教育王國

標題: 談談KV [打印本頁]

作者: alovea    時間: 12-12-4 08:46     標題: 談談KV

雖未有消息,但好想知根德園老師真係咁惡?學校真係咁 harsh? 面試果日又覺得唔係,仲有校工姨姨真係好好!呢點好重要啊

作者: sylviawang    時間: 12-12-4 08:49     標題: 回覆:alovea 的帖子

我同學個人係kv讀得好開心喎,好鍾意返學喎!

作者: galic    時間: 12-12-4 08:58

我個女讀緊K1, 兩個老師都超好人, 好NICE! SO far 我接觸過既老師都好好, 小朋友好鍾意返學, 喜歡學習!
作者: leeleelee1207    時間: 12-12-4 09:08

我個小朋友都勁鍾意返學, 老師適當時候係會嚴肅d, 不過大部份時間都好nice, 有賞有罰, 小朋友好受落
作者: lammakbb    時間: 12-12-4 09:28     標題: 回覆:談談KV

我大少讀緊k2, k1時老師已經教識佢地返學嘅規矩,要自己去we we,自己交功課手冊,老師好nice。到咗而家k2, 老師都好好人,不過各樣要求都好高,eg 寫字一定要順筆畫,工整。。。所以至會覺得好似比較惡

作者: alovea    時間: 12-12-4 09:33

係囉! 上次IN我都覺得老師唔錯, 但出面個個都同我講佢地好harsh, 又會勁鬧學生, 仲要破口大罵果種! 我心諗唔係卦? 係仲咁多人搶去讀?? 尤其有幾個校工姨姨真係好到不得了, 仲幫我氹個仔
作者: KTP    時間: 12-12-4 09:54

請現在讀緊kv的家長, 可唔可以分享多些小朋友在學校的情況.
作者: alovea    時間: 12-12-4 10:01

回復 KTP 的帖子

係呀係呀,我都好想知
作者: lammakbb    時間: 12-12-4 14:29     標題: 回覆:談談KV

我個人覺得kv係學術上要求好高,比如佢地唔係要求小朋友識寫字,而係要工整嗰隻,歪咗會當錯,k2 每日有中英數3樣功課,每星期有默書同數學小測(我地叫mental,即是數字的順序,3後面係what no之類), 初初阿媽通常都好緊張,但每星期如是,其實又無嘢,亦無特別要每晚温習。小朋友更唔當一回事,佢地覺得只係寫字遊戲,當然我亦聽過有小朋友會好tense,所以睇家長自己可唔可以接受呢種教學模式囉。

作者: alovea    時間: 12-12-4 14:37

其實真係好睇個別小朋友特質
作者: cclemon2009    時間: 12-12-4 14:39     標題: 引用:我個人覺得kv係學術上要求好高,比如佢地唔

原帖由 lammakbb 於 12-12-04 發表
我個人覺得kv係學術上要求好高,比如佢地唔係要求小朋友識寫字,而係要工整嗰隻,歪咗會當錯,k2 每日有中 ...
咁你覺得邊類型小朋友適合讀kv?真係坐定定的小朋友先好選kv?

作者: lammakbb    時間: 12-12-4 14:56     標題: 回覆:談談KV

據我所見啲同學仔,好活潑講嘢型又有,好似我大少慢熱型又有,但都屬於"受教聽話"類型多。

作者: shevachevy    時間: 12-12-4 15:05

有媽媽形容過kv 鐘意收多啦A夢個"靜兒" (我個年代叫靜兒, 而家好似叫靜香) FEEL O既女仔, 收"靜兒鍾意果個男仔" FEEL O既男仔...加小量大雄FEEL o既男仔...
作者: cclemon2009    時間: 12-12-4 15:07     標題: 引用:有媽媽形容過kv+鐘意收多啦A夢個"靜兒"+(我

原帖由 shevachevy 於 12-12-04 發表
有媽媽形容過kv 鐘意收多啦A夢個"靜兒" (我個年代叫靜兒, 而家好似叫靜香) FEEL O既女仔, 收"靜兒鍾意果個 ...

