教育王國

標題: 聖言中學家長交流區 [打印本頁]

作者: aa219104    時間: 12-8-7 16:00     標題: 聖言中學家長交流區

我仔仔今年9月聖言升中一,唔知呢間學校多唔多功課做,
同有D咩要留意?
請各位多多指教!

作者: yy1212    時間: 12-8-10 13:44

HI!你好!
仔仔都是今年升中一,多多指教!

作者: yy1212    時間: 12-8-14 13:52

回復 yy1212 的帖子

HI!有無聖言家長,大家一齊交流!
作者: aa219104    時間: 12-8-16 16:34

我仔仔分左班,但唔知分班係用咩標準唔知大家知唔知?同埋分社又知唔知用咩標準?
聽講好似話無分精英班?

作者: yy1212    時間: 12-8-16 17:38

回復 aa219104 的帖子

HI!請問幾時知道分班?
作者: taneytong28    時間: 12-8-18 11:13

HI, 我也是新丁一名, 在15/8/12取校服時, 知道分班

在去年中一講座時, 郭校長巳說無糈英班, 中一是不會太多功課

昨天17/8是各大学宣佈收生情况, 也希望知聖言第一年DSE入U%情况,

也希望各位聖言同学加油, 事事如意

作者: yy1212    時間: 12-8-20 08:18

回復 taneytong28 的帖子

HI!我都知仔仔讀那一班,開學後大家多d交流!
作者: aa219104    時間: 12-8-22 16:29

希望大家D小朋友係聖言讀得開開心心一路升上去大學
作者: yy1212    時間: 12-8-22 17:23

各位 :

仔仔1A 藍社

作者: aa219104    時間: 12-8-23 17:41

我問左我個仔,佢係 1B 籃社
作者: yy1212    時間: 12-8-24 08:03

日後大家多d交流分享一下!
你27/8早上會唔會同仔仔一齊返學?

作者: aa219104    時間: 12-8-24 14:30

會呀,學校規定架嗎?同埋想搵下佢可以係邊度食lunch好D

作者: yy1212    時間: 12-8-24 19:24

係呀,到時搵下LUNCH可以去邊到食!

作者: aa219104    時間: 12-8-28 10:23

昨天迎新生日,聽校長講野覺得佢都幾風趣
唔知其它有去家長點睇?
到班主任自我介紹時,
我仔個班主任話:我教小朋友好似對待"出爐鐵"咁
聽佢講左之後再望下個仔,見佢好似有滴"汗"係額頭咁!
我就對住佢奸笑
雖然唔知實制情況係點,但我直覺佢地好有經驗
我估計來緊呢幾年我仔仔應該會學到好好人生經歷
有份去家長唔知觀感又係點?
作者: winglongyan    時間: 12-8-28 11:28

Hi, 各位您們好.
    現在才見到此post,我仔是1C/黃社,請多多指教.
     昨日迎新生日,我沒有出席,係佢爸爸去.佢話校長講得幾好.
作者: yy1212    時間: 12-8-28 18:21

大家好!
昨天我有出席迎新日,都覺得校長很風趣!
有無家長住在學校附近,知唔知有什麼地方食午餐,請介紹,謝謝!

作者: taneytong28    時間: 12-8-28 21:00

27/8 迎新日-  各安排都好,

對仔的班主任(Ho sir) 非常欣賞, 所謂嚴師出高徒, 對小明友的 EQ及AQ都可幫助

小朋友是1B/黃社
請多多指教.

作者: aa219104    時間: 12-9-3 15:51

我個仔同你個仔係同班!如果有乜野資料麻煩通知聲!謝!
何sir係幾搞野(個人感覺)應該唔係果D好死板老師

作者: yy1212    時間: 12-9-3 17:59

請問今天派申請八達通,是不是需連同$90帶回學校申請

作者: aa219104    時間: 12-9-4 13:24

我問個仔佢話祇知星期3先交,不過我都比定佢夾埋一齊先

作者: yy1212    時間: 12-9-4 13:39

另想問中學有無學童牙科保健?
你有無這張申請表?

