教育王國

標題: 小一了,重整待出發! [打印本頁]

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-10 17:05     標題: 小一了,重整待出發!

只餘四個月時間,大家在這段時間會如何部署呢?我希望可以幫仔仔改善陋習,例如唔好大隻廣要坐言起行、加快做功課步伐唔好歏慢版、提高專注力、唔好賴床等!真係十隻手指數唔晒!嗚嗚

作者: coco209    時間: 13-4-10 18:47     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

我都想個仔識自動自覺一放學就攞功課出來做

作者: CarmenJack    時間: 13-4-10 20:33     標題: 回覆:coco209 的帖子

我就希望呀囝食飯食快d

作者: TaTa83    時間: 13-4-10 21:13     標題: 引用:只餘四個月時間,大家在這段時間會如何部署

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-10 發表
只餘四個月時間,大家在這段時間會如何部署呢?我希望可以幫仔仔改善陋習,例如唔好大隻廣要坐言起行、加快 ...
我仔個情況同樓主一樣,講中哂.....

作者: hadwinboy    時間: 13-4-10 21:47     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

我盡最後努力比佢(及我自己)盡情玩埋呢四個月. 每天除了完成幼稚園功課及練琴, 不叫他做任何額外的練習(以前會). 仔呀仔, 現在多多享受吧

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-11 01:15     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

我本身咁多年以來也冇比壓力給阿仔,就算小一面試我也本著平常心,沒有任何額外操練,只靠他臨場表現,而一向阿仔除咗懶玩之外都算聽教,不過可能而家人大咗,多了好多想法,經常不妥協又同我角力,雖然都受教,但很多時已令我筋疲力盡!
很怕升上小一後,兩母子因功課及學習上導致関係倒退!

作者: kitty23205    時間: 13-4-11 10:43

最緊要先培養他作息定時,早睡早起
作者: kp_sin2001    時間: 13-4-11 12:10

過來人說, 現在係需要準備小一既課本, 我都明白大家不想比壓力小朋友, 但現在慢慢適應好過小一後要用最快時間去適應舒服得多, 始中上到小一, 課本,功課和考試全部會係頭三個月係要完成, 如果識就無所謂, 唔識既話真的幾吃力, 父母到時會不自覺比咗壓力小朋友, 小朋友係學校都會感受到壓力, 大家都會諗到會點啦.....香港係一個充滿壓力地方, 大家必須要面對.
作者: Bao.Jin.Dup    時間: 13-4-11 12:21     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

唔好太早同佢地睇上堂既課本,因為會令到小朋友真正上堂時唔會再留心老師講乜(佢自以為識)。其實唔駛太擔心,佢地過左個暑假就會成熟少少,而且到時群帶關係,互相影響與推動下,佢地會跟住上軌道。

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-11 12:25

kp_sin2001 發表於 13-4-11 12:10
過來人說, 現在係需要準備小一既課本, 我都明白大家不想比壓力小朋友, 但現在慢慢適應好過小一後要用最快時 ...

kp_sin2001,你好,言下之意是指要現在開始要教定小一的課本,同佢溫習,默書?
作者: Bao.Jin.Dup    時間: 13-4-11 12:29     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

倒不如多看課外書籍,增進彼此間感情,贊成養成作息定時的習慣。我唔反對增進知識,但盡量利用課外讀物來達成效果。仲有,如果家長樣樣都太緊張,小朋友都會變成樣樣野都一樣咁緊張。

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-11 12:40

Bao.Jin.Dup 發表於 13-4-11 12:21
唔好太早同佢地睇上堂既課本,因為會令到小朋友真正上堂時唔會再留心老師講乜(佢自以為識)。其實唔駛太擔 ...
Bao.Jin.Dup,
hi,謝謝你意見,
本身阿仔k3返全日,升小一又係全日,在這方面的適應,如在校午飯或自理上我就好有信心,最令我擔心是功課及考測方面,請問有何心得,可以令小朋友專心些?唔好成日發夢

