教育王國

標題: 有冇人用過seven書包??? [打印本頁]

作者: joooo    時間: 11-2-19 19:04     標題: 有冇人用過seven書包???

請問香港邊道有seven書包買???
大約幾錢???
係唔係好用過SPI ???
請問有冇人在外國訂回來,會唔會貴過香港買???
作者: Unclejt    時間: 11-2-20 00:22     標題: 回復 1# joooo 的帖子

利園二期、海運。以前金鐘西武都有,而家唔知。約壹仟圓。
作者: fa_fa    時間: 11-2-21 12:50

我上年都有你同樣問題,但經過眾家長分釋後,認為學生真正背書包時間唔長,只係上校車、落校車、上課室同落課室短短時間就不必同太貴,所以我選擇咗SPI,要好好用,亞仔用咗半年都好似新買咁。
作者: karen55407    時間: 11-2-22 09:15

呀女用緊,好輕、內籠好大、質料上乘,我有朋友用兩手小朋友都得,貴買平用之選。
作者: grace_xian    時間: 11-2-22 09:37

我最後都選擇買了一個lego. 比spi, dr kong都輕好多

啲款又靚~
作者: tszfungmama    時間: 11-2-22 10:32

作者: wkwok01    時間: 11-2-22 12:18

lego書包好好用,我係sogo買.
原帖由 tszfungmama 於 11-2-22 10:32 發表
lego 書包邊度有得買呀?

作者: Yiu1710    時間: 11-2-22 12:52

作者: miffy    時間: 11-2-22 13:53

作者: karen55407    時間: 11-2-22 16:47

同意!仲有呀!同樣孭咁重書,SEVEN瀉力做得好好,孭起嚟都無咁重。我見朋友個女用個公仔書包,開學無耐12月就爛拉鍊同背帶,要換書包。
原帖由 miffy 於 11-2-22 13:53 發表
我仔個zeven, 用咗3年喇, 洗完新的一樣。

我平時在學校門口, 見小朋友排隊, 見個個揹書包都寒晒背, 我仔用zeven書包, 個design背板好直, 貼實背脊, 不會有寒背問題。

之前我行過圓方同尖沙咀都無貨, 個sales話4-5 ...

作者: hollisterneko    時間: 11-2-23 17:26

My daughter used to use SPI but the school bag itself is not light in weight.  Switched to Zeven last September.  The design and the weight of the school bag itself is much better comparing to SPI (according to my daughter).  My daughter just loves it!
作者: kitbebe    時間: 11-2-24 13:40

用過SEVEN書包, 就唔會想用第個牌子, 上年介紹左比個朋友, 佢個女都話好好用, 我囡囡個SEVEN書包用左3年, 仲係keep得好新淨, 所以價錢貴d都抵架!!
作者: luckymother    時間: 11-2-24 17:40

真係好好用, 囝囝用到第二年都仲好新淨, 叫佢用番其他牌子他都唔肯, 雖然佢帶好多書和一公升的水樽都好好揹.
作者: kitbebe    時間: 11-2-25 09:26

我留意緊SEVEN幾時返貨, 想買一個比侄仔用, 佢d公仔書包, 唔夠一年就爛左, 用一個有look既, 又係甩皮甩骨

原帖由 miffy 於 11-2-22 13:53 發表

之前我行過圓方同尖沙咀都無貨, 個sales話4-5 ...

作者: mimi99    時間: 11-2-25 10:08

我仔上年一年班開學,我在海港城有反斗城果層其中一間童裝店買了一個seven給亞仔,因我是在八月中度才去買,果時都係得返一個款,$990一個,我見又冇得簡其他,又見網上D評語幾好,是旦啦,點知買返屋企就開始有D後悔,因為個仔孭起上來好大個,我個仔都算係高大,但係都孭到好唔稱身,不過我都照俾佢用下先,開學冇耐,要帶正常份量書本,我自己大人幫佢孭都覺得好重,因為個書包好深,D書聚晒落底,搞到好重,同埋佢冇拉鏈而係用索帶,我仔又用到論論盡盡,最後用左兩三個月度,班主任都開聲叫我買過個書包俾佢用,因為見佢孭到駝晒背,放學拾書包又論盡,最後我都買過第二個書包,係爬書用的書包,間數多,又有胸帶扣,又有腰帶扣,裝同等份量的書,爬山書包起碼輕過個seven三份一重量,價錢係seven既一半,如果俾我再簡,我一定唔會買seven書包!
作者: karen55407    時間: 11-2-25 10:32