作者: cclemon2009    時間: 12-12-4 15:09     標題: 引用:有媽媽形容過kv+鐘意收多啦A夢個"靜兒"+(我

原帖由 shevachevy 於 12-12-04 發表
有媽媽形容過kv 鐘意收多啦A夢個"靜兒" (我個年代叫靜兒, 而家好似叫靜香) FEEL O既女仔, 收"靜兒鍾意果個 ...
咁想入kv的小朋友咪要減肥,否則似紀安

作者: 穎子    時間: 12-12-4 15:17     標題: 回覆:談談KV

我帶個仔去interview時個老師好nice 喎!

作者: breadbb    時間: 12-12-4 15:18     標題: 引用:據我所見啲同學仔,好活潑講嘢型又有,好似

原帖由 lammakbb 於 12-12-04 發表
據我所見啲同學仔,好活潑講嘢型又有,好似我大少慢熱型又有,但都屬於"受教聽話"類型多。

...
其實未入到去又唔知啱唔啱
如果真係有幸有offer嘅真係唔捨得放
但想請教kv家長
小朋友喺學校玩嘅時間佔多少
係咪真係好少有得玩?

作者: cycream    時間: 12-12-4 15:30

我識3個小朋友讀kv, 2個女仔一定唔係靜兒, 而個男仔亦無大雄feel.

我覺d家長自己鍾意kv套教法, 多過考慮小朋友咩性格, 適唔適合. 好似我家姐超鍾意kv, 佢女讀kv, 我仔讀sc, 我同佢講阿仔好活潑,可能唔啱kv, 佢就話就係阿仔太活潑,入去kv俾老師早d train下d紀律,上傳統小學唔駛到時先煩. 咁佢都有佢道理, 所以我覺得家長係鍾意kv, 就仔女咩性格都會話啱讀kv.
作者: alovea    時間: 12-12-4 15:39

佢地小學派位好唔好架??
作者: cycream    時間: 12-12-4 15:43

alovea 發表於 12-12-4 15:39
佢地小學派位好唔好架??

派位好唔好都唔慣學校事, 我家姐個大囡讀maryknoll, 而加細囡k3係kv, 根本入硬maryknoll, 咁你話kv派位好唔好?
作者: alovea    時間: 12-12-4 15:52

回復 cycream 的帖子

都係...哈
作者: Amymichelle    時間: 12-12-4 16:11

阿女今年讀緊K1,班住任好nice!雖然我個女係算活躍好動嘅一羣,但都話好鍾意老師,好鍾意返學!KV雖然紀律比較嚴格,但小朋友都非常開心受落!
作者: MrBeast    時間: 12-12-4 16:25

惡老師是無處不在的,就算出名有愛心的kg也會有,睇你時運有幾高。如target傳統小學,kv是很好的選擇。
作者: alovea    時間: 12-12-4 16:53

回復 MrBeast 的帖子

總之唔好無理取鬧,OK架喇
作者: Jane1983    時間: 12-12-4 17:15

吾係KV fan,不過尊重佢辦學真係吾為錢,咁多年學費都無也加!
作者: alovea    時間: 12-12-4 17:21

回復 Jane1983 的帖子

係呀! 因為兩間學校既地...都係屬於個校長, 所以平學費,又唔係好加價
作者: cclemon2009    時間: 12-12-4 17:32     標題: 回覆:談談KV

似乎kv真係好好,希望有offer la

作者: easybring    時間: 12-12-4 17:52

KV 真係一間好學校. 未讀過唔會感受到.
作者: esther2010    時間: 12-12-4 17:53

講真...IN咗咁奈, KV校舍好舒服, 老師好和藹可親, 好好,,IN我女個老師大眼睛好似鮑起靜, 好有氣質
其他學校特別係SC...真係...唉, 擺出一副, 你唔恨大把人要...

