教育王國

標題: 如你發現有人借地址, 你會點? [打印本頁]

作者: 1241mum    時間: 12-1-12 18:50     標題: 如你發現有人借地址, 你會點?

如你發現有人借地址, 你會點?
作者: GoodGrief    時間: 12-1-12 18:53

致電2832 7700,向教育局學位分配組舉報。
作者: smallfoothk    時間: 12-1-12 19:32

如果是親人,就不會大義滅親,朋友更加不想,但收佢不佢我,我就會
作者: Charlotte_mom    時間: 12-1-12 21:17

如果唔係同佢有仇就又真係想舉報: 而家舉佢, 佢有本事/誠意仲可以力挽狂瀾
如果同佢有仇就又真係想舉報: 等派完位至舉報, 到時佢真係要靠叩門至攪得掂了(不過真係好毒)
作者: jollyma    時間: 12-1-12 21:49

要有咩資料先可以舉報?
作者: kochiman2004    時間: 12-1-12 21:51

Charlotte_mom 發表於 12-1-12 21:17
如果唔係同佢有仇就又真係想舉報: 而家舉佢, 佢有本事/誠意仲可以力挽狂瀾
如果同佢有仇就又真係想舉報: 等 ...

Great idea ...
作者: SCKnight    時間: 12-1-12 22:24

Charlotte_mom 發表於 12-1-12 21:17

唔.......唔止毒,仲好絕!如果冇本錢讀私校或國際學校,我諗個家長晚晚都喊濕幾個枕頭。
早知今日,何必當初呢!

作者: GoodGrief    時間: 12-1-13 20:15

"禍不及妻兒",大人有錯,小孩無罪。如果要毒啲,我會選擇報警,等差人拉佢返差館。
作者: SCKnight    時間: 12-1-13 21:52

GoodGrief 發表於 12-1-13 20:15
"禍不及妻兒",大人有錯,小孩無罪。如果要毒啲,我會選擇報警,等差人拉佢返差館。 ...

嘩!你仲絕!再落去駛唔駛搞到家破人亡先收手呀!
作者: Charlotte_mom    時間: 12-1-13 23:02

駛唔駛叫版主close左個主題呀
作者: SCKnight    時間: 12-1-14 01:11

哈哈!咁又唔駛!

作者: 喜洋洋    時間: 12-1-27 13:34

回復 1241mum 的帖子

努力搵多d 個個人既資料, 然後直接向教育局舉報佢! 千其唔好同佢學校講, 學校可能因為聲譽問題會私下解決, 唔公證
作者: kochiman2004    時間: 12-1-28 13:51

回復 GoodGrief 的帖子

... support ... arrest them ...
作者: SCKnight    時間: 12-1-28 14:28

又嚟?駛唔駛『拍』埋?
作者: jc2009    時間: 12-2-14 12:10

要舉報, 真係做到好絕, 我都未必會咁做; ....講真, 樓主發現得, 莫非係熟人所為?
作者: mscmit    時間: 12-2-14 13:42

jc2009 發表於 12-2-14 12:10
要舉報, 真係做到好絕, 我都未必會咁做; ....講真, 樓主發現得, 莫非係熟人所為?  ...
舉報又點算絕呢?又唔係要佢條命。反而,個個借地址,連累好多真正住同區嘅小朋友冇得入某學校,咁做就真係對個小朋友「絕」喇﹗

作者: ha8mo    時間: 12-12-17 11:38

作者: laylayman    時間: 12-12-17 11:46

Its pathetic that someone borrowed address and felt so proud to disclose to others. We were asked to submit Property tax..or lease agreement.

作者: mirage    時間: 12-12-17 11:51

其實你有十零廿萬去打張一年以上有釐印的租約,你就可搵一區任抽,可等到派位真係抽中才去住也可,也不怕被人告發。
作者: marcuscyrus    時間: 12-12-17 11:54

mirage 發表於 12-12-17 11:51
其實你有十零廿萬去打張一年以上有釐印的租約,你就可搵一區任抽,可等到派位真係抽中才去住也可,也不怕被 ...
會抽樣家訪的

作者: laylayman    時間: 12-12-17 11:56

how many can you report?.........sigh
作者: Parisienne    時間: 12-12-17 12:00

借地址嘅人,理論上同雙非父母動機一致。

作者: mirage    時間: 12-12-17 12:03

去教育局做小小程序誠實說明,可等到抽中你你又在9月1日入讀才有機會訪你,你最終只有抽過但冇真正讀過而去了私校,局方不會有進一步行動。
作者: ha8mo    時間: 12-12-17 12:05

作者: mirage    時間: 12-12-17 12:10

Big bro ha8mo, 如果抽中的是LS/maryknoll/marymount/St paul cath/St Joe/St Mary ,慳番的同級私校/直資學賁差不多。
作者: karen55407    時間: 12-12-17 12:13     標題: 回覆:如你發現有人借地址, 你會點?

人家夠膽博,我自問唔敢博,亦唔會博

作者: CoffeeCake    時間: 12-12-17 14:23

我真正住熱門網,好介意人借地址同我爭。
但諷刺地我都收到EDB信(抽樣抽中喎),叫我提供進一步住址證明。
好彩我夠光明正大,佢要既,我第二日即寄比佢 -- 哪怕係凌晨來家訪!
作者: laylayman    時間: 12-12-17 14:29

Just hope those who borrowed address would be investigated and visited. I am serious and dont call me black heart. I sent out property tax for proof already
作者: 786    時間: 12-12-17 14:33     標題: 引用:Quote:mirage+發表於+12-12-17+11:51+其實

原帖由 ha8mo 於 12-12-17 發表
Big Brother 十零廿萬 即係幾多個月人工啊?