作者: yy1212    時間: 12-9-4 13:41

藍社19/9開會放4:30

作者: aa219104    時間: 12-9-4 17:46

未見有學童保健資料,但印象中中學好似無嗎?
今晚問下先
籃社19/9開會昨日無聽我個仔提過?
今晚睇下佢有無講先?

作者: taneytong28    時間: 12-9-4 20:27

阿仔話今天有5個同字忘記帶通告   -  罸抄手冊

有人帶电話  -何sir很不開心

中学沒有牙科保健, 衹有身體保健

已派身體保健通告

作者: yy1212    時間: 12-9-5 08:14

我已打去牙科保健問,中學係無呀!
作者: yy1212    時間: 12-9-5 08:15

第1日唔記得帶通知就要罰抄好嚴!
帶電話返學的同學有無被何sir罰?

作者: aa219104    時間: 12-9-5 11:07

今晚同阿仔"索"下料先,如果係就好啦,等D靚仔自律下我好認同"嚴師出高徒"咁先學到野嗎!
而家D細路太幸福啦,咁樣出到社會唔掂架!
越來越鐘意"聖言"

作者: yy1212    時間: 12-9-13 13:30

你地小朋友將會參加什麼課外活動,大家分享一下!
我仔仔諗住報管樂團,乒乓球和公益少年團,唔知時間會唔會撞期!

作者: cluk15hon    時間: 12-9-18 12:47

大家好!  我個仔今年升中一.  (1B) 藍社.

希望大家有聯絡.

努力.

作者: cluk15hon    時間: 12-9-18 12:51

學童保健巳經交回表格.  牙保只是小學.  如果有問題可以十月份前睇.  但是以後就完了.  你們可以看牙科手冊就知.

作者: yy1212    時間: 12-9-18 13:50

回復 cluk15hon 的帖子

HI!藍社明天要留校開會!
你仔仔會參加什麼課外活動,分享一下!

作者: aa219104    時間: 12-9-18 16:39

係咪話最少要揀3樣課外活動架?
作者: aa219104    時間: 12-9-18 16:42

我個仔同你個仔又同班又同社
作者: yy1212    時間: 12-9-19 08:17

好似任你揀幾多樣活動,但要睇時間唔好撞!

作者: cluk15hon    時間: 12-9-21 13:51

師兄話無規定要參加多少課外活動.  遲D會有一日是課外活動招生. 到時就好熱鬧.   不過,有D活動都要選拔才可以參加.  如籃球,足球, 所以我都由得佢自己報.  叫佢自己睇吓時間會否相撞.  

作者: yy1212    時間: 12-9-21 13:54

仔仔話逢星期一,三,五已有英文上網做!
你地每天多唔多功課和默書?

作者: aa219104    時間: 12-9-21 18:14

暫時未睇到功課多唔多,因佢地呢個星期先開始返足全日,
睇多2個星期就知
不過之前見BK有人講過話聖言功課唔算多,去到而家我見個仔都好興鬆下

作者: aa219104    時間: 12-9-21 18:17

我都話比佢自已揀,淨係提議揀D運動量大D果種,又揀D靜態少少,
咁平衡返囉,不過唔知佢聽唔聽炸?
作者: yy1212    時間: 12-9-21 18:37

仔仔上星期五約有6樣功課,中文有作文,你地有未呀?
視藝要畫畫!

作者: cluk15hon    時間: 12-9-22 09:39

YY1212,

亞仔唔多功課,不過,成日就慢吞吞.  都唔知點解做好耐.  唉.  
作者: cluk15hon    時間: 12-9-22 09:42

課外活動, 同佢講参加咩都好,佢OK開心.  不過,千萬不好參加游泳. 以免要帶多D嘢返學.   

作者: aa219104    時間: 12-9-22 11:54

其實我想問下各位
你地點解會揀聖言?{:1_1:}
同埋係你地做父母幫佢揀定佢自已想揀?
聖言又係唔係你地揀第一志願或第幾志願?:loveliness:
自行報時有無份面試?

