教育王國

標題: K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ? [打印本頁]

作者: eva06241980    時間: 12-10-4 16:45     標題: K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?

K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?
2010 年 7 月 出生
作者: dollyyuki    時間: 12-10-4 16:50

不用擔心, 通常考小朋友認知, 例如: Which one is apple? Which one is banana?
作者: eva06241980    時間: 12-10-4 16:54

中文都唔懂, 仲要英文 ???
作者: LL222    時間: 12-10-4 17:03

只懂BB話?  男仔?
作者: adios    時間: 12-10-4 17:08

我個仔都未識、上兩星期一様照Interview。全部問題都係老師問、BB手指指、指個答案。不用擔心。
作者: phchan    時間: 12-10-4 17:14

就算BB識講到時都好大機會會因為怕陌生而唔講
所以唔洗咁擔心,有些BB係會遲些講野,最緊要係肯唔肯比反應,叫佢攞野理唔理人,其實好難講,好睇BB當時的心情,平常心啦   
作者: eva06241980    時間: 12-10-4 17:16

只懂部分單音, 大部分都仲係 bb 話, 要懂自己個名就更加難 !

係男仔
作者: peckychiu    時間: 12-10-4 17:17

我個仔都仲係講得唔清楚~未講到句子..其實都唔知人地明唔明佢講咩…哈哈~不過我諗唔會要佢講好多..都係講幾隻字…順其自然啦~~~

作者: eva06241980    時間: 12-10-4 17:17

回復 adios 的帖子

咁收唔收 呀 ?
作者: eva06241980    時間: 12-10-4 17:22

咁 Why d 學校琅要 d 小朋友說自己個名 ?

作者: shevachevy    時間: 12-10-4 17:30

如果仲未識講o野又考d 多人爭o既學校真係有可能給比下去喇, 報定一d 競爭冇咁大o既學校做back up啦
作者: adios    時間: 12-10-4 22:35     標題: 回覆:eva06241980 的帖子

等緊result

作者: hohoyy    時間: 12-10-4 22:52

坦白講, 會蝕d, 特別係競爭大既學校, 何止講自己名, 仲會問爸爸媽媽名, 仲有唱歌.唯有而家多d同佢講啦.
作者: awinyee    時間: 12-10-4 22:52

你肯同佢講多D, 不斷重複, 佢就會慢慢識.
我剛剛教識囡囡自己個名其中一個字, 佢22個月.
作者: 花仔媽咪    時間: 12-10-4 23:44     標題: 回覆:eva06241980 的帖子

唔識講野好蝕!

作者: harrybb2008    時間: 12-10-5 09:54

K1 is just the start, don't worry too much.  Boy is usu. slower, as long as he could understand what other's saying, it's ok.
It's true that 會蝕d, 特別係競爭大既學校.  One suggestion is that since he is already 2, you could just help to enrol some kindergarten near your home (just anyone, may be Canan, they would take kids with just 2) to study the nursery now, it would be very effective for him to learn with other kids in these few months.
作者: ddung_baby    時間: 12-10-5 09:57

你日日叫佢全名, 跟住你自問自答, 你叫咩名呀.. xxx, 你幫佢答埋
跟住過一排就問佢咩名, 引佢答, 初時幫佢開頭2個字, 比佢講最尾隻字, 再過一排就只提佢個姓, 佢會講埋中間同尾.....我女16個月就識尾字, 18個月講中間同尾字
咁細個講到2隻字我夠啦, 收唔收睇緣份啦
作者: 小小山    時間: 12-10-5 11:06

一樣金口難開,但鍾意自己唱BB歌比自己聽, 我地都聽唔明BB話.
順其自然啦!
作者: hobby    時間: 12-10-5 11:34

去年囡囡考k1, 未足22個月, 個老師都要佢講名, 其實佢都講到 .... 不過老師話佢發音唔正, 可能佢係好心, 不過係小朋友面前, 一開始就咁講, 好似唔係幾好, 因為可能會影響到個小朋友, 如果想提點, 可以待interview完畢再講, 感覺會好啲
作者: siuchipig    時間: 12-10-6 23:12

我個囡22個月, 識講句子了, 不過見到陌生人/陌生環境好難要佢開金口..所以,順其自然,唔好俾太大壓力自己,亦唔好俾太大壓力小朋友,有反效果..平常心吧 (我都係咁諗)~~
作者: yybee    時間: 12-10-7 01:34     標題: 回覆:K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?

