教育王國

標題: 英華女學校交流區 [打印本頁]

作者: johnnywalker    時間: 11-8-20 20:50     標題: 英華女學校交流區

作者: cymak62    時間: 11-9-23 16:23

My daughter is 1A
作者: worldpeace    時間: 11-10-1 20:02

請問英華屬band幾? 面試如何應付呢?
作者: JJ320    時間: 11-10-8 21:53     標題: 回復 3# johnnywalker 的帖子

請問是否學校會在2012年暫借深水埗校舍, 重建三年後才搬回中環呢?
作者: johnnywalker    時間: 11-10-10 12:54     標題: 回復 4# JJ320 的帖子

作者: johnnywalker    時間: 11-10-10 12:57     標題: 回復 3# worldpeace 的帖子

作者: TUNGLOKMOM    時間: 11-10-19 10:55

請問明年(2012-13)搬到深水埗校舍, 收生是跟中西區, 還是深水埗區? 謝謝
作者: cymak62    時間: 11-10-19 22:44

仍然是 "中西區校網"
作者: yhk329    時間: 11-10-25 23:32

作者: johnnywalker    時間: 11-10-26 19:25

作者: johnnywalker    時間: 11-11-24 14:02

作者: cymak62    時間: 11-11-26 13:15

congratulation !
作者: bau    時間: 11-11-26 21:38

May I know what primary schools are usually the students from?
作者: johnnywalker    時間: 11-11-26 22:12

作者: johnnywalker    時間: 11-11-28 13:17

作者: viewer    時間: 11-12-3 19:25

原帖由 JJ320 於 11-10-8 21:53 發表
請問是否學校會在2012年暫借深水埗校舍, 重建三年後才搬回中環呢?

2012年,為了進行校園重建工程,學校將暫時搬遷至九龍深水埗青山道101號(即德貞女子中學前校舍),工程預計於2016年完成。
作者: boboli99    時間: 11-12-18 14:37

我的女兒全級考第二,但音樂和體育都不行,普通話朗誦只攞過季軍,有機會嗎?
作者: johnnywalker    時間: 11-12-20 19:33

作者: boboli99    時間: 11-12-21 22:05

回復 johnnywalker 的帖子

謝謝你!我哋會加油。

作者: mamimummy    時間: 12-1-9 01:12

johnnywalker 發表於 11-11-24 14:02
今日很開心,因為小女得到校際朗誦節英詩獨誦冠軍啊

我的囡囡也到校際朗誦節英詩獨誦冠軍啊
作者: johnnywalker    時間: 12-1-9 17:38

作者: mamimummy    時間: 12-1-12 03:24

she是Form2
作者: vivi2000    時間: 12-1-15 23:52

唔知搬咗去九龍競爭會不會細啲呢?
作者: johnnywalker    時間: 12-1-16 13:32

作者: tocan    時間: 12-2-13 16:47

請問有無家長知道今年自行收了多少表?
作者: johnnywalker    時間: 12-2-16 15:50

作者: Yiu1710    時間: 12-2-20 19:23

作者: johnnywalker    時間: 12-2-21 13:46

作者: Yiu1710    時間: 12-2-22 11:15

作者: boboli99    時間: 12-2-23 22:40

我個女報咗英華女校,10/3面試,請問各位家長可否透露一下過往的面試形式或內容。唔該晒!
作者: outdoor    時間: 12-2-24 15:11

基本上有一部份是group interview等大家討論下。
令外是沒有中樂團的,但有這技能比沒有好。
作者: johnnywalker    時間: 12-2-25 17:23

