教育王國

標題: 港島民生 vs 聖保羅堂 vs 金巴倫 [打印本頁]

作者: hy20041120    時間: 12-12-4 14:38     標題: 港島民生 vs 聖保羅堂 vs 金巴倫

各位papa, mama, 點選擇呢?
作者: bopui0607    時間: 12-12-4 14:42

聖彼得堂冇咩人讚. 金巴倫聽講一定收.
作者: gwlam    時間: 12-12-4 14:47

兩間在北角,一間在九龍。你住邊?
作者: hastalavista    時間: 12-12-4 14:50

bopui0607 發表於 12-12-4 14:42
一定收?WHY?

咁多人IN,無咩可能“一定收”啊

作者: hy20041120    時間: 12-12-4 14:52

SORRY 標題打錯左. 是聖保羅至真.
作者: MiniCooperS    時間: 12-12-4 14:52

回復 hastalavista 的帖子

金巴倫唔係一定收﹗我朋友的小朋去年係唔收的﹗又係啲謬論......

如果樓主住港島...唔建議讀金巴倫。

個人認為...只有真正的龍校值得過海讀﹗

作者: hy20041120    時間: 12-12-4 14:53

回復 gwlam 的帖子

我住筲箕灣.
作者: vinky911    時間: 12-12-4 15:02     標題: 回覆:hy20041120 的帖子

民生好,我囡收左全日。如果冇更好選擇我會讀呢間。

作者: hy20041120    時間: 12-12-5 11:39

回復 MiniCooperS 的帖子

筲箕灣去九龍塘番學, 真的幾遠. 一個鐘一定要.
作者: hy20041120    時間: 12-12-5 11:44

回復 vinky911 的帖子

我兩個小朋友現在都讀緊N班.
作者: hy20041120    時間: 12-12-5 11:47

我都覺得未必一定收. 有成2仟幾人IN架. 爭200幾個位.
作者: vinky911    時間: 12-12-5 11:59     標題: 回覆:hy20041120 的帖子

民生讀緊?你想轉校?

作者: hy20041120    時間: 12-12-5 12:22

是. 但都一D 十五十六架.
作者: feiji    時間: 12-12-5 12:38     標題: 回覆:hy20041120 的帖子

咁聖保羅堂就最出名嘅。

作者: iphone88    時間: 12-12-5 12:51

如住在港島選擇次序為: 1.聖保羅堂 2.港島民生 3.金巴倫
如住在九龍選擇次序為: 1.金巴倫 2.聖保羅堂 3.港島民生
P.S. 金巴倫只選擇面試有好表現小朋友取錄.
作者: fracfrac_baby    時間: 12-12-5 13:31

過海就唔好揀, 辛苦小朋友又辛苦自己
作者: hy20041120    時間: 12-12-5 14:50

回復 fracfrac_baby 的帖子

我都覺得係甘. 長途跋涉. 好辛苦.
作者: CandiMami    時間: 12-12-5 14:59

bopui0607 發表於 12-12-4 14:42

我身邊既朋友個個IN 金巴倫都收

作者: hy20041120    時間: 12-12-5 15:10

回復 feiji 的帖子

其實對於聖保羅堂 , 本人認識不多, 願聞其詳.
作者: hy20041120    時間: 12-12-5 16:05

回復 CandiMami 的帖子

甘你身邊的朋友之子女係好醒目, 或者父母金巴倫D舊生. 可能兩樣都係. 由其他人轉述, 它的IN真的不容易.
作者: feiji    時間: 12-12-5 21:08     標題: 引用:回復+feiji+的帖子 其實對於聖保羅堂+,+本

原帖由 hy20041120 於 12-12-05 發表
回復 feiji 的帖子

其實對於聖保羅堂 , 本人認識不多, 願聞其詳.
SPC 是一間廣東話為主的開心幼稚園,老師出名有愛心。我不是用家,所以也不清楚它的課程如何。

作者: hastalavista    時間: 12-12-5 23:29

hy20041120 發表於 12-12-5 11:47

我都覺得未必一定收. 有成2仟幾人IN架. 爭200幾個位.
校長說有4000個申請啊!!

作者: hy20041120    時間: 12-12-6 00:24

4000人收200, 咁應該算好難個隻喎
作者: kayeeee2009    時間: 12-12-6 02:25

CandiMami 發表於 12-12-5 14:59
我身邊既朋友個個IN 金巴倫都收

我同朋友一行6人去IN金巴倫, 都係收晒!!
1個PM, 其他AM~~父母全部都唔係舊生~

作者: hy20041120    時間: 12-12-6 11:43

回復 kayeeee2009 的帖子

then those 5 kids of non old boy/ girls parents are really smart, aren't they?

作者: iphone88    時間: 12-12-6 11:46     標題: 回覆:kayeeee2009 的帖子

你哋6人有冇其他offer ? 會不會選續金巴倫啊 ?

作者: hastalavista    時間: 12-12-6 12:35

kayeeee2009 發表於 12-12-6 02:25
我同朋友一行6人去IN金巴倫, 都係收晒!!
1個PM, 其他AM~~父母全部都唔係舊生~
...
咁咪好囉,好朋友一起上堂
作者: ffaye    時間: 12-12-6 17:03

hy20041120 發表於 12-12-5 12:22

是. 但都一D 十五十六架.

My son studied PN at HK Man Sang and switched to SPC in K1. I think the main difference is, Man Sang has excellent language environment and this is what I miss Man Sang the most. My son has very strong English skills and his spoken english is above average. SPC is more famous and cheaper tuition but these are not the key. My son becomes more polite and considerate after studying in SPC. I think the religious background helps and the teachers are very good in training good kids.

There are pros and cons for the two schools so it really depends on what you are looking for. Good luck!:)

作者: kayeeee2009    時間: 12-12-7 00:02

hy20041120 發表於 12-12-6 11:43
回復 kayeeee2009 的帖子

then those 5 kids of non old boy/ girls parents are really smart, aren't th ...
普普通通啦~
um....唔係咩名校出身, 又唔係咩專業人士囉~

作者: kayeeee2009    時間: 12-12-7 00:07

iphone88 發表於 12-12-6 11:46
你哋6人有冇其他offer ? 會不會選續金巴倫啊 ?
應該得2個會讀金巴倫~
其他仲等緊offer, 1個無留位

作者: 熊貓小公主    時間: 12-12-7 08:21     標題: 回覆:ffaye 的帖子

課程是否淺過民生?可銜接小一嗎?

作者: cheung_chit    時間: 12-12-7 08:50     標題: 回覆:ffaye 的帖子

有朋友個女係spc讀,佢話學校德育教行好好。不過家長自己俾小朋友去學英文普通話,佢個女都學到兩文三語好叻,小學自己考聖心收左,最後抽獎去marymount.

作者: ffaye    時間: 12-12-7 12:16

熊貓小公主 發表於 12-12-7 08:21
課程是否淺過民生?可銜接小一嗎?
Yes, 淺過民生. SPC's English books are teaching letters only while Man Sang is using Oxford books (or similar) since PN.

Man Sang has NET everyday while SPC has NET one session every week.

作者: 熊貓小公主    時間: 12-12-7 15:57     標題: 回覆:港島民生 vs 聖保羅堂 vs 金巴倫

Spc會不會銜接不到小—?

作者: hy20041120    時間: 12-12-7 16:05

回復 ffaye 的帖子

thanks for your sharing. It's really useful for me.
作者: hy20041120    時間: 12-12-7 17:25

回復 ffaye 的帖子

甘又有D淺喎.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5