教育王國

標題: 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case? [打印本頁]

作者: LPN    時間: 13-5-31 00:02     標題: 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

可否分享下?心大心細中。。。。

謝謝!

作者: babyaabb    時間: 13-5-31 08:54     標題: 回覆:LPN 的帖子

No regrets so far. Teacher said his communication n social skills is better than others. He can express his needs with confidence.
I will also consider which school for repeating.

作者: zhuweitang    時間: 13-6-1 22:45

我都怕,所以拉拉聲報左先
作者: Jane1983    時間: 13-6-1 22:56

以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾係以考某一間學校為目標去repeat,後悔機會低好多。
作者: teambuilder    時間: 13-6-1 23:06

有呀,廿幾年後後悔
作者: nicholeip    時間: 13-6-2 00:37     標題: 回覆:teambuilder 的帖子

Why ga??

作者: MissMusic    時間: 13-6-2 07:23     標題: 引用:以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾

原帖由 Jane1983 於 13-06-01 發表
以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾係以考某一間學校為目標去repeat,後悔機會低好多。 ...

太多野要考慮............

作者: vandr    時間: 13-6-2 09:10

認識1位朋友在港島區名女校由幼稚院讀到中七畢業。 因為是超大女,所以讀書時期一直都很介意自己是全班最"老“的一個。到今時今日都在埋怨父母為何要她遲一年入學。 結論是,現在小朋友還小,大家會覺得repeat幼稚園冇問題。但問題往往會在孩子慢慢長大後就出現,特別是女仔,到於年齢特別敏感。若到了小學,阿囡問你點解要佢留班,搞到依家是全班最“老“。唔通要幫佢申請跳班!
作者: KTP    時間: 13-6-2 11:02

但是這個年代可能不同了, 因大部分的小朋友都考慮做大b, 所以不會做到全班最"老“的一個。今年有2個朋友的小朋友是11月份出生, 考幼稚園k1都無學校收, 只有去做大b啦. 同時好的學校都好喜歡收大b, 細b 連申請機會都無.
作者: joe0412    時間: 13-6-2 12:30

絕對認同大B 學習能力比細B好!

但如果repeat 是與龍年小朋友競爭升學小一,

我便會放棄做大B❢

因龍年競爭太大!=_="

作者: Jane1983    時間: 13-6-2 13:09

同一個小朋友大幾個月都醒d,做大B去學習,或者和細B的競爭的優勢係不言而喻。

不過,每個小朋友的情況吾同,做「適齡」既野係最好。吾反對做大B,但「過大」就未必係好,「過大」只係單講年級,仲包括智能。

作者: 常樂    時間: 13-6-2 13:28

每個小孩子能力各有不同。囡囡小一學校,第一次考試,有位同學仔是細b,12月出世,全班考第一,依家都能保持頭三名,而班中據我所知是有超大b的。
作者: sugarnana    時間: 13-6-2 13:54     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸地要留班⋯變成大同學兩年,相信不好受。

作者: Honeybee719    時間: 13-6-2 15:22     標題: 回覆:sugarnana 的帖子

作者: picture    時間: 13-6-2 17:17     標題: 引用:同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸

原帖由 sugarnana 於 13-06-02 發表
同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸地要留班⋯變成大同學兩年,相信不好受。

...
yes. esp when puberty comes

作者: MissMusic    時間: 13-6-2 18:31     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

所以其實做超大定做細,將來係點你都無法掌握! 做大時又驚佢介意自己的年齡,做細時將來跟不上留班一樣打擊自信!

所以細b家長所煩惱之事,那矛盾的心情並非大b 中b家長能體會!

