教育王國

標題: York同think揀邊間好? [打印本頁]

作者: Shirleyng428    時間: 12-12-13 22:04     標題: York同think揀邊間好?

如題!

作者: iriskwokmama    時間: 12-12-13 23:06

回復 Shirleyng428 的帖子

我認為think好D,York 太商業化,又聽說上午反兩個鐘,我唔知佢地係咪想分兩㘯,賺多D!
作者: JeanTUNG    時間: 12-12-13 23:55     標題: 回覆:Shirleyng428 的帖子

緊係Think.

作者: Shirleyng428    時間: 12-12-13 23:58     標題: 引用:緊係Think. +

原帖由 JeanTUNG 於 12-12-13 發表
緊係Think.
點解呢?

作者: starry_night    時間: 12-12-14 07:58

麗港城THINK收左, 然後有YORK Intl' Kindergarten K1 offer.
打算如果THINK入唔到K1英普就揀YORK
作者: vivianthony    時間: 12-12-14 09:46

Think應該會好D, 有朋友個女讀過PN, comments不錯. 但聽番YORK的comments就麻麻地...
作者: cherryird    時間: 12-12-14 10:14

作者: judymohello    時間: 12-12-14 10:37     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: cherryird    時間: 12-12-14 10:43

作者: mrschiang    時間: 12-12-14 11:01

舊年我揀左York, no regret!!!!
作者: ekhc    時間: 12-12-14 23:12

我哋選擇咗 Think.  聼日York嘅簡介會都唔準備去 ...

希望無選擇錯誤
作者: winnietingting    時間: 12-12-15 08:12     標題: 引用:我哋選擇咗+Think.++聼日York嘅簡介會都唔

原帖由 ekhc 於 12-12-14 發表
我哋選擇咗 Think.  聼日York嘅簡介會都唔準備去 ...

希望無選擇錯誤
邊間Think?係我會去。

作者: ekhc    時間: 12-12-15 08:40     標題: 引用:Quote:原帖由+ekhc+於+12-12-14+發表我哋選

原帖由 winnietingting 於 12-12-15 發表
邊間Think?係我會去。
係九龍塘Think.  York 太商業化, 同我哋理念中嘅學校有距離.

作者: winnietingting    時間: 12-12-15 08:45     標題: 引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-12-15+

原帖由 ekhc 於 12-12-15 發表
係九龍塘Think.  York 太商業化, 同我哋理念中嘅學校有距離.
I see

作者: cherryird    時間: 12-12-15 11:18     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: luckyveronique    時間: 12-12-15 13:26

回復 ekhc 的帖子

think貴過york,點證明york commercial?請舉例說明,不要人云亦云

作者: naughtybj    時間: 12-12-15 13:47     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: phyllislau    時間: 12-12-15 13:57     標題: 回覆:luckyveronique 的帖子

york有好多雜費,think 沒有。不過york提供好多興趣班,有點方便唔駛出去揾,全部要錢。佢地有全日班,不過無床瞓,只有爬係枱瞓,commercial 就見人見志,佢提供每一樣嘢,都要錢,只係睇你需唔需要。

作者: luckyveronique    時間: 12-12-15 15:54

回復 phyllislau 的帖子

其實york半年雜費about 2000蚊,好正常的收費水平。

您所提到的全日班,并非傳統意義上既全日班,係加埋了多元智能班,而多元智能班每日教滿3粒鐘,每天不同主題教學,我收學費係合理既o野,但卻是只得爬係枱瞓。同埋呢個興趣班不是想讀便有名額,聽聞每班級只揀前10名學生。至L2已經大個仔/女,其實下午返學先瞓都ok。

york係全部都要比錢,但用家卻個個都話值得,希望我冇揀錯喇

作者: yokiyau    時間: 12-12-15 17:01

回復 starry_night 的帖子

麗港城think都收咗我個囝k1 pn班呀!我仲諗緊讀5讀呀!你係am定pm呀?決定咗讀未?
作者: naughtybj    時間: 12-12-15 17:26     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: BALL_B116    時間: 12-12-15 17:40     標題: 回覆:phyllislau 的帖子

作者: TeriAnla    時間: 12-12-15 19:39     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

如果係學術層面,我覺得York的學術係深過THINK,"谷"嘅程度勁啲。York嘅升小成績特出過THINK.

