教育王國

標題: In K1 result [打印本頁]

作者: 小星b    時間: 10-11-18 14:08     標題: In K1 result

我實在低估了幼稚園的收生, 今年好似好多人爭一個幼稚園學位咁, 唔好講名校區, 平民區都咁...點算?
仔仔interview時表現明明好好, 都唔知點解唔收??
依家只有等人地放棄...好驚...
請各位家長俾d意見, 有什麼可以做呀? 萬分感謝!!!
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 14:09

原帖由 小星b 於 10-11-18 14:08 發表
我實在低估了幼稚園的收生, 今年好似好多人爭一個幼稚園學位咁, 唔好講名校區, 平民區都咁...點算?
請各位家長俾d意見, 有什麼可以做 ...

放心啦 waiting好多時都等到架
再驚就寫求位信啦
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-18 14:16

你仔仔有冇讀PN 呀?

可能原校留左K1位先呢?

我個女就有返PN, 我留左位, 有其他幼稚園收就放棄果600幾蚊.
作者: 靚媽媽店    時間: 10-11-18 15:14

in 晒未呀?

作者: sundae525    時間: 10-11-18 16:44

其實有好多人hold住幾個位, 等佢地考慮完就會有位放出來比waiting既bb.
所以waiting都唔駛灰心住, 可能turn out 你會入到自己心儀既kg.
作者: sheffield    時間: 10-11-18 17:05

耐心等囉,好想人個d就寫求位信囉!等到出年6月就好多位放出黎,有機會嘅!
作者: lyhv    時間: 10-11-18 17:17

唔會無幼稚園讀, 係你想唔想你小朋友讀嘅姐!  good luck!
作者: mingming1105    時間: 10-11-18 17:54

介唔介意講下你報左邊幾間呀?
作者: Wendychu    時間: 10-11-18 18:12

收你做waiting list ,即係仲有機會入,
好多人都係交幾間幼稚園留位費, 慢慢再決定,等正式註冊時就會有位放出俾d waiting list 架啦,
另宣道 24/11 先開鈶收報名表, 你試下啦, 多一個機會嘛
作者: dandanmami    時間: 10-11-18 21:32

作者: DammiMa    時間: 10-11-18 23:01

講真每個小朋友Interview表現好爛講, 各間幼稚園平分又不同又無準質, 所以我同我小朋友報咗5間收咗3間都係上午班, 交埋留位費, 祝您們好運 ~

作者: CHERRYJUMP    時間: 10-11-18 23:14     標題: 一等再等....排隊報名/收面試信/等消息/再等人家放位

真係要等人家放出黎啦....
作者: MBK    時間: 10-11-19 00:27

原帖由 DammiMa 於 10-11-18 23:01 發表
講真每個小朋友Interview表現好爛講, 各間幼稚園平分又不同又無準質, 所以我同我小朋友報咗5間收咗3間都係上午班, 交埋留位費, 祝您們好運 ~

邊3間呀?
作者: 小星b    時間: 10-11-23 13:58

謝謝各位的意見及回應!!!
我確系有d擔心  , 因為我只系報左4間 , 3間已是waiting list, 1間要到12月中先出結果.
我聽人講起先知, 座底要報5-8間, 有點仲10間tim, 比較穩陣.
唉...咁你話我聽完點會唔灰呀?
想問多個問題, 幾時先知waiting list有結果嫁...
作者: ccycsy    時間: 10-11-23 14:13

今年簡直是幼稚園爭霸戰, 相信明年亦相差不遠. 為什麼間間都是waiting list? 以下種種有直接關係:
1.  沒有人事關係.
2.  沒有宗教信仰.
3.  沒有兄弟姐妹就讀.
沒有以上3點, 憑實力進入心儀學校比登天更難, 有家長直言比考警察幫辦更難, 祗能嘆句, 現在的小朋友真的很幸福但又很辛苦, 年紀小小已要參加這種角力, 所以, 大家都要看開一點.
作者: ivy230608    時間: 10-11-23 14:13     標題: 回覆 14# 小星b 的文章

一定有位的, 放心! 特別是PM班,我仔就係三間只收PM班, 只是想讀am班危d而已。
作者: ccycsy    時間: 10-11-23 14:17

今年有很多都被拒收的, 有waiting list在手已是很好的啦. 加油!
作者: sheffield    時間: 10-11-23 14:19

所以d位咪比報好多間嘅人hold住晒囉!
原帖由 小星b 於 10-11-23 13:58 發表
謝謝各位的意見及回應!!!
我確系有d擔心  , 因為我只系報左4間 , 3間已是waiting list, 1間要到12月中先出結果.
我聽人講起先知, 座底要報5-8間, 有點仲10間tim, 比較穩陣.
唉...咁你話我聽完點會唔 ...

