教育王國

標題: LA 19-Feb-2011 Year 7 interview 完畢, 幾時有結果? [打印本頁]

作者: iristse190    時間: 11-2-20 13:57     標題: LA 19-Feb-2011 Year 7 interview 完畢, 幾時有結果?

尋日小女 Year 7 interview 完畢, 唔記得問幾時有結果? 用不用2nd interview? 2011收幾多學生?

請問有無人知??  Thanks~
作者: WW    時間: 11-2-21 13:46

原帖由 iristse190 於 11-2-20 13:57 發表
尋日小女 Year 7 interview 完畢, 唔記得問幾時有結果? 用不用2nd interview? 2011收幾多學生?

好似 3 月中先會有結果, 我女都 in 完
作者: LWLM0804    時間: 11-2-21 14:39

me too ! 唔知入唔入到...仔仔普通話唔係好好
作者: LWLM0804    時間: 11-2-21 17:19

原帖由 iristse190 於 11-2-20 13:57 發表

剛剛打去問過, 3月頭會寄信通知, 不須2nd interview,
17-18/March 註冊, 祝各位成功 !
作者: WW    時間: 11-2-22 14:29

原帖由 LWLM0804 於 11-2-21 17:19 發表

剛剛打去問過, 3月頭會寄信通知, 不須2nd interview,
17-18/March 註冊, 祝各位成功 !

唔該晒呀, 真係有 d 緊張

作者: LWLM0804    時間: 11-2-22 14:47

原帖由 WW 於 11-2-22 14:29 發表

唔該晒呀, 真係有 d 緊張

係呀 ! interview  時, 好似見到都唔係好多人, 唔知有幾多人申請? 今次會收多少人?
作者: WW    時間: 11-2-22 15:08

原帖由 LWLM0804 於 11-2-22 14:47 發表

係呀 ! interview  時, 好似見到都唔係好多人, 唔知有幾多人申請? 今次會收多少人?

上網會唔會早 d 有結果公佈呢?
作者: bee    時間: 11-2-23 17:05

Hi, I did not go to the school seminar, can anyone let me know if there are a lot of foreign teacher teaching Y7, or all the foreign teachers are for the primary section, many thanks
作者: LWLM0804    時間: 11-2-26 11:01

一星期了, 好緊張呀, 日日打開信箱睇吓有冇信...等呀等 ...
作者: bananalemon    時間: 11-2-26 12:48

等下啦, 我都慣左喇, 等 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
作者: LWLM0804    時間: 11-3-2 17:32

佢地又話要3月中先會知...直資都要等咁耐,
下星期一要去IN另一間, 本來仲以為可以唔洗去IN, 已家唔去都唔得
點解唔可以早d 知道 ?
作者: bananalemon    時間: 11-3-2 21:33

比 d 細佬仔去面試下又有咩所謂呢, 去下, 大人細佬都學到野 , 就算唔得都有唔得既野學到
作者: WW    時間: 11-3-7 13:55

原帖由 bananalemon 於 11-3-2 21:33 發表
比 d 細佬仔去面試下又有咩所謂呢, 去下, 大人細佬都學到野 , 就算唔得都有唔得既野學到

我女都好緊張, 日日放學返屋企都要開信箱, 次次都話仲未有信呀.
作者: LWLM0804    時間: 11-3-7 16:05

原帖由 WW 於 11-3-7 13:55 發表

我女都好緊張, 日日放學返屋企都要開信箱, 次次都話仲未有信呀.

好似話要14/3 先會收到信...
作者: WW    時間: 11-3-8 09:17

原帖由 LWLM0804 於 11-3-7 16:05 發表

好似話要14/3 先會收到信...

17-18/3 好似要註冊喎, 會唔會遲架封信
作者: LWLM0804    時間: 11-3-8 09:52

原帖由 WW 於 11-3-8 09:17 發表

17-18/3 好似要註冊喎, 會唔會遲架封信

我諗佢地11/3會寄出, 14/3收唔到再打去問, 最慘我又要番工, 真係要放工先可以去睇信箱...
作者: bananalemon    時間: 11-3-8 16:22

唉 ................我都係命苦架喇, 等 .........................................................................................................................................................
作者: LWLM0804    時間: 11-3-8 17:18

原帖由 bananalemon 於 11-3-8 16:22 發表
唉 ................我都係命苦架喇, 等 .........................................................................................................................................................