作者: tongtongma    時間: 13-6-2 18:39     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

我有朋友囡囡12月出世做超大b,上到小學時俾同學問佢點解會大其他人一年,小朋友咁細又唔識答,只係自己返到屋企唔開心囉。

作者: jantan28    時間: 13-6-2 21:56     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我會覺得呢個問題問現在小朋友讀緊幼稚園或初小的家長多數都覺得超大b較好.....最好都係能夠睇長線d....即係問到d仔女已經讀中學又或者自己正是大b的就會全面d

作者: cmir    時間: 13-6-2 22:49

其實大B 跟細B 的差異到小三, 小四就變得無咩分別, 我覺得就算要repeat, 我都會到K3, 小一先決定.
作者: ecem000    時間: 13-6-3 00:36

我都煩緊呢個問題, 我囝囝係細B 11月出世, 而家N班無學校收, 唔知比佢做大B定細B好
作者: litttle_o    時間: 13-6-3 13:29     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我係12月大b, 我大學畢業時幾羨慕的同學細我足足一年,多的時間呀。仲有我的超細同學,都好叻㗎,所以我唔會比小朋友做大b

作者: gloomy1115    時間: 13-6-3 14:00     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

唔係唔想比小朋友做細B, 係細B去考幼稚園,熱門嘅九成唔收細B, 有幾間連表都唔收,除非你識人否則做細B只可以揀無咁熱門嘅學校。至於大人一年方面,我相信今時今日一班有十個八個超大B, 唔會好似以前我地讀書咁,得一兩個咁突出,所以我無擔心過

作者: kkleong    時間: 13-6-3 14:47

前年幫阿仔報N果陣,無一間收(係連表都唔收),我都好氣餒,但上年考K班,考八間有五間收,唔收果D都係九龍塘果D學校,今年九月入讀我最心儀的學校(呢間都有幾千人考), 老實講,細B真的好難做全班最叻果個(尤其係男仔), 但中等成績我已OK架啦! 但我唔想阿仔REPEAT同其他人差太遠,一直都有個向前追的心都唔錯呀!太叻上堂時好悶架
作者: ecem000    時間: 13-6-3 16:58

咁真係各有各好, 做細b又驚佢第人比人恰, 做大b又驚佢唔鐘意大人一截
作者: qualcomm    時間: 13-6-4 06:01     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

絕不應同超大B有優勢,一切看小朋友能力,能力可以的就給他讀,我以前班中叻的都是同年十二月出世的同學

作者: stinkyrabbit111    時間: 13-6-4 06:45

真的要看小朋友的能力....我沒有regret at all, 因為我囡囡做細囡時寫字好辛苦, 根本佢d小肌肉未ready, 而家就得心應手好多...
作者: Vienna824    時間: 13-6-4 06:59     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

九月尾出細算是細b嗎?

作者: MrBeast    時間: 13-6-4 07:42

除非很標青或弱,沒有專業知識,幾歲小孩不易看到他們的能力,我建議:做大B,k2照考小學,有offer就跳班上小一。
Ps
我身邊有幾個不同eg:
很叻的12月細B,考到名直g,
repeat1年做大B的,成績由中下變全A
Repeat左進步不大

作者: mimwing    時間: 13-6-4 09:11

以前人少, 現在人多, 想入好學校, 唔做大B唔成事, 唔好攞20年果套同現在比,
我知當年sars 果幾年有錢就有名校讀..現在連交form 都ban 你...
現在出名直g, 一條龍都講到明唔收細B
到時你入唔到名校而上唔到名大學你就後悔, 呢幾年好多人出世,
好彩我細仔今年一月出世, 避左班強國人...

作者: Ryan_baba    時間: 13-6-4 10:46

好多人常常講,如果細B跟得上就比佢地做細B。好可惜,依家的環境,只係跟得上係唔夠,但當做大B而能做到特出果批,我會傾向做大B。
作者: deniseL    時間: 13-6-4 11:39

回復 MrBeast 的帖子

MrBeast,
k2照考小學,有offer就跳班上小一>> 請問有冇聽過成功例子呢? 另外, 其實如果冇讀過k3就上小一(直g/私小), 會唔會都追得好辛苦呢? 畢竟skip左一年o既課程. (當然講緊咁幸運k2考都有小一offer啦~~)

謝謝!

