教育王國

標題: 有冇人收到德信offer [打印本頁]

作者: fanny0717    時間: 10-11-20 21:58     標題: 有冇人收到德信offer

11月6日面試完,睇番早兩年經驗應該呢個星期會收到信...
作者: fanny0717    時間: 10-11-24 01:42

等到頸都長仲未有消息 灰晒-.-
作者: kh_wong    時間: 10-11-24 10:10

我都係等緊呀,之前因為等唔切打過去學校問,佢話27號前應該收到信,唔知今日收唔收到呢?
作者: LamCoco    時間: 10-11-24 12:13

我都係等到頸都長...不過都打定輸數!
作者: kh_wong    時間: 10-11-24 12:35

我都唔敢抱有期望,因為表現麻麻地,同埋估唔到都幾多人去in,細仔/女機會應該幾微。
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 00:43

唉~我其實好想個仔入到德信,但佢面試當日雖然佢可以自己玩(我坐開一邊)一個老師負責in家長,我對我嗰part好有信心,但我見到個衰仔坐唔定又攞住個芒果但答老師係蘋果時,我開始冇晒信心,加上個老師行埋嚟同我講:佢講野仲好BB仔(有BB音)時, 我打定輸數了
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 00:45

唉~我其實好想個仔入到德信,但佢面試當日雖然佢可以自己玩(我坐開一邊)一個老師負責in家長,我對我嗰part好有信心,但我見到個衰仔坐唔定又攞住個芒果但答老師係蘋果時,我開始冇晒信心,加上個老師行埋嚟同我講:佢講野仲好BB仔(有BB音)時, 我打定輸數了
作者: LamCoco    時間: 10-11-25 01:05

我剛同你相反~ 我好似表現得唔係咁好(太老實), 如果入唔到...可能係我累佢tim! 而阿B...都OK啦~ 同老師有交流(係欠缺少少禮貌), 又係老師面前俾玩具其他小朋友玩, 臨走仲識收返好D玩具+推好張"鄧"(我無教佢架)! 但有part..佢見人地玩緊隻平底鑊, 想一齊玩...但唔識表達...一手攞起去玩..攪到果個小朋友向自己媽咪投訴~  正衰仔...都唔知會唔會因此而"咩"鑊~

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 00:45 發表
唉~我其實好想個仔入到德信,但佢面試當日雖然佢可以自己玩(我坐開一邊)一個老師負責in家長,我對我嗰part好有信心,但我見到個衰仔坐唔定又攞住個芒果但答老師係蘋果時,我開始冇晒信心,加上個老師行埋嚟同我講:佢講野 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-25 01:10

不過...真係好多人去考! 我都打定輸數~ 事關考四間...兩間都後備, 德信...更加唔駛諗啦~
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 14:59

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 01:10 發表
不過...真係好多人去考! 我都打定輸數~ 事關考四間...兩間都後備, 德信...更加唔駛諗啦~

其實面試開始到宜家,我得出個結論,面得好唔代表學校實收,面得麻麻地又唔知點解又收左,呢D case大有人在,同見工一樣,好睇個考官嘅眼緣 唯有平常心面對^^
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 15:05

原帖由 kh_wong 於 10-11-24 12:35 發表
我都唔敢抱有期望,因為表現麻麻地,同埋估唔到都幾多人去in,細仔/女機會應該幾微。

我都聽人講過,佢地首選大仔多D,我個仔係0808,但都俾老師話佢發音仲好BB仔,所以我都打定輸數
作者: LamCoco    時間: 10-11-25 18:05

大仔機會大D? 我B 0801, 但我就唔多樂觀! 老師問我B手攞住咩動物? 我仔即刻衝埋嚟笑笑口問我, 我話驚驚..你問老師(其實我唔C服)! 到我仔問老師時...老師又答"我都驚驚..咩嚟架!", 我仔又笑笑口無答! 老師就同我講"佢都比較慢熱", 我答"係"~ 其實係申請入學家長問卷中...我都係填小朋友屬慢熱~

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 15:05 發表

我都聽人講過,佢地首選大仔多D,我個仔係0808,但都俾老師話佢發音仲好BB仔,所以我都打定輸數

作者: fishingcat    時間: 10-11-25 20:12

當日in 德信觀感的確唔錯, 兩位老師Group in 小朋友, 另一位老師續個in家長, 老師們都肯俾好多時間觀察小朋友之間相處和德行, 確是一間着重品德的學校.