作者: johnnywalker    時間: 12-2-25 17:28

作者: johnnywalker    時間: 12-3-1 18:30

作者: johnnywalker    時間: 12-3-2 00:36

作者: outdoor    時間: 12-3-2 14:48

輸比DGS是正常的,人地付出多少、我們又付出多少呢?第二已經不錯了。
作者: johnnywalker    時間: 12-3-2 15:41

作者: johnnywalker    時間: 12-3-7 23:13

作者: eviza_snow    時間: 12-3-12 00:28

johnnywalker,

想問下我女今年小五,一直一心考YWGS, (我係舊生)做媽咪既心態梗係想佢可以入母校(佢自己本身都想,因為我有帶佢參觀過YWGS),我女一直讀精英班,根據學校資料,佢間小學70-80%係B1 學生,即全級90名左右都可以入B1中學,上年有個考3X名的入了YW, 小女今次考10頭名次,(以往一直係十幾,20幾,未試過10名內)無任何特異功能,真係唔知機會大唔大~ YW 比東區既位好似唔多,我以甘既成績考YW係咪有D大想頭呢?
作者: johnnywalker    時間: 12-3-22 13:23

作者: eviza_snow    時間: 12-3-26 23:40

johnnywalker,

thx your reply! yes, my daughter studies in keiwan~ 我諗我會自行及統一都寫YW第一,希望佢自行已收,否則大抽獎真係無咩機~每年KEIWAN入YW都唔係多,大約3-4人,因為大多數勁果D都去晒D"名牌直資" ,唔去直資果D又多數去BPS,所以真係唔知佢有無機會~
作者: johnnywalker    時間: 12-3-27 00:58

作者: johnnywalker    時間: 12-4-2 20:00

作者: kwanwingki    時間: 12-5-5 19:45

我今年5年班,想入英華女校
成績:全A(測驗all90以上),操行:A-  證書:越40多張 獎盃x2 獎牌x3(我的小學不是英華女校  的區,but系一間小學中banding系1A-1B ge學校)
入呢間學校有幾多可能?

作者: Netbrowser    時間: 12-5-7 10:07

kwanwingki 發表於 12-5-5 19:45
我今年5年班,想入英華女校
成績:全A(測驗all90以上),操行:A-  證書:越40多張 獎盃x2 獎牌x3(我的小 ...
It's hard to judge from your information, every primary school have different standards.  However every student has his / her ranking no. compared to all of the students in HK.  You may consult you child's teacher to see how's about the situation of previous P6 placement.
To increase the successful rate of round 1 placement, try to improve your child's interview skill.

作者: johnnywalker    時間: 12-5-10 23:45

作者: 環流    時間: 12-10-11 23:40     標題: 回覆:outdoor 的帖子

想問自行,除了第一round interview, 仲有冇第二round interview?

作者: johnnywalker    時間: 12-10-12 14:41

作者: cychan39    時間: 12-10-12 21:17

想請問131人(上年41%入英中)全級第1如果報考英華女校有多大機會?還需要其他校外獎狀、證書嗎?該校是否有弦樂團(隊)?
作者: e12340    時間: 12-11-2 22:04

請問家住馬鞍山自行報英華女校,如中英數常分全A,操行A,全級147,考全級7名,有多少機會?thank you all!
作者: worryworry    時間: 12-11-18 17:00

想問校內情況,功課會否太多太深,老師友善嗎?是否大部份同學都是香港區的?thx
作者: johnnywalker    時間: 12-11-27 15:01

作者: johnnywalker    時間: 12-11-27 15:04

作者: johnnywalker    時間: 12-11-27 15:04

作者: cychan39    時間: 12-11-27 15:07

Thank you!
作者: Xanthe    時間: 12-11-29 22:30     標題: 回覆:英華女學校交流區

Hi, my daughter is now F.3

作者: bau    時間: 12-11-30 22:21

are the kids happy studying in this school
作者: johnnywalker    時間: 12-12-1 16:20

作者: e12340    時間: 12-12-4 10:36

請問面試會否要另外見家長?多多指教!
作者: cymak62    時間: 12-12-4 22:19

no interview for parents
作者: kcdada    時間: 12-12-26 12:07

各位家長好
請問你們還記得分组面試的時間如何安排的呢?

跟據入表時間分组?
跟據英文姓氏分组?
還是抽纖分组的呢?

