教育王國

標題: 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> [打印本頁]

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-2 16:28     標題: 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>

因我身體問題,不能陪伴她開學,所以小女今年9月會獨自到UK升讀Yr.10,雖然她口說應該應付得到,但我知佢只是怕我擔心...
有無家長可分享下孩子獨自到海外升學經驗,好想了解下,真係好擔心...
作者: bobbycheung    時間: 12-6-2 19:59

回復 Kristy-mummy 的帖子

You must tell us exactly what your concerns or worries are.  Are you worrying about her safety getting from the airport to the school (as you said you couldn't accompany her to UK)?  Or are you worrying that she might not be able to handle the school works and adapt to the school life?   I guess it would be easier if you could tell us which school your girl is going.  Now that there are so many HK kids studying in UK, there might well be parents or kids here who could tell you exactly what the school is like.   

作者: CPU1995    時間: 12-6-3 07:31     標題: 回覆:bobbycheung 的帖子

我雖沒有經驗,我想你可以做以下預備工作:

1. 在notebook裝上skype, 所帶衣服預先釘上名牌
2. 同航空公司講  女兒上機落機
3. 同學校講可唔可以預book從Heathrow到學校的的士或其它交通工具,有沒有其它同學一齊撘
4. 一到Heathrow買張英國電話咭
5. 預早book school uniform store 時間買校服及釘名牌
6. 預約guardian 及host family 在開學後首一兩天到校見house mistress及女兒

我相信到校後學校會變成女兒的第二個家,用數月時間便可適應boarding的生活。

作者: Tommy    時間: 12-6-3 13:32

Kristy-mummy,

小兒和令千金應該同級,他今年就讀中三,幾個星期之前,他一個人飛了去英國求學,入讀一間公立寄宿學校Year 9。我們在香港機場跟他擁抱話別之後,他便獨自上路。

您話唔擔心就假,不過佢話manage到,我地就要信佢。

不過,我們今年三月中才去過學校面試,所以他對學校的環境有一定的認識,他蠻有信心獨自出發。由於飛機於清晨到達倫敦,他甚至自己乘坐地鐵到倫敦走了一轉,到了下午才啟程到學校。最後,於傍晚七時正準時安全到達學校。前兩日,學校開始half-term break,他又獨自乘坐了五個小時的火車,去到遙遠的North England探望我們的親戚。

英國是一個相對安全的地方,反而最關鍵是要一早預訂火車票,準確計算和預備轉車的時間、地點和轉車的方法,萬一誤了班次就好麻煩。您的女兒之前有沒有去過英國,和乘坐英國火車?如果沒有的話,要特別留意交通的安排。

還有,倫敦Heathrow Terminal 3好像是沒有電話卡賣的,如果佢買唔到電話卡,又未去到學校報安全,您會好擔心。始終一到步就有個電話跟身,佢會定好多,最穩陣係預早幫佢係internet訂購一張電話增值卡,她一到步便可以報安全,您就放心喇!

不過,女孩子可能有更多的考慮。始終,人人的情況都不同,小兒之前去過英國幾次,我太太又非常熟悉英國的國情,所以我們是比較放心。

Tommy

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-4 10:54

回復 bobbycheung 的帖子

bobbycheung,

女兒第一次獨搭飛機去到咁遠,講真,作為父母,其他什麼都擔心...

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-4 10:57

回復 CPU1995 的帖子

CPU1995,

多謝你我提點,我會筆記下來.

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-4 11:45

回復 Tommy 的帖子

Tommy,

你好,你太太熟悉英國,你們又有親人在那裡,你的兒子亦曾遊歷英國,相對多了一份經驗,會比較放心,但我們及女兒從未去過英國,連heathrow是如何都不知,又沒有親人在那裡居住,老公曾問過女兒想不想daddy陪她開學,但亞女話唔洗,我估佢怕我一人在港,所以拒絕了,但我看得出佢有點怕,所以我真係好擔心.

而且我們在3月時才決定讓她出國讀書,一直以為無咁順利,可能未必成事,當攞經驗.所以根本無時間比我們了解英國更多,由搵學校到考試,再決定選擇入讀那一間學校,我們都只依靠agent帶路,但到呢一刻,想到她將要獨自應付以後一切一切時,始終都是孩子,不得不擔心....

至於電話咭,請問是否在英國任何地方買而在任何地方都可使用?因我想拜託朋友的兒子在暑假回來時先行代買回港,但因朋友兒子與我女兒學校不同郡,如果可以通用,咁我女兒一到步就可報平安,而且有個電話係身,相信佢會有安全感些.

作者: bobbycheung    時間: 12-6-4 12:17

担心是正常的, 但 "盲目" 担心亦不能解决問題, 有時更會給女兒帶來恐慌.  有無問過agent 識唔識人在你女兒的學校讀書.  最安全的方法可能係睇吓有無可能跟埋佢地一齊過去返學.  入咗學校就應該無問題.
作者: mayc    時間: 12-6-4 13:44

妳可以問吓agent有沒有同校的同學或師兄/姊,或者可以一齊出發

Tommy:
你囝真是好叻呀!

不過唔係學校會派人去接機咩!因為我記得有一次聖誕假後我姪子自己返過去,因為他未夠16歲,要由他在那裡讀大學的堂哥接佢才可以出機場!剛巧那天大風雪,堂哥遲到了幾小時!