作者: Cavebaby    時間: 10-11-23 14:27

我都只係報左6間咋,仲要有兩間in既時間一樣,變左二揀一,又少一間,我有朋友左十幾間,佢話只係得york收左...其實佢個女同我阿女一樣係細女,我諗住今年唔得咪下一年選過羅,不過下年要醒d,報多幾間!
作者: davywm    時間: 10-11-23 15:23     標題: 回覆 1# Cavebaby 的文章

我係其中一個報左十幾間o既媽媽, 因為自已都唔知想點, 加想我認為interview係一個很好的活動(哥哥舊年好enjoy都宜家都成日話要interview), 所以報左咁多間.....
上年哥哥只係俾左心儀2間o既留位費(1先1后無辨法),其他都唔交, 一來唔想hold住d位, 2來唔想waste $$$$
不過今年策略有變, 所以會俾3間$$$(sorry)
作者: anlywan    時間: 10-11-23 15:32

我都是啊...我個是大仔但現在只能講單字....報左十幾間(因為我知佢好難有OFFER)..一間做正取生都冇...連往年冇咩人報的普普通通學校都都收....表現的好好的做晒嘢都唔收因為講叻說話.....
我仲擔心...間間都話要等明年4,5月先可以答覆我有冇位....若果真是有很2,3以上收左的小朋友家長真是可以幫忙吓放番啲出來...唔好交咁多留位費...我只希望有一間在手...唔洗咁擔心到明年啊!多謝!

作者: snakesnake    時間: 10-11-23 15:44

反而我4間收左入am但全數放棄冇交留位費,現在有小小擔心冇剩下offer~~
作者: Happynatalie_08    時間: 10-11-23 16:08

我申請咗八間,見咗五間,只得一間收女女。(不是第一最愛)現在等見埋其餘三間-民生/創價/培正....但呢三間機會應該不大!
作者: 靚媽媽店    時間: 10-11-23 16:15

好叻叻喎! 應該無問題啦!有乜秘訣呀?是大仔還是細仔, 放棄的那4間是??

原帖由 snakesnake 於 10-11-23 15:44 發表
反而我4間收左入am但全數放棄冇交留位費,現在有小小擔心冇剩下offer~~

作者: tantanmama    時間: 10-11-23 16:19

我個女係0812細B, 已有今年N1插班同出年K1(邨校)offer, 所以只報咗6間. in咗3間, 1間waiting, 其餘等消息.
賽後檢討, 如果打算出年再報過嘅細B, 唔好諗住超大B一定收, 除咗報多幾間外, 家長同小朋友都要做足準備功夫, 要確保BB做個出色的超大B啊.
作者: lovelinda    時間: 10-11-23 16:24

我個女暫時in咗7間,4間出咗result,都是am offer,但我都是pay咗一間留位費,其他3間都無hold位........so,good luck to all mami!
作者: bapesimon    時間: 10-11-23 16:33

我個仔細B (0811), 報左四間, 三間出左連Waiting 都無... 點算?
作者: miffybbchoy    時間: 10-11-23 16:37

我阿女都係細b (10/08), 有2間收左pm, 仲有1間等消息(民生), 1間未 in (靈糧堂)..

雖然想讀am, 但都交左1間下午班留位費。
作者: kenjo    時間: 10-11-23 16:38

0810細b, 有四offer, 只交一間留位. 所以各媽媽不用心灰,随時 waiting list 都有機會.
作者: kenjo    時間: 10-11-23 16:43

仲有幾多间末考或等result?
原帖由 snakesnake 於 10-11-23 15:44 發表

作者: bapesimon    時間: 10-11-23 16:46

請問係邊四間?

原帖由 kenjo 於 10-11-23 16:38 發表
0810細b, 有四offer, 只交一間留位. 所以各媽媽不用心灰,随時 waiting list 都有機會.

