教育王國

標題: 請問真幼是否100%上真小? [打印本頁]

作者: ting-ma    時間: 12-12-29 01:12     標題: 請問真幼是否100%上真小?

作者: sumchanma    時間: 12-12-31 16:49     標題: 回覆:請問真幼是否100%上真小?

我朋友個女今天k2, 佢話全部都可以直升

作者: fsforth    時間: 13-1-11 10:38     標題: 回覆:ting-ma 的帖子

K3時會派通告叫你交留位費,所以你可以放心。

作者: ting-ma    時間: 13-1-12 16:32

作者: sumchanma    時間: 13-1-13 16:18     標題: 回覆:請問真幼是否100%上真小?

不會所有小朋友直上真小的,總有家長去名牌小學或者派到心儀的官津,可以慳學費又可帶下弟妹入讀!

作者: lamsylvia2004    時間: 13-1-15 23:55     標題: 回覆:sumchanma 的帖子

你肯留底,100%有位比你,仲可以參加大抽獎,good.

作者: ting-ma    時間: 13-1-16 16:07

作者: jessiejy    時間: 13-2-5 15:04

作者: ting-ma    時間: 13-2-6 00:04     標題: 引用:我係今年k3家長,+以我所知唔係100%一定可以

作者: jessiejy    時間: 13-2-6 11:22

作者: beautycandy    時間: 13-3-20 14:59

冇可能,我阿女K2先插班,咪一樣可以直上.除非今件改左
作者: beautycandy    時間: 13-3-20 15:01

今年先啱不是今件,但點解你地唔直接問學校,佢地會答
作者: sumchanma    時間: 13-3-20 18:48     標題: 回覆:請問真幼是否100%上真小?

係咪大坑和堅道真光唔同,因為我朋友個女都可直升,今年K2

作者: jessiejy    時間: 13-3-21 14:28

作者: Obiepapa    時間: 13-4-7 17:17     標題: 回覆:請問真幼是否100%上真小?

聽現在的家長講,真小的程度深左,的確有些小朋友是不適合讀的,老師會在學期中提醒。

作者: Ksnoopy    時間: 13-4-8 17:01

Jessiejy完全正確, 肯定唔係100%一定可以升上小一; 學校原來由k1開始會觀察小朋友的學習進度, 直至k3頭2個月, 才決定你能否直升真小。而期間老師同校長亦會同家長傾,睇下有無改善方法。不過一级通常只有幾個不獲派留位紙。
作者: lamyy    時間: 13-4-15 02:10

我女讀緊k2(大坑道),冇聽講過有人會唔收!死喇,我學期中派報告時仲講我地唔著重個女D學術,最重要係品德,咁佢地會唔會唔收架?洗唔洗谷下佢D學術呀?
作者: 阿囡媽媽    時間: 13-6-12 11:16     標題: 引用:回復+sumchanma+的帖子 唔關大坑定係堅道

原帖由 jessiejy 於 13-03-21 發表
回復 sumchanma 的帖子

唔關大坑定係堅道校有分別, 而係小學部應該有個準則去收返自己幼稚園的學生.
大坑真光100%收返,只要你比留位費就可以讀,至於堅道真光係要睇成績。我女係大坑真光。

作者: Jas-MaMa    時間: 13-6-21 00:51     標題: 回覆:請問真幼是否100%上真小?

我女讀堅道真幼,我果時放棄左其他心儀幼稚園嚟選擇佢,就係為100%升小,如果依家唔係的話,我就想

作者: 阿囡媽媽    時間: 13-7-15 19:03     標題: 引用:我女讀堅道真幼,我果時放棄左其他心儀幼稚

原帖由 Jas-MaMa 於 13-06-21 發表
我女讀堅道真幼,我果時放棄左其他心儀幼稚園嚟選擇佢,就係為100%升小,如果依家唔係的話,我就想

...
因為小一得四班,根本冇可能收晒堅道既學生,所以要睇成績

作者: ting-ma    時間: 13-8-18 23:18

作者: edu_father    時間: 13-8-19 21:59

我女女剛畢業於真光幼稚園(堅道), 所以較清楚真實情況,
其實堅道真光之學生, 肯定唔係百份百升上大坑小學部.
K1班主任大多好好照顧各學生, 冇嘜特別野需要注意.
K2-K3班主任開始留意各學生進度. 只要佢地留意到學生出現三種情況便會向家長多次發出警告.
1. 學生追不上學習程度.
2. 學生操行有問題如太活躍.
3. 學生性格太過文靜, 因校方話唔知學生個腦諗緊嘜.
校方講如學生未能改善上述問題, 將來就唔會獲派小一入學表格.

但統一派位後之真實情況係, 操行被評有問題者小學部就真係點都唔收, 因真光係好注重操行. 而另外兩個問題之小朋友, 只要學生之家長同學校關係良好, 肯不斷多次求學校比機會, 基本上校方都會肯最終發出小一入學表格. (有啲家長得知校方發出上述警告, 唔肯接受事實, 反而鬧返班主任者例外)

雖然大坑同堅道幼稚園同上小學部, 表面上看似學位唔夠分配, 但事實上獲派小一入學表格之幼稚園學生, 真光係仍然准許佢地參加大抽獎. 所以兩間幼稚園之學生, 如大抽奬時抽到其他更理想學校, 必定會放棄真光小學學位. 而又有一批學生會扣門考其他學校, 如成功扣門者又係會走人, 最主要係真光要交學費囉. 所以只要操行冇問題, 又冇鬧學校的話, 只要你想上小學部就一定比你上. 以我所知我女女果班最終上小學部人數不足三份一人, 相信堅道同大坑幼稚園其他班, 同樣情況都係差唔多, 所以絶對係有足夠學位比學生入讀小學. 而大坑真光幼稚園只收大B, 堅道真光就唔係, 我女果班大半班都係細B, 所以有興趣入真光之細B家長可考慮堅道.

作者: babycute2009    時間: 13-8-20 01:38

請問大坑同堅道課程/師資/校園方面,有乜分別
作者: edu_father    時間: 13-8-20 21:10

babycute2009 發表於 13-8-20 01:38
我女只係讀堅道, 所以唔能夠答到你所有問題.校園方面大坑比堅道校園大好多, 冇得比.
堅道課程較淺, 同根德園, YORK等校無法比較. 相信要家長自己幫子女另行進補至掂.
堅道整體上校長同老師都好好, 至少教過我女女的老師都唔錯. 當然有部份同學校玩對抗之家長, 就有唔同觀感.
希望幫到你啦.

作者: sai_lam    時間: 13-8-23 13:22

ba:K1起有普通話班,每星期一課:K1起有普通話班,每星期一課bycute2009 發表於 13-8-20 01:38
以我所知的分別如下:大坑:K1起有普通話班,每星期一課
            英語外籍老師班,每星期一課
堅道:K3才有普通話班,每星期兩課
            英語外籍老師班,每天一課
            K1&K2每天20分鐘,K3每天25分鐘
            普通話及英語外籍老師班均小班教學,30人分兩班上

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5