教育王國

標題: 幼稚園畢業袍要買的嗎? [打印本頁]

作者: helenli    時間: 12-3-30 17:23     標題: 幼稚園畢業袍要買的嗎?

剛收到通告要買畢業袍,請問其他幼稚園要買的嗎?我見很多學校都有得借,但我地就要買,三百幾元影完相留嚟唔知做乜,唔買又唔得。

作者: LL222    時間: 12-3-30 18:08

大學畢業都係租嘅啦,點會買架
作者: kiov    時間: 12-3-30 18:10

Wow 邊間幼稚園?
作者: helenli    時間: 12-3-30 18:16     標題: 回覆:kiov 的帖子

金巴倫英文幼稚園

作者: LL222    時間: 12-3-30 18:20

唔參加咪唔洗買
作者: helenli    時間: 12-3-30 18:23     標題: 回覆:LL222 的帖子

我會買,但想知道其他學校做法啫。

作者: LL222    時間: 12-3-30 19:33

回復 helenli 的帖子

我女K1咋, 我未知

作者: babybear    時間: 12-3-30 21:19     標題: 回覆:幼稚園畢業袍要買的嗎?

不用!

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-30 22:23

之前已交左畢業禮相關的錢,好像沒有一項是畢業袍,遲些會否收則未知
作者: piggyccy    時間: 12-3-30 22:26     標題: 回覆:幼稚園畢業袍要買的嗎?

有學校係袍學校提供(但家長亦可選擇買的),帽就要買因由學生跟家長有些設計手工在帽上

作者: 雪晴晴    時間: 12-3-31 00:05     標題: 回覆:幼稚園畢業袍要買的嗎?

我大女係租架

作者: helenli    時間: 12-3-31 00:14     標題: 回覆:雪晴晴 的帖子

我都想有得租,買來無意思,用完又要處理多件嘢,無用又唔環保。不過最後都一定要買,因為通告寫要著袍先有得參加畢業禮。:

作者: fatalbug    時間: 12-3-31 18:45

作者: CatEgg    時間: 12-3-31 23:30

覺得學校要求買袍先有得行畢業典禮好過份!如果家長自己識裁衫,係咪可以唔同學校買?
校服都可以係紀念,紀念性仲強。
作者: twodaughters    時間: 12-4-1 17:32     標題: 回覆:幼稚園畢業袍要買的嗎?

吾環保,著得一次。SC & KV 都由學校免費提供袍作拍畢業照用。畢業典禮是穿校服參加。

作者: CBabeY    時間: 12-4-1 22:40     標題: 回覆:幼稚園畢業袍要買的嗎?

乜SN咁架?雜費已經唔平,咪響雜費個pool度拎一筆出黎買大批畢業袍,每年唔借都平少少租俾學生著果一陣囉。今年書包又轉款,朋友小朋友去年考到交哂錢買哂野,最後唔讀,送左個全新嘅書包俾我,而家得物無所用,好浪費,一啲都唔環保。

作者: torunpoland    時間: 12-4-2 11:13

大學畢業那一件也只是租的... 幼稚園畢業袍竟然要人買! 恕我直言, 認真"搵笨"! 如果真係要買, 都係博士袍啦!
作者: heiheihaha2009    時間: 12-4-2 14:44

作者: wingjoan    時間: 12-4-2 15:03

幼稚園大多數都會有幾件比你地借用影相的
作者: Eumama    時間: 12-4-2 18:10

不如你問下有冇舊生有二手貨放啦......著得果幾次.....應該起碼都有九成新卦.....
除非你諗住「裱」起佢留個紀念啦.......
作者: tweety82080    時間: 12-4-3 09:42

緊係5買拉,著得一次灑錢搵笨"!應由學校免費提供W0
作者: addamama    時間: 12-4-3 10:24

租比較合理喎,我個的間kg都係租架,個人覺得學校應支持環保!
作者: ms.bead    時間: 12-4-6 01:06

不知所謂, 我決定唔會買件袍, 唔環保!!!!
連張畢業証書都要比$$買!!!!! 我都決定左唔會買!不知所謂

作者: helenli    時間: 12-4-6 01:33

回復 ms.bead 的帖子

MS.BEAD你也是SN家長嗎?  那通告說"凡出席畢業典禮的同學,必須穿著畢業袍上台接受校長頒發証書" (All graduates need towear graduation gowns during the graduation ceremony the prinicipal will present the certificates to the students individually.)  即是沒買袍的學生是否不能上台接受畢業証書?  另通告第一項的畢業相攝影套餐是包含訂購畢業證書的, 言下之意是畢業証書也要用錢買嗎?  我希望自己是理解錯誤, 因為我心目中的SN不是這樣的.