作者: epan    時間: 13-4-11 13:57

回復 LOVELY-BABE 的帖子

我想同大家分享下~由k2下學期開始, 我陪小朋友做功課時, 已經跟他說功課是你自己的, 要盡力自己做好,而家媽媽因你太細個所以陪下你, k3時又跟他說每日時間只係得咁多, 如果你做功課做得快, 就隨他hea, 到上小一頭兩個月, 繼續講做功課做得快 但要有質素, 唔可以求期, 求期會要佢自己擦乾淨重做, 做完功課又重溫完一次今日老師教的事, 你又可以hea拉, 得出黎的結果:p1下學期全部自動波, 做功課,執書包,平時及考試默書溫習一腳踢亞仔自己做哂.
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-11 14:23

epan 發表於 13-4-11 13:57

我想同大家分享下~由k2下學期開始, 我陪小朋友做功課時, 已經跟他說功課是你自己 ...

epan, 你話:{k3時跟他說每日時間只係得咁多, 如果你做功課做得快, 就隨他hea},我也是這樣同他說,但他好似仲係唔明定扮傻,一點時間觀念都冇
作者: kp_sin2001    時間: 13-4-11 15:48

我意思係要學習自己做功課, 晚上要選定一個時間係温習, 學習中英數, 包括睇圖書, 只係好簡單啫, 每星期一次默書, 等小朋識多啲字, 數學輕鬆計吓加減數, 英文睇吓圖書識吓字, 過住經驗我仔睇中文數學真係多過英文很多, 主要我英文麻麻地, 現在小一, 考試9成温英文, 都係得80分左右(主要不懂解題), 默書最多80幾, 中數方面必定九字 (主要識字懂解題), 黙書次次100, 上學期已自動波做功課, 收拾書包等, 現小一下學期, 開始給予錄音機自行温默書..但還學習中, 未見成效

作者: lily1113    時間: 13-4-11 20:15     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

me tooo

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-11 23:19     標題: 引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 我意思係要學習

原帖由 kp_sin2001 於 13-04-11 發表

我意思係要學習自己做功課, 晚上要選定一個時間係温習, 學習中英數, 包括睇圖書, ...
謝謝你的寶貴意見,我會多加參考

作者: hadwinboy    時間: 13-4-11 23:52     標題: 引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 我意思係要學習

我意思係要學習自己做功課, 晚上要選定一個時間係温習, 學習中英數, 包括睇圖書, ...
我上星期也第一次試用這方法跟他溫默書(因為學校好似開始有默書)。因是第一次,他覺得好好玩。成效就未知了。

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 00:30     標題: 引用:Quote:原帖由+kp_sin2001+於+13-04-11+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-04-11 發表
我上星期也第一次試用這方法跟他溫默書(因為學校好似開始有默書)。因是第一次,他覺得好好玩。成效就未知了 ...
你即係指用錄音機溫默書?係咪即是你錄完英文讀音及串字,然後播出來比小朋友溫習呢?

作者: hadwinboy    時間: 13-4-12 11:39     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-04-11+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-12 發表
你即係指用錄音機溫默書?係咪即是你錄完英文讀音及串字,然後播出來比小朋友溫習呢?

...
我是用電話的錄音功能. 默中文詞語及短句,下星期再玩英文。我是叫他自己照住工作紙一邊讀一邊錄低,然後播番出黎自己默。係錄之前要寫一兩次先,但如果他說懂了便直接錄了。遲些會試下短的唐詩 I.e. 床前明月光.....

作者: epan    時間: 13-4-12 12:20

其實最初我都係咁, 唔肯定佢仲係唔明定扮傻, 但最緊要嘗過甜頭, 即係做功課做得快, 就隨他hea叫佢自己安排沖涼食飯時間, 兼真係比佢hea到尾, 然後9:00準時上床睡覺. 當然苦果也受過, 食飯食得慢, 咪話佢知你食得太慢啦, 沖完涼要睡覺無得玩, 他大吵大鬧, 我們無屈服沒理會他, 第二日, 15分鐘內食完晚飯.
小朋友慢慢心裡有數架~

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 12:23     標題: 引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-04-12+發

原帖由 hadwinboy 於 13-04-12 發表
我是用電話的錄音功能. 默中文詞語及短句,下星期再玩英文。我是叫他自己照住工作紙一邊讀一邊錄低,然後播 ...
你小朋友是K3定已上小一了?
很好的方法,些些您!