呀女小一一開學已經用大碼SEVEN書包,可能佢生得高大,所以無你所講嘅問題。可能你可以等遲啲先用番個書包會適合啲,始終爬山背囊設計不是裝書用。
作者: brianshe    時間: 11-2-25 14:19

作者: fanwong29    時間: 11-2-25 14:45

seven最細size都不太適合小一生用,仲有無什麼牌子推介呀?男仔中等身材(9月升小一)。唔該!
作者: mimi99    時間: 11-2-25 15:10     標題: 回覆 16# karen55407 的文章

咁你囡囡真係好高大喎,因為我仔都130高,但都覺好唔稱身,有時放學我幫佢孭,我覺得好似我孭仲稱身:;pppp:

雖然個爬山背囊原意唔係俾人當書包用,但一樣有護脊,條孭帶又有厚墊,功能上同D護脊書包冇分別,我帶埋書去試,我仔試孭時都覺得舒服過個seven好多,我自己睇都覺得比孭個seven稱身,到而家個爬山書包仲用緊,仲好新淨,我諗個seven真係要等佢高年班先用到。
作者: karen55407    時間: 11-2-25 15:39

呀女唔夠你呀仔咁高,有123cm高,但已經係全班最高嗰兩三個,重50磅。嘩!你呀仔咁高,無理由孭唔起,你用緊邊個牌子爬山背囊呀!我都想參巧吓,可以介紹人用,係大人定童裝㗎!
原帖由 mimi99 於 11-2-25 15:10 發表
咁你囡囡真係好高大喎,因為我仔都130高,但都覺好唔稱身,有時放學我幫佢孭,我覺得好似我孭仲稱身:;pppp:

雖然個爬山背囊原意唔係俾人當書包用,但一樣有護脊,條孭帶又有厚墊,功能上同D護脊書包冇分別,我帶埋書去試,我仔試孭時 ...

作者: mimi99    時間: 11-2-25 19:19

我仔130高,70磅,但都真係孭不起個seven,

個爬山袋既牌子叫"vaude",我不知是否熱門的牌子,
我是在西田裏買的,
而我印象中我仔果個
冇分大人或細路,不過好似是
有分大細size的,
其實我不是說seven書包不好,
不過是我仔孭起上來不稱身,
佢亦孭得辛苦,
我自己都好赤,個書包又貴,
孭得果三兩個月,
我原意係想貴買平用,
但我個仔孭到駝背都勉強唔來,
最緊要都係帶個小朋友親身試過先好買

作者: karen55407    時間: 11-2-26 12:54

Your son is a super boy - so tall & big, he's seem to be a p.4 student.  
原帖由 mimi99 於 11-2-25 19:19 發表

我是在西田裏買的,
而我印象中我仔果個
有分大細size的,
不過是我仔孭起上 ...

作者: joooo    時間: 11-3-8 22:49

Hi mimi99, 我囝囝同你囝囝差不多一樣高132cm, 重73磅, 今年讀小二, 現在用SPI書包(細size), 但唔合身, 太細(小一開始用), 想換個大D嘅書包, 我見D人話seven書包好用又輕, 咁你囝囝有咁高都孭唔起個seven書包??? 但我囝囝都有"Vaude"背囊21L, 非常合身...係唔係同seven書包差不多size???

我上過seven網睇過, 有好多款, 但其實係唔係全部都係可作書包, 定係一D款可做書包, 有無人可覆我呀? 因為我從來都唔知香港買的是咩款式???

原帖由 mimi99 於 11-2-25 19:19 發表

我是在西田裏買的,
而我印象中我仔果個
有分大細size的,
不過是我仔孭起上 ...

