教育王國

標題: 剛剛收到了藍田靈糧堂的取錄email了 [打印本頁]

作者: LaiMing1966    時間: 10-12-8 14:37     標題: 剛剛收到了藍田靈糧堂的取錄email了

剛剛收到了藍田靈糧堂的取錄email了各位爸爸媽媽,趕快check 下啦!
作者: sweeticandy    時間: 10-12-8 14:41

我D BB 朋友都收到呀..但我同另一位朋友仔就仲未收到...好緊張添~
作者: manheichu    時間: 10-12-8 15:01

我都收到喇...勁開心~
作者: piglet1212    時間: 10-12-8 15:03     標題: 回復 3# manheichu 的帖子

請問你係幾多號interview呢?
作者: suki125hk    時間: 10-12-8 16:16

我係27/11 in, 岩岩都收到e-mail, 收左pm class.
作者: IRK    時間: 10-12-8 16:31

Our interview was on 26/11 and we got a pm offer.
作者: manheichu    時間: 10-12-8 16:33

26/11 interview架
作者: LOKLOKBB0908    時間: 10-12-8 21:40

靈糧堂got a pm offer
但是,迦南是am offer,你會點選擇呢?
作者: griffinma    時間: 10-12-8 22:50

仲未收到信,好緊張呀
作者: tsuitsuiyong    時間: 10-12-9 00:31

我收了Pm class , 唔知係咪一班
作者: mouseSiu    時間: 10-12-9 00:38

你收到指是收到email話收你哋 N1 or K1呀!! 我未收到......之前好似話要1月尾前才有通知嫁.....
作者: leejes    時間: 10-12-9 00:55

我都係26/11 in n1 但係我都收吾到wor.
作者: yiuyau    時間: 10-12-9 09:55

我都係26/11 interview
但係我都收吾到
作者: beast    時間: 10-12-9 10:01

請問收到既係咪大B呀?
作者: ycy826    時間: 10-12-9 10:27

我都好心急呀!仲未收到EAMIL通知呀!可能已經係唔收我個女囉!果日佢面試有D眼訓有D失望!
作者: bblui88    時間: 10-12-9 11:02

we got pm offer and do you know how much for the N1 school fees?
作者: LaiMing1966    時間: 10-12-9 11:51     標題: 回復 3# beast 的帖子

我個女係0905
作者: beast    時間: 10-12-9 12:37

囝囝係0912. 超細B. 唔知會唔會影響收生呢. 其實都預左細B機會細D. 不過見到有人收到OFFER, 都希望佢會收到啦. 畢竟不是咁多學校肯收細B.
作者: caterpillar08    時間: 10-12-9 12:57     標題: 回復 18# beast 的帖子

deleted deleted

作者: Lqueenie    時間: 10-12-9 13:04

我個仔都係收左 pm ~ 佢係 0906,  完全係因為姐姐先收佢, 姐姐讀緊 k1,佢當日表現完全唔掂, 發晒脾氣, 又唔肯玩

不過我就唔係咁想讀, 太貴喇 ~ 每月 $3200, 冇其他雜費, 仲要+車錢
作者: Lqueenie    時間: 10-12-9 13:07

lingliang 同 cannan 都係直上原校 k1, 不過兩間學校好唔同, lingliang 就開心好多, 玩多, cannan 就多少少傳統, 即係會教測下驗, cannan 上 p1 應該唔難適應
我會選擇 cannan, 可惜當年 cannan 唔收我個女
作者: STMFHH    時間: 10-12-9 13:24

Nov 26 interview, received offer ... a VERY GOOD christmas gift ... 终於鬆口氣
作者: xowpooh    時間: 10-12-9 14:18

26/11 interview, 大B, pm offer.....依....有無人收到am offer呀

作者: CatEgg    時間: 10-12-9 14:24

請問可唔可以分享下你對靈糧的睇法
佢地一日上堂的時間表係點架?係咪每日都會上NET的英文同普通話?多唔多親子手工藝做?
作者: CatEgg    時間: 10-12-9 14:26

我大B,am class
原帖由 xowpooh 於 10-12-9 14:18 發表
26/11 interview, 大B, pm offer.....依....有無人收到am offer呀

作者: atmtran    時間: 10-12-9 15:16

Are those received offer are "Big B" only?  Any "Small B" received offer?
作者: lovelykaling    時間: 10-12-9 15:29

我都收到喇,靈糧收左阿囝AM N1班,阿囝係大B
作者: Samuelruby    時間: 10-12-9 15:35

有無家長係今日收到e mail呀?
作者: beckylai    時間: 10-12-9 17:06

請問收到信嘅家長...lingliang要你哋幾時之前交留位費呢?? 又留位費要俾幾多錢呀?? 唔該晒!!
作者: Joyjoymum    時間: 10-12-9 18:10

I got the email notification yesterday. PM class only. My daughter is 09/05.
作者: Lqueenie    時間: 10-12-9 21:35     標題: 回復 2# beckylai 的帖子