作者: savoy    時間: 12-6-4 14:52

mayc 發表於 12-6-4 13:44

妳可以問吓agent有沒有同校的同學或師兄/姊,或者可以一齊出發

可能佢父母幫佢做左UM,就一定要designated person 黎接機
作者: elisa    時間: 12-6-4 15:26

我個女九月去UK升讀Year 10,佢晌八月先讀summer course,完成後,九月便去
Truro High school. 我幫佢book 直航机去London, 當地學校會接送她回校,完成
summer course 後,監護人會接嗰女到他們家裏住宿,到九月開學前一天,監護
人會送嗰女到學校。我問過Agence和朋友,他們建議我十月份學校有嗰 term break,
先過去探佢,同學校接觸,詢問嗰女情況。
其實,我嗰女去第一次去英國,我都好擔心,到時佢要帶d咩東西過去呢?會唔會比
心機讀書?去到是否適應當地環境和天氣?好多問題在腦子裏想着。

作者: Tommy    時間: 12-6-5 01:08

Kristy-mummy 發表於 12-6-4 11:45

Tommy,

您囡囡好乖好生性。不過如果您地從未去過英國,果邊又無親戚,又唔熟當地情況,我建議您地最好都係揾人陪佢過去,如果唔方便,起碼都要安排信賴得過的人,在倫敦機場接她然後送她到學校。一個女仔漂洋過海去一處從未去過的地方,係好大的挑戰,如果佢同您地都未Ready,唔值得冒不必要的風險。要佢好有信心又準備充足,先好比佢獨自遠行。

我地都係計劃得比較遲,初頭都係唔順利,但後來事情又進展得好快,要係好短時間內作出重大決定,我地訂機票的時候,連入學的正式書面通知都未收到。愈接近起行愈擔心是正常的,但擔心之餘最緊要是做足準備功夫,包括物資的預備、行程的安排和調適心態的準備。

我囝囝佢好嚮往英國的環境,之前又去過學校面試,佢好鍾意間學校,所以佢隨時起行都Ready,反而係我地做人父母既唔捨得個仔突然要離開自己。其實,佢地去到學校好快就可以適應到,反而我地自我調適更重要。

英國本地的電話卡是全國通用的。

Tommy

作者: Tommy    時間: 12-6-5 01:28

mayc 發表於 12-6-4 13:44

Tommy:
不過唔係學校會派人去接機咩!因為我記得有一次聖誕假後我姪子自己返過去,因為他未夠16歲,要由他在那裡讀大學的堂哥接佢才可以出機場!剛巧那天大風雪,堂哥遲到了幾小時!
我個仔佢其實鍾意英國多過香港,佢去到英國就好似雀仔飛左上天,成個人生猛晒,剛剛同佢 facetime,睇得好真,直情覺得佢連個樣都唔同左。

我仔讀公立學校,無接送服務,更何況佢係中途插班生。基本上,只要持有有效証件和登機証,十二歲以上就可以自由上落機出入境。

Tommy

作者: mayc    時間: 12-6-5 12:41

估唔到今年真是多了grade10出國讀書的小朋友,我囝也是9月到vancouver讀書,那麼大家可以多d支持和交流吓了!

Tommy:
又有唔明啦,("勿見怪)mud"公立學校有寄宿咩?
你囝有沒有反映過讀的嘢過深/過淺?
作者: miffy3005    時間: 12-6-5 19:08

冇錯, 唔擔心就假既!  就好似每當有親戚朋友, 知道阿女要到英國, 第一句就會問: 「你捨唔捨得架? 」
老實講, 有邊個家長會答你好捨得呢,  真係長憂99.
但我相信, 事前做好準備功夫, 給孩子信心, 相信佢地好快會適應. (是否我太樂觀呢? 好茅盾啊!)

我想請教下, 除了床單, 枕頭/ 套, 大家會唔會帶被(如冷氣被)到學校宿舍?  洗頭水/ 沐浴露/牙膏, 在英國的售價差不多 嗎?  由於我的機票只有一件寄倉行李, 所以要盡量精簡啊!

進入倒數3個月, 大家可以分享一下嗎?

作者: nottmum    時間: 12-6-5 20:00

回復 miffy3005 的帖子

洗頭水/ 沐浴露/牙膏, 在英國的售價跟香港是不是差不多我不知道,就bath milk我用的Palmolive 的500ml平常是1.69鎊,特價時是80p 到1鎊都有,通常兩個月就有一次特會,另外牙膏如Colgate 的advanced white 100ml的就1鎊而已,我覺得在英國用的清潔用品是非常便宜的(牙刷例外,超貴的...)
作者: miffy3005    時間: 12-6-5 21:49

回復 nottmum 的帖子

nottmum, 謝謝你的回覆, 價錢跟香港差不多, 牙膏還要平過香港呢!  知道, 要買定牙刷.  是否在 大間的tesco 就有齊日常用品賣?  
作者: lindalin02    時間: 12-6-6 04:37

洗髮水不要帶, 除非你非此不用, 英國水質和HK的吾同, 我剛來時用佐帶來的洗髮水, 搞到好頭痕, 最後改用呢度出才好番. 女性用品要帶點, 系呢度好難找到HK看慣的牌子.
作者: CPU1995    時間: 12-6-6 07:02     標題: 回覆:lindalin02 的帖子

我覺得在香港先施永安買一件灰黑色長過膝的Mark哥cashmere褸,在落雪的日子很保暖,很多中學都俾著,價錢應平過英國買很多。

作者: CPU1995    時間: 12-6-6 07:02     標題: 回覆:lindalin02 的帖子

我覺得在香港先施永安買一件灰黑色長過膝的Mark哥cashmere褸,在落雪的日子很保暖,很多中學都俾著,價錢應平過英國買很多。

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-6 11:30

Tommy,

多謝你的提議,我昨晚同老公再傾過,老公話叫我信下個女,但如果我都係唔放心,咁咪再問下個女囉,咁你安心d,於是,我同亞女有以下對話......

我 : 老老實實答我,到底驚唔驚一個人上學...

囡 : 老實講,我話唔驚就呃你地,點會唔驚,仲好驚tim,但無計咖(係佢口頭禪)...

我 : 咁不如叫daddy陪你開學吖,只幾日來回,何況hk咁多人,跟本唔洗擔心我.

囡 : 唔洗啦~驚還驚,但我應該應付到,放心!何況無啦啦用咁多錢買多張機票,洗多咁多錢,好無謂囉,而且daddy咪又係唔識路.信我啦,我攪我掂!