1) 我個仔自已想揀,佢話好鐘意個新校社
2) 係我仔同老婆投票後2比1揀聖言(我投票唔係揀聖言第一志願,不過輸左)
3) 係第一志願
4) 有份面試

作者: yy1212    時間: 12-9-22 13:48

cluk15hon,

我地班就日日都有功課約3-4樣,星期五就會多d,約有6-7樣!
下星期很多默書(EPA,普通話,中文)
你地有默書未呀?

作者: yy1212    時間: 12-9-22 13:53

aa219104,

你地點解會揀聖言?
同埋係你地做父母幫佢揀定佢自已想揀?
聖言又係唔係你地揀第一志願或第幾志願?
自行報時有無份面試?

1) 我個仔自己揀
2) 我同老公初時都無諗住揀聖言,因怕太難入
3) 唔係
4) 有份面試

作者: yy1212    時間: 12-9-22 13:59

各位,

開學已三星期,大家仔仔習慣中學生活未呀?

我仔仔暫時都OK!
升中後多左很多科目,仔仔最喜歡邊科?
10月尾測驗快到!大家怎樣準備溫習,大家分享一下!

作者: cluk15hon    時間: 12-9-22 15:00

1) 我個仔自已想揀,佢話好鐘意個新校社  - 係.
2) 幫佢做PROFILIO
3) 係第一志願.
4) 有份面試
作者: cluk15hon    時間: 12-9-22 15:09

星期四巳有中文默書, 下星期四(第二次)
英文下星期.   
EPA - 未有.
要有測驗 - 倉頡打字.  (小學都唔識 - 死緊).   

作者: yy1212    時間: 12-9-22 15:11

電腦科--唔係測速成?好似聽仔仔講過,等我問清楚先!
英文你地默咩呀?

作者: yy1212    時間: 12-9-22 15:12

係呀!仔仔都唔識速成和倉頡,慢慢要學!
你仔仔識唔識呀?

作者: yy1212    時間: 12-9-22 15:13

EPA有張工作紙功課,仔仔話好難,你地班做左未呀?
作者: cluk15hon    時間: 12-9-22 15:19

有本SING YIN 的校本印書.  我都唔知咩.  我成日問.  有問卷調查-有否做.

作者: cluk15hon    時間: 12-9-22 15:20

epa做作業.  

作者: yy1212    時間: 12-9-22 15:25

我好似無問題,有咩問呀,是否夾住SING YIN印本書一齊?

作者: yy1212    時間: 12-9-22 15:26

你地未有工作紙?
EPA作業識唔識做呀?

作者: yy1212    時間: 12-9-22 15:26

你地仔仔有無補習呀?
係邊到補?

作者: taneytong28    時間: 12-9-22 15:55

由於事忙無暇上來。現聖言交流區,到第3頁

1. 父母揀,知聖言是好学校,有去中一講座,阿仔又鐘意環保
2.係第一志願 (跨區)
3.有份面試

現阿仔非常喜愛聖言,日日回來都告訴学校情况 ,完全投入聖言学生生活

今天阿仔又說英文讀書報告 ,分grading , 7個 grade  -(from A to G)
6 個 用D grade 英文書
21 個 -用E grade 英文書
其餘用 F, & G grade 英文書
以署假5日課程最後測驗來定

阿仔是用E grade 英文書,

大家努力助他們成長,做一個聖言仔

作者: yy1212    時間: 12-9-22 16:30

taneytong28,

以下有D不明白,英文讀書報告,是否出去借英文書做呢?

今天阿仔又說英文讀書報告 ,分grading , 7個 grade  -(from A to G)
6 個 用D grade 英文書
21 個 -用E grade 英文書
其餘用 F, & G grade 英文書

作者: cluk15hon    時間: 12-9-24 11:08

佢無返來話我知,不過我好似見佢寫E GRADE,等我問清佢先.  
作者: taneytong28    時間: 12-9-24 22:36

由老師指派英文書, 每位同学都不同書本 (但grading 相同)

好像每星期交一次英文讀書報告, 中文在3/10要交中文讀書報告

作者: aa219104    時間: 12-9-25 10:36

有幫仔仔搵補習,暫時每星期補3-4個鐘,因見佢未係太多功課,但同老婆有共識遲下
可能要補多D,視乎進度而定,
我怕佢剛升中學未習慣,成績會跌得好緊要,
而令到佢無晒自信心

作者: yy1212    時間: 12-9-26 08:22

等我問下仔仔班開始未先?
謝謝!