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 12:32     標題: 引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 其實最初我都係

原帖由 epan 於 13-04-12 發表

其實最初我都係咁, 唔肯定佢仲係唔明定扮傻, 但最緊要嘗過甜頭, 即係做功課做得 ...
我好開心在BK認識到一大班好有心的家長,真的,很多時自己感到無助時有大家互相分享心得,獲益良多,內心也真的釋懷了不少!
其實有冇EQ班係比家長讀架,我真係好需要啊!
謝謝你!

作者: edith208    時間: 13-4-12 12:42

CarmenJack 發表於 13-4-10 20:33
我就希望呀囝食飯食快d
呢樣對好多初小, 特別係小一學生, 係較難適應, 但係同學 / 群眾壓力下, 有d小朋友會食得快d, 又或者因為飯後學校會有活動俾小朋友參加
作者: edith208    時間: 13-4-12 12:48

仲有一些小習慣家長要留意, 如去洗手間, 飲水的問題, 因為有d小朋友會忘記小息飲水, 又或者掛住玩, 唔飲水 / 唔去洗手間
作者: hellojenny    時間: 13-4-12 13:51

請教一下, 大家是用那一種錄音機的?
作者: 喵媽    時間: 13-4-12 14:15

LOVELY-BABE 發表於 13-4-11 14:23
epan, 你話:{k3時跟他說每日時間只係得咁多, 如果你做功課做得快, 就隨他hea},我也是這樣同他說,但他好似 ...

我仔一樣, 明明可以30min完成既功課卻做足1.5~2hr!! 到我放工返到去發現啲字核突到無人有, 擦晒從做就30min完仲要做得好好, 真係日日嘔心!
同佢講咗N次做完可以玩/hea都無用...反而K2做功課好好多, K3已經倒退...都唔知佢小一點做功課...

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 14:33

hadwinboy 發表於 13-4-11 23:52
我上星期也第一次試用這方法跟他溫默書(因為學校好似開始有默書)。因是第一次,他覺得好好玩。成效就未知了 ...
Sorry,睇漏眼,原來你仔仔是K3!
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 14:40     標題: 引用:仲有一些小習慣家長要留意,+如去洗手間,+飲

原帖由 edith208 於 13-04-12 發表
仲有一些小習慣家長要留意, 如去洗手間, 飲水的問題, 因為有d小朋友會忘記小息飲水, 又或者掛住玩, 唔飲水  ...
小兒幼稚園在六月起開始小一模擬上課,小息先可去廁所,又要自己帶水壼,要抄手冊等,希望上小一時有所幫助啦
Thanks!

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 14:43     標題: 引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-4-11+14:23+e

原帖由 喵媽 於 13-04-12 發表
我仔一樣, 明明可以30min完成既功課卻做足1.5~2hr!! 到我放工返到去發現啲字核突到無人有, 擦晒從做就30mi ...
阿仔個同學仔寫一版中文字要用三小時,平均二行字寫一小時,仲未計其他功課!真攞命

作者: 喵媽    時間: 13-4-12 15:59

LOVELY-BABE 發表於 13-4-12 14:43
阿仔個同學仔寫一版中文字要用三小時,平均二行字寫一小時,仲未計其他功課!真攞命

...

其實真係寫就好快, 不過佢寫一個字R下呢度, meet下手指, 攪下筆, 字字停, 好唔專心, 激死!!
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-12 20:07     標題: 引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-4-12+14:43+

其實真係寫就好快, 不過佢寫一個字R下呢度, meet下手指, 攪下筆, 字字停, 好唔專心, 激死!! ...
我嗰個同你一樣,太唔集中了!真係不知有何方法!

作者: hadwinboy    時間: 13-4-13 00:23     標題: 引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-4-11+23:52+我

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-12 發表
Sorry,睇漏眼,原來你仔仔是K3!
Yes ar, k3. 小一了, 重整待出發嘛. 好切題的

作者: hadwinboy    時間: 13-4-13 00:25     標題: 引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-4-12+14:43+

其實真係寫就好快, 不過佢寫一個字R下呢度, meet下手指, 攪下筆, 字字停, 好唔專心, 激死!! ...
同我個一模一樣! 真係你有你急,佢有佢自己的拍子! 話之你!