我 : 咁你需唔需要託Leo暑假回來時買定張電話咭比你,咁一到步就有得用.

囡 : 咁就好呀!有個電話係身,會有安全感好多,有嘜事都可打比你地,我會無咁驚,咁就最好喇. ^ j ^

我 : 真係唔要人陪....

囡 : 都話唔洗la~~放心啦!又唔係第一次唔同你地一齊出門,不過今次得一個人之嘛.

就係咁,可能我多濾,又可能個女真係長大,好似有家長講,如果佢話得,我真係要信佢...
作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-6 11:35

CPU1995,

可以具體形容下件褸係嘜野品牌&價錢嗎?有朋友都教我一定要買件類似的褸比亞囡.

作者: iamfine    時間: 12-6-6 12:51

阿女生性好過入牛劍,恭喜恭喜

作者: 4eyesDad    時間: 12-6-6 13:36

Kristy-mummy 發表於 12-6-6 11:30
Tommy,

多謝你的提議,我昨晚同老公再傾過,老公話叫我信下個女,但如果我都係唔放心,咁咪再問下個女囉,咁你 ...
Kristy-mummy: Can you tell us which town/city your daughter is going to from Heathrow Airport? It may be a town/city some of the readers here may know and may give you more information about the place before you daughter leaves HK. I hope it may help.

作者: CPU1995    時間: 12-6-6 13:40     標題: 引用:回復+CPU1995+的帖子CPU1995,可以具體形

原帖由 Kristy-mummy 於 12-06-06 發表
可以具體形容下件褸係嘜野品牌&價錢嗎?有朋友都教我一定要買件類似的褸比亞囡

我冇打算買件絨褸俾阿仔過英國,因他唔會著。他在香港幾度都著一件衫。

絨褸學校會比著,羽絨就未必比著。

我見過中環先施的意大利牌子長期都有5、6折,由3K 至6K都有,買就買件最長的可防風,尤其女仔穿裙。

作者: elisa    時間: 12-6-6 14:43

其實,我都好似你咁擔心,不停問D朋友嘅仔女去過英國的經驗,
就知道多D嘢。kristy-mummy 你要放手,否則佢永遠系港孩、
唔識長大。你可同Agency講,叫英國嗰間學校在機場接你嗰女,
佢地可以在英國好多嘅地方都買到電話咭 (phone 4 u  ----lebora
英磅 5 + 增值 英磅 5)吾係太貴,當嗰女到英國去到學校,叫佢call
你報平安,平時每日早晚打返嚟HK。佢地第一個term可能吾習慣,
始終都有第一次,到十二月中放Christmas,好快又返HK。
英國天氣比較濕和寒冷,我去Aigle買咗件Gortex, Fleece & 保暖底衫,
(fleece $1620, gortex $2880, 底衫$450) 件fleece好似絨毛着入面,
gortex當jacjet着,可擋風和雨。好多人去英國都會買這套衫。

作者: elisa    時間: 12-6-6 14:55

可否講你嗰女入那間學校?
作者: miffy3005    時間: 12-6-6 19:19

回復 lindalin02 的帖子

Thks a lot, lindalin02.
作者: waichung1962    時間: 12-6-6 23:43

1) 妳女女讀私校or公立?如果是私校,當妳女女第一次到學校報到應該學校有提供機場至學校的免費交通工具,妳可要求agent或妳自已聯絡學校作出安排,最重要是妳要提供行程表(航班資料)便可。
2) 妳可叫朋友代購英國電話咭,另外亦可在數碼通出張增值咭,英國是可以用的(暫用),網上有些咭面值600元而只買100元的。
3) 妳女女在英國南部或北部讀書?如果在北部就要賣對防滑的雪鞋。
作者: waichung1962    時間: 12-6-6 23:48

妳agent有冇同妳女女聯絡其他同學可否一起回校?
作者: jsmleetse    時間: 12-6-7 11:06

真係不用担心, 從香港有航空公司帶住上機, 到英國學校有人接機.
我女兒上年都是去讀Y8, 而家都幾OK 架.
作者: jsmleetse    時間: 12-6-7 11:08

mayc 發表於 12-6-5 12:41
估唔到今年真是多了grade10出國讀書的小朋友,我囝也是9月到vancouver讀書,那麼大家可以多d支持和交流吓了!: ...

英國公立學校就像香港讀日校, 要住英國人家庭..
作者: SylviaSK    時間: 12-6-7 15:26

Christy Mummy,  I have very similar situation with you.  My son will go to UK alone for Yr 9 this Sept.  It is the first time he travels without me. I also worry so much.  As other parents said above,  suggest to ask the school and agent for reference of other schoolmates from HK.  Then, you can talk to them for experience and book the same flight so that they can travel together.
作者: wapwap    時間: 12-6-7 16:48

回復 elisa 的帖子

Elisa,  

想請問係英國買Sim Card, 係香港應該帶2G or 3G電話好呢?  

作者: lindalin02    時間: 12-6-8 01:05

電話卡我就會推介Lebera, 打番HK手機3p/mins (~HK$0.36), 固網1p/mins (~HK$0.12), 你可以網上order SIM卡免費寄去朋友度https://www.lebara.co.uk/FreeSIM?ref=FGS&tmcampid=3&tmad=c&mkwid=scK2X6CBi&pcrid=9772257515&plid=&kword=lebara%20uk&gclid=CNKHkoTNvLACFcshtAodezR7nA, 讓佢幫你帶返HK, 你跟指示網上登記及增值, land佐即刻可以用. 只係用電話卡接聽來電, 每個月1分都吾使俾, 所以如果預計阿女吾係成日打番HK, 就不要增值太多.
2G定3G手機就看個人需要, 如果打算要流動上網就帶3G手機, 呢度上網可以每天1磅逐日計或包入月費, 電話卡都可以付費上網http://www.lebara.co.uk/internet_on_your_phone,
如果子女係10月half term留係監護人度或家長會過來探望的, 就等到時行街先買, 呢度歐洲品牌不比HK貴, 同品牌的童裝更比HK便宜, 而且宿舍應離課室不太遠, 太長未必方便, 中褸比較合適, 好少見女生著長褸, 我女冬天都係著恤衫+cardigan(校服)+羽絨褸(剛過pat)+厚tights, 當初移民來時, 就似大家一樣, 麼都係HK買好帶過來, 怕外國野貴或不合心水, 但你會發覺有點野都係要買當地貨才合用. 帽, 手套, 防水外套, north face靴, Hunter雨鞋, hoodie等, 如果安排到, 都係UK買比較合算, Tissue無論大, 細包或wet tissue都好貴, 女性用品也貴, 而且沒麼選擇.

