教育王國

標題: SPCS 和 HeepYunn,哪間好些? [打印本頁]

作者: BoManMum    時間: 11-3-29 22:46     標題: SPCS 和 HeepYunn,哪間好些?

各位, 有幸SPCS 剛通知取錄小囡, 惟2nd  interview協恩好似有hints會收, 如不理協恩是否會收,純比較SPCS同協恩,邊間好D? 請各位給些意見,因今週六便要往SPCS註冊!
作者: hingmami    時間: 11-3-29 23:06     標題: 回覆 1# BoManMum 的文章

两間好似差不多。協恩的hints是甚麽?可信嗎?
作者: mamimummy    時間: 11-3-29 23:12     標題: 回覆 1# BoManMum 的文章

SPCS好好多!
作者: cckidsmm    時間: 11-3-29 23:37

I prefer SPCS:loveliness:
作者: papa66    時間: 11-3-29 23:46

If your girl is very study-oriented.  SPCS may be better.

If you/your girl likes to be all-round developed, and wants an active school-life and wish to establish a very strong sense of belonging (school spirit), then HYS is more suitable.

原帖由 cckidsmm 於 11-3-29 23:37 發表
I prefer SPCS:loveliness:

作者: papa66    時間: 11-3-29 23:48

Forgot to say my daughter did not go to SPCS 2nd interview despite she got the chance to interview very early in that morning.

原帖由 papa66 於 11-3-29 23:46 發表
If your girl is very study-oriented.  SPCS may be better.

If you/your girl likes to be all-round developed, and wants an active school-life and wish to establish a very strong sense of belonging (sch ...

作者: hingmami    時間: 11-3-29 23:55     標題: 回覆 1# BoManMum 的文章

spcs 09-10報告中,CE>14pts=86.1%
HYS  08-09報告中,CE>14pts=75.7%

英文 SPCS CE 96.8%=5*to4
                AL82.2%>Credit

HYS  3班AL100%>PASS

英文SPCS較好!兩间入U數目是否差不多?
作者: rr    時間: 11-3-30 00:25

除左DGS, SPCC , 會令我有考慮, 其他的.......我一定去SPCS.  

今年千幾人報考SPCS, 只收50人, 考到應該唔好再諗.  始終Heep Yunn 係要等至7月.  萬一有咩差遲, 一定會後悔.
作者: miumiumilk    時間: 11-3-30 00:34

SPCS, SPCS, SPCS
作者: hingmami    時間: 11-3-30 00:35     標題: 回覆 8# rr 的文章

除非HYS肯定收,才可以考慮!
作者: meimeimama1    時間: 11-3-30 08:05     標題: 回覆 10# hingmami 的文章

作者: Yanamami    時間: 11-3-30 08:10     標題: 回覆 11# BoManMum 的文章

SPCS no doubt.
作者: melindalsl    時間: 11-3-30 09:13     標題: 回覆 1# Yanamami 的文章

梗係SPCS, 級數唔同.  

SPCS D 學生其實唔係只讀書, 佢地有好多活動去train up D 學生嘅組織, 團結, 表達, presentation, 自制 嘅能力.  但學校唔會太多壓力比佢地要為學校取得獎.  唔似有D學校如DGS, 協恩咁aggressive.  佢哋D學生每日返學都好開心.
作者: BoManMum    時間: 11-3-30 09:15

多謝各位的寶貴意見。我都是屬意SPCS多些。但HYS的面試,他們認真了解同學的全面情況,如何引導我囡囡講多D,我非常欣賞,不過,近期轉直資的風雨,校長的離職,都令我有些卻步。回應有關hints的問題,主要都是憑直覺,他們會問我們有否報直資,如直資收我們如何等。
作者: meimeimama1    時間: 11-3-30 09:19

作者: miumiumilk    時間: 11-3-30 09:26     標題: 回覆 14# BoManMum 的文章

BoManMum

女女的意見如何? 我女女是好明顯全心全意嚮往SPCS的.

