教育王國

標題: 保良局甲子年中學,校風好唔好? [打印本頁]

作者: simon73    時間: 12-7-12 10:53     標題: 保良局甲子年中學,校風好唔好?

作者: curryson    時間: 12-7-12 11:01

冷靜d,小朋友仲細,有時也是運氣,唔好太怪責.
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1  #18 khmama的分析,你可以參考下.
作者: debbyyoyo    時間: 12-7-12 11:02

simon73 發表於 12-7-12 10:53
我兒子沒入第一第二志願,終於入第三志願是保良局甲子年中學(西貢區)band 2

我們要不要叩門到...

以我所知2間都差唔多.甲子唔錯架校風ok
我小朋友讀港澳信義會小學的.不過
成績麻麻入唔到band 2既學校.而家叩門等待中...

作者: orangebb    時間: 12-7-12 11:21

回復 simon73 的帖子

千期唔好咁講呀!  

成個升中派位, 真係有好多成份係"彩數"架, 我小朋友學校就有2個band 1 頭同學派咗band 2 中中; 相反, 一個band 2尾尾尾,又比佢搏到band 2 頭.

真係無話可說架!

作者: hw1115    時間: 12-7-12 11:28

回復 debbyyoyo 的帖子

您派那間呀 ?
作者: hw1115    時間: 12-7-12 11:31

simon73 發表於 12-7-12 10:53
我兒子沒入第一第二志願,終於入第三志願是保良局甲子年中學(西貢區)band 2

我們要不要叩門到港澳信義會 ...

祝叩門成功. 加油!
作者: khmama    時間: 12-7-12 13:43     標題: simon73 的帖子

運氣唔好啫,無謂怪小朋友,何況西貢區本來就唔係好多選擇,你註冊咗先,然後再去叩門啦,你仔仔band幾?

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-7-12 13:58

呢間已經係band  2好好學校,如果你係band  2
作者: simon73    時間: 12-7-12 21:40

作者: simon73    時間: 12-7-12 21:43

作者: simon73    時間: 12-7-12 21:43

作者: simon73    時間: 12-7-12 21:44

作者: simon73    時間: 12-7-12 21:45

作者: khmama    時間: 12-7-12 22:02

一定要註冊先, 再去試下叫呂潤財同王華湘. 直資可以試下福建, 匯基同羅氏.
作者: k_0530_a    時間: 12-7-12 22:17     標題: 引用:回復+simon73+的帖子 一定要註冊先,+再去

原帖由 khmama 於 12-07-12 發表

一定要註冊先, 再去試下叫呂潤財同王華湘. 直資可以試下福建, 匯基同羅氏. ...
到叩門階段,福建應吾會收B2 ,滙基是冇叩門位。
到現階段,有叩門位既直資所餘無幾。

作者: antia    時間: 12-7-13 08:00     標題: 引用:冷靜d,小朋友仲細,有時也是運氣,唔好太怪責

原帖由 curryson 於 12-07-12 發表
冷靜d,小朋友仲細,有時也是運氣,唔好太怪責.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22 ...
有冇近呢幾年中學資料?那個好像是2009 年!

作者: heiB    時間: 12-7-13 08:47

simon73 發表於 12-7-12 21:43
我兒子係B 2頭

王華湘收Band 2頭,我仔同學Band 2頭,放榜叩王,即考筆試,三小時後收了。可能佢筆試考得好。
作者: candy852    時間: 12-7-13 10:47

我兒子去年也派去甲子年,他也是band 2,他讀得很開心,是不錯的學校,不要擔心
作者: simon73    時間: 12-7-13 11:36

作者: candy852    時間: 12-7-13 11:57

去年兒子有2位band2同學很想去甲子年.自行.派位入唔到,再去叩門,都入唔到.結果去了鄭裕x
甲子件的校長和老師都很好.

作者: candy852    時間: 12-7-13 12:03

聽說慕德跌緊band ,甲子升緊.所以我沒有選慕德,環境不好和我不喜歡那個校長.
作者: simon73    時間: 12-7-13 12:17

作者: 師奶    時間: 12-7-13 13:47

樓主甲子年今年超過一百人叩門,校長今日講左無晒叩門位啦!
今日有幾個媽咪求校長收佢哋,無奈無位@@
作者: candy852    時間: 12-7-13 15:43

你聽說還是親身看到
作者: simon73    時間: 12-7-13 22:33

作者: hw1115    時間: 12-7-14 07:25     標題: 樓主甲子年今年超過一百人叩門,校長今日講

原帖由 師奶 於 12-07-13 發表
樓主甲子年今年超過一百人叩門,校長今日講左無晒叩門位啦!
今日有幾個媽咪求校長收佢哋,無奈無位@@ ...
佢地有冇叩王呀?

今曰王有人會退學。

作者: candy852    時間: 12-7-14 10:43

我兒子去年也有去叩王很難入

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5