作者: MrBeast    時間: 13-6-4 11:50

deniseL 發表於 13-6-4 11:39
回復 MrBeast 的帖子

MrBeast,

有的,在ek見過一個eg(當然不能verify), 印象中個mami收到offer同kg講即跳上k3.  
如是我自己,除非是神或很好的一條龍,否則我諗我都唔會跳,一路做大B便算。只是提供多一個option考慮。

作者: deen    時間: 13-6-4 12:05

我自己係細b,成長路上無特別問題
我細仔現在做細b讀緊N班
同老師討論過要否repeat或將來repeat,佢的意見係佢ok,不用考慮,但因為細b,始終在班上較被動,無中b哥哥咁主動,當然也與性格相關
朋友細b上左三個月學,學習就通知左要留班,因為追唔到
個人意見:
唔介意PN學費,可以先做細b,唔得,學校自然會通知
作者: whitepurin    時間: 13-6-4 13:27     標題: 回覆:gloomy1115 的帖子

Agree, 而家根本唔到你揀,除非細b非常標青,否則熱門學校跟本好難爭,而且而家11,12月b做大b common好多,唔同20年前。自己之前interview親眼見,某算是頗名幼,班房貼了學生按生日月份貼的相,11月,12月,1月,2月最多人,之後遞減,去到6月得好少人,7-10月更是一隻手數得哂。

作者: LPN    時間: 13-6-4 13:44     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

多謝大家意見

作者: maggielucas    時間: 13-6-4 14:11     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我仔係細B,11月尾,k1,今年下半年完全跟到,無疑最初上半年未ready但好明顯下半年跟足晒,主要睇小朋友自己能力
但問心我都未知升小一會點

作者: KTP    時間: 13-6-4 14:20

升小一有些學校一樣喜歡收大b.
作者: tempooo    時間: 13-6-4 14:30     標題: 引用:認識1位朋友在港島區名女校由幼稚院讀到中

原帖由 vandr 於 13-06-02 發表
認識1位朋友在港島區名女校由幼稚院讀到中七畢業。 因為是超大女,所以讀書時期一直都很介意自己是全班最" ...
我就係例子,我由細到大都係一條龍女校,好介意,尤其中學時期

作者: bigheadchiu    時間: 13-6-4 14:36     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

如果一心想入熱門幼稚園、直資小學,做超大機會會好啲。

作者: yk2    時間: 13-6-4 14:45     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

現在讀書環境真唔同二十年前,大B已十分普遍,到了細b在K2時要開始呈分比小學,你就知擔心及影響性之大

作者: chanwendy    時間: 13-6-4 14:54

我記得之前係度睇過一個 CASE, 大約話小朋友係細 B 變超大B, 初初冇咩野, 去到中學大細B 差已經冇差距時, 佢跟唔上, 要 REPEAT.  結果, 本身已經大人一年, 再 REPEAT 就再大人一年.  佢就好恨亞媽當年要佢做大 B 了.  其實大家都要諗吓, 以前都有啲人要考兩次會考先上到中六, 高考又兩次先入到大學.  所以如果超大 B 唔好彩考唔到, 入到大學大人幾年, 佢真係唔好受架.  個人意見, 如果跟到, 最好都係留返個 REPEAT QUOTA 比佢中學好啲.
作者: bigheadchiu    時間: 13-6-4 16:56     標題: 引用:我記得之前係度睇過一個+CASE,+大約話小朋

原帖由 chanwendy 於 13-06-04 發表
我記得之前係度睇過一個 CASE, 大約話小朋友係細 B 變超大B, 初初冇咩野, 去到中學大細B 差已經冇差距時,  ...
坦白地說,比起擔心到中學時要唔要repeat,at this stage我更關心小朋友可唔可以入到好嘅幼稚園、小學。。。

作者: bigheadchiu    時間: 13-6-4 17:06     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

