教育王國

標題: 你地會寧願排出名playgroup定去一般0既playgroup?? [打印本頁]

作者: chocoberry78    時間: 12-8-13 01:39     標題: 你地會寧願排出名playgroup定去一般0既playgroup??

你地會寧願排出名playgroup如tutortime, victoria等....
定去一般playgroup??
簡PLAYGROUP, 你地會睇咩???
作者: elytis    時間: 12-8-13 09:40

i felt definite different btw cheap PG and KG organised PG
作者: neko1234    時間: 12-8-13 09:46

最重要係課程,環境是不適合小朋友..

如果個環境差, 小朋友去到都唔想上堂只想喊, 或者課程太深太悶, 小朋友只想走..咁有幾出名都無用..

作者: vnghk0001    時間: 12-8-13 11:01

一路排,一路報其他,除非你可以等成年先上playgroup .
作者: iamiris    時間: 12-8-13 11:39     標題: 回覆:vnghk0001 的帖子

我觉得pg近屋企係先決條件

作者: Vlone778    時間: 12-8-13 11:48     標題: 回覆:你地會寧願排出名playgroup定去一般0既playgroup??

名气並不要選擇pg的考慮因素

作者: 熊印媽媽    時間: 12-8-13 16:36

我就考慮pg個導師、課程,地點都好重要,太遠大人細路都辛苦。以我的角度,只係想找個平台俾小朋友接觸唔同的人、唔同的事,俾我個小朋友接觸一下“有規則的活動”,有名的未必好,最重要係啱個小朋友。
作者: chocoberry78    時間: 12-8-14 15:44     標題: 回覆:你地會寧願排出名playgroup定去一般0既playgroup??

但點解仲咁多人排..

作者: ism_monkichi67    時間: 12-8-14 16:09

chocoberry78 發表於 12-8-14 15:44
但點解仲咁多人排..
我諗係因為呢啲PLAYGROUP係話可以俾你有優先上N班啩... 係咪呢?

作者: a328    時間: 12-8-15 17:49

i didn't choose famous one, end up my son learn a lot from the school i've pick for him.
作者: sindywongyansin    時間: 12-8-15 17:55

名氣大不一定好或適合你個小朋友,我會試幾間或搵啲有口啤,啱就比個小朋友繼續讀 !!

作者: chocoberry78    時間: 12-8-17 00:32

回復 a328 的帖子

what's the name of the school?? i'm interested!!
作者: Shirley89    時間: 12-8-17 15:59     標題: 回覆:你地會寧願排出名playgroup定去一般0既playgroup??

路程同上課時間係我最大考慮。維多利亞同多多都比 offer ,不過兩者都夾唔到我個仔嘅 nap time,所以放棄咗。

個仔得14個月大,我唔想佢咁辛苦。

作者: chocoberry78    時間: 12-8-19 04:14

但出名D 0既唔係好D咩??><

作者: Shirley89    時間: 12-8-20 09:40

個人認為,名氣係一個考慮因素,不過唔係因素嘅全部。我個仔仲細,暫時來說,佢成長嘅生活環境,如作息時間、食物安排、接觸人和事等,較為重要。
作者: a328    時間: 12-8-28 13:00

will choose sth fit my son and my son love to attend
作者: vnghk0001    時間: 12-8-28 13:52

而家唔出名都要排,好似北角民生。
作者: a328    時間: 12-8-29 11:55

actually, ur kids is the one taking the course, so as a mom shall observe which one they love most rather than us.
作者: kungkungjireh    時間: 12-9-27 00:46

will trial many before joining lor.
作者: Karlie    時間: 12-9-27 10:48

作者: TSum    時間: 12-9-27 11:19

講真我會搵反D岩小朋友既,名氣好吾一定岩小朋友,加上一個班甘多人.
吾會話留意到你小朋友既情況.  
反而我會簡D冇甘出名又可以講反小朋友情況既Play group.
我上次去左間Play group睇都OK. 幾好都幾大下.
作者: 阿早!    時間: 12-9-27 16:17

睇你對playgroup要求,如果只想小朋友同其他小朋友相處,學下嘢唔想屋企發呆,價錢地點會優先考慮。
如果幫助考學校,名氣較重要。
我兒面試九龍塘學校N班,老師直認有睇小朋友返邊度pg,唔一定係佢果間,但有reputation pg.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5