唔好咁講啦 ! 希望在明天....
但係唔明點解唔早D通知, 要我地牽腸掛肚...
作者: bananalemon    時間: 11-3-9 16:47

人生最大既痛苦莫過於.......................................等
作者: LWLM0804    時間: 11-3-10 14:21

今日10號啦, 你地緊唔緊張呀?
作者: WW    時間: 11-3-10 16:33

原帖由 LWLM0804 於 11-3-10 14:21 發表
今日10號啦, 你地緊唔緊張呀?

緊係~~~~緊張啦, 快快快 D 收到信啦
作者: LWLM0804    時間: 11-3-10 17:19

請問有冇人知今年year 7 會收幾多人呢?
作者: kamtsk    時間: 11-3-10 18:13

如果以29人一班, 有4班, 應該可以收116人. 但學校會因應學生的素數而決定收幾多人, 好似而家的year 7, 佢地都唔收咁多學生.

原帖由 LWLM0804 於 11-3-10 17:19 發表
請問有冇人知今年year 7 會收幾多人呢?

作者: iristse190    時間: 11-3-10 19:56

still waiting~~
作者: bananalemon    時間: 11-3-10 22:46

HAHA.....我今日收到信喇........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................係....水費單.....
作者: LWLM0804    時間: 11-3-11 09:11

校方話14號會收到信, 咁係唔係今天會寄出?
同埋我想問, interview時都冇要求睇成績, 連六年級成績表都冇要過, 佢地收生要求又係點?
作者: LWLM0804    時間: 11-3-12 10:42

已家又話14號先寄出, 咁即係15-16號先收到?? 17-18 要註冊, 真係難委我們一直係咁"等":;pppp:
作者: WW    時間: 11-3-13 18:36

原帖由 LWLM0804 於 11-3-12 10:42 發表
已家又話14號先寄出, 咁即係15-16號先收到?? 17-18 要註冊, 真係難委我們一直係咁"等":;pppp:

我都唔係好拍明點解個結果唔放上學校網頁, 等家長早 d 知道結果, 又唔會因郵遞錯誤而未能註冊.
作者: LWLM0804    時間: 11-3-14 14:30

原帖由 WW 於 11-3-13 18:36 發表

我都唔係好拍明點解個結果唔放上學校網頁, 等家長早 d 知道結果, 又唔會因郵遞錯誤而未能註冊.

佢地學校網頁好耐都唔update, 冇新資訊....
作者: WW    時間: 11-3-14 14:43

原帖由 LWLM0804 於 11-3-14 14:30 發表

佢地學校網頁好耐都唔update, 冇新資訊....

唉~~~其實呢 d 野係咪應該都要諗辦法加快個進度呢?  都開學半年有多啦.
作者: LWLM0804    時間: 11-3-14 15:09

明天15號啦!  如果17-18 號要註冊, 好似太遲...係唔係間間直資都係咁..最慘而家都唔知得唔得, 又唔可以同公司請定假...
作者: iristse190    時間: 11-3-15 01:40

仲未有信, 離晒普~

明係唔想比人再有多些時間去考慮, 一收信就要決定去唔去註冊....又有無想過我地要請假去註冊架?? 仲有個website完全唔掂~

真係, 對呢間野要重新評估~
作者: WW    時間: 11-3-15 10:13

原帖由 iristse190 於 11-3-15 01:40 發表
仲未有信, 離晒普~

明係唔想比人再有多些時間去考慮, 一收信就要決定去唔去註冊....又有無想過我地要請假去註冊架?? 仲有個website完全唔掂~

真係, 對呢間野要重新評估~ ...

宏信真係要好好接受下我地o既意見啦, 搵個 staff 打電話通知左我地家長先唔得架咩, 最多咪打一百個電話, 一個早上已經得啦, 何必要我地苦等呢
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 12:14

你地今日有冇人收到信呀?  我番緊工, 要今晚先開信箱....唔知有定冇?
作者: iristse190    時間: 11-3-15 12:41     標題: 回覆 34# LWLM0804 的文章

Not yet ~~~~~~~~~~~~~
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 12:45

作者: iristse190    時間: 11-3-15 12:55

I just phone to college. The teacher said the announcement date is delay due to some administration matter.  She said when the college send out the letter, also will give parents a phone call to confirm whether receive the letter or not.