今日致電校方, 11月27日開始寄信啦!

作者: LamCoco    時間: 10-11-25 21:33

Oh...thx! 原來27號先開始寄信~ 等我今日仲上落4次睇信箱tim  事關in當日及上星期向校方查問...佢地都係答27號之前會收到信, 否則27號可打去學校問tim~

原帖由 fishingcat 於 10-11-25 20:12 發表
當日in 德信觀感的確唔錯, 兩位老師Group in 小朋友, 另一位老師續個in家長, 老師們都肯俾好多時間觀察小朋友之間相處和德行, 確是一間着重品德的學校.

今日致電校方, 11月27日開始寄信啦! ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-25 21:39

唔知可唔可以27號...自己去學校攞呢(發夢中 )~
作者: momopanpan    時間: 10-11-25 22:04

請問各位媽媽,你哋而家有邊間offer?
點解覺得德信咁好?
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 22:13

原帖由 fishingcat 於 10-11-25 20:12 發表

今日致電校方, 11月27日開始寄信啦! ...

我就係喜歡佢地係一間着重品德的學校,老師in我時問我介唔介意學校程度會淺D,我答學術上固然重要,但我比較注重小朋友嘅德育發展
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 22:19

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 21:39 發表
唔知可唔可以27號...自己去學校攞呢(發夢中 )~

我忍唔住今日都打左去問,佢都係答27號寄出 我心諗27號星期六喎學校有人當值?另一方面如果星期六寄出,我又要心掛掛多兩日
作者: fanny0717    時間: 10-11-25 22:43

原帖由 momopanpan 於 10-11-25 22:04 發表
請問各位媽媽,你哋而家有邊間offer?
點解覺得德信咁好?

我仔仔宜家喺基督教中心幼稚園讀緊n班,已交了留位費,迦南(富榮)waiting list但如果有offer都唔考慮,因為面試後感覺麻麻地同埋見呀仔面試時周身唔聚財每答完老師一條問題就起身byebye,面試完之後問佢鍾唔鍾意呢度玩呀,佢居然一D BB音都冇答我:唔鍾意 嗰刻我好清楚小朋友原本一樣會揀,而面見德信同中心幼稚園時佢表現得好活潑,走圍行嚟行去,好自然好有興趣去探索,我就知道原來佢自己都識揀 我揀德信其實係因為我較喜歡傳統(歷史)嘅學校,加上佢嘅宗教,佢嘅辦學理念等等..都好啱我心水
作者: LamCoco    時間: 10-11-25 23:00

我近排連發夢都掛住呀~ 所以又要失眠多幾日!   

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 22:19 發表

我忍唔住今日都打左去問,佢都係答27號寄出 我心諗27號星期六喎學校有人當值?另一方面如果星期六寄出,我又要心掛掛多兩日

作者: fanny0717    時間: 10-11-25 23:15

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 23:00 發表
我近排連發夢都掛住呀~ 所以又要失眠多幾日!   

我又何常唔係,發夢夢見打開封信話收左,仲即刻同佢買校服添 死味....仲慘過自己讀
作者: LamCoco    時間: 10-11-25 23:26

我同你差不多...情況仲好似~ 現在offer有救世軍~ 迦南又係waiting, 同樣有offer都未必考慮, 因阿仔果日勁唔合作, 雖有唔C服...但好少咁架! 而我對學校感覺都嘛嘛 德信我覺得師資好...教學理念佳, 而且重視德育! 我想阿仔讀書之餘可以學埋德行~ 有聽過人講德信程度淺D, 乜原來真架??