於簡介會上問過校長,她說由於是小組面試,若與另一學校撞期,都不可能安排更改面試時間。這個我理解。所以希望能多些了解面試時間上的安排,以便作出適當的準備!

謝謝!
作者: isislee    時間: 12-12-29 17:27

跟英文姓氏分组
作者: kcdada    時間: 12-12-30 16:46     標題: 回覆:isislee 的帖子

謝謝您的資料!

作者: CSDaddy    時間: 13-1-3 09:14

各位家長你們好,我是應屆小六生家長

請問貴校在主要學科上有沒有按同學的不同程度來分班?  

(例如我聽說有些學校在 英數 科會把學生分開不同的 set 來編班上課)

如果沒有類似的安排,學校會怎樣處理同學學習上的差異呢 ?

謝謝

作者: e12340    時間: 13-1-6 16:49

其實我都有考慮過交通問題,由馬鞍山去深水埗只係一程車約40分鐘,而兩年後返回中西區即20l6年港鐵差不多完全通車,還在般咸道有站囗,我認為問題不大!車程一个鐘多些!

作者: CSDaddy    時間: 13-1-12 19:18

CSDaddy 發表於 13-1-3 09:14
各位家長你們好,我是應屆小六生家長

請問貴校在主要學科上有沒有按同學的不同程度來分班?  

(例如我聽說有些學校在 英數 科會把學生分開不同的 set 來編班上課)

如果沒有類似的安排,學校會怎樣處理同學學習上的差異呢 ?

謝謝

作者: johnnywalker    時間: 13-1-12 20:36

作者: irisyan    時間: 13-2-1 17:46

我細女好中意YWG,她成績不錯,全級前5名(九龍東Band 1中小),現階段努力準備面試,希望可以成功入讀女英華
作者: ungoogoo    時間: 13-2-4 14:19

johnnywalker 發表於 13-1-12 20:36
中英數有分group.

ab班分3group. cde班分4group. 每一年會按水平再分過,譬如第一年係group1,但成績差,下 ...

jonnywalker

請問英華S1多唔多功課呢?
若果在嘉諾撒聖心全級20名內,是否冇機會in 英華呢?

作者: johnnywalker    時間: 13-2-5 11:30

作者: ungoogoo    時間: 13-2-5 11:46

johnnywalker 發表於 13-2-5 11:30
全部都會in,放心。

s1唔算多功課,我會嫌少添。 :)

Thanks.  請問英華係咪2016年尾先回歸中西區呀?  學生可唔可以出街食飯呀?
作者: johnnywalker    時間: 13-2-5 17:14

作者: johnnywalker    時間: 13-2-5 17:15

作者: 2BMa    時間: 13-2-24 13:32

英華重未開始拆卸,連圍街板都未封,好驚能否如期完工。
作者: 2BMa    時間: 13-2-25 22:00

無人回應,唔通淨係我自己杞人憂天?
作者: eviza_snow    時間: 13-2-27 00:52     標題: 回覆:2BMa 的帖子

其實工程既野真係有遲無早,以我所知真係未必2016可以搬返去,聽聞好似籌唔夠$,有錯勿插,不過如果一心入英華,都應該預左!

作者: johnnywalker    時間: 13-2-28 23:39

作者: bakusensei    時間: 13-3-3 12:05     標題: 引用:+本帖最後由+ungoogoo+於+13-2-5+11:46+編

原帖由 ungoogoo 於 13-02-05 發表
中一二必須留校吃午飯。

作者: bakusensei    時間: 13-3-3 12:23     標題: 引用:其實工程既野真係有遲無早,以我所知真係未

原帖由 eviza_snow 於 13-02-27 發表
其實工程既野真係有遲無早,以我所知真係未必2016可以搬返去,聽聞好似籌唔夠$,有錯勿插,不過如果一心入 ...
Please read:

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/ed/papers/edcb2-1756-1-c.pdf