作者: yy1212    時間: 12-9-26 08:23

你怎樣入手仔仔溫習,分享一下!

作者: yy1212    時間: 12-9-26 08:24

昨天乒乓球校隊選拔,你地仔仔有無參加?
今天聖言選學生會,你地仔仔鐘意幾多號呀?

作者: cluk15hon    時間: 12-9-27 08:18

OH! 而家有少少時間睇post.  原來你們都有補習.  我個仔一星期補一次. (1.5小時) d功課就我睇下.  不過,佢話d project 和讀書報告最費時去做.  我覺得d功課不多,但佢做好耐.  溫習方面,未有idea.  因為都絕對不同小學.  要問下人.  你們有經驗嗎.  分享下,

作者: aa219104    時間: 12-9-28 11:57

無怎樣入手,因小學時就去補習社,其實祇係幫忙睇功課到升中學時就同佢講搵人補下,以免成績落差太大,咁佢又ok咪開始囉

作者: yy1212    時間: 12-9-28 13:21

我仔仔小學時都係去補習社,升中一就無,而家就諗緊需唔需要找私人補習?
你仔仔補邊科幾錢一個鍾?

作者: yy1212    時間: 12-9-28 13:22

你仔仔係我人補習還是小組補習呀?收費貴唔貴?

作者: cluk15hon    時間: 12-10-1 11:47

YY1212,

我個仔小學時都去補習社做功課.  但中學就回家了. 一星期在家找私人上門補英文.  但是,個姐姐話因為中一,如果功課上有不明白之時,也可以問她.  因為她是理科生.  價錢就一般100-120左右/小時.  因為是乎老師的學歷. 如果是中學生可以平D.  
作者: cluk15hon    時間: 12-10-1 11:49

各位家長,

回校後就開始課外活動報名.  手冊有註明.

作者: yy1212    時間: 12-10-1 20:42

cluk15hon,

thanks!

作者: yy1212    時間: 12-10-1 20:43

cluk15hon,

係呀!3/10-5/10課外活動報名,大家諗住報咩活動呀?

作者: aa219104    時間: 12-10-5 10:58

24號開始測驗,但我個仔話唔知邊日測邊科?想問下你地D仔仔知唔知道,邊日測邊科?
因我見佢個時間表差唔多成個星期都話測驗,咁要預備
溫書嗎,但到而家都定唔到點溫?

作者: yy1212    時間: 12-10-5 13:36

你上聖言網站有測驗時間表!
係呀我都唔知點樣同仔仔溫習,大家有無提意可分享一下!

作者: aa219104    時間: 12-10-5 16:52

搵到啦!唔該晒{:1_1:}
但我老婆話前幾日都未見?係咪剛有無耐?

作者: yy1212    時間: 12-10-5 20:39

係呀!昨天有呀!
作者: cluk15hon    時間: 12-10-6 11:49

多謝大家報料.  

作者: cluk15hon    時間: 12-10-6 12:13

大家好, 可以下載測驗考試卷啦.  
作者: yy1212    時間: 12-10-6 22:37

謝謝通知!
作者: yy1212    時間: 12-10-12 13:35

這個星期很多小測(中史)和默書(英文,EPA,普通話,中文,西史,地理),你地班有無呀?
仔仔已覺得很辛苦,大家都要努力呀!

作者: cluk15hon    時間: 12-10-12 22:27

yy1212,

1B - 小測(中史) - 巳測.  p14-24
        EPA - DICT / CHI - RECEITE / ENG - TEST

未知有普TEST. 西史,地理.

作者: yy1212    時間: 12-10-13 08:12

cluk15hon,

1A班英文未有TEST,可能下星期!
你仔仔參加左什麼課外活動和學會?

作者: cluk15hon    時間: 12-10-13 12:13

補充;  下星期有IS 測.

作者: cluk15hon    時間: 12-10-13 12:14

BOARD GAME / chess / BAdminton club.