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 22:43 發表

我仔仔宜家喺基督教中心幼稚園讀緊n班,已交了留位費,迦南(富榮)waiting list但如果有offer都唔考慮,因為面試後感覺麻麻地同埋見呀仔面試時周身唔聚財每答完老師一條問題就起身byebye,面試完之後問佢鍾唔鍾意呢度玩 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-25 23:33

我仲C...發夢見到係學校, 老師俾塊餅阿仔食, 阿仔講多謝後我即刻叫佢去洗手! 點知原來發開口夢叫佢洗手...我仔瞓到懵懵下坐係樹望實我, 跟住我話無事啦...繼續瞓啦~

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 23:15 發表

我又何常唔係,發夢夢見打開封信話收左,仲即刻同佢買校服添死味....仲慘過自己讀

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 00:07

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 23:26 發表
我同你差不多...情況仲好似~ 現在offer有救世軍~ 迦南又係waiting, 同樣有offer都未必考慮, 因阿仔果日勁唔合作, 雖有唔C服...但好少咁架! 而我對學校感覺都嘛嘛 德信我覺得師資好...教學理念佳,  ...

原來大家都係過來人,你有in救世軍?是否陳昆楝?我冇去in到,因為同德信撞晒時間 我有去到佢open day,個仔玩得勁開心,不過我感覺佢地新移民比較多,outdoor playground喺山坡下,不過感覺都好過富榮迦南
作者: fanny0717    時間: 10-11-26 00:13

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 23:33 發表
我仲C...發夢見到係學校, 老師俾塊餅阿仔食, 阿仔講多謝後我即刻叫佢去洗手! 點知原來發開口夢叫佢洗手...我仔瞓到懵懵下坐係樹望實我, 跟住我話無事啦...繼續瞓啦~

...

家吓做家長真係壓力大 ,想當年我大仔見幼稚園邊洗唔多野攪架,帶佢參觀吓個校舍,老師問一兩句,之後我問個仔鍾唔鍾意呀,ok冇問題即交$$,快靚正
作者: fanny0717    時間: 10-11-26 00:19

至於德信程度淺D,當日係個老師同我講, 加上我上網都見人地講k1冇功課做,K2先開始寫大,小,天,人,口....
作者: LamCoco    時間: 10-11-26 00:45

係呀~ 陳昆楝收咗我仔(上午班), 我in9點...下午先in德信, 所以無撞時間! 陳昆楝感覺係多新移民..而且校舍又係一個缺點(細), 但老師好有愛心...我個仔去三次(交表+開放日+面試)...見佢三次感覺都好自在舒服~ 聽講陳昆楝下午仲有位...你唔介意可以打去問下!

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 00:07 發表

原來大家都係過來人,你有in救世軍?是否陳昆楝?我冇去in到,因為同德信撞晒時間 我有去到佢open day,個仔玩得勁開心,不過我感覺佢地新移民比較多,outdoor playground喺山坡下,不過感覺都好過富榮迦南 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-26 00:47

人地話...火線退到幼稚園嘛!  咁點解細仔唔跟哥哥同一間幼稚園嘅???

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 00:13 發表

家吓做家長真係壓力大 ,想當年我大仔見幼稚園邊洗唔多野攪架,帶佢參觀吓個校舍,老師問一兩句,之後我問個仔鍾唔鍾意呀,ok冇問題即交$$,快靚正 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-26 00:55

咁...好多學校K1都係無功課架喎! 我反而覺得學到學識之餘修埋德行最理想(自己唔識教 ), 教學全面嘛~

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 00:19 發表
至於德信程度淺D,當日係個老師同我講, 加上我上網都見人地講k1冇功課做,K2先開始寫大,小,天,人,口....

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 01:01

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 00:47 發表
人地話...火線退到幼稚園嘛!  咁點解細仔唔跟哥哥同一間幼稚園嘅???