我女考KV考得好好, 就算學校真係某D原因唔收, 我都覺得都係值得
作者: alovea    時間: 12-12-4 18:24

KV真係人人都希望得到咁喎!!
無net,你地都唔介意?
作者: cyyuen0120    時間: 12-12-4 18:26

alovea 發表於 12-12-4 18:24
KV真係人人都希望得到咁喎!!
無net,你地都唔介意?

無net 但學校教學好,可以考到好的小學其他不介意..嘻嘻 (英文可以額外補給,但學校名氣不能額外補給)
作者: lovecupid    時間: 12-12-4 18:28

有冇NET都唔緊要,與學英文無正接關係
最緊要係識得教英文

根記平,靚,正,名....
二千幾蚊學費,仲可以有錢俾小朋友學其他嘢
作者: alovea    時間: 12-12-4 18:46

回復 lovecupid 的帖子

都係! 依家家家都要4,5千閒閒地,佢一直都好似係...2千零...

作者: gllam    時間: 12-12-4 18:58

回復 shevachevy 的帖子

咁就幣喇, 我個女成個小丸子咁串串貢, 一定唔收喇
作者: alovea    時間: 12-12-4 19:16     標題: 回覆:gllam 的帖子

小丸子可愛喎,哈哈

作者: cykk    時間: 12-12-4 21:22

小女現已升讀小學,她真的很喜歡KV,還經常提起想回校探望k1-k3的所有老師、主任和校長。而我們也非常感謝KV這三年對小女的用心教導,使她能考入一間十分滿意的小學。
作者: Kafather    時間: 12-12-4 21:46     標題: 回覆:談談KV

個個都講得咁好,有冇需要改善地方?

作者: KTP    時間: 12-12-4 21:56

英文同普通話KV都無, 請問KV家長如何handle?
作者: waiting046    時間: 12-12-4 22:28

esther2010 發表於 12-12-4 17:53
講真...IN咗咁奈, KV校舍好舒服, 老師好和藹可親, 好好,,IN我女個老師大眼睛好似鮑起靜, 好有氣質
其他學校 ...

我同亞囡去面試都覺得校舍整潔明亮, 老師坐係度都好有老師的感覺, 校工都溫文有禮...
作者: alovea    時間: 12-12-4 22:34

回復 KTP 的帖子

係咩???唔會卦??
作者: Jane1983    時間: 12-12-4 22:35

Kafather 發表於 12-12-4 21:46
個個都講得咁好,有冇需要改善地方?
NET,普通話,都係可以改善的地方,不過成本上升,就要加學費了。

KV係谷的學校,有d家長好buy,呢d要看和家長的教育理念是否一致。

作者: KTP    時間: 12-12-4 22:46

KV係谷中文同Maths 嗎?
作者: Jane1983    時間: 12-12-4 22:53

KTP 發表於 12-12-4 22:46
KV係谷中文同Maths 嗎?
呢兩科係強項。
作者: Amymichelle    時間: 12-12-4 23:07

回復 KTP 的帖子

阿女會出外學普通話,英文oral同phonics.每星期一堂
作者: alovea    時間: 12-12-4 23:10

但事實...英文好重要喎
作者: crownsky    時間: 12-12-4 23:27     標題: 回覆:談談KV

我in果日個老師就真係麻麻,問我問題又無眼神交流講野又掘!令到我表現差晒!in我個女果位好好多。需然想入但都無望!

作者: Amymichelle    時間: 12-12-4 23:42

回復 alovea 的帖子

我都認同英文好重要,但中文同樣重要,其實可以咁睇KV只係冇native teacher教英文,但係唔代表冇英文堂上吖嘛!好多幼稚園話有net咪又係菲律賓同印度藉or abc,可以話家家有求!我覺得小朋友係屋企d時間一定多過返學囉,最重要都係父母點教導自己小朋友啫!再講我同c6以前都冇net,咪又ok!其實都係睇返自己嘅理念是否與所選學校相同!
作者: alovea    時間: 12-12-5 00:38

回復 Amymichelle 的帖子

道理我都明既!