作者: 2ling    時間: 13-4-13 13:03     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

我個仔寫字慢吞吞又大力。我好驚佢抄漏手冊呀!

話時話,我地幾個個仔好似會讀同一間男校,right?

作者: hadwinboy    時間: 13-4-13 16:49     標題: 引用:我個仔寫字慢吞吞又大力。我好驚佢抄漏手冊

原帖由 2ling 於 13-04-13 發表
我個仔寫字慢吞吞又大力。我好驚佢抄漏手冊呀!

話時話,我地幾個個仔好似會讀同一間男校,right?
深水埗直資男校?

作者: 2ling    時間: 13-4-13 17:37     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

係!你地(包括我)個名向個邊出現過,你留意唔到咩?

作者: hadwinboy    時間: 13-4-14 00:19     標題: 引用:係!你地(包括我)個名向個邊出現過,你留

作者: WanWah    時間: 13-4-14 07:51

作者: JJDBB    時間: 13-4-14 12:12     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

其實訓練是要訓練,但都是睇小朋友性格,緊持......就算慢都必須緊持。
讀小一書,我個人覺得又未咁需要,要訓練是習慣默書,因為,睇番大多数小朋友未能很快的習慣默書(如果幼稚園未訓練),再者,中文認字少,我覺得,伴讀,但伴讀必須双向,不能只有大人讀,小孩在另一边搞搞陣,這認字沒意思啦!暑假,上半part安排玩樂的比小孩,下半part收下心情,早些投入小一另一階段。

作者: hadwinboy    時間: 13-4-14 12:40     標題: 引用:其實訓練是要訓練,但都是睇小朋友性格,緊

原帖由 JJDBB 於 13-04-14 發表
其實訓練是要訓練,但都是睇小朋友性格,緊持......就算慢都必須緊持。
讀小一書,我個人覺得又未咁需要, ...
Thanks for your adv! 我都覺得是要使孩子習慣(小學)學習模式先。但谷就未必要住...

作者: 喵媽    時間: 13-4-14 16:17     標題: 引用:係!你地(包括我)個名向個邊出現過,你留

可能校長知道我地辛苦,想幫我地教好啲仔

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-15 12:18     標題: 引用:其實訓練是要訓練,但都是睇小朋友性格,緊

原帖由 JJDBB 於 13-04-14 發表
讀小一書,我個人覺得又未咁需要, ...
我只怕暑假先開始同佢操練,可能已太遲了
還有想請教,如果在小一時,小朋友發覺課本太難唔多明的時候,係咪會好容易對讀書失去興趣?

作者: JJDBB    時間: 13-4-15 12:46     標題: 回覆:LOVELY-BABE 的帖子

你太擔心了;其實最清楚小朋友的性格系父母,你会否覺得自己的小朋友是否咁易失去信心呢?信心由小培養.....始終每個小孩都不同,遇的事情又唔同,自己的調節又父母從小教法又唔同;我自己就冇乜所謂,信心可以由其他方面吸取,每遇問題,我們会一起面對,要佢付自己的責任。
另外,夠唔夠時間預備,你所講默書定預傋小一課本?

作者: JJDBB    時間: 13-4-15 12:55     標題: 回覆:LOVELY-BABE 的帖子

E,冇睇你這part,你要想想法子,因為拖來做会好浪費時間!

作者: kp_sin2001    時間: 13-4-15 16:45

錯, 係自己讀, 自己默, 這樣才能識讀識寫, 但錄前當然要教小朋友讀一次, 等他明白點讀才成.

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 13-4-16 00:41     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

我反而覺得係你先要認識自己仔仔先!仲有,究竟佢想要幾多分呢?如果佢想要100分,好自然會好勤力;但如果佢自己只想要50分,你點迫都迫唔到佢100分架。

倒不如好好享受小一前既暑假先喇!