要12月15日之前交 $660
作者: Lqueenie    時間: 10-12-9 21:48

我朋友就話學費同接收的東西唔成正比 ~ 每個月 $3200, 一星期4日英文, 一日普通話, 每堂幾耐就唔知, 但好多活動丈3冇 n班份 ~ 好似岩岩星期六 k1-k3全校可以去某小學表演 (類似聖誕慶祝), n 班連睇都冇份, 聽日全校去小學總採排, n 班要放假, 星期一補假, n 班又補假 ~

遲 d 學校有 christmas party, 有 santa claus 派禮物, n 班又冇份 ~ 我朋友都話比咁多錢一個月, 咩都冇
作者: CatEgg    時間: 10-12-9 22:19     標題: 回復 32# Lqueenie 的帖子

THANKS
連聖誕老人派禮物N班都唔可以收禮物?睇表演又無份?
另外,學校會唔會成日有唔同理由放假?
作者: Lqueenie    時間: 10-12-9 23:37     標題: 回復 1# CatEgg 的帖子

表演係 k1-k3每人都可以上台表演 (唱下歌, 做下動作咁) 如果話 n 班年紀細, 唔適合表演都會明白, 不過連睇都冇份就好似有 d 唔合理, 一個月比 $3xxx 為咩 ?

n 班一定成日會藉口放假, 好似今個月起碼無啦啦放多 3日......

之前 interview  (星期五) 全校都要放假, 不過學校就話呢日假係定左o係學校唔知咩全年假度

作者: JENNYSYTL    時間: 10-12-10 09:53     標題: 回復 16# caterpillar08 的帖子

Hi Caterpillar08,

When is your kid starts N class in LingLiang ? Mine is alos 0811 but still not accepted !

Tks.
作者: beckylai    時間: 10-12-10 10:40     標題: 回復 5# Lqueenie 的帖子

Thanks! Lqueenie...

I think LingLiang have several batches of namelists to be sent.  The first batch, like u, have received the offer letter should pay the deposit for the class before 15 Dec.  Then, after the deadline, LingLiang will send offer email to the 2nd batches of namelist if there were still have vacancies available... etc.

What I try to say is if parents haven't received any email from LingLiang should not be too nervous ..... wait and see lar!

BTW, 我已經打定輸數..因為interview 嗰日,同我個仔講嘢嘅老師表現十二分之差勁!!  佢完全唔識點樣同小朋友溝通..如何跟小朋友互動!!所以..沒有了.我也不失望..嘻嘻嘻...
作者: beast    時間: 10-12-10 10:54

果然係先收大b,不過都好正常. 都預左...其實bb當天表現都唔錯, 唔知遲d會唔會有機會呢?
作者: caterpillar08    時間: 10-12-10 11:00     標題: 回復 35# JENNYSYTL 的帖子

deleted deleted

作者: STMFHH    時間: 10-12-10 11:04

去小學表演, n 班冇份, 都可以理解, 要同一時間照顧咁多N班學生外出, 都不是容易 ~

但學校內的 christmas party,  n 班又冇份就有點過份 ~ 都係安排唱吓歌, santa claus 派吓禮物 ... 唔應該咁難囉!!
作者: Cath8888    時間: 10-12-10 11:13

I also rec'd the AM offer 0906 BB
作者: 傻太    時間: 10-12-10 11:22     標題: 回復 36# beckylai 的帖子

我覺得係順番interveiw日子出result噃, 因為收到result的有d係waiting, 有d係唔收...

有無27/11見的已收到result??
作者: Samuelruby    時間: 10-12-10 11:43

So far好似無聽到有家長話係waiting list既,原本覺得個仔都表現得不錯,但仍未收到通知,真係覺得好心灰意冷呀!
作者: Cath8888    時間: 10-12-10 11:56

In 嗰日阿仔表現叻到無人有,撞正眼訓時間,十問九唔答,叫佢俾生果,淨係搵嗰橙同杯玩,完全,係"完全"無理嗰老師,仲要有died air.
淨係被老師讚佢著得靚仔,預咗fail, 但竟然收AM 班,真係意外驚喜
作者: Samuelruby    時間: 10-12-10 12:07

Cath,你係in幾號和幾點架?
作者: Ilovetungtung    時間: 10-12-10 13:44

我26/11 in, 但係到今日都仲未收到通知. 點解27/11 in 的也收到通知呢?
作者: 傻太    時間: 10-12-10 14:13

請問收到offer既媽媽, 你地interview時被問升k時會係番藍田定鑽石山, 你地點答呢??
作者: concerttime    時間: 10-12-10 14:50

佢地仲"犀"選緊
仲有機會
俾d耐性
作者: STMFHH    時間: 10-12-10 15:28

K1 move to diamond hill
作者: CatEgg    時間: 10-12-10 22:30

其實點解要轉去鑽石山校?住得近D定係鑽石山校好D?
作者: eveningsit    時間: 10-12-11 14:49

My daughter got a PN PM offer.  She is a 0907BB.  The school fee is quite expensive.  Maybe I will not accept the offer because my daughter has got an offer already in an international  kindergarten.
作者: Cath8888    時間: 10-12-13 11:48

Interview on 26/11 at :4:15pm, rec'd the e-mail on 9/12.