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-8 14:23

回復 4eyesDad 的帖子

4eyesDad & Elisa,

我女將入讀Stamford hight school,係Lincolnshire....

可能係我太多慮,亦太小看我女兒,剛有家長提我可用airline的um服務,點知問亞女需唔需時,佢反問我要黎做嘜?我又問佢想唔想10月Term break回港一轉,佢又反問係guardian到住貴/買機票貴?我叫佢唔洗理,只要答想唔想返多一轉見下daddy & mummy,點知佢話唔洗啦,我想係guardian屋企住下,可儘快溶入當地生活嘛!

可能個女真係長大我都懵然不知,又可能係我都需要學懂放手,今次佢到咁遠讀書,似乎係我唔捨得她多於她唔捨得我,都係時侯比我們一齊學習放手及自立!總知都係一件好事.

無論如何,都多謝大家的分析與分享

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-8 14:29

Elisa,

老公都話去aigle買會好d,防水又保暖,所以等亞女月尾考完試就去睇下,係呢,係知唔知現在有無promotion sale?

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-8 14:33

回復 waichung1962 的帖子

waichung1962,

agent話呢間學校比較少chinese,佢地好似都係得一個舊生係到讀,佢地話會幫我們聯絡下,如果咁橋同一班機就好.

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-8 14:39

回復 SylviaSK 的帖子

sylvia,

我們好遲先book機票,真係又貴又無得揀位,所以好難夾到其他schoolmate,何況agent都未覆我約到舊生未...

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-8 14:45

回復 lindalin02 的帖子

lindalin02,

請問你知唔知Lincoln 9-12月的天氣狀況如何呀?需要帶短袖衣服嗎?

作者: lindalin02    時間: 12-6-8 19:34

要5至7月放暑假前才有機會著短袖, 但都吾係日日, 尼度超過25度要著短袖的日子屈指可數.
9-12月根本用不著短袖, 你要俾女帶一件薄擋雨風褸, 英國一日天氣變化好大, 隨時落雨, 但吾長時, 一落雨就涼, 半個鐘後雨停出太陽就會暖返點, 一定要帶防曬霜, 尼度點太陽好毒, 其實因地方空曠, 又涼涼地吾好覺, 好易曬黑.

作者: lindalin02    時間: 12-6-8 20:15

Kristy-mummy, pls check your pm.
作者: waichung1962    時間: 12-6-9 01:02

Aigle (promotion sale)7至8月有。要係會員,有些貨品由3拆起!
作者: nottmum    時間: 12-6-9 02:47

我通常都係wilkinson買,他的清潔用特價期比較多,樓下說的女性衛生用品,香港的是比較好用,吸收強,,可以的話從香港帶過來吧,也不是很重
作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-9 12:17

waichung1962,

如果我用朋友vip,講電話得嗎?

作者: miffy3005    時間: 12-6-9 16:06     標題: nottmum 的帖子

收到,唔該晒!
雖然阿女未有需要,但都帶定幾包傍身,反正唔係重。

作者: elisa    時間: 12-6-9 18:24

Waichung & Kristy-mummy,

我系晌又一城嘅 Aigle 買,我嗰fd系member,所以買嘢有九折,
因為香港系夏天,佢地冬天存貨不多,要等到八月才有冬天貨返
嚟。Kristy-mummy 如果需要趁早買,費時冇碼,因為我嗰女在
八月初要到英國。好賣嘅貨佢地系冇減價 (系嗰sales講)
我五月訂咗英航來回直飛倫敦,价錢包燃油付加費約$16000幾,
好貴!因為太匆忙,恐怕訂不到回程机回香港。你地有冇邊到可
訂到平嘅機票?我只訂咗聖誕節嗰程機票。
去英國讀書真貴!機票(一年三次回港約HKDS$45,000),學費(一
年三個term約英鎊23,000),還有監護人費用和雜項,我想一年的
洗費起碼要過HKD400,000,我趁英磅回落可唱返D,因為好耐冇
見過11過幾。希望嗰女真係比心機去讀!
你地有冇監護入公司介紹?

作者: elisa    時間: 12-6-9 18:28

有冇人知道Truro High School 嘅資料?
作者: miffy3005    時間: 12-6-9 20:05     標題: elisa 的帖子

機票要在早一年預訂,就可以用較便宜的票價。當航空公司一出schedule 就訂,回程日子可免費改一次。
例如,2013復活節假期後返倫敦是4月中,今年4月底或5月初就要訂票+付款;放暑假回程是7月初,那麼今年7月中再致電航空公司改回程日子。
由於我需要使用UM 服務,Air newzealand 是不需另外收費,$11700@mar 2013/ $9900@jul 2013.
但只有一件20kg 寄倉行李和只有一班機(一星期有兩天無航班)。另外設有學生機票可以有多一件寄倉行李,但要在旅行社訂票。 價錢與Cx ,BA等比較經濟,但航班時間選擇少。
如果唔介意轉機,阿聯尤(有學生機票)和卡塔以也較經濟.