作者: alovea    時間: 12-12-5 00:38

回復 crownsky 的帖子

年紀係咪較大既老師呢?
作者: easybring    時間: 12-12-5 07:49     標題: 回覆:談談KV

Kg上堂得三小時,攪掂最難攪既中(認寫)英(spelling)數(概念和運算). Oral and PTH 就附近搵center上。

作者: easybring    時間: 12-12-5 07:53     標題: 回覆:談談KV

睇你like or not.  我就唔鍾意成日要排隊去舞蹈室跳一陣舞、去唱遊室唱一陣歌....跟住一日學既野都不記得。

作者: alovea    時間: 12-12-5 09:38

回復 easybring 的帖子

點解唔鍾意呢?有唱歌跳舞幾好丫

作者: easybring    時間: 12-12-5 09:43

alovea 發表於 12-12-5 09:38

點解唔鍾意呢?有唱歌跳舞幾好丫

各人喜好不同. 我自己覺得學校教好學術就夠啦, 唔洗攪表演比家長睇.  如果有天份, 唱歌跳舞可以出去搵其他更專業的老師教.  學校老師教學術就夠了.  都係要睇家長夾唔夾學校理念.
作者: porporchi    時間: 12-12-5 09:46

用家分享下先啦! 我其實好少上來, 因為小朋友已經K1 (KV), 不過剛入開來睇下今年咩狀況

我小朋友好幸運, 去年多間kg都收, 包埋SC (am), LH (pm), KV(am, Creative x 2 (am), 靈糧堂(pm), 等等, 佢唔係咩問題都識答, 只不過佢係女仔, 比較坐得定定, 又肯望老師, 比人感覺較專注而已, 考KV時, 我真係唔多聽到佢答咩野, 不過佢都有唱歌答問題

我當初搵資料時見到不同人有不同聲音話SC/KV 各有各點好, 我最後忍痛放款sc(am) 揀左kv(am), 不過我覺得揀得好o岩

不過事先聲明, 以下只係K1上學期我所見到既情況, 唔知下學期或k2-3會點, 但大家可以參考

我家小朋友認字非常弱, 但kv真係可以教識佢 (事前聽人講個個小朋友在kv都識哂所有野我覺得好誇張, 因為我小朋友在pn學好多野都唔識) 但佢番左kv 幾個月, 番到屋企識左2x - 3x 中文字, 仲配埋詞, 最令我開心既係....哈哈, 我完全屋企冇同佢溫, 因為K1上學期我都唔見佢有書, 又冇功課, 最多只係一個星期尾時有一張細細既油顏色功課要做

我問小朋友番學做咩, 佢由day 1 到今日都話"玩囉!" 所以證明佢仲未覺得吃力

我覺得外界話kv 谷係因為佢既小朋友真係識好多野, 連我中庸之小朋友也學識咁多野, 又唔辛苦, 所以每月2千幾真係物有所值!

佢既英文係冇net, 不過佢地有學phonics, 因為屋企播phonics歌比小朋友聽時, 佢話學校已經聽哂, 佢地教英文都教得好仔細, 尾音 "s" 呀佢地k1 第一個學期已經學得好清楚

另外老師方面, 我唔太肯定, 我只係接觸幾位老師, 好好彩, 佢地專業之餘又真係好NICE! 我地見家長時感覺到佢地係有熱誠既一群, 所以好感謝主比我地搵到呢間學校, 希望佢地K1 下學期同埋下年k2, k3都係咁好啦!