"按 2011 年 9 月價格計算,估計政府提供的非經常資助金為 3 億 6180 萬元。94EB 號工程計劃的非經常資助金,是根據設有 30間課室的標準設計公營中學的參考建校費用計算。在計算參考建 校費用時,假設建校地點的土地狀況並不複雜,而且沒有異常的 環境或土力限制。為協助該校應付工地特定的限制,我們會向辦 學團體提供額外撥款,以供進行工地特定工程

除了政府資助 外,辦學團體會承擔興建非標準設施的費用。辦學團體會自行承 擔興建非標準設施和相關額外樁柱所需的 330 萬元。辦學團體承 擔費用加上政府提供的 3 億 6180 萬元非經常資助金,這項工程 計劃的費用總額為 3 億 6510 萬元(所有款額按 2011 年 9 月價格 計算)。政府會提供的非經常資助金上限為 3 億 6180 萬元(按 2011 年 9 月價格計算)。"

作者: bakusensei    時間: 13-3-3 12:24     標題: 引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-02-27+發表

原帖由 bakusensei 於 13-03-03 發表

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/ed/papers/edcb2-1756-1-c.pdf
3M won't be a problem.

作者: bakusensei    時間: 13-3-3 12:38     標題: 引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-02-27+發表

原帖由 bakusensei 於 13-03-03 發表

And the grant approved was

向財務委員會建議,把 94EB 號工程計劃提升為甲級;按付款當 劃 日價格計算,估計所需費用為 4 億3,270 萬元,用以重建香港羅便 臣道英華女學校。

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/fc/fc/papers/f12-36c.pdf

作者: johnnywalker    時間: 13-3-5 18:04

作者: candy7243    時間: 13-3-13 09:50

作者: NeoMom    時間: 13-6-24 14:58

想請問各位運動有表現的會有CREDIT嗎?
作者: kktwichina    時間: 13-6-26 21:08     標題: 回覆:英華女學校交流區

點解昵度咁靜嘅,以我覺得英華係較為注重學業成績,當然排球隊也好勁。

作者: johnnywalker    時間: 13-6-27 19:06

作者: NeoMom    時間: 13-6-28 10:14

我意思係中一收生
作者: johnnywalker    時間: 13-6-28 18:39

作者: irisyan    時間: 13-7-9 10:03

好開心,女女即將入讀YWG
作者: kwanwingki    時間: 13-7-9 11:05

回復 irisyan 的帖子

我個女都系啊,太開心啦
作者: kktwichina    時間: 13-7-9 11:37     標題: 回覆:英華女學校交流區

恭喜恭喜!

作者: ungoogoo    時間: 13-7-9 13:12

irisyan 發表於 13-7-9 10:03
好開心,女女即將入讀YWG

你介唔介意講下你囡囡讀邊間小學,同埋成績如何呀?
因為我女出年要玩呢個遊戲喇,我都想報YWG呀!

作者: ungoogoo    時間: 13-7-9 13:12

kwanwingki 發表於 13-7-9 11:05
回復 irisyan 的帖子

我個女都系啊,太開心啦

你介唔介意講下你囡囡讀邊間小學,同埋成績如何呀?因為我女出年要玩呢個遊戲喇,我都想報YWG呀!

作者: ungoogoo    時間: 13-7-10 16:16

請問中一有冇叩門位呢?
作者: lamlam2000baby    時間: 13-7-10 17:01

作者: cychan39    時間: 13-7-10 20:01

明天註冊,需要多少時間可以完成?有知道的家長嗎?
作者: heiheihaha2009    時間: 13-7-11 09:09

作者: e12340    時間: 13-7-11 16:50

我囡囡明年也報YWGS,希望大家可分享面試心德!多謝咁多位家長!可PM給我嗎?
作者: laiping    時間: 13-7-12 09:40

好開心亞女後補入到英華!昨天陪她去註冊了!真的愛死Ying Wa Girls!
作者: manwaimail    時間: 13-7-12 11:33     標題: 回覆:英華女學校交流區

我個女係1A 班,多多指教

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5