作者: HKdevil    時間: 12-6-10 00:14     標題: 回覆:miffy3005 的帖子

我定卡特爾平㘬9千元一張

作者: 4eyesDad    時間: 12-6-10 16:09

Stamford High School is located in a pleasant part of England. Within half an hour drive, there are several other boarding schools such as Oundle, Uppingham and Oakham. Your daughter may meet other Hong Kong students going to these schools on the plane.
Many parents have commented that, once their children arrived there, they found they loved England. Speaking for myself, I love England too. It's a wonderful place to study. There is really no need to worry. Normal English folks are very friendly and you will be surprised how nice they could be. (Note: Milkmen leave pints of milk outside people's home without fear of them being stolen.) As your daughter is quite mature in thinking, she could no doubt make a lot of friends there.
She will enjoy it. And you are a lucky parent.

作者: Tommy    時間: 12-6-10 22:15

mayc 發表於 12-6-5 12:41
估唔到今年真是多了grade10出國讀書的小朋友,我囝也是9月到vancouver讀書,那麼大家可以多d支持和交流吓了!

Tommy:
又有唔明啦,("勿見怪)mud"公立學校有寄宿咩?
你囝有沒有反映過讀的嘢過深/過淺?

mayc,

唔好意思,隔咁耐先回覆,今個星期好多事做好忙。哈哈!剛剛發現原來您呢段留言係您第二千個留言,咁有意義的里程,我要比多點心機回應啊!

我地都係親子王國的第一代會員,您個名熟口熟面喇!零二、零三年間,大家都是家有男孩準備升小一,不過您選了傳統名校,而我則選擇了另類的新理念,我地各自在自己的地盤發揮,甚少互相交流,我還記得,當時我們兩間學校的話題長期佔據了「小學雜談」的首頁呢!。

傳統也好,另類也好,十年過後大家又一齊送孩子到外國升學,面對同一樣的挑戰,當時論壇上經常出現的一句「條條大路通羅馬」,真的沒錯。

英國有三十幾間公立寄宿學校,當中少於一半排一千名以內,所以好的公立寄宿學校都吸引非常多人競爭。

我仔在香港讀開IBMYP,佢係校內成績只是一般,學校在BK的非正式排名只是Band 2C,所以我對他的學術成績無好大信心。但當他去到英國,他的適應能力和初步的測驗成績,的確給了我們一些驚喜。我唔知係唔係學校的程度淺,抑或佢果班同學成績一般;佢就話係數學比較淺,其他科目程度同香港的差不多。有一科他從未接觸過的科目,第一次測驗都考得很好,他原本選的是Double Science,現在老師建議他明年轉讀Triple Science,不過他婉拒了,他寧願選修多一些其他人文科目,例如Sociology。

我覺得他最大的改變是,佢知道自己想點,會為自己選擇和爭取,以前佢樣樣野無主見無所謂,個性有少少「宅」,現在陽光了很多。不過,漫漫長路,仍須努力。

Tommy

作者: Tommy    時間: 12-6-10 22:37

miffy3005 發表於 12-6-5 19:08
回復 Tommy 的帖子起碼第一日到步

冇錯, 唔擔心就假既!  就好似每當有親戚朋友, 知道阿女要到英國, 第一句就會問: 「你捨 ...

我個仔無帶被,學校有供應,而且您最多只能帶25kg上機,無可能咩都帶,個人清潔用品要帶,起碼第一日到步就要用,但每樣帶一支就夠,英國的大型超市其實大部份野都比香港平,我老婆話T字頭的衛生用品比香港平一半有多,而且而加匯水又跌了些。

如果想佢帶多一點東西,可以考慮用平郵經郵局預早兩個月寄去監護人處,二十公斤只收四百幾蚊,三十公斤大約六百幾。

Tommy

作者: Tommy    時間: 12-6-11 00:24

您囡囡好成熟好識諗,應該好快就會適應英國的學習生活,真係唔使太擔心。不過Lincoln距離倫敦都幾遠,佢會飛去倫敦定係其他的機場?如果無學校接機,要自己坐火車都幾麻煩嫁,要預早規劃行程。

電話卡除了Lebara外,可以考慮O2,1p一分鐘打返香港手機,2p一分鐘打香港固網,音質非常清晰,不過呢張卡唔可以上網,如要上網要買另一張網絡卡,十磅500M限一個月內用清,就算用唔晒下個月又十磅。不過,d細路好叻,佢地緊有辦法勾到學校的WiFi.

Tommy

作者: CPU1995    時間: 12-6-11 08:13     標題: 回覆:Tommy 的帖子

我覺得A Level如選讀理科,就應揀Triple science,以我所知,有些學校就算double science在O level取得A都唔比你在A level選讀phyChemBio,這對將來career有很大影響,你最好問你心儀中學A level的science subject收生要求才考慮清楚選修double science 。

作者: miffy3005    時間: 12-6-11 09:19     標題: Tommy 的帖子

多謝Tommy 的分享,大家也很樂意提供這方面的心得,感激!
我們會在開學前早十天抵達倫敦,應該有較充裕的時間去採購日用品,還要到學校試校服。 兩個大人就儘量少帶東西(有借口給自己shopping:) ) ,讓阿女可以多帶一點。
這幾天在M &S ,Tesco 等網頁上看到,一般開學的物品售價和香港差不多,還可以網上預訂,抵步後到取,挺方便。

作者: mayc    時間: 12-6-11 09:29

Tommy:
哈!原來我們以前是可能每天都擦肩而過,今天終於踫上,所以話有緣千里就能相會吧!