作者: cclemon2009    時間: 12-12-5 09:49     標題: 引用:用家分享下先啦!+我其實好少上來,+因為小朋

原帖由 porporchi 於 12-12-05 發表
用家分享下先啦! 我其實好少上來, 因為小朋友已經K1 (KV), 不過剛入開來睇下今年咩狀況

我小朋友好幸運,  ...
多謝分享

作者: porporchi    時間: 12-12-5 09:51

回復 KTP 的帖子

你所指係冇NET 去教英文? 係呀, 冇NET既, 另外pth 好似k2 先有

如果同sc比, 當然sc既英普班吸引些, 但如果同其他學校去比, 其他KG有NET, 但都可能一個星期幾次, 我又覺得如kv分別唔大

或者咁講, NET 最大既作用我覺得唔係去教小朋友英文, 而係比個語言環境小朋友, 等佢見到外國人, 同埋聽多些英文, 但真正既INPUT (我指知識上) 又未必好多

中國人教既英文 input 上會多好多, 不過佢地做唔到全英 (除非佢地全程講英文啦) 既語言環境囉!

作者: 阿早!    時間: 12-12-5 10:02

我自己都鐘意KV, 出年試下做超大B去考。

有朋友個仔讀KV, 佢既學術真係好強, 就算英文考劍橋都有14個盾。但朋友就同我講左個憂慮, 佢小朋友本身較內向, 加上KV唔著重train presentation skill, 所以考小一好蝕底, 佢話而家真係只靠academic考學校, 叫我自己衡量。

KV家長有無呢個感覺?
作者: porporchi    時間: 12-12-5 10:11

kv 會有show and tell, 唔係好多學校有, 如果你同某幾間如LH/SC/TT 雙語班比, 佢地應該多些機會去train佢地presentation

考小一視乎考咩學校, 如考st francis 呢一類咁強學術既, KV應該冇問題, 但係考Choi繼友呀呢類行IB既學校, 我覺得sc/LH應該會教有優勝

最後一點分享: 冇一間學校所有野都齊哂, 比著大家搵到間focus on presentation, 即係language (英普)既, 佢地又未必教到學術知識上好強, 所以屋企要補給, 睇下自己想小朋友將來讀咩小學啦!
作者: porporchi    時間: 12-12-5 10:29

回復 porporchi 的帖子

我小朋友本身鐘意唱歌, 所以都比佢學d 似drama 既course, 都有幫助呀!
作者: alovea    時間: 12-12-5 15:08

回復 porporchi 的帖子

show and tell 係咩呀?? drama??

作者: dwkw333    時間: 12-12-5 15:35     標題: 引用:kv+會有show+and+tell,+唔係好多學校有,+如

原帖由 porporchi 於 12-12-05 發表
kv 會有show and tell, 唔係好多學校有, 如果你同某幾間如LH/SC/TT 雙語班比, 佢地應該多些機會去train佢地 ...
多謝分享。無可否認,k v 是一所好學校,看看是否你柸茶而已。

請問有否一些kv 升小的具體數字?如某某小學有幾多個kv 生考到等。謝。

作者: alovea    時間: 12-12-5 16:27

友人在KV做, 聽聞差唔多9X%都考到第一志願! 唔知佢地網頁有無資料
作者: bee_eed    時間: 12-12-5 16:31

alovea 發表於 12-12-5 16:27
友人在KV做, 聽聞差唔多9X%都考到第一志願! 唔知佢地網頁有無資料
咁你友人知否幾時出 result ?

作者: klm402    時間: 12-12-5 16:36

我女女依家係KV讀, 未有感受好谷0個種, 依家仲係HONEYMOON期, 女女讀過既KINDI入面, 佢自己排位就最中意KV. KV係0個種由淺入深, STEP BY STEP令小朋友慣於學習既再平日活用既方式. 不知不覺小朋友會慢慢成長. 可能呢D就係用家們所講KV既威力, 至於考私小直資RESULT如何就不得而知. 希望到我女女考私小直資都會有好好既OFFER啦.
KV冇NET, 英文未必足夠, 不過我女女每星期都有返英文班3日, 女女既英文唔講得好好, 但我自己已好滿意, 佢對答係OK同埋識用句子表達自己想講既野, 自問自己4歲時仲成舊飯咁, 所以暫時黎講我好滿意我女女既表現了. 我係WORKING MUM, 比唔到太多時間去教佢, 唯一可以做到既就係同C6兩個努力搵錢, 比佢學下野, 放工返到屋企同佢睇下書, 傾下計. 冇特定學習既時間表, 唔想比小朋友認定呢個係被迫既動作, 反而女女會主動叫我同佢溫中文字卡. 睇住中文字卡佢自己會講英文. 見到女女每日都係進步當中, 作為父母真好開心, 開心得難以形容.