哥哥家吓6年級lu^^所以時代唔同,要求都唔同, 兩兄弟相差9年,如果相差唔大,佢可以入埋哥哥間小學(油天海泓道)K3唔洗大抽獎,家吓重新嚟過競爭仲比以前大,真係好頭痛
作者: LamCoco    時間: 10-11-26 01:13

oic~ 哥哥之前又係讀德信???

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 01:01 發表

哥哥家吓6年級lu^^所以時代唔同,要求都唔同, 兩兄弟相差9年,如果相差唔大,佢可以入埋哥哥間小學(油天海泓道)K3唔洗大抽獎,家吓重新嚟過競爭仲比以前大,真係好頭痛 ...

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 01:13

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 00:45 發表
係呀~ 陳昆楝收咗我仔(上午班), 我in9點...下午先in德信, 所以無撞時間! 陳昆楝感覺係多新移民..而且校舍又係一個缺點(細), 但老師好有愛心...我個仔去三次(交表+開放日+面試)...見佢三次感覺都好自在舒服~ 聽講陳昆 ...

陳昆楝我in10:30德信in10:00,駿發浸信會又係10:00信義又係10:00 我一定係唯有放棄其他...至於陳昆楝我唔考慮了,因為基督教中心幼稚園收左佢n1,老師們出晒名有愛心,同埋可以直上K1唔洗in過,所以如果德信唔收呀仔,我都諗住俾佢繼續讀上去
作者: fanny0717    時間: 10-11-26 01:16

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 01:13 發表
oic~ 哥哥之前又係讀德信???

唔係吖,哥哥之前讀信義中英文幼稚園
作者: fanny0717    時間: 10-11-26 01:19

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 00:55 發表
咁...好多學校K1都係無功課架喎! 我反而覺得學到學識之餘修埋德行最理想(自己唔識教 ), 教學全面嘛~

我非常認同 所以我對德信情有獨鍾
作者: fanny0717    時間: 10-11-26 01:24

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 00:47 發表

嚟緊你仲有冇未in嘅學校 如果有仲會唔會去in吓?
作者: LamCoco    時間: 10-11-26 03:25

駿發浸信會全日, 信義係沙田, 德信又半日, 基督教中心就係九龍塘~ 你為阿仔....真係付出不少...好媽媽!

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 01:13 發表

陳昆楝我in10:30德信in10:00,駿發浸信會又係10:00信義又係10:00 我一定係唯有放棄其他...至於陳昆楝我唔考慮了,因為基督教中心幼稚園收左佢n1,老師們出晒名有愛心,同埋可以直上K1唔洗in過,所以如果德信唔收 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-26 03:41

無啦~ 都截洒止啦! 況且報五間...陳昆棟收後, 遠果間已經無in! 其餘兩間waiting~ 都失洒信心! 所以德信都無望架啦~ 再加上自己揍B, 又想佢返半日...油尖旺區選擇唔多囉!  

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 01:24 發表

嚟緊你仲有冇未in嘅學校 如果有仲會唔會去in吓?

作者: kh_wong    時間: 10-11-26 10:14     標題: 回覆 20# LamCoco 的文章

下,27號先寄?真係諗唔明做乜要搞咁耐?搞到我成日望住個信箱心掛掛,雖然又好驚係reject letter。

我自己揀德信,係因為佢地理位置、宗教同口碑好,我都係鍾意佢地著重德行,同埋星期六又有活動參加,間學校幾有生氣。

程度高低我暫時又冇乜所謂,如果想佢識多d字都可以自己教,幼稚園最緊要係學品德。
作者: onelokgor    時間: 10-11-26 10:50

各位心急媽媽, 以我所知如果你地既小朋友係男仔再加埋係信教既話會收既機會係高好多好多~

德信又會以你想揀讀am / pm class 排先既~ 如果你tick 左am class 而又full左, 學校係一定會唔收,連問你pm class會唔會讀都唔會~  good luck to you all~
作者: LamCoco    時間: 10-11-26 14:27

吓~~  咁揀pm class咪機會大D~ 早知揀pm啦! 收信若不取錄...可唔可以打電話去改呢??  