作者: ha8mo    時間: 13-4-16 11:14

作者: hadwinboy    時間: 13-4-16 12:48     標題: 引用:Quote:edith208+發表於+13-4-12+12:48+仲有

原帖由 ha8mo 於 13-04-16 發表
我個仔就係咁,玩玩玩,唔痾尿,到收檔冇得玩,就忽然好急咁衝去廁所,

唔係只係我話,係佢出去外邊D活動 ...
我個仔一模一樣! 我問過他廁所是否有怪獸咬 JJ, 為何次次都就頼先去。現在他大了(5歲), 會向他分析利害,例如告知他下一站車程一小時,如果他現不去就要屙在車中自備膠袋內! 他覺得醜怪,多數都會肯預先去了!

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-16 14:26     標題: 引用:Quote:edith208+發表於+13-4-12+12:48+仲有

原帖由 ha8mo 於 13-04-16 發表
我個仔就係咁,玩玩玩,唔痾尿,到收檔冇得玩,就忽然好急咁衝去廁所,

我個件咪又係,去朋友仔生日會,總是最後一個走,仲遅過主人家,最叻就係講數,成日開口埋口話要玩多最後「五分鐘」,但之後又唔認數 ;
個pat pat好似比蟻咬,永遠坐唔定,不知男孩是否個個都係咁,好似摩打咁郁個不停,如果我隻小豬仔係女孩子就好了,女仔真係溫婉好多,起碼識坐定定!

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-16 14:29     標題: 引用:我反而覺得係你先要認識自己仔仔先!仲有,

原帖由 Bao.Jin.Dup 於 13-04-16 發表
我反而覺得係你先要認識自己仔仔先!仲有,究竟佢想要幾多分呢?如果佢想要100分,好自然會好勤力;但如果 ...
Thx!
又要馬兒好,又要馬兒不吃草,應該最切合我的心情!

作者: shevachevy    時間: 13-4-16 15:49     標題: 回覆:LOVELY-BABE 的帖子

升小之前最緊要一樣嘢我覺得係執執手字,呢個係我讀書嘅摘A秘訣之一,執靚手字,終身受用

作者: 喵媽    時間: 13-4-16 17:20

ha8mo 發表於 13-4-16 11:14

唉, 原來個個仔都係咁...
作者: hadwinboy    時間: 13-4-16 18:50     標題: 引用:升小之前最緊要一樣嘢我覺得係執執手字,呢

原帖由 shevachevy 於 13-04-16 發表
升小之前最緊要一樣嘢我覺得係執執手字,呢個係我讀書嘅摘A秘訣之一,執靚手字,終身受用

...
Agreed. 有朋友說他小朋友便時時被扣分,筆畫短了又扣,揀穿了就一定扣啦等等...

作者: h2013    時間: 13-4-16 22:57     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

我個仔手字,好似畫符咁,我教佢寫工正d,佢又話唔靚,仲識話“每個人睇野唔一樣,佢覺得靚,又話医生d字都係咁“  
我就黎爆炸!

作者: albb    時間: 13-4-16 23:51

K3如果無咩野搞, 可以每日三至五個新中文詞語每個N次, 五個英文詞語每個N次, 順便串埋英文字(月份,星期,數字都會用得著), 習慣之後再抄寫其中一段中/英文章,  買2蚊本的練習本, 等佢習慣寫字,
每樣每日都唔洗十五分鐘, 做完一樣叫佢默番出黎, 小朋友專注力不多, 太長時間佢會雲遊四海.
而家無學校壓力下, 做少少, 做少少, 當玩咁, 吸收到多少都好啦

字體方面我覺得過得佢自己(一定過唔到家長架啦), 又過到老師就算啦, 字又未識得多, 仲要再寫過, 真的好花時間, 如果老師覺得有問題, 會搵佢算脹架啦

反而中文默書要教佢點樣拆字, 認字, 英文又要串字

數學又要識解題, 計數快係小一係無咩特別作用囉
作者: h2013    時間: 13-4-17 00:24     標題: 引用:K3如果無咩野搞,+可以每日三至五個新中文詞

原帖由 albb 於 13-04-16 發表
K3如果無咩野搞, 可以每日三至五個新中文詞語每個N次, 五個英文詞語每個N次, 順便串埋英文字(月份,星期,數 ...
thank you for ur advice.