The teacher said now she will ask the the actual announcement date.  She will call me back later.

If any news, I will report here.
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 13:15

OH !  My god !   又要等  ...

作者: bananalemon    時間: 11-3-15 13:17

咁, 係唔係即係仲未寄 ?? 大家都係 19 號見, 人地幾間大野, 晨咁早都有 result 喇, 真係等到人心都煩埋
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 13:24

原帖由 bananalemon 於 11-3-15 13:17 發表
咁, 係唔係即係仲未寄 ?? 大家都係 19 號見, 人地幾間大野, 晨咁早都有 result 喇, 真係等到人心都煩埋

係呀!  真係好離譜, why ? why ? why ?
出左什麼問題 ???
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 13:26

點解唔可以出左result 先, 遲d註冊都得...
作者: iristse190    時間: 11-3-15 13:31

Replied by LA college. Letter will send out on 18 March 2011 & the registration date is 25 March 2011.
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 13:34

其實就算唔打電話, sent 個 e-mail 都可以,也可省卻功夫, 同一時間可 sent 好多個架麻, 可以通知結果再叫人耐心等候文件, 咁就可以免了不必要的鼓譟, 之前我見個 d 直情 second-in 完已經話得唔得, 跟住話等封信要一個月, 咁樣等, 個人都無咁急麻, 係...要讀既始終都會讀, 反正係 9 月先開學, 但, 人總是心急的, 成與敗都想快 d 知結果, 再者, 也反映了學校在處理上的問題
作者: iristse190    時間: 11-3-15 13:36