作者: kitbebe    時間: 11-3-9 09:53

日前老師檢查學生書包, 主要睇下會唔會太重, 學生有冇執好書包, 囡囡話老師都讚佢個ZEVEN書包輕身, 其實呢款書包唔係隻隻都有得賣, 我見出售的大致有兩款, 大SIZE同細SIZE, 應該如果身高有128以上, 都可以用到, 我是買細SIZE比阿女用, 果陣佢二年級都可以用到啦, 我覺得雖然係細SIZE, 但照睇應該上到六年級都用到, 如果想睇款就要等佢返貨去舖頭睇, 歐羅升左咁多, 今年可能又加價了
作者: BCvancouversun    時間: 11-3-9 13:29

作者: BCvancouversun    時間: 11-3-9 13:32

作者: KLeemama    時間: 11-3-9 14:59

It is light, durable and washable. Ava at Barocco (Lee Gardens 2, Ocean Terminal near TRUs, Elements).
作者: 小天使kiki    時間: 11-3-28 22:35

請問LL Bean 係咪美國牌子?除咗輕之外,貼唔貼背?佢有無sale護脊功能?係咪就咁係佢個網買?要運費嗎?大慨幾耐可以送到香港?唔好意思,因為好有興趣所以問多咗,Thank you
作者: dleelm    時間: 11-3-29 10:06

我女都係小二開始用, 我買細size, 其實同大size高度一樣, 但比較slim, F4folder放得落,放很多書, 睇來用多兩三年到畢業都無問題. 係會悶d,無得用新書包.

原帖由 kitbebe 於 11-3-9 09:53 發表
日前老師檢查學生書包, 主要睇下會唔會太重, 學生有冇執好書包, 囡囡話老師都讚佢個ZEVEN書包輕身, 其實呢款書包唔係隻隻都有得賣, 我見出售的大致有兩款, 大SIZE同細SIZE, 應該如果身高有128以上, 都可以用到, 我是 ...

作者: miffy    時間: 11-3-29 10:38

作者: yuenwa    時間: 11-3-31 13:13

我個女而家得125cm, 唔夠50lb重, 但咩seven冇問題喎. 有時見佢個書包好脹, 帶左好多書, 佢都話唔重喎.

我個女每日都要咩住書包行10分鐘返學.

不過買seven書包都要睇清楚size先好買, 因為佢地既書包比而家市面的size大, 細size都夠用到P6, 唔好因為冇貨, 有乜剩就買乜.

我都好讚同依個係貴買平用既好選擇,
不過成千蚊一個書包, 我都好明白家長會質疑係唔係物有所值.  而且有好人都覺得年年都用佢, 好悶姐.  如果真係咁諗, 可以考慮買個平D既牌子試下先.
作者: dleelm    時間: 11-3-31 14:36

我女咪話悶囉, 我又無閒錢買多個貴野, 叫佢用番公仔書包又話無攪, 所以一到考試例必轉下書包用.

原帖由 yuenwa 於 11-3-31 13:13 發表
我個女而家得125cm, 唔夠50lb重, 但咩seven冇問題喎. 有時見佢個書包好脹, 帶左好多書, 佢都話唔重喎.

我個女每日都要咩住書包行10分鐘返學.

不過買seven書包都要睇清楚size先好買, 因為佢地既書包比而家市面的siz ...

作者: Bluestar    時間: 11-4-1 11:58

我仔個大碼seven書包
小三用到現在小六
每星期都放落洗衣機洗
仍然好新淨
係d角的布質料磨爛少少

上磅秤過比其它護脊書包輕
我仔又大隻
放多多書都得好好
無寒背

試下呃唔呃到佢中學都繼續用

之前用背囊
穿底爆
車都無得再車
(但好靚樣唔捨得)

再之前用sxx
重到死
第2年拉鍊扣都爛埋

作者: dleelm    時間: 11-4-1 15:06

洗得好密喎, 我在暑假先洗咋,重係用手洗.平時只用濕布沒下.

咁要唔要開晒d拉鍊先放落洗衣機?  

原帖由 Bluestar 於 11-4-1 11:58 發表
我仔個大碼seven書包
小三用到現在小六
每星期都放落洗衣機洗
仍然好新淨
係d角的布質料磨爛少少

上磅秤過比其它護脊書包輕
我仔又大隻
放多多書都得好好
無寒背

試下呃唔呃到佢中學都繼續用

之前用背囊
...

作者: yyan    時間: 11-4-1 16:00

我阿囡由小一同到而家小三,間中佢叫悶換吓背囊和公仔書包,後尾佢都係用番seven。佢話輕身d,但係佢晤鐘意個書包放係地下會sir落黎。我係差不多一個月洗一次,放入網袋用洗衣機。
作者: Bluestar    時間: 11-4-1 19:31

原帖由 dleelm 於 11-4-1 15:06 發表
洗得好密喎, 我在暑假先洗咋,重係用手洗.平時只用濕布沒下.

