教育王國

標題: 培基突然臨時將面試改期 [打印本頁]

作者: garyz88    時間: 12-6-19 14:10     標題: 培基突然臨時將面試改期

$40蚊面試費... 事小,
兩公婆請假陪小朋友面試, 去到先話俾你聽臨時改期... 事前完全無通知!!!

間學校又只有的士先去到... 令無數家長在門口食白果...

仲叫家長明天再去過!!

乜搵個校工打個電話好煩咩!!!

作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 14:11     標題: 引用:$40蚊面試費...+事小,+ 兩公婆請假陪小朋友

作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 14:19     標題: 引用:$40蚊面試費...+事小,+ 兩公婆請假陪小朋友

作者: happyty    時間: 12-6-19 14:21

佢個網頁一早已講話就算除了三號波, 都會改明天呀
但.....咁早落波,天氣又ok, 使咩改呢....哎!
作者: 百厭豬    時間: 12-6-19 14:21

唔啱就唔好讀喇~
作者: 百厭豬    時間: 12-6-19 14:23

mrkokubo 發表於 12-6-19 14:11
學校網頁一直有更新

講真,今日打過風,正常都會打個電話去問左先啦,
再講,打風既野,學校好難預計,
樓主咁少事都嬲,哩間學校唔啱佢,

作者: JE0608    時間: 12-6-19 14:25

可能好多人報, 想西走一浸。
作者: garyz88    時間: 12-6-19 14:29     標題: 引用:Quote:mrkokubo+發表於+12-6-19+14:11+學校

原帖由 百厭豬 於 12-06-19 發表
講真,今日打過風,正常都會打個電話去問左先啦,
再講,打風既野,學校好難預計,
樓主咁少事都嬲,哩間學校唔啱 ...
Sorry, 我同其家係門口食白果既家長都唔正長, 最正常係你..,

作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 14:32     標題: 引用:Quote:原帖由+百厭豬+於+12-06-19+發表講真

作者: Miffy-miffy    時間: 12-6-19 14:39

今早8点佢網頁仲講10点後仲係3号先改期,冇啦啦又改左一号都顺延!!!!
预左今日請假, 家下tmrw又要再請!!好彩出門前上佢web睇多次先冇白行!!
好激氣!
作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-19 15:03

其實都唔關我樹, 但我個人認為如打得風呢d特別日子, 不論堅定流既風, 個人都一定會狂打電話問清楚, 如冇人聽都必定上網昅昅...
作者: 沙沙女    時間: 12-6-19 15:16

改左明天? 但呀女明天要返學校採排, 噢, 都係去唔到
作者: garyz88    時間: 12-6-19 15:19     標題: 回覆:培基極不負責任, 突然臨時將面試改期!!!

問題係, 佢講明3號風球先取消, 十點幾已經落一號,.... 先唔講家長有無責任去問學校... 單係諗下, 好多家長都要請假先黎到, 又或者要推其他interview... 一號風球... 學校係唔係應該繼續interview先?!

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-19 15:26

回復 garyz88 的帖子

或者係time gap問題, 有d家長可能真係keep check住每一刻情況, 所以即時冇去, 另一批就已去, 咁去到呢個moment...學校想即時in番又會對未in既唔係好公平(如同日in晒)...所以...我相信學校都有d難處既, 亦絕對明白您既感受
作者: 橫風王道    時間: 12-6-19 15:27

嘩!咁好多人聽日都去唔到,或者激鬼氣唔去,篩走左好多人,機會大增!唉!最衰同 tsl 撞,冇入表啦!天有不測之風雲呀!
作者: ha8mo    時間: 12-6-19 15:28

作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 15:31     標題: 引用:問題係,+佢講明3號風球先取消,+十點幾已經

作者: garyz88    時間: 12-6-19 15:31     標題: 回覆:培基極不負責任, 突然臨時將面試改期!!!

其實學校可以做好d , 改期改係星期六, 令家長可以易d安排.... 而家突然改聽日, 我係唔係唔洗做, 等你個interview!

作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 15:32     標題: 引用:Quote:原帖由+garyz88+於+12-06-19+發表問

作者: nelson諾諾    時間: 12-6-19 15:43

我今朝9:30分打過去培基,學校話左無論稍後改番一號波,都會順延一日,當時學校網頁未更新
作者: JE0608    時間: 12-6-19 15:49

如果只IN 小朋友, 叫家人/工人明天送佢去IN得唔得? 甘可以唔使再請假。
作者: jeremyphlam    時間: 12-6-19 18:09

民粹高漲又一例子
作者: littletongtong    時間: 12-6-19 18:24     標題: 引用:Quote:原帖由+百厭豬+於+12-06-19+發表講真

原帖由 garyz88 於 12-06-19 發表
Sorry, 我同其家係門口食白果既家長都唔正長, 最正常係你..,
唔好angry,我明你都係太stress

作者: garyz88    時間: 12-6-19 18:33

我決定聽日唔去啦... 祝大家好運...
作者: CHUN927    時間: 12-6-19 18:40     標題: garyz88 的帖子

你唔去,咪小左个对手!