仲未有result, 搞到今星期六又要去interview埋政府學校...........激死~
作者: iristse190    時間: 11-3-15 13:38     標題: 回覆 43# bananalemon 的文章

~~~~~~~~~agreed~~~~~~~~~~~
作者: iristse190    時間: 11-3-15 13:41

呢個date係校長講的, 應該唔會再delay了~
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 13:44

原帖由 iristse190 於 11-3-15 13:36 發表
仲未有result, 搞到今星期六又要去interview埋政府學校...........激死~

me too !  有兩間 分別17 同 19 號, 如果一早知就唔洗去啦, 因22/3 開始考試要溫書......
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 13:52

原帖由 iristse190 於 11-3-15 13:31 發表
Replied by LA college. Letter will send out on 18 March 2011 & the registration date is 25 March 2011.

真係足足一個月, 19/2-18/3....
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 13:52

感謝 iristse 190 義不容辭的詢問,

真的很希望能夠收到 e-mail 得知結果, 再等 18號封信, 相信不會到今天也未 sure個名單掛, 學校有學校行政上的難處, 我們作為家長的也有家庭行政啊, 不是收信, 註冊 兩個動作就完成, 唉, 我仲安排左 17, 18 號唔返工 tim......................................
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 13:55     標題: 回覆 3# LWLM0804 的文章

haha...你係唔係諗住收左連 exam 都唔洗溫:
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 13:59

原帖由 bananalemon 於 11-3-15 13:55 發表
haha...你係唔係諗住收左連 exam 都唔洗溫:

嘻嘻, 咁又唔會, 我唔想佢考全班第尾...只係以為唔洗再去interview..
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 14:06

唔怕, 你 23 先 exam, 23號之前你一定有 result, 我就慘 d 17號考喇, 計落你抵 d
作者: mamahunghung    時間: 11-3-15 14:49

本來阿仔話係到in 得都幾好,唔打算搵其他學校,但係見大家嘅comment,都係繼續搵. 好彩上星期三遞埋另外兩間直資,上星期六即刻interview咗其中一間,(真係好快)希望快D有學校收啦!
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 14:56

原帖由 mamahunghung 於 11-3-15 14:49 發表
本來阿仔話係到in 得都幾好,唔打算搵其他學校,但係見大家嘅comment,都係繼續搵. 好彩上星期三遞埋另外兩間直資,上星期六即刻interview咗其中一間,(真係好快)希望快D有學校收啦! ...

如果其他直資收左你仔仔, 咁你會等宏信嗎??
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 16:47     標題: 回覆 2# mamahunghung 的文章

請問另外兩間是否介意提供, 讓我也考慮一下
作者: WW    時間: 11-3-15 17:10

原帖由 bananalemon 於 11-3-15 16:47 發表
請問另外兩間是否介意提供, 讓我也考慮一下

我都等緊另外一間直資o既結果, 不過我就唔係太鐘意個校址囉, 學校都算 ok, 希望快 d 知入唔入到宏信啦.

考試係要知小朋友學左幾多野, 收左唔代表唔駛考試.

作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 17:19

原帖由 WW 於 11-3-15 17:10 發表

我都等緊另外一間直資o既結果, 不過我就唔係太鐘意個校址囉, 學校都算 ok, 希望快 d 知入唔入到宏信啦.

考試係要知小朋友學左幾多野, 收左唔代表唔駛考試. ...

是否在天水圍?  如果係我知邊間, 我都係唔鍾意地區問題.
當然, 收左都要努力完成小六, 如果唔係就白費心機,
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 17:26

天水圍 ? 其實都有好幾間直資中學架喎, 其他好唔好就唔係好認識, 好果間係唔係講緊李兆基呢 ?? 結果不是出左了咩 ? 其實唔可以開名既咩 ? 恕我唔識野
作者: LWLM0804    時間: 11-3-15 17:35

可唔可以開名我就唔知, 我真係講緊李xx,
我冇apply,  所以唔知, 我住屯門的, 不想仔仔到天水圍讀書, 元朗ok !
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 17:40

有個幾.....既問題都想了解下 : 你地選直資中學首要既條件係咩呢,

按自己小朋友性格
宗教
愉快
入大學率
課程
地區

我見你地好似覺得地區重要 d , 所以問下
作者: bananalemon    時間: 11-3-15 19:21

其實你地知唔知中學只可以註冊一間, 唔似小學註好多間都得
作者: LWLM0804    時間: 11-3-16 12:13

其實佢地咁耐先會有消息, 會唔會好多學生都已經註冊了其他直資呢?  家長會唔會等佢而放棄其他已收的學校?  如果真的, LA YEAR 7 會唔會少左好多人讀 ?
作者: LWLM0804    時間: 11-3-16 12:29

再講, 佢地始終係一間新校, 講同做係兩樣嘢, 今次delay又冇解釋, 係website 都應該交代吓, 要全部申請人打去問先講, 佢地接電話唔煩嗎?
作者: bananalemon    時間: 11-3-16 14:13     標題: 回覆 2# LWLM0804 的文章

會唔會等佢而唔註其他學校, 就要睇佢地夠唔夠長情喇 ,, 就算註左第二間都可以改既, 但之前果間就無左 law
作者: WW    時間: 11-3-17 16:18

原帖由 LWLM0804 於 11-3-15 17:35 發表
可唔可以開名我就唔知, 我真係講緊李xx,
我冇apply,  所以唔知, 我住屯門的, 不想仔仔到天水圍讀書, 元朗ok !

李XX我都有考, 但我依家等O既唔係呢間, 係 YMCA, 我都係鐘意元朗多過天水圍.  如果要小朋友自己搭車, 元朗會近 D, 方便 D.

宏信真係要努力加快改善, 唔係真係會令家長心淡架.
作者: LWLM0804    時間: 11-3-17 17:31

真係希望佢地明天可以寄出...每天都在等...
唔好再delay 啦!
其實我 選宏信, 係佢有別其他傳統學校, 屯門, 元朗就只有佢..
作者: LWLM0804    時間: 11-3-18 11:29

原帖由 iristse190 於 11-3-15 12:55 發表
I just phone to college. The teacher said the announcement date is delay due to some administration matter.  She said when the college send out the letter, also will give parents a phone call to confi ...

唔知今日有冇寄出呢?  仲未收到任何電話...
作者: LWLM0804    時間: 11-3-18 16:01