重有,如果小朋友要repeat,最要恨嘅,應該係自己點解唔努力讀書。

作者: MrBeast    時間: 13-6-4 17:15

bigheadchiu 發表於 13-6-4 17:06
重有,如果小朋友要repeat,最要恨嘅,應該係自己點解唔努力讀書。
Good question, 我見過一兩個k3的細B,已識話自己唔叻,乜都話做唔到,自信全失,你話就算佢repeat左,會唔會成績變好呢? 所以如果唔太sure, safest bet 係k1或pn做大。
作者: Ryan_baba    時間: 13-6-4 17:23

我讀中學時, 我覺得班中大B心態上沒有多大問題, 但留班的同學反而有點介懷.
作者: KTP    時間: 13-6-4 22:50

留班一定唔開心, 因好同學知道.
作者: feiji    時間: 13-6-5 00:56     標題: 引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-6-4+17:06+重

原帖由 MrBeast 於 13-06-04 發表
Good question, 我見過一兩個k3的細B,已識話自己唔叻,乜都話做唔到,自信全失,你話就算佢repeat左,會唔 ...
我都有朋友個女,K3,告訴別人自己全班成績最差,是因為她全班最細。我都贊成做大仔的,而且愈早做愈好。

另外,我讀U時全班都是尖子,即會考差不多全A那些, 全班60人又真係冇乜細仔(有一兩個),反而超大仔就不少。我識啲超大仔嘅男仔全都覺得自己做大仔很好,反而女仔則的確有些會介意自己大。

作者: feiji    時間: 13-6-5 00:57     標題: 引用:重有,如果小朋友要repeat,最要恨嘅,應該

原帖由 bigheadchiu 於 13-06-04 發表
贊同!

作者: KTang    時間: 13-6-5 09:21

男孩子的語言發展比女孩子慢,做細B上到小學好蝕底。
作者: chanwendy    時間: 13-6-5 11:21

bigheadchiu 發表於 13-6-4 17:06
我主要想講的唔係普通 repeat, 而係入唔到 u 而 repeat, 入唔到 u 唔一定考得唔好, 有時只係唔夠人好啫. 就正如上年 dse 中文死咗好多人, 唔通你又話嗰啲人唔好好讀好中文咩?  又或者有人公開試會出手, 第一年衰咗, 第二年考得好返, 呢啲 case 咪浪費咗細個時的 repeat 囉.

作者: bigheadchiu    時間: 13-6-5 11:43     標題: 引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-6-4+17:06+重

原帖由 chanwendy 於 13-06-05 發表
我主要想講的唔係普通 repeat, 而係入唔到 u 而 repeat, 入唔到 u 唔一定考得唔好, 有時只係唔夠人好啫. 就 ...
其實不同嘅家長對點叫努力讀書、成功都有不同定義,所以不同要求嘅家長會有不同嘅選擇,冇話對或錯。

作者: minirat    時間: 13-6-5 11:44

Jane1983 發表於 13-6-1 22:56
以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾係以考某一間學校為目標去repeat,後悔機會低好多。 ...

同意
同埋現在講後不後悔還算早

作者: LPN    時間: 13-6-5 22:58     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+13-6-1+22:56+以小

原帖由 minirat 於 13-06-05 發表
同意
同埋現在講後不後悔還算早
多謝意見,其實我一開始問既原意係想請有小朋友repeat K1 既家長分享,可能寫得唔清楚。

作者: ecem000    時間: 13-6-6 00:14

睇到好多意見, 真係獲益不少
作者: vyvy    時間: 13-6-6 13:49

回復 LPN 的帖子

我小朋友將會在另一間幼稚園做大仔讀K1, 我都心大心細左好耐, 自己都曾經覺得佢應該可以應付, 但結果係佢某些方面真係明顯落後於人, 連老師都說他知道自己不及人, 表現出不投入學習(吾掂部分). 我(跟功課)和班主任都覺得做大仔會好些, 但學校主任同爸爸(不是他跟功課)就覺得可以繼續, 因驚他會覺得悶. (註: 是有學卷的普通幼稚園, 不是名校)

