重要
作者: laiyuen    時間: 13-6-8 23:35     標題: 引用:除非你有極濃厚宗教背景,否則一定係王錦輝

原帖由 小克 於 13-06-08 發表
除非你有極濃厚宗教背景,否則一定係王錦輝, 如果唔係你個細路會好唔適應
何以見得會「好唔適應」? 我個仔都有d同學屋企都係無宗教背景,仲要山長水遠咁返學,每日都一齊唱詩,一齊敬拜,佢地都讀得非常開心同投入喎!
我覺得如果一間學校既老師真係用心去教導,同用愛心去關心小朋友,小朋友係會感受到的。

作者: sonmeow    時間: 13-6-9 00:06     標題: 回覆:laiyuen 的帖子

今天小一註冊日校長及老師present 小一的課程及活動、其實課程的中、英、數都加入活動教學、想信音小不是太谷學生。校長又話我們這班家長要家校合作十二年、所以八月中要爸爸媽媽抽時間到校園跟老師一起分享如何教養子女。我小兒沒有考王锦輝所以對此校沒有comment, 唯音小本人 覺得間校應該是 對孩子會用心教及包容。

作者: teambuilder    時間: 13-6-9 06:55

請教wkf有冇早會祈禱和聖經課?

p.s.我覺得interview完要祈禱好正
作者: polarbearlee    時間: 13-6-9 10:54     標題: 回覆:音小vs 王錦輝

音小舊年有個14歲入U

作者: babycute2009    時間: 13-6-9 11:53

請問考到音小仲可否大抽獎?
作者: chunyatmama    時間: 13-6-9 12:06     標題: 回覆:音小vs 王錦輝

小兒考上了音小,由於抽到另一所很好的男女生基督教學校,我們放棄了音小。然而,我好相信音小是一所非常好及有愛心的學校。如果不是有妹妹跟著,我定會選這校。而且我相信音小會越來越好!

作者: bb108    時間: 13-6-9 12:26     標題: 回覆:音小vs 王錦輝

我女係音小學生,我地唔係基督徒,無可否認,一間基督教學校,一定会向未信既同學傳福音,你揀得佢都預左会同你傳福音,所以我覺無問題喎,

作者: sonmeow    時間: 13-6-9 14:24     標題: 回覆:babycute2009 的帖子

可以是私小都可以!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5