咁要唔要開晒d拉鍊先放落洗衣機?  

係呀
開晒拉鍊
入網袋
先放落洗衣機

洗得密
因為書包放落地下
課室地下唔慌乾淨

其實買之前問過barocco salesladies
佢地唔建議放落洗衣機粗洗架
都係話用布抹
但我頂唔順囉

好彩都無乜點殘
無變型
作者: Piglet_mamie    時間: 11-4-13 23:39

我個囝囝及囡囡都係用zeven書包,囝囝就用得好好,好合佢的身型,完全無問題,書包用咗3年,每年用手洗兩次,而家中好新淨(深藍色),重好似新書包。

但囡囡就不同了,開學用了一個月,佢話個書包唔舒服,雖然好靚,但佢要換書包,因為女裝書包新款後面孭位做得唔夠貼,唔舒服。後來,幫佢換咗第2個牌子的書包。

其實zeven書包真係好輕,不過要合身型,要小朋友試過先購買。
作者: 五歲仔    時間: 11-4-14 09:26

原帖由 karen55407 於 11-2-22 09:15 發表
呀女用緊,好輕、內籠好大、質料上乘,我有朋友用兩手小朋友都得,貴買平用之選。

非常同意

呀仔一, 二年班係用Elle牌子, 都好輕好耐用, 3年班開始用zeven, 佢最大好處係內籠夠大, 隨着升班, 佢地要帶的野都會越來越多, zeven書包可以放好多野的, 冬季時連件超厚的棉校褸都可以放進去, 放學時的課外活動, 我見呀仔件校褸可以放進書包內, 而好多同學只能放置一旁, 於是, 好多小朋友會容易唔見左/唔記得拿/拿錯別人的校服, 所以zeven最大的好處係夠實用得來又耐用, 而且比起好多其他書包, 佢的設計係最好(唔係圖案款式方面,係護脊方面), 我會比99分佢, 扣了一分, 係因為用了幾個月時, 其中有一個裝飾的扣脫掉, 個扣係車死在書包面的, 無左個扣, 看上去以為穿了一個洞

至於是否最輕, 我想好多其他牌子的書包, 現時都可以做到超輕, 但正如其他用家的經驗, 你用過zeven, 唔會用其他

普通書局一百多元的公仔書包都有佢的好處,就好似女人喜歡買新衫一樣, 小朋友一定喜歡公仔書包, 最好係年年唔同款添, 每年開學前, 見到靚公仔書包, 我同仔仔都會望下, 但就唔會買, 因為佢個zeven實在太耐用和好用, 可能用到畢業都唔需要換
作者: brianshe    時間: 11-4-14 11:21

作者: karen55407    時間: 11-4-14 11:47

我呀女個SEVEN書包款式簡單,無乜嘢小details嘢,係唔係款式問題呀?
原帖由 brianshe 於 11-4-14 11:21 發表
SEVEN 咁大個, 放得多野就緊架啦

不過, 佢太多DETAILS野; 我唔喜歡! 亦會做成危險, 唔知大家有無記憶?! 有D人落車, 手袋/ 背包D DETAIL野鉤住架車做成意外?!

我選書包另一重點係盡量小DETAIL野晌書包外,  ...

作者: wootaitai    時間: 11-4-20 13:59

作者: ricenoodle    時間: 11-4-20 16:11

Is it same price for large and small seven school bag?
作者: sara11    時間: 11-4-20 17:24

請問尖沙咀而家仲有無Zeven 書包? 係咪淨係銅鑼灣先有?

原帖由 wootaitai 於 11-4-20 13:59 發表
saw a lot of new stock at Lee gardens today!

作者: magicmum    時間: 11-4-20 17:50

Any good looking stock for girls?
作者: wootaitai    時間: 11-4-20 18:10

作者: lcl2004    時間: 11-4-20 18:30

How much for the small one?
原帖由 wootaitai 於 11-4-20 18:10 發表
Got pink (more like fuschia), purple ones in small size. I bought one today, hope my daughter likes it

作者: wootaitai    時間: 11-4-21 09:19

作者: Little_cy    時間: 11-4-21 13:57

又貴左...