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-17 17:42     標題: 引用:K3如果無咩野搞,+可以每日三至五個新中文詞

原帖由 albb 於 13-04-16 發表
K3如果無咩野搞, 可以每日三至五個新中文詞語每個N次, 五個英文詞語每個N次, 順便串埋英文字(月份,星期,數 ...
謝謝你

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-4-24 22:51     標題: 引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-04-12+發

原帖由 hadwinboy 於 13-04-12 發表
我是用電話的錄音功能. 默中文詞語及短句,下星期再玩英文。我是叫他自己照住工作紙一邊讀一邊錄低,然後播 ...
你同小朋友在錄音學習方面,有乜進展呀?有冇什麼可以同大家分享!

作者: twinsprimary    時間: 13-5-13 23:56     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

聽人講小學午餐5餐中4餐有雞翼,唔識食就要盡快學食,食得又快又乾淨D果種

作者: qoo_pooh    時間: 13-5-14 10:20

twinsprimary 發表於 13-5-13 23:56
聽人講小學午餐5餐中4餐有雞翼,唔識食就要盡快學食,食得又快又乾淨D果種

...

小學的餐單每日有4款餸給家長選擇,
除非家長日日都會選雞翼,
否則小朋友唔係日日食雞翼呀!

作者: NT-1    時間: 13-5-14 10:55     標題: 引用:過來人說,+現在係需要準備小一既課本,+我都

過來人說, 現在係需要準備小一既課本, 我都明白大家不想比壓力小朋友, 但現在慢慢適應好過小一後要用最快時 ...
首要令小朋友愛上閱讀(雖則我都明白好睇小朋友本身性格,唔係講咁易。 我陪讀咗6年,現在小女才肯攞本書scan.  Key point: 唔係read ) 閱讀可以stimulate 腦細胞, 豐富知識庫。 到學習新知識易上手。  反知,太早讀定小一課本, 一來mentally 未必ready, 二來就好易令小朋友失去學習樂趣。 如果要讀,我簡數學,但亦唔prefer超學年太多。 當然也有小朋友可消化到。

作者: kp_sin2001    時間: 13-5-14 11:36

我用咗兩個月時間教導阿仔用錄音機, 終於開始有進步了..最近一次黙書, 我叫他自己黙, 等待我放工回來比張黙書紙我看一看, 最後真的做到, 我即時讚賞他, 他都感到開心, 但還未懂自己改然後再自行改正, 這個月再訓練埋這步, 相信以後我再不用煩了..
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-5-14 13:43     標題: 回覆:小一了,重整待出發!

謝謝大家的分享,明白到大家的想法,有的喜歡未雨綢繆提早裝備,有的就順其自然忌操之過急,總之就各施各法!
講下講下又過了一個月,現只剩三個月升小,放榜日子又迫近,大家有乜打算,會做定叩門的準備嗎?

作者: kp_sin2001    時間: 13-5-14 15:38

回復 kp_sin2001 的帖子

只係用我部唔要既手提電話, 裡面己有錄音功能..
作者: kp_sin2001    時間: 13-5-14 15:47

叩門的準備係必需的, 上年我一早整好, 影定所需文件, 有多無少, 等待放榜後, 有目標地去學校申請, 或上網頁取表格, 這就方便加無咁亂, 如有識得既朋友都係交嗰間, 我就幫朋友交埋, 或朋友幫我交埋, 咁時間更好用, 跟著等消息面試...
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-5-16 09:51     標題: 引用:Quote:原帖由+kp_sin2001+於+13-04-11+發表

原帖由 NT-1 於 13-05-14 發表
首要令小朋友愛上閱讀(雖則我都明白好睇小朋友本身性格,唔係講咁易。 我陪讀咗6年,現在小女才肯攞本書sca ...
其實而家好多小學也是超學年教學,P1已教P2課本,其實如小朋友消化不了,可能會因挫敗感而影響學習興趣

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-16 13:20

我由K3 開始同小朋友背唐詩, 背完仲要寫,之後仲要自己背默.  平時會比小一及小二啲補充練習比佢哋做, 自己再教好多課外嘢同教吓課程內的有關知識

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5