係價錢上,我建議樓主親自了解兩間學校的收費小項,邊啲係必需,邊啲係optional, 才知道邊間係你經濟範圍可以做到。我想share每個人對"雜費"定義不同。我之前一睇York書簿費2千蚊一年,我哇咗一聲。但當你睇書單小項,出版商,又發現可能我去轉書展都會買差不多嘅嘢,使一樣嘅錢。

少少分亨。因為我不停收集我有offer學校的收費,禁樣先可以predict到要使嘅錢。窮人嘅特質,全為血汗錢,要小心計算。

作者: BALL_B116    時間: 12-12-15 21:25     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

作者: Pigmamapigmama    時間: 12-12-15 21:26     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

不知道如果PN是pm, K1 可否轉返am架?

作者: BALL_B116    時間: 12-12-15 21:29     標題: 回覆:Pigmamapigmama 的帖子

作者: naughtybj    時間: 12-12-15 22:03     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: gs2012    時間: 12-12-16 00:06     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

it's right!

作者: gs2012    時間: 12-12-16 00:20     標題: 引用:Think係唔係好多地方都有,York+只有九龍塘

原帖由 naughtybj 於 12-12-15 發表
Think係唔係好多地方都有,York 只有九龍塘同學。
{:1_1:}

作者: hayler    時間: 12-12-16 09:39

cherryird 發表於 12-12-14 10:14
你問清楚朗思n班好似係母語教學, 因當年我都是有呢二間offer, 但因朗思回覆我讀n是母語教學, 我即刻放棄thi ...
咁YORK PN係唔係雙班主任制,即係個NET成日跟住,就算食茶點,去運動,去洗手間等,都有機會學英文?仲有PN是否得一個西人老師,其餘是唐人NET?一班是否有30人得3個老師?請問有冇普通話,每天幾分鐘?

作者: handsomebb    時間: 12-12-16 12:41     標題: 引用:其實York通常同ps,st+cat,Victoria+等比,+

原帖由 naughtybj 於 12-12-15 發表
其實York通常同ps,st cat,Victoria 等比, 好少同其他比,請見幼稚園討論區。

...
HKPS,St. Cat一個level, york 係同zenith比較多。

作者: iriskwokmama    時間: 12-12-16 15:31

回復 handsomebb 的帖子

Agree!!York 同HKPS、ST.CAT點會同level呢!
作者: naughtybj    時間: 12-12-16 15:34     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: handsomebb    時間: 12-12-16 17:45     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

用生產力高低比level?真係好無聊。大家做家長互相分享意見,居然會係咁。

作者: Shirleyng428    時間: 12-12-16 19:48     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

其實我開個話題係想知邊間好,暫時有offer就係呢兩間!
St cat又未in,hkps又未知!
我點敢揾黎比較,人地都未必收我個囝啦!
如果真係收佐先再比較!

作者: harriet121    時間: 12-12-16 20:15     標題: 引用:其實我開個話題係想知邊間好,暫時有offer

原帖由 Shirleyng428 於 12-12-16 發表
其實我開個話題係想知邊間好,暫時有offer就係呢兩間!
St cat又未in,hkps又未知!
我點敢揾黎比較,人地都 ...
我自己都打算比BB讀Think,雖然york畢竟也是名校,但其今年的PN安排太令人失望,我哋連briefing都冇去

作者: fafapot    時間: 12-12-16 22:24     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小班教學,点會比其他学校英文差呢,反而關心關注仲多啲。

作者: fafapot    時間: 12-12-16 22:25     標題: 引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-12-15+

原帖由 ekhc 於 12-12-15 發表
你係am or pm class?

作者: Shirleyng428    時間: 12-12-16 22:36     標題: 引用:我揀咗Think,+pn+母語班意思係有一外籍及一

原帖由 fafapot 於 12-12-16 發表
我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小 ...
kowloon tong think am!!!

你係am定pm?

作者: gigiwin888    時間: 12-12-16 23:06     標題: 引用:我揀咗Think,+pn+母語班意思係有一外籍及一

我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小 ...
我姪女去年都係讀think pn,但問左她媽咪係無net全跟喎,佢都話主要廣東話,不過佢係麗港城讀,讀完都話英文進步不大,不過教自理能力幾好

作者: handsomebb    時間: 12-12-16 23:37     標題: 回覆:Shirleyng428 的帖子

我都係有呢2間Am offer. 我揀咗think, 因為york 得2hours. 好似唔夠時間。

作者: fafapot    時間: 12-12-17 09:30     標題: 引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-16+發表我

原帖由 Shirleyng428 於 12-12-16 發表
kowloon tong think am!!!

你係am定pm?
AM

作者: AJH    時間: 12-12-17 10:14

Frankly speaking, most kindergartens, except those joining voucher schemes are commercial, therefore, i dont see THINK not commercial at all.  As long as the school provides what we pay for, thats good enough.

I prefer York more than Think though.

