教育王國

標題: 德雅REJECT [打印本頁]

作者: YuenTung    時間: 11-11-8 21:32     標題: 德雅REJECT

作者: ggbwong    時間: 11-11-8 21:56

我都仲未收到信呀!!!
作者: 沖廁    時間: 11-11-8 22:01

作者: YuenTung    時間: 11-11-8 22:14

作者: UncleGrand    時間: 11-11-9 00:09     標題: 回覆 1# YuenTung 的文章

照道理冇可能全部收晒咯...還未收到信的家長「包括我」,再等多一兩天吧!相信在這星期內應該會收到的,唔使太快灰心住嘅,話唔定有意外驚喜呢!
作者: wing    時間: 11-11-9 00:16

今日都仲未有信 都打咗輸數LA 亞女有幾個同學仔都收咗
作者: yhw2010    時間: 11-11-10 01:14

今日收到信取錄了亞仔
作者: leekitha    時間: 11-11-10 07:50

原帖由 yhw2010 於 11-11-10 01:14 發表
今日收到信取錄了亞仔

請問你囝囝的考生編號係幾多呢? 謝!
作者: jomel    時間: 11-11-10 09:22

各位好,我都係前兩日收到信收仔仔,不過怕佢唔適應呀!
作者: WhiteBerry    時間: 11-11-10 10:26

點解呀?

原帖由 jomel 於 11-11-10 09:22 發表
各位好,我都係前兩日收到信收仔仔,不過怕佢唔適應呀!

作者: jomel    時間: 11-11-10 10:38

因為太多女仔,好方面想:女仔叻,學野快,可能會push到佢,對佢講野都有幫助;壞方面想:太多女仔,無男仔同佢玩,失衡,亦唔夠女仔叻,有自卑感,所以..........真係好矛盾,你地救下我啦!
作者: eunice.lee    時間: 11-11-10 12:11

原帖由 jomel 於 11-11-10 10:38 發表
因為太多女仔,好方面想:女仔叻,學野快,可能會push到佢,對佢講野都有幫助;壞方面想:太多女仔,無男仔同佢玩,失衡,亦唔夠女仔叻,有自卑感,所以..........真係好矛盾,你地救下我啦! ...

其實我小朋友都係德小一份仔.
仲係男仔添.
學校按比例收取男生
像我仔個班廿五人, 有五個男仔

有一點我想講的是:-

我仔仔本身都有同男/女同學,玩, 大家小息時會一同打波或玩棋, 阿仔甚至會同學兄弟一同玩, 佢哋會同鄰班玩, 高低班玩, 男女仔一同玩, 這個沒問題, 唔會存在住失衡或社交力弱的情況發生.
有時做完功課, 阿仔都有同女同學講电話, 由於小班関係, 同學仔感情實在不錯.

至於自卑, 這個沒從其他家長口中或自家小朋友行為表現出來.

大家唔好咁負面想法, 有時遇著強者亦未必是壞事, 反而會激發小朋友的上進心, 一起努力學習.

作者: jomel    時間: 11-11-10 14:42

eunice.lee:
多謝你既分享呀!你個仔仔讀幾年級?忙唔忙呀?點樣分配時間呢?
作者: UncleGrand    時間: 11-11-10 15:31     標題: 回覆 7# yhw2010 的文章

恭喜晒...

請問有冇家長也在今天收到信呢?
另外...也想問下..學校話在11月?號後仍未收到信,可打去學校查詢呢?因為怕現在打去也是叫你等下啦...好驚
作者: jomel    時間: 11-11-10 15:32

11月15日前
作者: eunice.lee    時間: 11-11-10 15:47

原帖由 jomel 於 11-11-10 14:42 發表
eunice.lee:
多謝你既分享呀!你個仔仔讀幾年級?忙唔忙呀?點樣分配時間呢?

小兒小三
忙唔忙? ~
忙, 忙功課, 測驗, 與及月底考試 (改為三次試全年)
其實功課多, 係多, 這點不容否定
但只要小朋友在功課堂肯做 (我仔一般做一半)
一般都可以在六點半前做完
晚一點同他温習quiz或默書就可以
功課堂佢哋可以自由去問老師D唔明白既地方!
有D同學仔會去補底課.

另一點我想講是:-
不論讀德雅或其他私小都好, 其實功課同考試壓力都絶不會少. 同埋家長本身揀得私小都好有要求!
所以唔係德雅先會好谷, 反之其實間間都谷, 試問無業績又點會吸引用家去APPLY!

(以上是個人觀點, 不喜者請繞道!)

作者: water55    時間: 11-11-10 16:04

好認同,
原帖由 eunice.lee 於 11-11-10 15:47 發表

小兒小三
忙唔忙? ~
...

作者: pandabonita    時間: 11-11-10 16:27

請問小一二是否同小三一樣咁忙嗎?
原帖由 eunice.lee 於 11-11-10 15:47 發表
小兒小三
忙唔忙? ~
...

