教育王國

標題: P.1 / 2012 [打印本頁]

作者: uday    時間: 12-6-13 14:49     標題: P.1 / 2012

我囡囡決定入讀真光小一, 有無同學仔可以一齊分享下

作者: tinachane    時間: 12-6-13 22:21

你好,我囡囡都會
大家會係同學仔了
作者: iriskwokmama    時間: 12-6-14 00:00

each level only 2 classes. it is so Good for the teachers to recognise every student.
作者: uday    時間: 12-6-14 13:02

咦! 都唔係好多同學仔報到, 莫非仲係15/16??
你地點解會拺真光
作者: 福媽    時間: 12-6-14 16:37

say hi

作者: princess_kiki27    時間: 12-6-15 13:35

大家好~我女都係9月入讀真光
作者: ms.bead    時間: 12-6-15 15:10

大家好,小女今年會入讀小一
記得26/6去註冊!
作者: ymon    時間: 12-6-18 08:42

hi,
我女都是九月入讀p1.
作者: ms.bead    時間: 12-6-18 12:03

等我做個小總結,之後有人加入/退出,請更改...
uday
tinachane
iriskwokmama
福媽
princess_kiki27
ms.bead
ymon
作者: tinachane    時間: 12-6-18 16:07

支持
作者: tinachane    時間: 12-6-18 16:12

26/6 我會帶同小女去度身拎校服,最開心就是見

到囡囡即將為小學生。眨眼已大個女lar
作者: uday    時間: 12-6-18 17:54

為了更了解課程,所以打了去學校問關於英文事宜
Net teacher - Mr Paul 唔係長駐係學校,只係一星期幾日先係到, 而家仲請緊外藉老師
我而家怕學校轉英文小學剛起步, 好多方面未必如我所想好

如有不對, 請更正

作者: noknok323    時間: 12-6-19 14:09

我個女都是今年入學, 由於有幾個offer所以之前都15/16, 但在最近一次簡介會後, 我有了決定------>選九真 !

uday 家長你好, 我都很明白你的心情, 但大家都要對學校有信心, 學校轉英文是剛起步, 但學校不是剛起步(即不是新校), 今年已是140年 (資料來源: 剛收到的通告), 所以應該有經驗或可做到 !

另外, 你話 " Mr. Paul 唔係長駐係學校,只係一星期幾日先係到, 而家仲請緊外藉老師" , 這件事我的看法是, 我都想net teacher 每天駐場, 但我對 local teacher 很有信心, 因為上次簡介會有一位女英文老師介紹她們會如何推行英文, 我覺得她們的方向, 計劃, 理念很實際, 加上你話學校請緊外藉老師, 所以可能短時間末能達你所想, 但日後應做到!

p.s. 九真比我感覺很好, 老師/校長都很有heart想去做好這間學校, 希望我沒有選擇錯 !
作者: uday    時間: 12-6-19 14:22

無人回應或或更正, 大家一早知道??
如果係我真係要諗清楚下星期是否註冊
作者: princess_kiki27    時間: 12-6-19 15:44

其實好多LOCAL TEACHER既英文都好好,我無擔心
由中文小學轉做英文小學,一定有佢既實力
作者: uday    時間: 12-6-19 15:56

Thanks Noknok323 and Princess_kiki27
作者: uday    時間: 12-6-20 10:24

大家買校服會各二套還是sport 2套 & dress 1件
作者: kochiman2004    時間: 12-6-20 10:34

建議買兩套標準校服及兩套運動服, 標準校服可買大兩個SIZE (因為連埋放裙腳, 長度一般足夠去到三年級), 運動服可買大一個SIZE (因為太大會形響小朋友做運動)。
作者: uday    時間: 12-6-20 14:11

回復 kochiman2004 的帖子

Thanks kochiman
作者: princess_kiki27    時間: 12-6-21 09:27

買大2個size會唔會太大件呀??
想問下一個星期有幾多堂運動堂?
作者: tinachane    時間: 12-6-21 14:07

果日簡介會話星期五會安排課外活動,係唔係都
是2:40落堂啊?
作者: kochiman2004    時間: 12-6-21 14:08

princess_kiki27 發表於 12-6-21 09:27
買大兩個 SIZE 係會有 D大件, 有 D 怪怪地, 有 D 有家長真係會接受唔到。但我和囡囡都可以接受。意見只作參考。

一個星期有兩堂運動堂。

作者: kochiman2004    時間: 12-6-21 14:10

tinachane 發表於 12-6-21 14:07
果日簡介會話星期五會安排課外活動,係唔係都
是2:40落堂啊?
星期五會安排 13:30~14:30 課外活動.
是 14:40 落堂.