原帖由 onelokgor 於 10-11-26 10:50 發表
各位心急媽媽, 以我所知如果你地既小朋友係男仔再加埋係信教既話會收既機會係高好多好多~

德信又會以你想揀讀am / pm class 排先既~ 如果你tick 左am class 而又full左, 學校係一定會唔收,連問你pm class會唔會讀都 ...

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 15:27

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 03:25 發表
駿發浸信會全日, 信義係沙田, 德信又半日, 基督教中心就係九龍塘~ 你為阿仔....真係付出不少...好媽媽!

信義係大坑東(桃源街)嗰間,嚟緊仲有last一間蘇浙,北角確實遠左D,但因為我自己幼稚園同小學都喺佢度畢業,情意結
作者: LamCoco    時間: 10-11-26 15:32

大坑東~ 你住邊區呀?? 北角都搵埋!! 你真係好媽媽~  我只係揾屋企附近果幾區(油尖旺)咋~ 所以如果德信衰咗...我仔就要讀救世軍啦!

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 15:27 發表

信義係大坑東(桃源街)嗰間,嚟緊仲有last一間蘇浙,北角確實遠左D,但因為我自己幼稚園同小學都喺佢度畢業,情意結

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 15:34

原帖由 onelokgor 於 10-11-26 10:50 發表

德信又會以你想揀讀am / pm class 排先既~ 如果你tick 左am class 而又full左, 學校係一定會唔收,連問你pm class會唔會讀都 ...

我知道間間都係上午班爭崩頭,所以我保險D德信揀pm,去交報名表當日嗰位小姐都有同我講pm機會大D
作者: LamCoco    時間: 10-11-26 15:35

哎呀~~ 咁我點算呀!!!

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 15:34 發表

我知道間間都係上午班爭崩頭,所以我保險D德信揀pm,去交報名表當日嗰位小姐都有同我講pm機會大D

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 17:11

大坑東桃源街信義喺又一居底下:) (瑪利諾神父學校側),我住油尖旺喔 ,救世軍陳昆楝口碑唔差, 佢地用蒙特梭利教法,對小朋友好好^^比D信心,一日信未到手都未知結果,就算唔好彩又waiting ,都唔好打定輸數,世事難料,希望在明天嘛
原帖由 LamCoco 於 10-11-26 15:32 發表
大坑東~ 你住邊區呀?? 北角都搵埋!! 你真係好媽媽~  我只係揾屋企附近果幾區(油尖旺)咋~ 所以如果德信衰咗...我仔就要讀救世軍啦!

...

作者: LamCoco    時間: 10-11-26 22:04

桃源街我知~ 住油尖旺去到果邊&北角, 所以我話你係好媽媽囉! 乜陳昆楝係用蒙特梭利教法架咩  真係唔知~ 睇教育局資料及質素評核報告感覺一般, 不過不失囉!

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 17:11 發表
大坑東桃源街信義喺又一居底下:) (瑪利諾神父學校側),我住油尖旺喔 ,救世軍陳昆楝口碑唔差, 佢地用蒙特梭利教法,對小朋友好好^^比D信心,一日信未到手都未知結果,就算唔好彩又waiting ,都唔好打定輸 ...

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 22:19

有保母車吖嘛 但其實北角碓實遠 ,所以如果德信有offer我疊埋心水收工^^
大家都係好媽媽 ,都係為我地嘅(老細)仆心仆命
原帖由 LamCoco 於 10-11-26 22:04 發表
桃源街我知~ 住油尖旺去到果邊&北角, 所以我話你係好媽媽囉! 乜陳昆楝係用蒙特梭利教法架咩  真係唔知~ 睇教育局資料及質素評核報告感覺一般, 不過不失囉!