係米同舊年既一樣.. 條帶係背心帶
作者: magicmum    時間: 11-4-21 14:34

背心帶好唔好用呀?
作者: ricenoodle    時間: 11-4-21 15:02

Is it very comfortable to carry?  For primary 1-3 students, size large or small is ok?
作者: wootaitai    時間: 11-4-21 15:39

作者: choufatty    時間: 11-4-21 21:49

請問小朋友背上seven 書包後,背帶與膊頭接觸內位,有沒有不平服及起縐?
原帖由 wootaitai 於 11-4-21 15:39 發表
唔知啊,大家講得甘好我買左先算。因為shop講每年得一水貨。

個女見到個書包唔太興奮因沒有公仔,她最想要jewel pet書包。不過我告訴她對健康好D,所以一定要用。 ...

作者: donutshop    時間: 11-4-26 10:09

原帖由 choufatty 於 11-4-21 21:49 發表
請問小朋友背上seven 書包後,背帶與膊頭接觸內位,有沒有不平服及起縐?

沒有不平服及起縐, 但我小朋友話條背心帶夾住佢條頸
作者: brianshe    時間: 11-4-26 10:52

作者: miffy    時間: 11-4-26 11:04

作者: dleelm    時間: 11-4-26 14:35

試背新舊兩款, 我都係買舊款細size比我囡, 新款u shape design好似唔係咁好, 除非小朋友夠高大, 依家我估無出舊款了.

原帖由 miffy 於 11-4-26 11:04 發表
我仔個zeven書包用幾年, 想轉下款, 我前幾天去過, 今年d款花li碌, 我仔好反感, 沒有買, 另發現條書包帶不同咗, 我仔用開舊款那個非常好, 很貼背, 不知新款如何。

今年還有防水布料的剩色款, 我看落好似無舊款布料咁 ...

作者: samanthat38    時間: 11-5-4 17:57

Hi Miffy,

Please check PM.
Thanks.
作者: samanthat38    時間: 11-5-4 18:09

原帖由 mimi99 於 11-2-25 10:08 發表
我仔上年一年班開學,我在海港城有反斗城果層其中一間童裝店買了一個seven給亞仔,因我是在八月中度才去買,果時都係得返一個款,$990一個,我見又冇得簡其他,又見網上D評語幾好,是旦啦,點知買返屋企就開始有D後悔,因為個仔孭起 ...

Hi mimi99,

Please check pm. Thanks.
作者: cckidsmm    時間: 11-5-8 00:09

我今日都去左Lee gardens買左個細size,貪依家多顏色同有size,所以帶囡囡去試下,個sales話佢都夠高孭起個書包, 但其實我個女得117cm,孭起個感覺好似好大, 因為佢都好細粒又.

雖然依家仲未真正用過,但係我試過放d書入去,再同囡囡一齊感受下,好似一般,唔覺得特別舒服,但係輕身.不過囡囡依家唔會用住,我打算買比佢9月開學先用.希望到時佢高d啦.

作者: cckidsmm    時間: 11-5-8 00:17

原帖由 donutshop 於 11-4-26 10:09 發表

沒有不平服及起縐, 但我小朋友話條背心帶夾住佢條頸

我個女都係同一個問題
作者: DonaldDuck    時間: 11-6-11 23:02

上年買咗一個seven書包俾囝囝,用咗一個月發現兩條書包帶有幾個凹陷位,要用手摸才會發覺的。請問上年有買seven書包的媽咪有冇同一情況 ? Thanks !
作者: Isaacmommy    時間: 11-6-11 23:23

Went to Lee Garden today and the sales said there is no more small sze school bags for boys! So we may have to go for SPI (my son's favourite).
作者: 金毛B媽    時間: 11-6-14 10:44     標題: 回復 2# DonaldDuck 的帖子

我個書包都係上年買, 無發覺你既問題
作者: DonaldDuck    時間: 11-6-14 10:58     標題: 回復 1# 金毛B媽 的帖子

可能係我唔好彩買到個有問題既書包 !
作者: 金毛B媽    時間: 11-6-15 11:56     標題: 回復 1# DonaldDuck 的帖子

so far 呢個書包, 用左一年, 都仲好新, 無破損跡像, 真係 very good 呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5