決定了未? 10點半前取正式信哦, 我已經一早去完返到公司啦.

原來真是18/7-29/7 bridging course…30/4還有體能測試…
作者: kswiss    時間: 11-3-30 09:37

作者: heihei媽    時間: 11-3-30 09:43

SPCS for sure
作者: jessimm    時間: 11-3-30 09:47

Heep Yunn要轉直資的主因 -- 搶學生

唉!攪 1st in, 2nd in(幾十分鐘)又如何
作者: 0507MUM    時間: 11-3-30 09:50     標題: 回覆 19# BoManMum 的文章

SPCS for sure.
作者: wunma    時間: 11-3-30 12:51

作者: wunma    時間: 11-3-30 12:53

作者: jessimm    時間: 11-3-30 13:45

關收生早與遲law
作者: BookloverJ    時間: 11-3-30 14:05

作者: kyliejet    時間: 11-3-30 14:17

協恩亦是很多家長的dream school, 2間我覺得級數相約, 正所謂各有千秋!

協恩轉直資後只會變得更好, 因為資源多了, 又可以盡收精英.
作者: wunma    時間: 11-3-30 14:29

作者: wunma    時間: 11-3-30 14:42

作者: hahe    時間: 11-3-30 14:48

其實你自己住邊呢?邊間近你多啲?以我自己而言, 我住KLN, 雖然一二個MRT站就係HK, 但係所有HK SIDE都唔會報, 就算幾好都係咁話。最好就係一程車就去到, 不用小朋友轉嚟轉去。
作者: BoManMum    時間: 11-3-30 17:34

我今早已往學校取正式的錄取信,距離週六尚有數天,可再考慮一下。 我們住新界,故兩間學校都遠,分別不大。 兩間都是好學校,如何決擇!!
作者: hingmami    時間: 11-3-30 17:40

級數不同?两間都好似唔係大家的首選,都係在SPCC和DGS之後,仲有瑪利諾、聖瑪利又點排呢?德望、德愛和德雅,咁又點呀?各有所好,就算了。
原帖由 meimeimama1 於 11-3-30 08:05 發表
即使HYS肯定收,我亦會考慮SPCS
兩間的級數不同
除非是宗教原因
其他另無他選

作者: jessimm    時間: 11-3-30 17:48

係阿囡去讀定阿媽去讀?

同囡囡商量下
作者: CrabPincers    時間: 11-3-30 18:12

原帖由 heihei媽 於 11-3-30 09:43 發表
SPCS for sure

ME TOO
作者: sumheima    時間: 11-3-30 19:32

原帖由 hingmami 於 11-3-29 23:55 發表
spcs 09-10報告中,CE>14pts=86.1%
HYS  08-09報告中,CE>14pts=75.7%

英文 SPCS CE 96.8%=5*to4
                AL82.2%>Credit

HYS  3班A100%>ASS

英文SPCS較好!兩间入U數目是否差不多? ...

兩間比較成績的年份都不同,好難直接說spcs一定好過hys;而且話兩間級數唔同,以整體成績講我覺得主觀左d!
始終spcs一向有私小(現在是直資)學生直上,學生全部自己選收,中學又係收費,資源上係有一定優勢;而hys是津小加津中,有這成績我覺得校長和老師的努力不能抺剎.

我自己覺得選校除了看成績,我會著意學校的校長老師是否能提昇學生的水平,能否真正教導學生知識和德育上的進步.
所以,各人心目的好學校會有不同,也很難比較呢!

作者: hingmami    時間: 11-3-30 19:58

贊成!
原帖由 sumheima 於 11-3-30 19:32 發表

兩間比較成績的年份都不同,好難直接說spcs一定好過hys;而且話兩間級數唔同,以整體成績講我覺得主觀左d!
始終spcs一向有私小(現在是直資)學生直上,學生全部自己選收,中學又係收費,資源上係有一定優勢;而hys是津小加 ...