...

作者: LamCoco    時間: 10-11-26 22:26

我都希望德信OK...但唔敢期望, 費事失望越大呀! 好想快D到星期二呀... 希望大家都成功啦~    

原帖由 fanny0717 於 10-11-26 22:19 發表
有保母車吖嘛 但其實北角碓實遠mouth:" />mouth:" /> ,所以如果德信有offer我疊埋心水收工^^
大家都係好媽媽 ,都係為我地嘅(老細)仆心仆命  

作者: fanny0717    時間: 10-11-26 22:31

大家咁話
原帖由 LamCoco 於 10-11-26 22:26 發表
我都希望德信OK...但唔敢期望, 費事失望越大呀! 好想快D到星期二呀... 希望大家都成功啦~    

作者: LamCoco    時間: 10-11-27 14:14

收到信啦~~~
作者: fanny0717    時間: 10-11-27 14:47

唔好灰心住,係rejected or waiting?如果好想入,試吓寫救情信
原帖由 LamCoco 於 10-11-27 14:14 發表
收到信啦~~~

作者: LamCoco    時間: 10-11-27 14:58

waiting 呀!   心灰...

原帖由 fanny0717 於 10-11-27 14:47 發表
唔好灰心住,係rejected or waiting?如果好想入,試吓寫救情信  

作者: kwboy    時間: 10-11-27 15:10

原帖由 LamCoco 於 10-11-26 15:32 發表

...

乜救世軍唔好咩?
作者: fanny0717    時間: 10-11-27 15:14

原帖由 LamCoco 於 10-11-27 14:58 發表
waiting 呀!   心灰...

waiting, 放心 一定有人放位出嚟架,只不過辛苦媽媽又要等,等呢個感覺真係十分唔好受
作者: LamCoco    時間: 10-11-27 15:15

評核報告一般~ 個人唔係最心儀囉~

原帖由 kwboy 於 10-11-27 15:10 發表

乜救世軍唔好咩?

作者: LamCoco    時間: 10-11-27 15:16

你就好啦~~~ 莫非我仔真係咁差! 幾時去交留位費呀???  

原帖由 fanny0717 於 10-11-27 15:14 發表

waiting, 放心 一定有人放位出嚟架,只不過辛苦媽媽又要等,等呢個感覺真係十分唔好受

作者: sumi5354    時間: 10-11-27 15:29

今日收到,阿仔0809細仔,收左下午(我要求的),諗緊交唔交留位費~因為仲有其他offer,好煩~
其實呢間係阿仔in得最差的一間,又眼瞓又搶玩具,可以話係失控(因為佢in其他都係問答咁,所以坐定定答問題,係得呢間會週圍玩),但唔知點解收左~
作者: kwboy    時間: 10-11-27 15:37

救世軍都收我地, 但我冇交留位費, 因為想選一間好d
作者: LamCoco    時間: 10-11-27 15:45

幾時要交留位費呀??? 你就好啦~~ 我B對老師都有禮貌...又識執玩具..又肯俾玩具其他小朋友玩...又不停講byebye...係途中攞人地玩具, 但之後都俾返人~ 唔知點解都係waiting~

原帖由 sumi5354 於 10-11-27 15:29 發表
今日收到,阿仔0809細仔,收左下午(我要求的),諗緊交唔交留位費~因為仲有其他offer,好煩~
其實呢間係阿仔in得最差的一間,又眼瞓又搶玩具,可以話係失控(因為佢in其他都係問答咁,所以坐定定答問題,係得呢間會週圍玩),但唔知點解收左~ ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-27 15:46

咁你仲有乜offer呀???

原帖由 kwboy 於 10-11-27 15:37 發表
救世軍都收我地, 但我冇交留位費, 因為想選一間好d

作者: sumi5354    時間: 10-11-27 16:06

原帖由 LamCoco 於 10-11-27 15:45 發表
幾時要交留位費呀??? 你就好啦~~ 我B對老師都有禮貌...又識執玩具..又肯俾玩具其他小朋友玩...又不停講byebye...係途中攞人地玩具, 但之後都俾返人~ 唔知點解都係waiting~

...