放鬆啲啦!我朋友帶個仔去維記面試,老師問佢個小朋友講中文定英文,朋友話:無所謂,佢都未識講野,結果學校都收左佢,我個仔面試都無岀過一粒聲,重非常唔合作,只係同校長講左聲拜拜,好意外都收左,所以有時都唔知學校用咩準則收生

作者: bumblebee_wong    時間: 12-10-7 07:52     標題: 回覆:yybee 的帖子

甘你朋友係咩背景先?係咪好有錢、專業人事或名校畢業?係既話,小朋友interview真係可以咩都吾做都入!

作者: agnesming    時間: 12-10-7 09:38     標題: 回覆:K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?

我個女都係尋日in,佢岩岩兩歲,又係唔識講野,就多都係單字!再加埋佢午睡時間,問佢叫咩名,幾多歲,咩生果,食物等等,完成唔SO佢,本身咩名,幾多歲,狀態幾好都未識答,真係蝕底好多,開頭諗住想報九龍區學校,但自己個囡咁,根本冇咩可能,加上我地又冇家庭背景

作者: pandabonita    時間: 12-10-7 10:12

咁係完全不懂說話或只說到單字?如擔心就找個言語治療C睇睇
作者: jojoplanet    時間: 12-10-7 16:53

eva06241980 發表於 12-10-4 16:45
K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?
2010 年 7 月 出生
我個仔係細仔當年面試時乜家答曬咪又係連waiting list 都無!
盡量做好結果就隨緣啦!

作者: dannyyau302    時間: 12-10-7 17:05     標題: 回覆:K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦

臨渴掘井,聽天由命

作者: JC_mami    時間: 12-10-7 22:48

就算識講野,兩歲小朋友開始識怕羞,
如果佢不肯開口,都迫唔到!
總之有反應就沒問題,
不過都要報定二線的幼稚園打底,
名幼動不動都有幾千人報名,
競爭不少。
作者: eva06241980    時間: 12-10-7 23:22     標題: 回覆:K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?

唉,昨天第一個面試,屋村學校,一入去已經問小朋友咩名,仲要怕羞,點算?!

作者: karen63    時間: 12-10-8 13:48

我個細仔都係唔講, 22個月大, 佢明但唔講...
有哥哥所以知道大概D學校in什麼
所以都係試屋村學校, 希望有1間收
作者: angelaywtang    時間: 12-10-8 15:22     標題: 引用:放鬆啲啦!我朋友帶個仔去維記面試,老師問

原帖由 yybee 於 12-10-07 發表
放鬆啲啦!我朋友帶個仔去維記面試,老師問佢個小朋友講中文定英文,朋友話:無所謂,佢都未識講野,結果學 ...
我念Victoria係咩看家庭background多D? 你o既朋友屋企環境應該吾錯?

作者: Jane1983    時間: 12-10-8 17:46

如果你話今時今日,去in名幼,小朋友完全無講野、吳合作、仲喊,但都收左。咁話無人事無背景無sibling讀緊, 都係無可能!
而家咩競爭?
識好多又叻又乖,都係得waiting。
作者: fionfred    時間: 12-10-8 17:51

我個仔都好遲講野, 而家2歲半先識1-10, A-Z, 顏色淨係識講英文, 圖形都只識圓形, 其它亂撞, 但都無放棄, 每日放工氹得佢開心個時就同佢溫習下要識既野, 加油呀!!!!!!!!!
作者: sppchocho    時間: 12-10-8 17:57     標題: 回覆:K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦 ?

我個女今年年頭in pn都考佢講嘢(未夠兩歲) 好似問佢叫咩名 當時我個女只係識講單字 問左幾次都冇答 個老師話唔識講嘢點黎面試 雖然佢係笑笑口好似講笑咁 但係佢咁講真係對間學校打晒折扣 兩歲都未到 就算識講但唔答都唔出奇啫

作者: sbux    時間: 12-10-8 18:06     標題: 回覆:K1 Interview 仍不懂說話, 很擔心, 怎辦

想知道說話遲會唔會同家中雙語溝通有關?

作者: Doris_Ray    時間: 12-10-8 18:25

回復 sbux 的帖子

我囡囡年頭考PN 唔使講嘢,但要做指令。
但我諗雙語冇咩關係,我主要都係雙語同囡囡溝通,月尾兩歲,講嘢冇咩問題,可以用短句字表達到自己

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5