作者: fafapot    時間: 12-12-17 12:01     標題: 引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-16+發表我

原帖由 gigiwin888 於 12-12-16 發表
我姪女去年都係讀think pn,但問左她媽咪係無net全跟喎,佢都話主要廣東話,不過佢係麗港城讀,讀完都話英 ...
自理我都聽聞話教得幾好,但其實所有pn 都係教自理多,連York 個校長都咁講……!我讀pn 其實係想k1 有定個位,所以會選間學校k1~3 都做得幾好,如果k1 考唔到其他心儀學校(個啲冇開辦pn),我可以安心留响原校,所以我唔單只比較pn课程。其實大部份pn都係45分鐘英文,45分鐘中文(廣東話or國語),好多幼稚園 intl class 通常用國語教中文,班主任為外籍教師。Think pn 係母語,報名時已經注明, 即係班主任講廣東話。

作者: kumiso    時間: 12-12-17 13:56     標題: 引用:我揀咗Think,+pn+母語班意思係有一外籍及一

其實我既唸法係同你一樣,讀PN 係想留埋K1個位,所以都想揀啲有質數既學校even K1冇其他學校收都可以繼續係原校讀,所以K1-K3既課程我都要留意埋!但你已決定會讀麗港城think? 你上午定下午班呀?

作者: Shirleyng428    時間: 12-12-17 13:58     標題: 引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+12-12-16+發表

原帖由 fafapot 於 12-12-17 發表
自理我都聽聞話教得幾好,但其實所有pn 都係教自理多,連York 個校長都咁講……!我讀pn 其實係想k1 有定個 ...
我都係咁諗,心儀幼稚園冇pn!!^^

作者: KuromiFans    時間: 12-12-17 14:49

我揀左york交留位費!
作者: bbrabbit2011    時間: 12-12-17 18:21     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

Think pn 是否不一定可直升k1?

作者: wiskylo    時間: 12-12-17 18:28

回復 bbrabbit2011 的帖子

話就話不是直升, 不過都無咩人討論無得直升的問題, 估計都係全收, 除非自己不讀或本身有個人問題個D.
我都唸緊呢2間, 如果york am維持3個鐘不變就唸都唔使唸選york了, 依家真係得個煩字

作者: naughtybj    時間: 12-12-17 20:57     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: fafapot    時間: 12-12-17 20:58     標題: 引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-16+發表我

原帖由 kumiso 於 12-12-17 發表
其實我既唸法係同你一樣,讀PN 係想留埋K1個位,所以都想揀啲有質數既學校even K1冇其他學校收都可以繼續係 ...
我係九龍塘Think AM class. 我有朋友個囝依家讀緊麗港城pn。 其實我冇問過學校点解九龍塘贵甘多同有咩分別。 最好打去收你果間學校問清楚上课流程。九龍塘係揾個主任覆我嫁。

作者: cherryird    時間: 12-12-17 21:20

作者: tuelovefei    時間: 12-12-17 22:47     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

請問york升呢D小學係計分派入去還是自己考入去?請指教!

作者: fafapot    時間: 12-12-18 00:36     標題: 引用:一般YORK會升讀油天小,喇沙,DGS/DBS,英

原帖由 naughtybj 於 12-12-17 發表
一般YORK會升讀油天小,喇沙,DGS/DBS,英華等名校。又會考Cambridge, JET SET, SAT 10, NCML, EPGY ... 將 ...
York webpage 有post升小情況,如果佢有200個K3 學生,考到著名私小直資有20%,甘即係有40個分佈响佢列出果12間學校。有28%係著名津貼官校,即派位為主。其餘52% unknow.

作者: kumiso    時間: 12-12-18 00:57     標題: 引用:Quote:原帖由+kumiso+於+12-12-17+發表其實

原帖由 fafapot 於 12-12-17 發表
我係九龍塘Think AM class. 我有朋友個囝依家讀緊麗港城pn。 其實我冇問過學校点解九龍塘贵甘多同有咩分別 ...
咁你個朋友個囝讀成點呀?開唔開心呀?課程谷唔谷呀?pn之後又有無繼續讀呀?

作者: fafapot    時間: 12-12-18 01:01     標題: 引用:係囉,+九龍塘5500一個月無人話商業,+約克就

原帖由 cherryird 於 12-12-17 發表
係囉, 九龍塘5500一個月無人話商業, 約克就話商業, 真奇怪
York 我唔覺佢商業,佢只不過係張自己嘅優点宣揚出嚟。

作者: fafapot    時間: 12-12-18 21:58     標題: 引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-17+發表我

原帖由 kumiso 於 12-12-18 發表
咁你個朋友個囝讀成點呀?開唔開心呀?課程谷唔谷呀?pn之後又有無繼續讀呀?