作者: LPN    時間: 13-6-6 23:09     標題: 回覆:vyvy 的帖子

而家佢讀緊K1, 完全跟到,但學校著重學術多於品德,所以想佢嚮一間著重品德既學校讀。

而家學校日日都講升K2 , 佢日日番黎講,所以諗住暑假俾佢讀多d 暑期班,希望佢快d 忘記以既學校。

都有擔心佢會悶,不過出年間學校出名教小朋友教得好,希望搞得佢掂。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 13-6-7 00:33     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我仔12月中超細b,我不爭九龍塘個幾間,因連form都不收,亦不要求他考第一,讀書興趣最緊要,無興趣的話,就算好成績都很難20+年都保持到;不過我自知仔仔發展同大b中b有差距,為他選了happy school,打算讀不來才轉造大b。

作者: MrBeast    時間: 13-6-7 07:43

Heyheyjoyjoy 發表於 13-6-7 00:33
我仔12月中超細b,我不爭九龍塘個幾間,因連form都不收,亦不要求他考第一,讀書興趣最緊要,無興趣的話, ...
小孩很簡單的,他們做到,有成功感,就會有興趣, 至於讀書興趣,不能單靠學校,家庭的培養更重要。
假設性問題:你會如何evaluate到讀不來呢?by definition, happy school 都唔會想給太大壓力家長和小孩(況且有些小孩到K3也真能開始追到同齡),咁by the time u realize 要做大,可能its too late as all the damage has been done ,咁之後你就會話做大B無幫助。

作者: hobby    時間: 13-6-7 10:55

我個11月細囡讀緊學卷K1, 佢己經話悶, 初開學都好主動, 會舉手答問題, 最近老師話佢好少舉手, 阿囡也說過, "好簡單", "好悶" ... 所以, 就算小肌肉較弱, 暫時也不會重讀了
作者: aheihei    時間: 13-6-7 21:01     標題: 引用:我個11月細囡讀緊學卷K1,+佢己經話悶,+初開

原帖由 hobby 於 13-06-07 發表
我個11月細囡讀緊學卷K1, 佢己經話悶, 初開學都好主動, 會舉手答問題, 最近老師話佢好少舉手, 阿囡也說過,  ...
你意思係你囡囡在班中係細b,但覺得課程好淺,對嗎?

作者: hobby    時間: 13-6-7 21:23     標題: 回覆:aheihei 的帖子

是的,可能學卷課程始終較淺

作者: twllc    時間: 13-6-7 21:35     標題: 回覆:LPN 的帖子

你個小朋友依家讀果間學術上強,k1已經識左唔少野,但要佢repeat k1重品德,我估學術較淺,學既野會好悶,未必有心機上堂。

作者: vyvy    時間: 13-6-7 22:13

回復 hobby 的帖子

我間學卷幼稚園, K1已經要寫中文字
作者: KTP    時間: 13-6-7 22:17

請問是什麼學卷幼稚園, K1已經要寫中文字?
作者: LPN    時間: 13-6-7 22:25     標題: 引用:你個小朋友依家讀果間學術上強,k1已經識左

原帖由 twllc 於 13-06-07 發表
你個小朋友依家讀果間學術上強,k1已經識左唔少野,但要佢repeat k1重品德,我估學術較淺,學既野會好悶, ...
都有d 擔心,所以開呢個post 想聽下過來人意見。

作者: feiji    時間: 13-6-7 22:28     標題: 回覆:LPN 的帖子

其實如果小朋友話上堂悶,應該係教學法問題,又或者係小朋友不投入,比如説,靈糧堂出名淺,但又不覺得有人話佢悶喎。

作者: LPN    時間: 13-6-7 22:57     標題: 回覆:feiji 的帖子

多謝提醒!我地個家庭醫生個小朋友讀靈糧,媽咪係FTM, 在家勁谷,最後入左St.Paul Boys. 當然有人會話因為Daddy 係醫生。。。但學校教得好同媽咪都應記一功