恭喜你囝第一次測驗就取得這麼好的成績,證明他適應得很好,我就是喜歡外國的課程很有彈性,如果你讀得好,他認為你的程度可以,便會提議你升grand,唔會"晒"你時間,所以我都有提阿囝,考好今次的校內試,攞住一張好的成績單過去選科便可有得"say"!:loveliness:

我也開始想要帶什麼過去,我地可以一齊寫一份清單,大家用,我想到要帶指甲鉗,潤唇膏!:D

作者: mayc    時間: 12-6-11 10:07

清單:
衣物
1.薄擋雨風褸1/2件
2.羽絨外套1件
3.長袖T恤3-4件(最好有帽)
4.短袖T恤3-4件
5.長褲3-4條,短褲2-3條
6.內衣褲1打
7.襪7-8對
8.冬天手套,頸巾
日用品:
1.指甲鉗
2.潤唇膏
3.縮骨雨傘
4.手提電腦

大家可以加減項目或數量!:loveliness:
作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-11 10:43

其實有無人可話多少少比我知Stamford high是如何一間學校,我想多點了解...
如果同west buckland ; leweston; mount school; st. francis; truro high...比較,是否其他較好?
作者: elisa    時間: 12-6-11 15:37

Tommy,

麻煩你,因我嗰女第一次去英國,自己又冇時間陪佢過去,
所以有好多問題請教:
1) 我想問你仔仔晌英國有冇用監護人,有冇邊間可以介紹?
    Agency介紹都好貴。
2) 每次Term break 需吾需要比仔女回港?還是比佢地溶人當
    地英國人家裏住好呢?令英文更有大進步?
3) 聽朋友話衣服要釘人名的印嘜,免被人拿錯,有冇邊間公司
    會做呢?我想臨去英國前釘d印嘜落衣服。
4) D机票好貴,嗰女到英國机場要選希斯路,再轉車去Cornwall
    才到學校,車程都要3-4小時。其實有咩平的航班机或轉机可到
    倫敦机場?搵Agency或航空公司訂係抵d?
5) 自己是否需易為嗰女晌香港買insurance?
6) 今次嗰女搭英航機,當嗰女落机,可否搵空姐照顧出机場?

作者: Tommy    時間: 12-6-11 23:00

多謝您的提醒,小兒A Level應該會選修Chemistry, 或者會修多一科Biology,視乎他到時對其他科目的興趣,但修讀Phy Chem Bio 的機會好細。不過穩陣計,我都會提佢問一問學校,如果選修兩科A Level Science要什麼的要求?

作者: Tommy    時間: 12-6-11 23:36

elisa,

其實我仔只係過左去英國一個月,我都唔係知好多,希望其他有經驗的家長幫手回應。

1)  我們在英國有親戚,暫時由當地親戚做監護人,但遲d可能我都有這需要。

2)  我預計小兒一年返香港一次,Term Break應該唔會返。但據聞監護人或home stay的費用根機票價錢也差無幾,好多人都寧願返香港。各有各好,唔返香港,咁同香港的連繫又會減少。

3)  我仔讀幼稚園時訂了很多無用,估唔到十年後有用,所以我地唔使再訂。

4)  我暫時未有訂平機票的經驗,我都想知多一點。

5)  無論是否英國公民,所有英國全日制學生都享有免費醫療保障,已經保障了基本的需要。是否需要額外購買或買人壽,純粹視乎個人需要。

6)  我沒有這方面的資料,Sorry,幫唔到您幾多。

Tommy
作者: elisa    時間: 12-6-11 23:49

多謝你的回應。

希望其他有經驗的家長可以為我解答。

作者: CPU1995    時間: 12-6-12 06:46     標題: 回覆:elisa 的帖子

英國雖有免費醫療,但此免費福利和學校提供的私人insurance如Bupa所cover的範圍有很大分別,免費醫療有些項目如揘牙或做手術的項目或會唔保唔做,如學校有額外私人insurance,我就一定買,但我問過一間state boarding school就唔同學生買額外私人保儉,但在香港買又沒有用,因有起事學校是會主動送學生到他們指定的免費醫生醫,除非學校有同私人保險掛鈎。

作者: msmchan    時間: 12-6-18 16:50

我兒子2年前帶去的, 希望給大家作參考 :

随身物品 :
護照(例如: 特區護照)+ 個人資料頁及學校信+ 保險單原本+影印本身份証
外幣港幣信用咭 (HSBC plus)
機票
八達通
國際學生証
雨傘
電池
相機 & 鏡頭
數碼相機及配件(例如:記憶咭, UBS線)
手提電話
手提電話充電器
手提電腦及配件(例如:USB,記憶咭, UBS線, CD)

作者: msmchan    時間: 12-6-18 16:51

衣物 :
外褸, 冷帽, 頸巾
睡衣
運動服
牛仔褲, 短袖, 長袖 T恤
恤衫
長褲, 短褲
晚宴服(tie, belt)
內衣物

運動鞋
皮鞋
拖鞋
被及被套, 頭套(各2套)

多用途刀/軍刀
消閒書
水壺, 暖水壺
記事簿 & 筆 & 文具(例如:釘書機連釘, 打孔機,改錯帶, 計數機, 筆鉋)
後備旅行袋, 背囊套
扣針/橡筋/針線包
電筒
鬧鐘
枱燈
零食

作者: msmchan    時間: 12-6-18 16:52

清潔用品 :
牙刷,牙膏,牙線
毛巾(面巾,大毛巾)
沐浴液
洗頭水
護膚膏, 花士今
後備眼鏡, 潛水鏡
梳, 鏡
香體露
指甲鉗
剃鬚用品
潤唇膏
紙巾

平安藥物 :
止痛藥
胃藥
藥油, 保心安膏
傷風藥
藥水膠布
護足
外用消炎膏
按摩膏

作者: honeybeemom    時間: 12-6-18 17:07

回復 msmchan 的帖子

msmchan好勁呀,記得咁清楚,寫得咁詳盡.