作者: Cath8888    時間: 10-12-13 11:52

原帖由 傻太 於 10-12-10 14:13 發表
請問收到offer既媽媽, 你地interview時被問升k時會係番藍田定鑽石山, 你地點答呢??

I said K1 still at Laguna City cos I live at Sceneway Garden. Will not consider to go Diamond Hill side and just consider for AM class only.
作者: marcomin    時間: 10-12-13 13:50

我都係答會留在藍田升K1, 但就AM/PM都無所謂
最後收咗AM class
作者: xowpooh    時間: 10-12-14 14:43

原帖由 beckylai 於 10-12-10 10:40 發表
Thanks! Lqueenie...

I think LingLiang have several batches of namelists to be sent.  The first batch, like u, have received the offer letter should pay the deposit for the class before 15 Dec.  Then ...

唔知我同你嗰個MISS喺咪同一個人呢, 佢一樣係十二份之差勁, 係咁望住我囡重覆玩同一樣玩具, 等時間過咁, 當我suggest玩另一樣時已經夠鐘! 本來我對霊糧都有D好感, 但經過interview之後就改觀, 雖然佢收我PM, 但我都唔會讀.
作者: 1511    時間: 10-12-14 17:21

吾系wor, 通告話 20号有聖誕老人 到n班 班房派礼物架, 致于聖誕表演, 有我都未必会去lor, 两歲0甘细個, 我就無信心hold 到佢坐定定睇野而吾搅事....

作者: Lqueenie    時間: 10-12-14 23:37

o係我出 post 之前, n 班朋友 mami 同我講話通告話n班冇份, 之後有冇改變就唔知
經過左星期六的表演, 都明白場地有限, 比 k1-k3 家長坐已經係岩岩好...... 但學校成日話自己係大家庭, 但有時做野又好似咩都冇 n班份, 你唔想去, 總會有人想去睇下, 哪怕是一兩個家長

原帖由 1511 於 10-12-14 17:21 發表
吾系wor, 通告話 20号有聖誕老人 到n班 班房派礼物架, 致于聖誕表演, 有我都未必会去lor, 两歲0甘细個, 我就無信心hold 到佢坐定定睇野而吾搅事....

作者: STMFHH    時間: 10-12-15 10:40

想問聖誕表演, K1-K3 係咪一定要返, 定係由佢地表演, 叫家長去䏲?
作者: 1511    時間: 10-12-15 12:58

其實, 我既睇法係0甘, 真的不介意無得参加校外活動, 但都吾好因为搅活動而犧牲 n 班返学0既日子, 假期多, 再加校外活動放假, 活動補假又跟住放假........
原帖由 Lqueenie 於 10-12-14 23:37 發表
o係我出 post 之前, n 班朋友 mami 同我講話通告話n班冇份, 之後有冇改變就唔知
經過左星期六的表演, 都明白場地有限, 比 k1-k3 家長坐已經係岩岩好...... 但學校成日話自己係大家庭, 但有時做野又好似咩都冇 n班份, ...

作者: Lqueenie    時間: 10-12-15 13:48

k1-k3 每人都要上台表演, 當日家長一齊去睇
我本來對學校有好多不滿, 不過當日見到老師們的努力, 慢慢開始改觀

原帖由 STMFHH 於 10-12-15 10:40 發表
想問聖誕表演, K1-K3 係咪一定要返, 定係由佢地表演, 叫家長去䏲?

作者: Lqueenie    時間: 10-12-15 13:50

明白丫 ~ 我都覺得如果唔比 n班參與, 咁咪比佢地照上堂, 不過大型活動要好多人力物力, 兩者好難兼顧
今個月, n 班都唔知返左幾多日學, 可能仲有 d 病假呢 ~
原帖由 1511 於 10-12-15 12:58 發表
其實, 我既睇法係0甘, 真的不介意無得参加校外活動, 但都吾好因为搅活動而犧牲 n 班返学0既日子, 假期多, 再加校外活動放假, 活動補假又跟住放假........
...

作者: STMFHH    時間: 10-12-15 14:57

小朋友在轉天氣的日子很容易傷風咳,發燒就一定返唔到,但如果只是傷風咳,學校有冇指引... 係咪要完全好番至返學? 那可能要成個星期 ... 照返學又會傳染比其他小朋友 ... ?
作者: kristinecheng    時間: 10-12-15 16:52

剛剛放棄了offer,希望幫到有需要既媽媽。
作者: carly.c    時間: 10-12-16 12:25

我都係仲等緊消息既媽媽, 個女係0903..
仲要放棄左一間等佢, 而家真係好唔上唔落, 唉...
作者: 1511    時間: 10-12-16 14:03

不会吾比返学, 但即使有两声咳, 都要戴口罩架..
原帖由 STMFHH 於 10-12-15 14:57 發表
小朋友在轉天氣的日子很容易傷風咳,發燒就一定返唔到,但如果只是傷風咳,學校有冇指引... 係咪要完全好番至返學? 那可能要成個星期 ... 照返學又會傳染比其他小朋友 ... ? ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5