作者: hobby    時間: 13-6-7 23:13     標題: 回覆:vyvy 的帖子

其實好多有學卷幼稚園k1已寫了

有些上學期已寫

作者: hobby    時間: 13-6-7 23:15     標題: 回覆:feiji 的帖子

老師話佢投入,不過阿囡話好簡單,所以悶;但見上堂相片,她是得快樂的

作者: MissMusic    時間: 13-6-8 08:48     標題: 引用:老師話佢投入,不過阿囡話好簡單,所以悶;

原帖由 hobby 於 13-06-07 發表
老師話佢投入,不過阿囡話好簡單,所以悶;但見上堂相片,她是得快樂的

...
例如邊d 學校?我想知!!

作者: hobby    時間: 13-6-8 09:15     標題: 回覆:MissMusic 的帖子

你指k1寫字?出名唔出名都有,睇吓舊文會找得到,也有些學校不指定是要交的功課,也有學校安排為課外活動

作者: hobby    時間: 13-6-8 09:21     標題: 回覆:hobby 的帖子

如這是2012年的

圖片附件: myphoto.jpg (13-6-8 09:21, 72.96 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=OTc0N3w3NjI2MzNkNHwxNzI2ODgyMTg2fDA%3D

作者: cloudwingwing    時間: 13-6-11 23:36     標題: 引用:同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸

原帖由 sugarnana 於 13-06-02 發表

...
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所以一定有影響。

作者: mickfan    時間: 13-6-12 00:09

Conclusion: Boy if can't catch up, make it Big B; Girl, anyway make her a small b otherwise affect her personality.
作者: ShinTung820    時間: 13-6-12 00:30     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

我細囡都係12月BB,無得in...但我都諗住比佢in K1先,收就讀住先,唔得先repeat K1, 始終未知小朋友能力去到边。何況之後一年係龍年,競爭又大啲

作者: JoyceNgYY    時間: 13-6-12 09:17     標題: 引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-06-02+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-06-11 發表
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所 ...
我記得以前睇個Post講過,囡仔好介意,其中一個因素係佢將來既同級中學大學既男同學,普遍都係細過佢,雖然或許只是數月之差,好難揾男朋友,即使嘗試,但都會比人取笑姊弟戀。

作者: KTP    時間: 13-6-12 10:34

但是如果有好的K1收了, 會否考慮做大B? 同時到小學時大B 機會一樣高些.
作者: MrBeast    時間: 13-6-12 11:15

JoyceNgYY 發表於 13-6-12 09:17
我記得以前睇個Post講過,囡仔好介意,其中一個因素係佢將來既同級中學大學既男同學,普遍都係細過佢,雖然 ...
咁女做大讀書咪會專心d,因冇人同佢拍拖,仲有可兇佢,如留班就一定嫁唔出,haha.
作者: feiji    時間: 13-6-12 11:19     標題: 引用:Quote:原帖由+cloudwingwing+於+13-06-11+

原帖由 JoyceNgYY 於 13-06-12 發表
我記得以前睇個Post講過,囡仔好介意,其中一個因素係佢將來既同級中學大學既男同學,普遍都係細過佢,雖然 ...
反而男仔,如果做細仔,同班啲女仔都嫌佢細,唔會吼佢。:p

作者: BeeBee1129    時間: 13-6-12 18:55     標題: 引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-06-02+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-06-11 發表
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所 ...
而家同以前年代唔同, 以前邊有咁多超大b, 個個都搵屋企樓下果間幼稚園, 而家龍校大把超大B.