作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-18 17:23

msmchan 發表於 12-6-18 16:52
清潔用品 :
牙刷,牙膏,牙線
毛巾(面巾,大毛巾)
真係好犀利我都差唔多忘記了。
作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-18 17:59

樓主,我個人會覺得,小朋友開學嗰程,如果可以抽身,最好還是有個親人一起過去開學,縱使個女聲聲話唔駛,老實講,十來歲的孩子,去一個陌生的國度,那有不怕的道理? 過去除咗係俾佢支持外,亦可以幫佢打點一切,好等佢專心順利開學,你囡囡year 10過去,一開始就要準備GCSE課程,又要習慣陌生的人,事,環境和語言,如果開首能為佢分擔一些,等佢順利開學,有好的開始,會好好多的。

機票 ~ 一般會早一年預訂晒,CX N BA都會有student bundle賣,一般分2套或3套來回,價錢比單買一套便宜吧!term break一般boarding school都會安排coach送學生往返機場,都要另外收費的,如航班時間配合唔到學校coach,可要求學校安排的士,當然又係另外收費。public school一般係有3個half terms,多數第一個half term約兩星期,我自己會俾小朋友返港的,之後嗰兩個term breaks約7-10日不等,可住host family或回港。不過唔好對host family太大期望,或者一廂情願以為小朋友住喺guardian度有機會融入,好多哩啲host family都係當接待小朋友係生意罷了,有啲甚至可以用冷漠嚟形容,當然可能有好的,但作最壞打算,最好的準備總沒錯的。

衣服 ~ aigle的gortex,內加fleece係不錯的選擇,除咗一般保暖外,有時學校會有d of e戶外活動,都派得上用場的。

Duvet ~ 英國mns可買到,唔駛帶過去(留返啲weight帶其他嘢)當然最好早幾日到英國打點又或者網上訂購送到boarding house。

祝各位準學生開學順利!

作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-18 18:04

此外,如果想為小朋友準備debit card,香港hsbc中環總行可辦理,但好似需時1個月(唔太記得了),要辦就要早啲打去hsbc查詢。
作者: Honey917    時間: 12-6-18 18:42     標題: 回覆:DoReMi媽媽 的帖子

謝謝你和msmchan的溫馨提示,資料很有用。

作者: elisa    時間: 12-6-18 20:49

msmchan, 你個仔帶咁多嘢過英國,沒有過磅嗎?
我嗰女自己一個人八月過去英國,到聖誕節先回
香港,帶咁多行李,我怕她帶唔帶到離境。

Doremi,  唔好意思,我想有問題請教:Duvet係
咩嚟?你通常係咪上網搵机票,因為我都吾知搵
agency 或航空公司,甚麼時候訂机票會平D?
我都擔心嗰女嘅監護人,Agency 比咗兩間監護人
公司我選擇,我都不知怎樣揀?都好貴!我又想比
佢term break 返HK,但又想她溶入當地文化,使
她容易適應。可否比意見參考。

作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-18 22:33

elisa 發表於 12-6-18 20:49
香港,帶咁多 ...
Duvet係羽絨被,有啲家長會喺香港買過去,其實係唔需要的,因喺嗰邊買都好方便,pillow都係,不過我有買床冚被單枕頭套帶過去,因可自己洗乾淨同縫name tag。
至於機票,我係用我自己公司的travel agent,佢好小同我揾到平機票,都係買bundle多。

其實要融入英國文化,host family未必可以幫到,真係睇彩數,會唔會碰到有heart嘅host family,否則,half term 返嚟好過,只係exeat weekend先去住,再講,喺英國如果由yr 9至讀完大學,都起碼8年時間,應該冇問題吧。

作者: elisa    時間: 12-6-18 23:08

回復 DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi, 多謝你的回應。我不會帶被和pillow,
因為佢一個人過去英國,會帶一個寄行李箱、一
個上机攜帶行李箱,我都好擔心佢,可否提着
咁多行李過去。
你做Name Tag 搵邊間做,晌英國有冇人會幫學
生縫落衣服上?
一年有三個Half term ,佢聖誕節,復活節、暑假
都會返HK,但是只有三次嘅一星期的假期,是否
都比她返HK,到時再考慮。如果吾住監護人嘅屋
企,返黎HK,都要比監護人費用,一年都要百幾
鎊。還未計住宿費和雜費。

作者: CPU1995    時間: 12-6-19 08:41     標題: 回覆:elisa 的帖子

如想住host family融入英國文化,我見好多例子就是學生在exact住在host family 2 星期房內打機上綱足不出戶2星期,就真是甚麼都學不到。

如year10先留學,很多時科外文是很難追上GCSE的課程,我見很多例子學生都被學校強迫他drop咗科讀了一個term的外文,以免他的德文法文拖跨學校的排名。

如讀理科,就唔好揀double science讀,一定同學校爭取讀triple science,否則到中六轉校很多名校都不收讀double science的學生讀 A level 的 Phy, Chem or Biology。

作者: miffy3005    時間: 12-6-19 09:02     標題: elisa 的帖子

nametape  在學校有得訂£7 -9/ 6dozen ,另外加£40可幫手縫上。(阿女學校的收費,頗貴啊!)
香港個agent 也有提供,18dozen /Hkd $180.  請問其他家長有冇好介紹呢?

學校有份booklet 給new boarder ,可看看有冇這服務。

作者: mayc    時間: 12-6-19 10:21

請問國際學生証是在那裡申請的?
作者: msmchan    時間: 12-6-19 10:22

honeybeemom 發表於 12-6-18 17:07

msmchan好勁呀,記得咁清楚,寫得咁詳盡.

我點會咁好記憶, 我有keep file
作者: msmchan    時間: 12-6-19 10:23

mayc 發表於 12-6-19 10:21

請問國際學生証是在那裡申請的?
可以在學聯申請, 但我當時太忙, 都無申請

作者: msmchan    時間: 12-6-19 10:25

miffy3005 發表於 12-6-19 09:02
nametape  在學校有得訂£7 -9/ 6dozen ,另外加£40可幫手縫上。(阿女學校的收費,頗貴啊!)
香港個agent  ...
香港有些大的書店有一支筆, 可以寫在衣服上, 比較方便