作者: bee_eed    時間: 12-12-5 16:52

klm402 發表於 12-12-5 16:36
我女女依家係KV讀, 未有感受好谷0個種, 依家仲係HONEYMOON期, 女女讀過既KINDI入面, 佢自己排位就最中意KV. ...

登你開心呢,我都希望我可以有呢種感覺
作者: klm402    時間: 12-12-5 16:55

bee_eed 發表於 12-12-5 16:52
登你開心呢,我都希望我可以有呢種感覺

上年我同你地一樣, 不停報, 不停IN, 等OFFER, 期待..失望...開心...真係百般滋味在心頭.
無論結果係點, 大家既小朋友都係出色的, 要相信自己既小朋友,
希望你地都好快收到OFFER, 成為KV既一份子啦.

作者: lovelyhobb    時間: 12-12-5 17:00

回復 klm402 的帖子

多謝你好好既分享!

作者: KTP    時間: 12-12-5 17:45

咁你友人知否幾時出 result ?
作者: klm402    時間: 12-12-5 18:07

lovelyhobb 發表於 12-12-5 17:00

多謝你好好既分享!
舉手之勞吧了. 好快會收到OFFER 0家啦..唔好太膽心.
作者: alovea    時間: 12-12-5 22:01

回復 KTP 的帖子

我又唔好意思問....試下打比佢,一知我通知大家
作者: alovea    時間: 12-12-5 22:02

請問你返係邊類型英文班??
作者: KTP    時間: 12-12-5 22:59

返英文班3日,時間如何分配? 有無好的英文班介紹?
作者: lovekidss    時間: 12-12-5 23:39

KTP 發表於 12-12-5 22:59
返英文班3日,時間如何分配? 有無好的英文班介紹?

係呀....有冇英文班好介紹?
作者: twolilmonkeys    時間: 12-12-5 23:47

I agree, I like their 'no frill' attitude.

作者: alovea    時間: 12-12-5 23:55

回復 bee_eed 的帖子

我好鬼鍾意你呢個表情!!
哈...好想問下佢,又開唔到口....

作者: alovea    時間: 12-12-6 09:53

友人話兩日後收到呀
作者: breadbb    時間: 12-12-6 09:56

alovea 發表於 12-12-6 09:53
友人話兩日後收到呀

即係星期6?
作者: bee_eed    時間: 12-12-6 09:56

alovea 發表於 12-12-6 09:53
友人話兩日後收到呀

嘩,即係 fri 寄, sat or mon 收信
作者: alovea    時間: 12-12-6 10:01

唔同地區可能唔同時間,7000幾人報呀....收600零個咋....好緊要
作者: klm402    時間: 12-12-6 10:04

其實我覺得冇話邊間既英文班係特別好, 大家都明白語言係要多聽多講, 係屋企都要多配合, 女女3歲前我同c6係完全唔會同佢講英文, 直到3歲半先開始會用英文同佢溝通, 女女開始都肯講下. 況且我自己唔係ftm, 搵野比佢學都只限於係屋企附近囉.
返k1只係半日, 女女返下午班, 英文班我地就安排係上午返, 英文班係屋企附近, 放學返到屋企食埋飯就返學, 時間唔趕. 其實依家一星期仲有兩日可去學下其他野, 我心思思想比女女學埋普通話, 但c6唔想一下子要個女學咁多語言, 怕佢會mixup, 所以暫時就由得佢.
作者: alovea    時間: 12-12-6 10:08

咁囡囡鍾唔鍾意返英文呀??
作者: klm402    時間: 12-12-6 10:15

alovea 發表於 12-12-6 10:08
咁囡囡鍾唔鍾意返英文呀??