作者: LPN    時間: 13-6-12 19:11     標題: 引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-06-02+發表

我都係3字頭,我記得以前係cut 八月尾喎,班上有之前果年既九月,又有同年既八月三十一。

作者: jantan28    時間: 13-6-12 23:55     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我都係三字年代.....我小學時年年考第一嗰個係十月尾細b女仔....我班最細嗰個係十二月男仔(但成績較差)

作者: ozoz    時間: 13-6-13 01:09     標題: 回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我細女係11年12月細b,報n班,好多有名小小嘅學校表都唔收,報咗7間,得3間比interview , 其中2間要求歲半未夠嘅人仔答紅色綠色等等,根本無心收細b,用收大b標準考,其餘4間重衰,收表收報名$,不過連interview 都無。好彩女女有一間肯收,起碼有間backup。我大女k2,深深體會做大b嘅好處,如果細女掌握唔到,只好做大b跟龍排喇。

作者: TigerBMani    時間: 13-6-17 01:45

回復 ozoz 的帖子

係呀, 我仔仔係11月中出世, 報N班時, 感受好深, 因為好多好既KG都唔派表比細B  :(

當時考慮到只係2歲人仔, 只係報左區內口啤較好既KG讀2歲班, IN 左2間, 2間waitlist (好後期先通知收), 2間收左, 但都係PM 班

以家仔仔讀緊個班全部都係細B (11月中到2月),  我問過班主任, 佢覺得比我仔仔升K1無問題, 但我仲係15/16, 唸緊比仔仔轉做大B,  今年再戰14/15年K1..

作者: ozoz    時間: 13-6-17 09:00     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 係呀,+我仔仔係11月中出

原帖由 TigerBMani 於 13-06-17 發表
回復 ozoz 的帖子

係呀, 我仔仔係11月中出世, 報N班時, 感受好深, 因為好多好既KG都唔派表比細B  
我大女學校以前收細b,又好神奇,老師又話細b大大下同其他大b分別不大,之但係我去做課室義工時睇到個差別,細b做野會慢d(不是個個但大部份)。

作者: KTP    時間: 13-6-17 09:44

係呀, 朋友的仔仔在小學成績表中, 考到好成績大部分是大b, 1-10 名, 細b 常常在20名以後.
作者: giantkid    時間: 13-6-17 10:15

回復 jantan28 的帖子

我都記得細個個陣,考第一第二既都係細B,即係9月至12月既細仔,因為年年都會有OFFICE 既人入課室問,邊個係9-12月出世,通常都係考第一第二既舉手。
另外,我個FRIEND 係大大女,當年佢同同年級男朋友結婚時,佢真係有一點唔開心,因為年份上面佢大過男仔一年,雖然細分睇都只係幾個月既事。

講番自己,我個仔係細仔,依家讀緊K1,我又覺得佢OKAY,當然自己係屋企有D 野要做番多少少去配合學校,例如MUSCLE 訓練之類,所以從無諗俾佢做大大仔,我都怕留佢一年,第日如果再留班(你知,呢D 野好難講),佢真係會大人兩年。

作者: TigerBMani    時間: 13-6-17 16:27

回復 ozoz 的帖子

之前學校旅行, 我個仔個班全部都係細B, 個個仲好似BB仔呀
怛上學期開學個D (之係同年既大B), 佢地真係醒好多

好羡慕你可以做家長義工呀! 可以實地視察一下仔仔囡囡既學校生活!

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 13-6-17 17:30     標題: 引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+13-6-7+00:33+

原帖由 MrBeast 於 13-06-07 發表
小孩很簡單的,他們做到,有成功感,就會有興趣, 至於讀書興趣,不能單靠學校,家庭的培養更重要。
假設性 ...
我不是讀幼兒教育的,仔仔是否讀得來,我信學校老師的意見。我會留意仔仔是否開心、和同學相處等,純粹個人看法分享。大b身心發展比細b成熟幾個月是客觀事實,在小時,一定有優勢,大b/細b只是父母權衡輕重而作的選擇。

作者: jenny1919    時間: 13-6-18 18:04

我是中學教師,現在已經唔興同學之間比較出生年份,repeat 的人大幾年也好平常,D女仔大過男仔一年都會拍拖,有人也會因為excahnge 或身體問題defer 一年,普遍得很, 所以做大B根本不需要考慮尷尬問題。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5