作者: LuLuciaMa    時間: 10-11-23 16:52

I also experience the same last year because my daughter was born in dec 07. I only got waiting for famous kindergarten last year. Finally, I decided to let my daughter to stay in her PN kindergarten and try it again this year. It is much better this year. She in 3 KG (SC, KV, Creative), now got Creative am offer already. Her performance in this year is very good and I'm happy to see her progress.
Don't worry!
作者: amlam    時間: 10-11-23 17:00

我個都係11月細仔,in左4間3間收左,一間12月先有result. 最後都係比左一間留位費, 有d後悔... 不過你唔好擔心啦, 好多人都係交幾間留位費既~~放心啦...
作者: snakesnake    時間: 10-11-23 17:00

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-23 16:15 發表
好叻叻喎! 應該無問題啦!有乜秘訣呀?是大仔還是細仔, 放棄的那4間是??

0810細仔, 4間其中3間Kln Tong~~ 起初心大心細交留位費,但更心儀其後個幾間,希望有offer la
作者: alicialee1210    時間: 10-11-23 17:15

我仔仔係08年9月尾, 報咗 9 間, in 咗 3間, 3間都未出result, 我仲驚過你, 你都有waiting, 我咩都冇!
作者: t3carol    時間: 10-11-23 17:17

我仲少啦, 報得3間, 2間IN左, 1間收左AM, 1間未有RESULT, 另一間要12月4才IN; 但收左果間已經俾左留位費, 但佢要12月10日前交 autopay form, 但到時最後一間都未有result, 都唔知點好... 唔交autopay form 就等於放棄, 咁咪白交留位費囉...
作者: LuLuciaMa    時間: 10-11-23 17:22

原帖由 t3carol 於 10-11-23 17:17 發表
我仲少啦, 報得3間, 2間IN左, 1間收左AM, 1間未有RESULT, 另一間要12月4才IN; 但收左果間已經俾左留位費, 但佢要12月10日前交 autopay form, 但到時最後一間都未有result, 都唔知點好... 唔交autopay form 就等於放 ...

can you share which kg need to submit autopay form at Dec? In dec, many interview is still in progressing woooo!
作者: alicialee1210    時間: 10-11-23 17:22

總之一日未有學校收一日都好擔心, 我日日都好想快d到12月. 就算收我又好唔收都好都有個知字, 我個心e家好忐忑不安.
作者: kenjo    時間: 10-11-23 17:23

宝血(跑馬地), 啟思(正校﹞, 又一村, 基教中心. KV , 創價未知result.
原帖由 bapesimon 於 10-11-23 16:46 發表
請問係邊四間?

作者: kk80400    時間: 10-11-23 17:54

原帖由 alicialee1210 於 10-11-23 17:15 發表
我仔仔係08年9月尾, 報咗 9 間, in 咗 3間, 3間都未出result, 我仲驚過你, 你都有waiting, 我咩都冇!

同你一樣
果d 10-12月細b 都叫可以明年再呢過
但係我地呢d 0809.....出年又讀返k1的話
好似又大咗D
唉~ 仔....真係比囡慢好多
間間都要求....識講野....我個囝都係只係識講D單字炸 ><
作者: dandanmami    時間: 10-11-23 21:17

作者: Joeff    時間: 10-11-23 22:11

我個係超細囡0812B,in咗9間,收到2間offer,2間rejected,所有心儀嘅都仲要等。我一間都無留,因為都唔打算讀,費事阻住人啦。嚟緊仲有,德望、聖羅撒、宣道、樂基、SPK要in;打算報埋協恩同聖心。
作者: manlee22    時間: 10-11-23 22:59

原帖由 t3carol 於 10-11-23 17:17 發表
我仲少啦, 報得3間, 2間IN左, 1間收左AM, 1間未有RESULT, 另一間要12月4才IN; 但收左果間已經俾左留位費, 但佢要12月10日前交 autopay form, 但到時最後一間都未有result, 都唔知點好... 唔交autopay form 就等於放 ...

我見到有D媽咪幫小朋友報成16間, 8間, 原來都有你同我一樣, 我都係報左3間, RESULT都係12月頭出. 好緊張啊!
作者: ethanKmama    時間: 10-11-24 00:05

等我又嚟分享下!

我個係超細囝囝0812B,原本plan咗in10間, in咗第1間後,阿仔表現麻麻, 即刻信心大失, 打去学校問可否K1 application 轉為N班, 結果收咗!安樂曬! 做唔到細仔都可以有間好學校收做大仔!
之後收到1間waiting,1間pm offer,1間 no feedback.