12月1~4號交呀...
但佢而家交左又一村全日,而家讀緊對衡道方方,
另外有啟思下午(無交留位費),基督教中心收左(諗緊交唔交錢),
九龍靈糧同迦南waiting
等緊st cat同KV結果
仲有兩間救世軍收左信未in~
煩死~
作者: LamCoco    時間: 10-11-27 16:19

好利害呀~
我B無讀N班...會唔會面試又差D呢

原帖由 sumi5354 於 10-11-27 16:06 發表

另外有啟思下午(無交留位費),基督教中心收左(諗緊交唔交錢),
仲有兩間救世軍收左信 ...

作者: sumi5354    時間: 10-11-27 16:32

原帖由 LamCoco 於 10-11-27 16:19 發表
好利害呀~
我B無讀N班...會唔會面試又差D呢

應該唔關n班事,因為我個仔係0809,所以十月先得返學,但有D十月中就in喇,所以應該幫助唔大~
不過我自己就由9月開始同佢特訓, 日日都問佢面試問題,叫咩名,邊個同佢黎,眼耳口鼻,因為知KV要唱歌,所以由佢一個字都唔識唱,同佢背到成首自己唱(雖然D字都未講得正),個段時間真係人都癲, 日日重複又重複,好似錄音機咁... ,不過原來小朋友學野真係可以好快...
十一月終於都結束喇... 終於都可以過返D正常日子喇...WaKaKaka~
作者: LamCoco    時間: 10-11-27 17:53

我都係...我B全部都識答..仲要唱埋歌tim~ 但都係waiting!

原帖由 sumi5354 於 10-11-27 16:32 發表

應該唔關n班事,因為我個仔係0809,所以十月先得返學,但有D十月中就in喇,所以應該幫助唔大~
不過我自己就由9月開始同佢特訓, 日日都問佢面試問題,叫咩名,邊個同佢黎,眼耳口鼻,因為知KV要唱歌,所以由佢 ...

作者: sumi5354    時間: 10-11-27 18:13

原帖由 LamCoco 於 10-11-27 17:53 發表
我都係...我B全部都識答..仲要唱埋歌tim~ 但都係waiting!

你收左KV 信喇??
作者: LamCoco    時間: 10-11-27 18:38

我無考KV呀~ 只係in其他學校, 見校長&老師時...我仔自己唱之嘛~

原帖由 sumi5354 於 10-11-27 18:13 發表

你收左KV 信喇??

作者: cslphoebe    時間: 10-11-27 18:58

我仔都有offer(下午),0812超細仔,
作者: sumi5354    時間: 10-11-27 19:50

原帖由 LamCoco 於 10-11-27 18:38 發表
我無考KV呀~ 只係in其他學校, 見校長&老師時...我仔自己唱之嘛~

Sorry~誤會左添~
作者: fanny0717    時間: 10-11-28 02:15

1/12-4/12 ,唔好咁灰住先,有得waiting=仲有機會啦,同埋你揀上午班競爭真係幾大架 你要知道唔關仔仔事架,佢好叻叻豬架喇, 有好多外在因素我地控制唔到,唔好自責呀知冇
原帖由 LamCoco 於 10-11-27 15:16 發表
你就好啦~~~ 莫非我仔真係咁差! mouth:" /> 幾時去交留位費呀???  

作者: LamCoco    時間: 10-11-28 02:32

咁面試時表現佢確實叻(係我心目中), 可能真係我累佢!  
原帖由 fanny0717 於 10-11-28 02:15 發表
1/12-4/12 ,唔好咁灰住先,有得waiting=仲有機會啦,同埋你揀上午班競爭真係幾大架 你要知道唔關仔仔事架,佢好叻叻豬架喇, 有好多外在因素我地控制唔到,唔好自責呀知冇  ...