作者: taneytong28    時間: 12-10-14 10:43

Hi. 各位, 太忙很久都沒上網

小兒佢同我講,中學生活每日好忙但充實、愉快的!

最近英作 (滿分 :50) , 有一同學取獲49分 (非常高分), 可見同学英文水平非常高, 惟有叫小兒小兒, 所謂人外有人,天外有天, 中規中矩就 OK.

快 test, 小兒還不積極  , 我不會催促,好讓他知道一分耕耘‧一分收獲, 如不努力,不進則退的道理

小兒做功課幔, 日日好像很忙,他参加很少課外活動

作者: yy1212    時間: 12-10-14 20:49

HI! 下星期就測驗,大家加油溫習!
作者: cluk15hon    時間: 12-10-20 14:12

大家好,

忙了20天的進修課程,而家可以上來看一看.  下星期就開始測驗, 我地大家都要提下佢地比心機溫習.  只要他們盡力而為.  至於課外活動,亞仔參加了3個,而家每星期1 3 5 都要留校,課外活動,   回來做功課又慢,而家開始將作息的時間減少.   
作者: grace_xian    時間: 12-10-20 19:36     標題: 回覆:聖言中學家長交流區

請問聖言中學幾時開放日,thx

作者: taneytong28    時間: 12-10-21 22:47

甚有共嗚, 要10黠過後才執書包, 希望測驗後, 會好一些

班主任真係超好,在放学後要全班留下,詳細再解釋 test paper

希望各同學仔, 努力加油

作者: taneytong28    時間: 12-10-21 22:50

回復 grace_xian 的帖子

好像在    1/12/2012 (中一資訊日)   

可11月初致电学校查詢

作者: aa219104    時間: 12-10-24 16:58

今日睇到報紙話有個聖言仔為情自殺大家認為使唔使同我地D仔仔講下呢件事?
當然唔係話咩好事情,但我覺得比佢地自已參考下,
呢個世界愛情唔係咁大不了姐!
大家認為好唔好?有無咁需要?:(

作者: cluk15hon    時間: 12-10-25 00:35

今日學校最後兩堂進行追思.  (本來英文).  由社工和老師分析人生的意義,並不是單一.  但是,我老公都同佢講了人生的意義.  所有的事並不是代表全部.   

作者: cluk15hon    時間: 12-10-25 00:37

這個師兄更是先鋒哥哥.  
作者: winglongyan    時間: 12-10-26 12:04

Hi, 各位好
測驗開始幾日,相信大家仔仔都努力溫書.
測驗成績也開始收到.希望大家滿意.
昨日我仔已收到中文科成績.
唔知今日有否其他科????
作者: yy1212    時間: 12-10-26 13:42

各位 hi!

仔仔都是已派中文科,今天會派數學!
昨天測IS,仔仔話難,大家小朋友OK嗎?
仲有三科,大家要加油!

作者: KCMAMA    時間: 12-10-31 16:43

請問如果没有學過奧數,能否跟得上聖言的數學,因我上網睇聖言的數好出色,我怕囝囝跟不上 。
作者: cluk15hon    時間: 12-11-2 16:52

大家好,
我暫時都滿意.  不過,亞仔因大意,所以地理不理想.  佢自己都話自己可以取好d成績.  但第一次,當佢攞經驗.

Candy

作者: cluk15hon    時間: 12-11-2 16:56

回復 KCMAMA 的帖子

我個仔在學校學,由學校老師教的.  不過, 在面試會有數學題,不是奧數.  但要轉數.  因為亞仔考的都不是奧數.  但我覺得小朋友的反應要快又要定.  

作者: aa219104    時間: 12-11-2 17:04

我仔初步聽佢口講測驗成績就一般般,不過比我預期D成績跌少左,希望以後日子佢會再努力D啦

大家又點呀?滿唔滿意呀?

作者: cluk15hon    時間: 12-11-2 17:08

我只是要求他盡力去溫習.   我叫佢溫習時都想 .

佢的中文是暫時最差的.  不過,我明白他的中文比較弱.  我接受的.

作者: yy1212    時間: 12-11-2 17:14

我都係一樣,溫習要認真和盡力就OK!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5