開心曬!即刻减小2間唔去in. 之後果3間點樣都好, 有1間offer, 好滿足拉!

有好多offer 的mama快Drelease 出嚟啦!等的感覺真不好!
作者: ethanKmama    時間: 10-11-24 00:13

原帖由 Joeff 於 10-11-23 22:11 發表
我個係超細囡0812B,in咗9間,收到2間offer,2間rejected,所有心儀嘅都仲要等。我一間都無留,因為都唔打算讀,費事阻住人啦。嚟緊仲有,德望、聖羅撒、宣道、樂基、SPK要in;打算報埋協恩同聖心。 ...

見你其他post, in的學校都很不錯, 可否透露那2間收咗都晤入? why?
作者: 1B孖    時間: 10-11-24 00:29

我個都係細B 0812 in 咗5 間 3 間收, 不過全部係村校, 留咗兩間, 1間未有 result, 今日已通知其中1 間學校放棄學位, 重有創價 & 宣遁未考. Good Luck & Add Oil
作者: josephts16    時間: 10-11-24 00:37

其實個個家長都話報十間八間, 但到最後, 真係讀既又有几多間丫? 最多咪兩間. 所以有得WAITING LIST既機會都唔係無.
我個係0811月尾細B, SO FAR我IN左5間, 有兩間收左, 1間REJECT, 兩間等通知. 好彩收左果兩間, 收到通知既時間都好近, 等我可以交少一間留位費.
講真, 知道SECURE左有一間收之後, 心情都輕鬆好多好多. 到再去IN其他既時候, 都係抱住同個仔去玩既心態, 因為佢超鍾意返學, 成日都自己揹住個書包同我講要返學學, 可能由於大家既心情都輕鬆左, 我兩公婆其他學校既INTERVIEW表現都唔錯, 講真丫, 我覺得幼稚園INTERVIEW, 好多都係睇父母既多過睇個細路, 最緊要就係IN既時候, 小朋友唔睬個老師既時候, 就唔好迫個小朋友睬個老師, 反正D老師, 個個日日都對住咁多小朋友, 佢地一定有計既, 反而如果佢地睇到你催迫個小朋友的話, D老師對家長既印象分會大減.
有重視親子關係既幼稚園, 老師會好睇家長點樣HANDLE小朋友既情緒, 講真, 嚮個陌生既環境, 對住陌生人, 小朋友驚同緊張係好正常, 如果作為一個幼兒教育工作者呢樣野都唔知的話, 間幼稚園好極有限. 但如果家長當時HANDLE得好, 比如見到小朋友爭野玩時, 會引導佢同其他小朋友分享, 嚮D老師心目中係會加分的.
所以我地做爸爸媽媽的, 帶仔女去INTERVIEW時, 最緊要就係臨危不亂, 同埋以身作則, 就算小朋友開始時唔合作, 但自己對INTERVIEW既老師時既態度都要做得好. 同埋對小朋友, 用了解引導方式去帶領小朋友, RATHER THAN用命令服從既方式. 我相信會有唔錯既結果囉. 加油呀, 各位父母

作者: t3carol    時間: 10-11-24 01:12

原帖由 LuLuciaMa 於 10-11-23 17:22 發表

can you share which kg need to submit autopay form at Dec? In dec, many interview is still in progressing woooo!

係東區"明我"囉.. 真係激死人, 唔知可唔以照交autopay form, 到時真係放棄才cut呢...?!
作者: t3carol    時間: 10-11-24 01:16

原帖由 manlee22 於 10-11-23 22:59 發表

我見到有D媽咪幫小朋友報成16間, 8間, 原來都有你同我一樣, 我都係報左3間, RESULT都係12月頭出. 好緊張啊!

係呀.. 我有D朋友都報成十幾間, 諗起都辛苦了.. 到時又要諗俾唔俾留位費..
不過, 我都成日爭紮會唔會報得太少呢?!  不過最後都係冇報其他了, 但起碼都有一間OFFER, 不過爸爸就唔係好鍾意呢間囉..
作者: Joeff    時間: 10-11-24 01:26

原帖由 ethanKmama 於 10-11-24 00:13 發表

見你其他post, in的學校都很不錯, 可否透露那2間收咗都晤入? why?