作者: jomel    時間: 11-11-10 16:39

其實我都十分認同,如果日日輕輕鬆鬆,點會有成效?
作者: wing    時間: 11-11-10 19:07

我已經收咗reject letter LA , 好失望,  同學仔個個都收 , 點解亞女會唔收架呢????
作者: jomel    時間: 11-11-10 21:59

放開D啦!我真係見到嗰日太多女仔競爭,唔好令囡囡覺得失望,佢都會唔開心,畢竟只你K3學生,只要努力,其他學校都可考到好成績架!支持你!
作者: mw7183    時間: 11-11-10 23:00

佢系唔系話明年5月有位通知你,如果系即系WAITING
原帖由 wing 於 11-11-10 19:07 發表
我已經收咗reject letter LA , 好失望,  同學仔個個都收 , 點解亞女會唔收架呢????

作者: chickenwing2006    時間: 11-11-10 23:24

係呀, 收個 D 由上星期 5 開始都有信 lor .... 我囡到而家都未收到信 lor , 睇黎都係 rejected letter 多

原帖由 wing 於 11-11-9 00:16 發表
今日都仲未有信 都打咗輸數LA 亞女有幾個同學仔都收咗

作者: Jomei    時間: 11-11-11 00:05

ME 2....等緊RL...
原帖由 chickenwing2006 於 11-11-10 23:24 發表
係呀, 收個 D 由上星期 5 開始都有信 lor .... 我囡到而家都未收到信 lor , 睇黎都係 rejected letter 多

作者: UncleGrand    時間: 11-11-11 11:14     標題: 回覆 1# Jomei 的文章

睇埋今日至算啦...已打輸數

昨天有家長打去學校問過,佢哋話在咋天有一批信寄出咗,應該在今天會收到卦!
起碼得唔得都有個知字...唔使日日估估下!
作者: eunice.lee    時間: 11-11-11 11:57

原帖由 pandabonita 於 11-11-10 16:27 發表

小一小二對我阿仔而言, 好像是蜜月期, 功課ok.
小三~開始功課稍多, 既重質也重量, 因為既要顧及行常的課程, 也要考tsa, 所以學習會好密集.
所以小三會好忙.
小四打後就未知拉~
作者: eunice.lee    時間: 11-11-11 11:57

原帖由 pandabonita 於 11-11-10 16:27 發表

小一小二對我阿仔而言, 好像是蜜月期, 功課ok.
小三~開始功課稍多, 既重質也重量, 因為既要顧及行常的課程, 也要考tsa, 所以學習會好密集.
所以小三會好忙.
小四打後就未知拉~
作者: Jomei    時間: 11-11-11 16:45

今日收到RL...好失望
不過預料中事...心情還好..
祝你好運
原帖由 UncleGrand 於 11-11-11 11:14 發表
睇埋今日至算啦...已打輸數

昨天有家長打去學校問過,佢哋話在咋天有一批信寄出咗,應該在今天會收到卦!
起碼得唔得都有個知字...唔使日日估估下! ...

作者: jomel    時間: 11-11-11 16:46

Jomei:
唔好咁喇!可能有間好既比你小朋友架.

作者: celinapang    時間: 11-11-11 17:08

RL received this afternoon. Long time in waiting, know the result., no feeling at all....... but is it no Waiting List letter from others ?
作者: UncleGrand    時間: 11-11-11 17:13     標題: 回覆 1# celinapang 的文章

me too
作者: Jomei    時間: 11-11-11 20:14

我亦相信天父會安排一所適合囝囝既學校...
大家一齊加油
原帖由 jomel 於 11-11-11 16:46 發表
Jomei:
唔好咁喇!可能有間好既比你小朋友架.

作者: law_panda    時間: 11-11-15 00:10

主要睇下邊間幼稚園!!!!!!

原帖由 wing 於 11-11-10 19:07 發表

作者: water55    時間: 11-11-16 15:04     標題: 回復 33# law_panda 的帖子

你覺得幼稚園對小一面試好大影響嗎?
作者: wawa70    時間: 11-11-16 21:22     標題: 回復 1# water55 的帖子

我覺得徳雅會收一些合他學校style的學生,即一眼望落去乖巧文静、有禮、純樸,所以不在乎甚麼幼稚園或interview表現。
(個人意見,勿插)
作者: jelly-pudding    時間: 11-11-16 23:48

原帖由 jomel 於 11-11-10 10:38 發表
因為太多女仔,好方面想:女仔叻,學野快,可能會push到佢,對佢講野都有幫助;壞方面想:太多女仔,無男仔同佢玩,失衡,亦唔夠女仔叻,有自卑感,所以..........真係好矛盾,你地救下我啦! ...

Dun worry! My 2 sisters and me and my brother all studied in Tak Nga Primary school (but 2x-30 years ago) ^^"  At that time there were also only a few boys in a class (7-8 boys out from whole class of 40 students).  The boys are OK ga, secondary school allocation were good!  We had gathering few months ago, some boys becomes professional, one of them is a doctor now.  Good Luck!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5