作者: fanny0717    時間: 10-11-28 14:47

點解話自己累左仔仔呀 唔可以鑽牛角尖架,老師問你咩問題你認為自己表現差而影響仔仔呢? 諗深一層其實家長表現係其次,因為讀書嗰個唔係我地,我地嘅分數只能幫到少許, 學校當然想搵D認同佢地辦學理念嘅家長,家校合作去培育小朋友, 當日佢第一個in我問左我幾個問題:1.仔仔有冇上預備班?2.點解唔選擇喺嗰間學校直上K1?3.點解揀我地學校?4.我地學校相對程度較淺你有咩睇法?以上問題事前都有準備充足,所以我先有信心我嗰part應該冇問題,但都係嗰句,有好多外在因素我地冇辦法預計得到, 小朋友當日嘅情緒表現啦,會唔會受其他面試嘅對手影響啦,身體健康狀況啦,同埋考官嘅觀感等....
原帖由 LamCoco 於 10-11-28 02:32 發表
咁面試時表現佢確實叻(係我心目中), 可能真係我累佢!  

作者: gozzila    時間: 10-11-28 23:35

原帖由 sumi5354 於 10-11-27 16:06 發表

仲有兩間救世軍收左信 ...

你好呀! 我都有你同樣煩腦!! 德信收左我對囡上午班, 但下個月頭先分別其他in左既有消息同11號先去見最心儀既學校, 但巳要交註冊費...煩死! 交唔交好呢?
作者: LamCoco    時間: 10-11-29 00:34

果日我有D頭痛~老師問1. 仔仔邊個揍? A:自己 2. 假期同仔仔去邊? A:去郊外/公園/澳門探嫲嫲(忘記講去名勝及圖書館)3.如果小朋友爭玩具, 你點? A:阿B自己處理..因為佢通常都已經俾返人! <--最失敗係呢樹囉! 太老實~ 應該答教佢一齊玩! 但因平時我仔真係好快已經俾咗個玩具人, 跟本都唔駛我處理~ 係有時唔肯...我先會叫佢唔好...一齊玩啦咁囉!  不過算啦...都返唔到轉頭...一切隨緣!

原帖由 fanny0717 於 10-11-28 14:47 發表
點解話自己累左仔仔呀 唔可以鑽牛角尖架,老師問你咩問題你認為自己表現差而影響仔仔呢? 諗深一層其實家長表現係其次,因為讀書嗰個唔係我地,我地嘅分數只能幫到少許, 學校當然想搵D認同佢地 ...

作者: sumi5354    時間: 10-11-29 00:48

原帖由 gozzila 於 10-11-28 23:35 發表

你好呀! 我都有你同樣煩腦!! 德信收左我對囡上午班, 但下個月頭先分別其他in左既有消息同11號先去見最心儀既學校, 但巳要交註冊費...煩死! 交唔交好呢? ...

你個對好似係孖女黎架wor~咁咪要交兩份~
你仲有邊間offer喺手呀?
作者: sumi5354    時間: 10-11-29 01:02

原帖由 LamCoco 於 10-11-29 00:34 發表
果日我有D頭痛~老師問1. 仔仔邊個揍? A:自己 2. 假期同仔仔去邊? A:去郊外/公園/澳門探嫲嫲(忘記講去名勝及圖書館)3.如果小朋友爭玩具, 你點? A:阿B自己處理..因為佢通常都已經俾返人!  ...

你D問題都幾正路wor~
因為我個日D問題係1.點解選擇我地學校?2.有無睇過我地個綱頁.3.我地學校個網頁有邊個地方你最深刻4.你有無咩問題想問,完~
我比佢問到"O"左咀,因為無睇過佢個網~
個感覺好似Sell緊我幫趁整網頁咁~哈哈(講笑)
雖然知道佢想知我對呢間學校嘅野清唔清楚,不過佢點解唔直接問呢~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5