租第二度住,用來抽小一,再租自己間屋出去填數?
我真係租自己樓出去,租入名校網住左4年。

作者: 786    時間: 12-12-17 14:36     標題: 引用:如果唔係同佢有仇就又真係想舉報:+而家舉佢

原帖由 Charlotte_mom 於 12-01-12 發表
等佢抽到先告佢唔係幾好。早些滅佢等多少個位出黎。而家報佢,迫佢退出或實際拿誠意出來, 好些

作者: mirage    時間: 12-12-17 14:54

你親自租間屋,再到教育局做程序就可抽,抽到才真正入住,抽唔到唔去住,完全冇說謊冇欺騙。
作者: laylayman    時間: 12-12-17 15:00

loop hole for those who can afford two properties- purchase or rent..
作者: ha8mo    時間: 12-12-17 15:06

作者: chengkiwi    時間: 12-12-17 15:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-01-12+

原帖由 786 於 12-12-17 發表
等佢抽到先告佢唔係幾好。早些滅佢等多少個位出黎。而家報佢,迫佢退出或實際拿誠意出來, 好些

...
如果派位後先舉報,個學位攞番出來是否作扣門用?
但其他被派往其他志願的人,咪好唔公平!無得番轉頭!

作者: laylayman    時間: 12-12-17 15:32

ha8mo 發表於 12-12-17 15:06
香港不嬲有錢大晒
不過應該咁睇
無論你有幾多間物業

The rich has a choice, not the others
作者: bcw    時間: 12-12-17 16:01

作者: mirage    時間: 12-12-17 16:04

甚麼叫公平?套用有人hold 5個offer 的邏輯(對不起,乘機抽水),我自幼努力讀書公作所以賺到錢/父母有錢俾我/我做生意叻/我炒股票叻,所以可租多間屋,你一命二運三風水四積陰德五讀書都冇,所以冇錢租間屋,完全與公平冇關。何況,我們要告訴小孩,世界是不公平的。
作者: 786    時間: 12-12-17 16:05     標題: 引用:Quote:laylayman+發表於+12-12-17+15:00+lo

香港不嬲有錢大晒
不過應該咁睇
無論你有幾多間物業
我識一個住大埔獨立屋,200萬買了九龍塘廣播道做行宮,抽到樂善堂

作者: 786    時間: 12-12-17 16:06     標題: 引用:Quote:原帖由+786+於+12-12-17+發表等佢抽

原帖由 chengkiwi 於 12-12-17 發表
如果派位後先舉報,個學位攞番出來是否作扣門用?
但其他被派往其他志願的人,咪好唔公平!無得番轉頭!

...
所以應該挀位前報好些

作者: ha8mo    時間: 12-12-17 16:09

作者: 786    時間: 12-12-17 16:10     標題: 引用:Quote:786+發表於+12-12-17+16:05+我識一個

Finally which school ddi his kid enter?
禮贀

作者: ha8mo    時間: 12-12-17 16:13

作者: laylayman    時間: 12-12-17 16:15

786 發表於 12-12-17 16:05
我識一個住大埔獨立屋,200萬買了九龍塘廣播道做行宮,抽到樂善堂

haha...I would use that $2 mil to do something more meaningful...
Sorry but I dont have that extra $2 mil.

I will go for that school who appreciates our child. In fact, I could try other route for another school but why do that since that school didnt appreciate our child? No point to go there.

作者: ha8mo    時間: 12-12-17 16:19

作者: 786    時間: 12-12-17 16:21     標題: 引用:Quote:786+發表於+12-12-17+16:10+禮贀咁即

咁即係有錢大晒依然適用

有錢可以買地去抽,抽得唔岩心水再用錢買個位讀私校
我亦識喇記校友但不是天主教,喇記神父是他中學同學都叩唔入喇記。

作者: 786    時間: 12-12-17 16:25     標題: 引用:Quote:786+發表於+12-12-17+16:05+我識一個

原帖由 laylayman 於 12-12-17 發表
haha...I would use that $2 mil to do something more meaningful...
Sorry but I dont have that extra  ...
That 2m now becomes 7m and the kid is not yet a secondary kid. Very meaningful

作者: ha8mo    時間: 12-12-17 16:25

作者: ha8mo    時間: 12-12-17 16:26

作者: 786    時間: 12-12-17 16:27     標題: 引用:Quote:786+發表於+12-12-17+16:25+That+2m+

賣樓後的錢,可拿來繼續讀直資/私校,不用愁
淨賺5m去外國都得

作者: Jane1983    時間: 12-12-17 16:31

laylayman 發表於 12-12-17 15:32
The rich has a choice, not the others
又吾可以甘講,靚網區都有平樓。

作者: laylayman    時間: 12-12-17 16:40

Jane1983 發表於 12-12-17 16:31
又吾可以甘講,靚網區都有平樓。

true but the rich can choose...
作者: laylayman    時間: 12-12-17 16:42

回復 ha8mo 的帖子

The one who appreciates our child accepted very early already

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5