女女中意呀, 依家會主動講英文, 呢個進度我都幾滿意, 感覺明顯女女注重左發音.
作者: alovea    時間: 12-12-6 10:39

是外國人教?
作者: klm402    時間: 12-12-6 10:42

係呀...係外國人教.
作者: alovea    時間: 12-12-6 10:45

友人話學校今日先入緊信封!! 嘩...真係等到花兒也謝了
作者: daren    時間: 12-12-6 11:06

唔知天日會唔會收到信?
作者: alovea    時間: 12-12-6 12:50     標題: 回覆:daren 的帖子

應該唔會

作者: kobecherry    時間: 12-12-6 13:17     標題: 回覆:談談KV

打左去問,今日會寄出

作者: cclemon2009    時間: 12-12-6 13:25     標題: 回覆:談談KV

今日寄出,眀天收到,yeah

作者: elysion    時間: 12-12-6 13:28     標題: 引用:友人話學校今日先入緊信封!!+嘩...真係等到

原帖由 alovea 於 12-12-06 發表
友人話學校今日先入緊信封!! 嘩...真係等到花兒也謝了
你友人有無話出左多小offer?accept / reject 一齊寄?

作者: KTP    時間: 12-12-6 14:20

希望人個星期收到. 唔想等.
作者: alovea    時間: 12-12-6 14:26

無問得咁詳細呀!
其實點解大家真係咁鍾意KV呢??
作者: MrBeast    時間: 12-12-6 15:46

阿早! 發表於 12-12-5 10:02
我自己都鐘意KV, 出年試下做超大B去考。

有朋友個仔讀KV, 佢既學術真係好強, 就算英文考劍橋都有14個盾 ...
只可咁講,如小孩不多言,kv的課程對這方面不會有太大幫助,但又要咁諗,這類的小孩又未必考到活潑主動為主的kg,所以有offer的話可正面去諗考學術性的小學就好有advantage.
作者: klm402    時間: 12-12-6 16:02

MrBeast 發表於 12-12-6 15:46
只可咁講,如小孩不多言,kv的課程對這方面不會有太大幫助,但又要咁諗,這類的小孩又未必考到活潑主動為主 ...

其他學校我唔太知, 不過睇返我女女0個班, 好多唔同性格既小朋友都有, 睇唔出kv係有單一收生既傾向, 有活動既, 有怕羞既, 所以唔洗太膽心.
作者: Amymichelle    時間: 12-12-6 16:11     標題: 回覆:klm402 的帖子

我都同意妳嘅講法,睇返阿女d同學仔,無論男仔or女仔~活潑嘅有,文靜嘅都有!但有一點相同嘅就係,佢地都係比較聽話同受教!

作者: alovea    時間: 12-12-6 16:17     標題: 回覆:談談KV

咁有邊間offer先放棄KV?

作者: klm402    時間: 12-12-6 16:28

alovea 發表於 12-12-6 16:17
咁有邊間offer先放棄KV?

有龍校就放棄囉, 唔係kv比佢地差, 只係依家競爭太大, 著眼點都去左小學到, 如有龍校既話個心就唔洗咁憂囉.
作者: japoton    時間: 12-12-6 16:31

klm402 發表於 12-12-5 16:36
我女女依家係KV讀, 未有感受好谷0個種, 依家仲係HONEYMOON期, 女女讀過既KINDI入面, 佢自己排位就最中意KV. ...

我都希望仔仔是這樣, 天天開心學習
作者: elee829    時間: 12-12-6 16:34     標題: 回覆:談談KV

有龍校收一定係優先,因為自今次考K1後已經驚左了,其次先係單頭幼稚園,當然KV係好野黎架啦,底子打得好好,好多有名嘅小學都收KV小朋友,貪佢地上哂軌道,又適哂考試做功課,各位家長加油吧!!

作者: alovea    時間: 12-12-6 16:37

係呀! 今年競爭真係好大! 3年後又一次....諗起都驚

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5