York - 呢間學校硬件好好,但係理念唔同,勉強無辛福,留番個am位俾有心想讀嘅小朋友啦。

保護兒童會 - 之前係報N,諗住近我奶奶。依家自己湊,就無咁嘅需要,咪又放番個位出嚟囉。

之後嗰D都in得幾好㗎,不過間間都競爭大,可能最後一間都無offer㗎!! 老公都話我一D後路都唔留俾自己喎,但係因為係我同個囡去in, 我對佢有信心!!
作者: ho_yan2406    時間: 10-11-24 02:44

原帖由 t3carol 於 10-11-24 01:12 發表

係東區"明我"囉.. 真係激死人, 唔知可唔以照交autopay form, 到時真係放棄才cut呢...?!

Think要今個wk交auto pay form,但佢寫明5月先過6千幾蚊學費,校服,書同雜費,留位費係俾支票...如果到時唔讀,打去話cut就ok架喇嘛?
作者: tylerams    時間: 10-11-24 07:33

我想請問如果收到學校既rejected信,係唔係代表完全無希望架?
作者: LuLuciaMa    時間: 10-11-24 08:59

原帖由 ho_yan2406 於 10-11-24 02:44 發表

Think要今個wk交auto pay form,但佢寫明5月先過6千幾蚊學費,校服,書同雜費,留位費係俾支票...如果到時唔讀,打去話cut就ok架喇嘛?

I think you not only check with school, but also check with your bank.
作者: mykate    時間: 10-11-24 09:18

原帖由 t3carol 於 10-11-24 01:12 發表

可以架!
明我去年收咗我囡n1, 之後決定唔讀, 就打去銀行 CUT~
作者: mykate    時間: 10-11-24 09:20

原帖由 tylerams 於 10-11-24 07:33 發表
我想請問如果收到學校既rejected信,係唔係代表完全無希望架?

如果好想入, 就寄求位信, 試下囉~
作者: t3carol    時間: 10-11-24 11:13

原帖由 mykate 於 10-11-24 09:18 發表

可以架!
明我去年收咗我囡n1, 之後決定唔讀, 就打去銀行 CUT~

THANKS!  但係咩唔係autopay係要收款果邊CUT咩? 咁你知唔知"明我"幾時會過第一次數呀?
作者: STMFHH    時間: 10-11-24 16:29

我報左7間,4間reject, 1間就時間一樣無去,1間 waiting,1間未interview ..重要係细仔,話唔擔心都無人信啦! 唯有希望有人放番d位出離!

無錯下年可以再選過, 但壓力更大 !
作者: ho_yan2406    時間: 10-11-24 17:59

原帖由 LuLuciaMa 於 10-11-24 08:59 發表

I think you not only check with school, but also check with your bank.

今日交o個陣問左學校,佢話交退學信俾佢地就會cut,咁我相信咁大間學校唔會厄我o個少少錢既,但穩陣d都會同bank講聲,thanks~
作者: butbutchu    時間: 10-11-25 00:02

我上年都係填左 THINK 嘅 auto pay form (因為太早, 其他學校都未出result, 逼住填), 最後決定唔讀, 學校同銀行兩邊都通知, 無問題呀, 不過要預多小小時間等銀行做嘢,同早d release 個位俾其他小朋友囉.

原帖由 ho_yan2406 於 24-11-2010 02:44 發表

作者: ho_yan2406    時間: 10-11-25 02:43

原帖由 butbutchu 於 10-11-25 00:02 發表
我上年都係填左 THINK 嘅 auto pay form (因為太早, 其他學校都未出result, 逼住填), 最後決定唔讀, 學校同銀行兩邊都通知, 無問題呀, 不過要預多小小時間等銀行做嘢,同早d release 個位俾其他小朋友囉.

...

um..一定會早d放,但我等晒d result決定入邊間先,好快,12月中~!
作者: edithwylai    時間: 10-11-25 14:22     標題: 回覆 12# t3carol 的文章

I only applied one kindergarten this year as my son is studying  whole day N1.
Last yr I only applied 2 KG for N1,1rejected and 1 waiting which is the KG that my son is now studying. I received this offer in end of May this yr. (Actually, I also applied 2 other KG in Whampoa Garden for N1 in March this yr, both of them gave am offer and i've reserved one offer ) So, don't give up even you only got waiting

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5