教育王國

標題: 想學英語,講到好似native speaker [打印本頁]

作者: JJHK    時間: 13-1-29 08:41     標題: 想學英語,講到好似native speaker

想學英語,講到好似native speaker同改下我嘅grammatical mistake.有乜方法?

作者: 阿早!    時間: 13-1-30 22:44

好難。講左咁耐港式英文, 就算比你去外國住幾年響全英語環境的地方,一樣學唔到佢地口音, 但用語就OK。

鬼佬講野唔重視GRAMMA,係中國人先鐘意捉人扮勁。

最直接上去BRITISH COUNCIL睇下有無會話課程, 但唔好期望會講到native speaker咁, 如果係, 貴價學校買點之一 ﹣ NET會無飯開了。
作者: bo2012    時間: 13-2-3 23:57

講: 學國際音標 + phonics, 學到中級已可以講得好順, 因為你會知道幾時要重音, 幾時聲調要轉, 幾時要用鼻音等等

accent 每個地方都有, 即使係美國、蘇格蘭、歐州各國, d 人講英文都有自己ge 口音

grammar 比較易汁, 買本cambridge - grammar in use
作者: m123yeung    時間: 13-2-4 22:53

作者: francis2062    時間: 13-2-9 18:50

短期內改變口音是有困難。
作者: vavalui    時間: 13-2-10 21:23

作者: wister    時間: 13-2-14 17:35

得閒去啲遊客區揾遊客傾下計都好架

作者: Mighty    時間: 13-2-26 18:27

要講到好似NATIVE GUM,当然不是一朝一夕、始終不在当地生活過、好難講到地道英文。 不過只要有正確方法、一定会有進歩的、這是我個人経験之談。我不敢説我講的地道英文、但好多時都会有人以為我在外地生活過、BUT我没有。 上面都有人提過、学IPA是非常有用的。 点解比人覚得是港式英文、其中一個重要元素是単子的発音、例:ENJOY 這個字無人不識讀、但讀得対的就非常少、不要小看、積小成多、俗個字執、日積月累、自自然然就会講得好。 好似REGINA YIP的英文程度、不容致疑、但都係比人覚得好港式英文、主要就是発音問題。改好単字後、再留意下LINKING、OMMISSION等等、就這点点滴滴、会争好遠GA。
致於GRAMMAR方面、慢慢来、先将一D較浅的改好、由浅入深、不要心急。

作者: LAWYIMYU    時間: 13-2-28 16:58

我D英文係超級港式,我日常仲係要成日對住D外國人,都無咩進步,真係好驚教到阿女D英文一樣咁港式
作者: vic.pretty    時間: 13-3-14 18:23

作者: lui    時間: 13-3-24 04:36     標題: 引用:其實我都好想呀,+我講港式英文,+有時都俾個

原帖由 vic.pretty 於 13-03-14 發表
其實我都好想呀, 我講港式英文, 有時都俾個囡笑..... 最近有個朋友介紹左個老師, 吾係西人但係從美國番來的 ...
我都係,話曬都係MBA,普通話同英文單子成日俾個女執我發音錯,佢讀出來同我差少少,所以從小培養很重要,佢讀CKy,好native,我哈佛畢業的外國人朋友也說他accent 是美國。不過我從來沒想過ipa有幫助,等我找找資料先

作者: vic.pretty    時間: 13-4-6 15:02

作者: shing420    時間: 13-4-7 23:09

Vic.pretty:
我都好想學,可以pm 資料比我嗎?謝謝!
作者: anvychu    時間: 13-4-11 22:52     標題: 回覆:vic.pretty 的帖子

我都好需要可否pm埋我thx.......

作者: vic.pretty    時間: 13-4-12 17:01

作者: vic.pretty    時間: 13-4-12 17:02

作者: JA93    時間: 13-4-12 17:27

Vic.pretty:
我都好有興趣學,可否pm 資料給我?謝謝!
作者: lymami    時間: 13-4-16 13:15

回復 vic.pretty 的帖子

Pls pm info.

thanks !

作者: vic.pretty    時間: 13-4-16 13:20

作者: vic.pretty    時間: 13-4-16 13:21

作者: Rabbit_Tung    時間: 13-4-23 02:00     標題: 回覆:vic.pretty 的帖子

Can u pm me pls? Thx!

作者: vic.pretty    時間: 13-4-23 17:42

作者: Andes媽媽    時間: 13-4-25 17:02

vic.pretty 發表於 13-4-12 17:02
回復 anvychu 的帖子

已PM你了, 請查看 :)

Please PM me. Thanks a lot!  
作者: amadeushk    時間: 13-4-26 23:47     標題: 引用:我上緊個英文course,+係朋友介紹的.+我主要

原帖由 vic.pretty 於 13-04-06 發表
我上緊個英文course, 係朋友介紹的. 我主要係學 Oral, speaking & Pronunciation. 有教拼音. 希望發音準D,  ...
Vic pretty: Can you PM the details to me please.  Thank you!

作者: vic.pretty    時間: 13-4-27 14:07

作者: gogoofygo    時間: 13-5-1 12:35

作者: Jacquesl    時間: 13-5-2 22:01

Can u pm me pls? Thx!
作者: dzire.co    時間: 13-5-4 15:54

作者: vic.pretty    時間: 13-5-4 17:59

作者: vic.pretty    時間: 13-5-4 17:59

作者: vic.pretty    時間: 13-5-7 13:09

作者: Peggylihy    時間: 13-5-8 20:58     標題: 回覆:想學英語,講到好似native speaker

Can u pm me please

作者: JoJo    時間: 13-5-8 23:38

版主按: 有意者請自行 PM 會員查詢, 切勿在版面留下沒有讀取性之文章 .e.g. Pls check PM / Pls PM me etc.

現將本帖關閉!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5