...
he enjoys the school life. pn & k1 no home work. his mon comments that must be better than traditional kindergarten, happy school life with creative learning. K3 will start writing.  kids can speak eng & mandarin fluently when they graduated

作者: catcatbunb    時間: 12-12-18 23:10     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

咁你決定好讀邊間未?
看來你很喜歡 zenith and york.
我現時也決定不來!

作者: bbrabbit2011    時間: 12-12-19 08:05     標題: 回覆:wiskylo 的帖子

我都覺得如果York 維持3hours 咪幾好!

作者: naughtybj    時間: 12-12-19 08:48     標題: 回覆:York同think揀邊間好?

作者: melonfans    時間: 12-12-19 10:15

我自己就鍾意think, 愉快學習又學得識, 升小成績都好好.

我吾鍾意咁細個, 多考試, 多補習, 多測驗, 佢地也有班級排名, 所以吾會選york.

雖然我知有好多家長鍾意, 我就相反.  各人有各人喜好, 睇下樓主認為邊個最合適小朋友學習方法.
作者: iriskwokmama    時間: 12-12-19 11:50

回復 melonfans 的帖子

我同你一樣間THINK, 因為我唔會間YORK, 所以無報!
作者: peggyhklam    時間: 12-12-19 11:58

我唔會特別揀think, 唔係因為唔好, 而係只有母語教學和訓練自理能力, 還有好多學校可以揀, 我比較喜歡有自理能力加埋有學術的學校
作者: TeriAnla    時間: 12-12-19 12:48

冇最好學校, 只有適唔適合. 有啲小朋友谷得, 有啲唔得. 有啲小朋友壓力低下有好成績, 有啲會唔like番學.
而家先PN, 大把幾會轉. 以自己囝囝為例, 愛睇書(有好多字個啲都照睇), 專注集中, 坐得定, 我預備揀課程較深校谷的學校一試. 如果估計錯誤, 先轉番Happy School. 由深轉淺容易, 但hea慣先去谷的就慘了. 小朋友係白紙, 忙但開心, 冇得比較, 應該唔太知咩係谷.
純個人意見.
作者: peggyhklam    時間: 12-12-19 14:12

舊年我和好多同事都經歷左考幾間都係得waiting list的經驗之後, 我已經叫人最好在pn時考到幾間幼兒院選定有埋k, 否則考其他幼稚園不收時, 自己n班都可以有直升, 因為之後幾年出生率很高, 真的好難考呢
作者: BALL_B116    時間: 12-12-19 14:16     標題: 回覆:peggyhklam 的帖子

作者: TeriAnla    時間: 12-12-19 14:17

我覺得今年PN都已經好難考.
作者: peggyhklam    時間: 12-12-19 14:40

我的經驗係, 唔好唸住求其讀住一間pn, 然後出年博考第二間k, 因為出世率高, 加上好多學校收生標準不一, 應該唸住考k間間唔收時, 自己的pn是否心儀, 這樣當你出年考k考唔到時, 都唔會唔開心留在原校

同埋個個話大仔著數, 我覺得反而早一年入學仲可避過龍年的小朋友, 到時考小學仲慘呀
作者: Chirley    時間: 12-12-19 17:33

harriet121 發表於 12-12-16 20:15
我自己都打算比BB讀Think,雖然york畢竟也是名校,但其今年的PN安排太令人失望,我哋連briefing都冇去

...

可唔可以講解下邊D地方『太令人失望』?
我都好想知有咩唔同方面了解下...THX

作者: Chirley    時間: 12-12-19 17:47

peggyhklam 發表於 12-12-19 14:40
我的經驗係, 唔好唸住求其讀住一間pn, 然後出年博考第二間k, 因為出世率高, 加上好多學校收生標準不一, 應 ...

認同你所講的, 而且做大囝有著數唔係100%, 今次兔年已夠多BB, 諗到龍年仲驚呀...點爭呀!!!
睇左好多人講YORK同其他唔同既學校, 都去左聽YORK 既簡介會,
YORK 俾人既感覺好多都係錢錢錢先...但可能只係佢地太坦白,
話俾人知『羊毛一定係出自羊身上』, 呢樣我覺得OK!!!
自理果D我同老公對個仔都有要求, 會去教,
反而學術上我地真係唔知點去開始教...或者教D乜,
所以YORK 如果收我囝, 我都唔MIND 學校幫手去谷下先。

作者: naughtybj    時間: 12-12-19 21:57     標題: 引用:我覺得今年PN都已經好難考.+

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5