作者: winnietingting    時間: 12-6-19 18:42     標題: 引用:我決定聽日唔去啦...+祝大家好運...+

原帖由 garyz88 於 12-06-19 發表
冷靜冷靜!培基係好學校。話唔定,明天少人去機會大呢。

作者: nelson諾諾    時間: 12-6-19 19:07

garyz88 發表於 12-6-19 18:33
佢話佢聽日唔去唧,無話佢個小朋友聽日唔去in噃
作者: garyz88    時間: 12-6-19 19:13

nelson諾諾 發表於 12-6-19 19:07
佢話佢聽日唔去唧,無話佢個小朋友聽日唔去in噃
聽日小朋友都放棄唔in啦... 祝大家好運...
作者: 百厭豬    時間: 12-6-19 20:37

garyz88 發表於 12-6-19 14:29

我唔知邊個正常唔正常,但我尋晚知今朝有機會3號風球,都上英文班既website睇下要唔要返,
你去面試咁大件事,都唔留意下先,仲可以點樣怪學校?!
同埋出哩個icon,發我爛咋,舒服D呀???出多幾個丫~~
好彩我唔係你果區,少少野就投訴學校~

作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 21:01     標題: 引用:民粹高漲又一例子

作者: super-kid    時間: 12-6-19 21:17

回復 百厭豬 的帖子

作者: Confident    時間: 12-6-19 21:27

明白你拿晒假但無得IN改了明天,但打得風呢點都要預左會唔會隨時改,如果唔係因為天氣問題而無任何特別事下而改咁學校就過份D既,但打風既關係喎......如果唔改又真係橫風橫雨你會唔會又話學校安排不當呢???????

有時D野都要掉得返轉頭,學校都唔想因為天氣,如果真係大風大雨,又咁多人,又要咁辛苦而去到的話,到時有咩事上黎學校都唔安樂架 ! 只不過今日天氣平靜而已 !!!!
作者: mrkokubo    時間: 12-6-19 21:46     標題: 引用:$40蚊面試費...+事小,+ 兩公婆請假陪小朋友

作者: 百厭豬    時間: 12-6-19 21:52

mrkokubo 發表於 12-6-19 21:46
我真係覺得個題目好篤眼篤鼻

我覺得學校好冤枉~
P.S我對哩間學校一D認識都冇,亦都唔會考!!!

作者: fatfatlam    時間: 12-6-19 22:02     標題: 引用:Quote:mrkokubo+發表於+12-6-19+21:46+我真

我覺得學校好冤枉~
P.S我對哩間學校一D認識都冇,亦都唔會考!!!
須然我都係吾知道取消的家長,不過當我去到門口見到校長、主任在為家長解釋及道歉,而不是搵老師或甚至校公解釋,這樣亦顯示了學校的誠意,更加上打風的事冇人可控制的!也就算了吧!

作者: 百厭豬    時間: 12-6-19 22:07

fatfatlam 發表於 12-6-19 22:02
須然我都係吾知道取消的家長,不過當我去到門口見到校長、主任在為家長解釋及道歉,而不是搵老師或甚至校公 ...

咁你聽日會唔會再去????祝你成功~
作者: fatfatlam    時間: 12-6-19 22:08     標題: 引用:Quote:fatfatlam+發表於+12-6-19+22:02+須

咁你聽日會唔會再去????祝你成功~

作者: QQee    時間: 12-6-19 22:29

單睇題目, 吓死我.

但,係打風問題, 我又ok接受.  正常香港人, 尼d咁既情形, 硬係出門前check清楚先啦.

好係要in 二次的. 你二公婆, 分開去可以請少次假.

作者: 20072010    時間: 12-6-19 23:12

作者: super-kid    時間: 12-6-20 20:06

回復 fatfatlam 的帖子

Did you go for the interview today.  
Mind sharing with us.?    My friend will apply The School next year.

Thank you in advance.

作者: ah-ho    時間: 12-6-20 23:25

其實掉轉想,如果網頁講明話會延期,但又因為大家既理論:"天氣好,只係一號風球、又請左假,唔黎會晒左日假期",而去繼續面試,甘如對個D真係無去到既家長黎講,又會點呢?

自己就永遠都站係自己角度去睇,就梗係唔知點解間學校甘麻煩,唔夠靈活啦!
作者: suii    時間: 12-6-21 18:29

回復 Confident 的帖子

好中肯的意見!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5