作者: Rabbit_parent    時間: 11-3-30 21:53

I also live in NT, could I know are there any private school bus to SPCS. Thanks.
作者: twinsstar1    時間: 11-3-30 22:49

For hys 2009-2010, 69% of the students scored over 14 points. (from school report)

but i do agree that public exam results isn't the main factor for school selection. As long as the school is above average or well above average, it would be good enough.

I personally will see if the school culture fits my child and my values more than academic results.

原帖由 sumheima 於 11-3-30 19:32 發表

始終spcs一向有私小(現在是直資)學生直上,學生全部自己選收,中學又係收費,資源上係有一定優勢;而hys是津小加 ...

作者: hahe    時間: 11-3-31 11:44

如果你到時改變主意, 咁就試吓叩門HY, 雖然到時未必得,咁都係試過,盡過力。一間已經CONFIRM收,一間又唔知係咪真,真係好煩。

升到上中學, 就唔好諗住成日可以搭校車,因為到時都會有好多活動或PROJECT留校,可能都要5,6點先走到,校車未必夾到。最慘係啲放工時間過海,真係好塞車,由灣仔已經開始塞,座到人都呆。
作者: Rattie    時間: 11-3-31 12:01

errrr..... 中學冇校車.... CWB is too convenient.

原帖由 hahe 於 11-3-31 11:44 發表
如果你到時改變主意, 咁就試吓叩門HY, 雖然到時未必得,咁都係試過,盡過力。一間已經CONFIRM收,一間又唔知係咪真,真係好煩。

升到上中學, 就唔好諗住成日可以搭校車,因為到時都會有好多活動或PROJECT留校,可能都要5,6點先 ...

作者: Rabbit_parent    時間: 11-3-31 12:14

Dear SPCS parents,

My daughter was also admitted to this school. Could you tell are they all required to study "French" or some other languages, as I heard that the course would last for 4 years. Am I right? And is it a prequisite or the school policy to have a languate studied before applying for the IGCSE in F.4.

I also heard that all students are required to sit for the IGCSE  in F.4, which is to be treated as the final internal examination. Is that true?

Thank you very much in advance.
作者: panbaby    時間: 11-3-31 12:27

講學校會選 SPCS, 但住新界返學去銅鑼灣都幾 "金".   不過正如某一家長所講, 註冊咗先, 慢慢再叩.

新界邊度? 交通有時都幾緊要, 讀咁多年, 由新界去香港幾乎日日遊全香港二次, 中學好似冇校車, 不過有都未必掂, 校車實遊花園, 不如叫囡囡試吓跟學校上堂下課時間返學放學一次, 要幾點出間, 幾點返家, 如果交通都要成幾個鐘, 返來得半條人命, 咁先再想...

原帖由 BoManMum 於 11-3-30 17:34 發表
我今早已往學校取正式的錄取信,距離週六尚有數天,可再考慮一下。 我們住新界,故兩間學校都遠,分別不大。 兩間都是好學校,如何決擇!! ...

作者: hahe    時間: 11-3-31 14:50

我以前中學係香港東住, 九龍中返學,雖然都可以一程車搭返去,返到屋企真係得返半條命,有陣時座得耐, 暈吓車浪,返到嚟真係死咗咁。所以我係絶對唔會俾我小朋友重蹈覆辙。
作者: michtony    時間: 11-3-31 15:51

SPCS 全面d
作者: TwoKidsFather    時間: 11-3-31 16:28     標題: 回覆 1# BoManMum 的文章

我會註冊左先啦
如果真係想去協恩, 放榜日再去扣門, 機會一樣好大!!!
作者: OfficeMgr    時間: 11-3-31 17:00

DSS school (SPCS) will collect the registration form from EDB.  How can you get the place from HY?  

原帖由 TwoKidsFather 於 11-3-31 16:28 發表
我會註冊左先啦
如果真係想去協恩, 放榜日再去扣門, 機會一樣好大!!!