作者: ms.bead    時間: 12-4-6 23:27

helenli 發表於 12-4-6 01:33

MS.BEAD你也是SN家長嗎?  那通告說"凡出席畢業典禮的同學,必須穿著畢業袍上台接受校 ...

我是sn家長, 正如大家看見通告一樣:"凡出席畢業典禮的同學,必須穿著畢業袍上台接受校長頒發証書"... 當然沒買袍的學生不能上台接受畢業証書...
$300是包括畢業証書, 所以畢業証書也要用錢買的!!!
而且畢業証書上的相片是必須穿上畢業袍, 而且必須用通告上所指的畢業生個人照, 所以基本上如你想出席畢業典禮並接受校長頒發証書, 多謝$650!!! 仲未計畢業典禮費用... 學校話多數去龍堡攪, 又係大小同價!!!!

作者: helenli    時間: 12-4-8 23:50

你係打算畢業相都唔影嗎? 我相信就算無買袍, 影畢業相學校都會提供的, 而畢業證書我相信唔需要用錢買, 只係通告寫得唔太明確.
作者: ms.bead    時間: 12-4-10 11:58

我會淨係買畢業相,因為唔駛着袍…
如果你唔信,你試下好似我咁,打去學校話淨係買畢業相,睇下佢會唔會免費比張畢業証書你…
作者: helenli    時間: 12-4-10 15:02     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

$300攝影不是已包含畢業証書嗎

作者: ms.bead    時間: 12-4-11 08:56

helenli 發表於 12-4-10 15:02
$300攝影不是已包含畢業証書嗎

$300攝影已包含畢業証書,而且一定要比埋$350買畢業袍
但$300攝影package當中一些照片我們是不需要的,例如一打學生相和家庭合照...
冇理由要強迫我們購買,買件畢業袍我認為是極之不環保!!!點解唔可以讓家長選擇可租可買?

作者: helenli    時間: 12-4-11 13:11     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

你問過學校是這樣說嗎?有家長打電話問過,沒買袍的學生在拍攝時學校是會提供畢業袍的喎。

作者: ms.bead    時間: 12-4-11 14:44

helenli 發表於 12-4-11 13:11
你問過學校是這樣說嗎?有家長打電話問過,沒買袍的學生在拍攝時學校是會提供畢業袍的喎。

...

我們打電話問過,畢業團體相是不需要買袍,不知道是學校提供OR不需著袍...
但畢業証書上用的照片,就要用$300項目中的12張單人相其中一張,所以盛為$300...
但係你買得畢業証書的話,相信你亦會上台攞,所以你就要比埋$350買袍...

作者: helenli    時間: 12-4-11 14:55     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

上台拿證書也有得提供哦,有家長放假前問了ms Fung.

作者: helenli    時間: 12-4-11 15:20     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

更正,上台拿證書是著校服,影個人相有得借袍。

作者: kncl    時間: 12-4-11 16:00

有著袍影畢業相,家長不需要花錢租或買。
作者: ms.bead    時間: 12-4-11 16:37

剛打電話問過MS FUNG,你們是正確的,可以不買袍而影相
但同之前打去校務處,D職員就從未講過可以有袍借.... 是否很多家長反映過而改善?
而且通告上的文字是否會令家長產生誤會?

作者: rainbowcov    時間: 12-4-13 09:48

--- delete ---

作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-4-15 22:07

$300 !!!
夠我個女間學校3個小朋友的費用
1)畢業相片壹套,所需費用為港幣$54.00,費用包括:
  i)    1.5吋x 2吋 ~ 個人畢業博士袍相片六張(本園將選取 貴子女博士袍相片壹張,作為畢業證書相片之用)
   ii)   5R個人畢業博士袍相片兩張(共兩款)
   iii)  8R團體合照相片壹張,連過膠
2)數碼畢業相個人造型及團體合照電腦檔案光碟,每隻$15.00
3)數碼學生相:1.5吋 x 2吋~便服或小學校服相十二張,粉紅色背景,收費$12.00。

作者: helenli    時間: 12-4-15 22:32

回復 仔仔錫錫你 的帖子

連小學相都有, 真設想周到, 令人羡慕!  請問是哪間幼稚園提供咁貼心服務?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5