請問你地有冇人今日收到信呀? 佢地話全部昨天已寄出....,
作者: bananalemon    時間: 11-3-18 16:58

無無無無無
作者: LWLM0804    時間: 11-3-18 17:01

原帖由 bananalemon 於 11-3-18 16:58 發表
無無無無無

昨天才寄, 應該明天才會收到, 我都係等...
作者: bananalemon    時間: 11-3-18 17:11

會唔會郵差叔叔去左買鹽唔記得左派
作者: LWLM0804    時間: 11-3-18 17:26

大家有消息就快D出入來啦!
本來 明天 下午有一間要見, 希望唔洗去啦...
作者: bananalemon    時間: 11-3-18 17:32

可唔可以電話問下個 result 呀 ?
作者: LWLM0804    時間: 11-3-18 17:35

原帖由 bananalemon 於 11-3-18 17:32 發表
可唔可以電話問下個 result 呀 ?

我諗佢地唔會講, 星期一仲未收到先會check,  

作者: bee    時間: 11-3-19 16:46

any one received the letter yet ? I received today
作者: bananalemon    時間: 11-3-19 17:55

有,有,有
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 19:02

not receive yet !
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 19:30

anybody not receive yet?
I live in Tuen Mun...
作者: bananalemon    時間: 11-3-19 19:38

唔怕唔怕, 我住沙頭角都收到, tuen mun 好近之麻, 星期一打去了解下 law
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 19:43

沙頭角?   not true...
作者: bananalemon    時間: 11-3-19 20:19

HA 梗係唔係啦, 見你悶之麻, 唔比人住沙頭角既咩 ??
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 20:22

where do you live ? Yuen Long ?
作者: bananalemon    時間: 11-3-19 20:46

作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 21:08

have anybody same as me ?
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 21:10

wait...wait...wait to Monday...

作者: bananalemon    時間: 11-3-19 21:22

唔怕啦, 你實得架喇, 我個考第尾都得喇, 你準備星期四 or 五註冊啦
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 21:28

原帖由 bananalemon 於 11-3-19 21:22 發表
唔怕啦, 你實得架喇, 我個考第尾都得喇, 你準備星期四 or 五註冊啦

作者: bee    時間: 11-3-19 21:33

bananalemon, will u go for LA or St. M ?
作者: WW    時間: 11-3-19 21:39

今日收到喇, 真係好開心, 好似中左獎咁呀.  妳地星期幾去註冊呀?
作者: bananalemon    時間: 11-3-19 21:40     標題: 回覆 1# bee 的文章

要用 d 時間考慮一下, 你去邊間, 我就跟住你啦 , 我通常 星期五 12:00 就決定到架喇
作者: LWLM0804    時間: 11-3-19 22:02

hi, 你地有無人住屯門呀?  我好擔心呀...
作者: bee    時間: 11-3-19 22:20     標題: 回覆 2# bananalemon 的文章

Follow me, no la.
we need to see which one is more suitable to our kids.

LA, free, happy, low pressure, small homework and no examination,

St. 3 test, 3 exams, it is too much for my son

as he is now only with 2 test and 2 exams, so 3 looks to heavy for both of us.

I am also very headache......

meet to have a family meeting....hehe
作者: bananalemon    時間: 11-3-19 22:51

有 d 野想問下, 去信入面除了通知信外, 仲有 d 咩既呢 ?
作者: bee    時間: 11-3-19 22:58     標題: 回覆 1# bananalemon 的文章

mine one is only the 取錄通知信
作者: iristse190    時間: 11-3-20 01:43

Received the letter on today..........My daughter "Passed".  

My letter included "Result Announcement取錄通知信" and  "The Application form for Scholarship" .

Are all the same??
作者: WW    時間: 11-3-20 06:19

原帖由 iristse190 於 11-3-20 01:43 發表
Received the letter on today..........My daughter "Passed".  

My letter included "Result Announcement取錄通知信" and  "The Application form for Scholarship" .

Are all the same??

I have the Result Announcement only, maybe the school think that your daughter can take the Scholarship, so you have the application form.
作者: bananalemon    時間: 11-3-20 07:34     標題: 回覆 1# WW 的文章

06 ?? 你訓唔著呀 ??

作者: bananalemon    時間: 11-3-20 07:49

我最初仲以為今年 year 7 得 3個學生, 原來唔係....都仲有既,  ......................你地諗到去唔去未呢 ?

其實我想問下個信封入面會唔會有 Buy one get one free 呀, 2人同行一人收費, 準時交學費可亨有 9 折優惠咁...

作者: iristse190    時間: 11-3-20 11:20

Re : bananalemon

Buy one get one free 呀, 2人同行一人收費, 準時交學費可亨有 9 折優惠咁...No la~

Need pay $800 for the registration fee. ~
作者: bananalemon    時間: 11-3-20 11:50

係 law 都幾貴 ? 如果可以加添一項 : 為了答謝閣下的耐心等候,如閣下子女已註冊了其他學校及已繳交了留位費, 可携同有關收據作為扣減,,,,,,,,咁就好 lor
你地 decide 突  左未呀 ??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5