作者: BoManMum    時間: 11-3-31 18:41

我哋今早上學時間試搭MTR往SPCS,大約要50分鐘,不過,搭MTR亦可當作是看書時間,因我囡囡非常喜歡看書,希望她可接受。 因為她屬意SPCS。 有聽聞SPCS的老師多要求同學獨立學習,故不會提供太多資料/試題供學生做,要她們自己搞掂,有否資料可分享一下。
作者: panbaby    時間: 11-4-1 01:40

我估真的返學, 所需時間會多些, 咁即是來回兩小時, 話多唔多, 話少唔少,

但我覺得最最重要的是你囡囡鍾意間, 她已經11或12了, 某個程度有權選學校, 她自己要佢自然會忍受車程, 讀好書, 你唔俾佢讀, 將來有出錯都會哦家長...佢自己選, 有問題都可當人生的挑戰...

原帖由 BoManMum 於 11-3-31 18:41 發表
我哋今早上學時間試搭MTR往SPCS,大約要50分鐘,不過,搭MTR亦可當作是看書時間,因我囡囡非常喜歡看書,希望她可接受。 因為她屬意SPCS。 有聽聞SPCS的老師多要求同學獨立學習,故不會提供太多資料/試題供學生做,要她們自己搞掂, ...

作者: wong616    時間: 11-4-1 09:31

原帖由 BoManMum 於 11-3-31 18:41 發表
我哋今早上學時間試搭MTR往SPCS,大約要50分鐘,不過,搭MTR亦可當作是看書時間,因我囡囡非常喜歡看書,希望她可接受。 因為她屬意SPCS。 有聽聞SPCS的老師多要求同學獨立學習,故不會提供太多資料/試題供學生做,要她們自己搞掂, ...

有否嘗試乘MTR到紅磡轉隧巴(102,106只乘一個站,約5至10分鐘)?
作者: Heidi媽    時間: 11-4-1 09:55

作者: Rattie    時間: 11-4-1 11:57

SPCS ~ you will be suprised at the number of students who live in Kowloon/NT.  My girl told me it's more than half of her class!

原帖由 Heidi媽 於 11-4-1 09:55 發表
我女宜家讀緊F.1, 由屋企出門口要坐巴士再接駁MTR, 去到學校都要50分鐘, 我每天同呀女返學, 佢都係一直在車程中看書, 至於放學就自己回家, 她已經完全習慣了.
我地已經唔算遠, 呀女有些同學住得更遠, 天水圍的都有.
...

作者: wunma    時間: 11-4-1 12:30

作者: Rattie    時間: 11-4-1 13:05

BoManMum

咁返 HY 又要幾多時間呢? 噚日都係返學平日,50分鐘應該可信 bor。

HY 同 SPCS 都係好好嘅學校,今年仲係 HY 免費嘅最後一年 : $25,000 v $0,如果返 HY 又近又免費,y 你哋仲要考慮呢?

作者: Heidi媽    時間: 11-4-1 13:20

作者: Heidi媽    時間: 11-4-1 13:21

作者: CrabPincers    時間: 11-4-1 13:58

原帖由 Rattie 於 11-4-1 11:57 發表
SPCS ~ you will be suprised at the number of students who live in Kowloon/NT.  My girl told me it's more than half of her class!

我女學校, 都有學生住長州, 大埔..........
每日車程都好長
for me, 我都吾會幫呀女揀d 甘遠的學校
但每個人的準則都吾同
有d 人為左好學校, 去到好遠都應為值得
但有d 就吾想
都係好看自己諗法
作者: nyako    時間: 11-4-20 23:54     標題: 回覆 29# wunma 的文章

Wunma

您好呀,能否分享下,你囡囡是在九龍城讀書嗎? 是否在校內考獲全級3名內才有機會入讀協恩呢?

謝謝
nyako

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5