作者: msmchan    時間: 12-6-19 10:26

DoReMi媽媽 發表於 12-6-18 17:23
真係好犀利我都差唔多忘記了。
我有keep file

作者: msmchan    時間: 12-6-19 10:47

elisa 發表於 12-6-18 20:49
香港,帶咁多 ...
當然過磅啦, 我仔坐CX學生票有35kg, 但去到磅是大約37-39kg(唔記得太清楚), 職員話過重, 但他好好人, 比個紙箱我, 將約6-8kg的物品放在紙箱內, 因為安全原因, 行李只可以32kg
作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-19 11:09

elisa 發表於 12-6-18 23:08
回復 DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi, 多謝你的回應。我不會帶被和pillow,
我name tag都係經agent訂的,不過學校school shop都有得訂,當然價錢會比香港訂貴,school shop會有釘name tag服務,要另收費。
你個guardian收得你咁平嘅?我小朋友個guardian,就算唔去住,每個term都要俾二百幾磅guardian fee,一年就要俾七百幾八百磅,佢一年只收你百幾磅,好平喎。

作者: miffy3005    時間: 12-6-19 11:09     標題: msmchan 的帖子

因為基於搬運行李的工人既職安健的問題,航空公司也要遵守啊!
我都見過有這種筆,在三x 書局,$2x ,挺方便,但我那學校講明要name tape ,還指定縫在那個位置,(講笑)有點像監x :(   到時縫到我手仔軟!

作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-19 11:15

msmchan 發表於 12-6-19 10:47
當然過磅啦, 我仔坐CX學生票有35kg, 但去到磅是大約37-39kg(唔記得太清楚), 職員話過重, 但他好好人, 比個 ...
我囡咪又係,成日過磅的,因佢high school 時返嚟次數頻,已經攞到marco polo金咭,行李重量俾到佢50kgs,一樣唔夠用,反而我囝得35kgs,次次都夠用,有時仲幫佢同學仔攞埋嘢tim。
作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-19 11:24

miffy3005 發表於 12-6-19 11:09
我都見過有這種筆,在三x 書局,$2x ,挺方便 ...
係呀,英國唔單止airline,如果坐national express,司機有權唔俾超重行李乘客上車的。

作者: msmchan    時間: 12-6-19 11:30

miffy3005 發表於 12-6-19 11:09
我都見過有這種筆,在三x 書局,$2x ,挺方便 ...
我都有買縫的, 但我只縫頭尾, 筆是買定帶去, 比仔方便用
作者: lindalin02    時間: 12-6-19 21:04

我朋友幫手買佐款可用燙斗燙落去件衫度, 而家洗佐成年都仲係度
作者: lindalin02    時間: 12-6-19 21:12

電池一定要帶, 呢度電池好貴, 而且餅仔(CR)電難買.
作者: elisa    時間: 12-6-19 23:33

各位家長,吾好意思太多問題查詢,因為我嗰女一嗰人過去英國,有很多事情要去plan,有時都不知怎樣去着手,搞到自己都好煩。

Miffy, 我搵到一間做name tape $280 /100 打 ,地址晌官塘, 另外一間平d $180 /60打,在地鐵交收。

msmchan, 申請國際學生証有咩用途?

DoReMi , guardian 費用我搞錯咗,真系冇咁平,一年全部費用都要約港幣萬三、四蚊。你嗰guardian公司好唔好?

我嗰女搭英航,我都唔知可以帶幾重寄行李,點可以申請帶更重行李上機?

Iindalin, 晌邊到買物料可以用燙斗燙落去件衫度?

去英國寄宿是否要帶風筒?

作者: Honey917    時間: 12-6-19 23:41

lindalin02 發表於 12-6-19 21:04
我朋友幫手買佐款可用燙斗燙落去件衫度, 而家洗佐成年都仲係度

請問在哪兒可買到用燙斗燙的label?另外那部打名的機可在哪兒買?大概幾多錢?
作者: msmchan    時間: 12-6-20 10:59

elisa 發表於 12-6-19 23:33
各位家長,吾好意思太多問題查詢,因為我嗰女一嗰人過去英國,有很多事情要去plan,有時都不知怎樣去着手, ...
我無申請過, 以下的link, 你可以看看
http://www.isic.hk/
作者: DoReMi媽媽    時間: 12-6-20 13:05

elisa 發表於 12-6-19 23:33
各位家長,吾好意思太多問題查詢,因為我嗰女一嗰人過去英國,有很多事情要去plan,有時都不知怎樣去着手, ...
基本行李重量應該都係20~25kgs吧,我都唔太記得了,機票有分種類,有啲可以寄重啲行李,叫travel agent搞吧。
我guardian唔好的,不過有啲師兄住開嗰個host family,係要用哩個guardian公司,唯有照跟。

作者: msmchan    時間: 12-6-20 14:43

學生票有額外寄倉行李優惠
CX : 學生票 - 35kgs (一件行李不能超過32kgs)
BA - 學生票 - 46kgs (23kgs x 2)

唔知有無記錯, 你問一下travel agent先, 你要同agent 講要買學生票及叫agent向航空公司申請先有的, 航空公司會要求你給學校信証明是學生身份先有額外行李的優惠

作者: lindalin02    時間: 12-6-22 20:29

Elisa,
問緊位朋友間公司點CONTACT, 收到時話你聽

作者: miffy3005    時間: 12-6-22 20:36     標題: Honey917 的帖子

燙的lable 在維x 利校服公司有售。

作者: Honey917    時間: 12-6-22 22:20

miffy3005 發表於 12-6-22 20:36
燙的lable 在維x 利校服公司有售。
謝謝回覆。但部機在那兒有售呢?

Honey917

作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-25 11:20

我係 Join Label 訂左20打名字織嘜,如果加熱溶膠另加錢就得,不過我全部都無加熱溶膠,所以唔知質量.
作者: Kristy-mummy    時間: 12-6-25 16:21

我昨日去過Aigle,佢地gortex + 內加fleece暫時未出,職員話要9月先出,但佢好好人,幫我入倉搵到一套啱亞囡size,$35xx + $16xx,只此一套無色無款揀,但size 36,亞囡現在剛剛好,我驚佢長少少肉就唔啱,我又唔啱著,所以我想買38,但又唔知9月前有無,心大心細...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5