作者: uday    時間: 12-6-21 15:01

Kochiman2004, 星期五會安排 13:30~14:30 課外活動, 是否要另外收費? 可否告知收費

作者: kochiman2004    時間: 12-6-21 18:55

Not yet finalized.  

Maybe to be annouced during registration or even September 2012.

Far as I know, certain planned interesting course is free of charge.

作者: noknok323    時間: 12-6-21 21:53

princess_kiki27 發表於 12-6-21 09:27
買大2個size會唔會太大件呀??

小一會一星期兩堂(即兩日)運動堂!

p.s.學校網頁內有1L & 1T時間表.

作者: yuetsmum    時間: 12-6-22 00:10

Say Hi also.  My girl will study P.1 in Sept too.  
作者: BBLong2006    時間: 12-6-28 00:11

Hi,我仔仔九月都同你哋啲寶貝一齊開學喇
作者: uday    時間: 12-6-28 11:38

Welcome BBlong2006
唔知今年一年級有幾多個男生

See all on 30 Jun
作者: ccfa_hp    時間: 12-6-28 12:23     標題: Welcome+BBlong2006唔知今年一年級有幾多個

原帖由 uday 於 12-06-28 發表
Welcome BBlong2006
唔知今年一年級有幾多個男生
6月30日有甚麼事?

作者: uday    時間: 12-6-28 12:29

回復 ccfa_hp 的帖子

Oops..... See u all 25 Aug

作者: 緊張媽媽大師    時間: 12-6-29 17:16

回復 BBLong2006 的帖子

我囡囡都會讀九真....真係唔知有幾多位男仔同學會到最後選九真呢?
作者: lovelyfelix    時間: 12-6-29 17:29

Hi, 今年至少有4個男仔la, 我囝係其中一個,另有佢2位同學。而且註冊當日見到另外一位男仔買校服呢!
作者: lovelyfelix    時間: 12-6-29 17:35

Uday,星期五既多元智能課係唔洗錢架,學費已經包左。另外有d收費既課外興趣班會安排係放學後,家長可以自由選擇參與。
作者: lovelyfelix    時間: 12-6-29 17:40

順帶一提,學校要求每位學生最少學一樣樂器,可以在校學或出面學。不過每年學校都會為學生進行評核,分數是會計入音樂科的。
作者: BBLong2006    時間: 12-7-1 16:04

今年男生數目會較往時多,咁就安心啲
作者: gtopc    時間: 12-7-2 16:21

回復 BBLong2006 的帖子

Hi,我個仔九月都同你哋啲寶貝一齊開學喇
作者: ms.bead    時間: 12-7-3 16:41

等我做個小總結,之後有人加入/退出,請更改...
uday
tinachane
福媽
princess_kiki27
ms.bead
ymon
noknok323
yuetsmum
BBLong2006 (boy)
緊張媽媽大師
lovelyfelix (boy)
gtopc (boy)
作者: gtopc    時間: 12-7-7 05:59

打去學校問訂餐單的事,順便問問有幾個男生(2012 P.1)
答話有十幾個呀!好開心呢!

作者: lovelyfelix    時間: 12-7-10 13:10

十幾個男生咪競爭大左lor? 不過咁樣就可以多d男子組活動^•^
作者: Tingba    時間: 12-7-10 14:04

我囡囡今年都入九真讀 P1, 我係爸爸請各位多多指教.
作者: ms.bead    時間: 12-8-13 11:40

大家好,小女將會退出2012九真小一大家庭,祝各位子女學業進步!相信九真係一間很好的學校
作者: ccfa_hp    時間: 12-8-13 23:44

To Ms Bead

最後選擇左邊間學校?
作者: shirleyysy    時間: 12-8-18 00:25     標題: 回覆:P.1 / 2012

唔好意思,想問吓九真每年係大約幾時報名的?因女兒明年要考小學,我亦心儀九真,所以希望清楚多些,謝謝

作者: gtopc    時間: 12-8-30 16:53

回復 shirleyysy 的帖子

I think can ring to school to ask detail ! : )

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5