教育王國

標題: 九龍華仁 Wah Yan Kowloon Parents Chat [打印本頁]

作者: DrBabyAlex    時間: 10-10-6 15:06     標題: 九龍華仁 Wah Yan Kowloon Parents Chat

作者: Grenade234    時間: 10-10-6 20:27

原帖由 DrBabyAlex 於 10-10-6 15:06 發表
Welcome all parents of WYK's boy share ideas: how to boost up the academic result (public examination)of the school.

It should create a learning culture and atmosphere within the campus.  Work hand in hand by students, parents and school.
作者: meyonw    時間: 10-10-18 12:41

原帖由 Grenade234 於 10-10-6 20:27 發表

It should create a learning culture and atmosphere within the campus.  Work hand in hand by students, parents and school.

請問校園生活如何? 小朋友適應如何? 繁忙嗎?
作者: circle123    時間: 10-10-20 15:30

由開學至今功課都不多,默書範圍都不多,除了Maths其他科好似無quiz過,所以佢唔知點溫書,唯有我們自行教到邊溫到邊,但見reader個張worksheet(唔計分)又唔太淺,想問到考試各科的試題會唔會好深?另幾時會有test/quiz?想知多D學校嘅方向,等大家都盡快適應.希望有高FORM嘅家長可指教!謝謝
作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 13:00

作者: chansuifong    時間: 10-11-30 21:18

作者: AppleChaiMa    時間: 10-12-12 21:35

是否很難入?很自由?多小測,少功課那種?定是"Mug"都少?
作者: LL889    時間: 10-12-15 23:05

原帖由 circle123 於 10-10-20 15:30 發表
由開學至今功課都不多,默書範圍都不多,除了Maths其他科好似無quiz過,所以佢唔知點溫書,唯有我們自行教到邊溫到邊,但見reader個張worksheet(唔計分)又唔太淺,想問到考試各科的試題會唔會好深?另幾時會有test/quiz?想 ...

Hi Circle 123,
請問如果九華係自行派位 Interview ( 2nd-in)時, 收咗你哋小朋友, 會唔會俾學生與家長暗示?  因為有啲學校會暗示學生可以返屋企與父母慶祝類似的Tips.
Thanks!
作者: Grenade234    時間: 10-12-16 00:12

Sorry, no second-in will be arranged.  No hint will be given in the first-in also.  

請問如果九華係自行派位 Interview ( 2nd-in)時, 收咗你哋小朋友, 會唔會俾學生與家長暗示?  因為有啲學校會暗示學生可以返屋企與父母慶祝類似的Tips.
Thanks!
作者: LL889    時間: 10-12-16 10:36

原帖由 Grenade234 於 10-12-16 00:12 發表
Sorry, no second-in will be arranged.  No hint will be given in the first-in also.  

請問如果九華係自行派位 Interview ( 2nd-in)時, 收咗你哋小朋友, 會唔會俾學生與家長暗示?  因為有啲學 ...

Dear Grenade234,
Well noted no second-in will be arranged and no hint in first-in.   
Thanks!
作者: circle123    時間: 10-12-20 01:27

原帖由 LL889 於 10-12-15 23:05 發表

Thanks! ...

Hi   LL889
     唔好意思! 咁耐才覆你,因近排比較忙無上BK, 阿仔只是面試了一次,沒有收到任何2nd-in通知,也沒有暗示收或唔收,是到放榜才知收了!但聽聞是沒有2nd-in的.無論如何希望閣下能心想事成!
作者: LL889    時間: 10-12-20 11:54

原帖由 circle123 於 10-12-20 01:27 發表

Hi   LL889
     唔好意思! 咁耐才覆你,因近排比較忙無上BK, 阿仔只是面試了一次,沒有收到任何2nd-in通知,也沒有暗示收或唔收,是到放榜才知收了!但聽聞是沒有2nd-in的.無論如何希望閣下能心想事成! ...

Hi Circle,
請問是否可以分享下你仔仔Interview的經驗? 應注意的細節?  我仔仔係聖方X各就讀, 屬於Band 1頭的學生.  因為九華屬於他區的校網, 因此好想係自行派位階段可以被取錄.
Thanks!
作者: circle123    時間: 11-1-1 01:22     標題: 回復 12# LL889 的帖子

Hi LL889

妳好! 恕我唐突!妳小朋友屬Band 1頭的學生,其實可以有更好其他男校選擇,點解咁希望入九華?因為係聖方X各Band 1頭真係好叻仔的.如不介意可否告知點解!其實小兒都是跨區去博一博.我相信你小朋友咁叻應該無問題的!   另問過小兒, 佢只記得,面試時是一個中國藉老師和一個外籍老師,但全程都是外籍老師題問,所以小兒全個面試都是用英文作答,中國藉老師只是不停地寫,小兒話唔知佢寫咩.他只記得老師問點解選擇這校?桌上有數張咭紙可選2張作答,他選了speech & music作答, 要講點解選這個題目和講一些有關於以上題目嘅嘢等等.其他題目佢唔記了!希望這些資料你有用啦.祝你新年快樂!心想事成!!

作者: LL889    時間: 11-1-1 10:29

原帖由 circle123 於 11-1-1 01:22 發表
Hi LL889

妳好! 恕我唐突!妳小朋友屬Band 1頭的學生,其實可以有更好其他男校選擇,點解咁希望入九華?因為係聖方X各Band 1頭真係好叻仔的.如不介意可否告知點解!其實小兒都是跨區去博一博.我相信你小朋友咁叻應該 ...

Dear Circle 123,

Happy New Year!
我仔仔2次呈分試平均級20名內(boys & girls), 我哋想佢讀官津中學, 選九華因為似乎這間學校唔會太偏重要學生有特異功能.  阿仔成績雖OK, 也有有Piano, 跆拳道黑帶, 游泳等証書. 但是因佢唔鍾意參加比賽, 因此沒奬牌. 好多熱選的中學都好重視學生是否有參賽的獎項.  我個人心儀另外一間學校係 St. Joseph, 但似乎他們好重視奧數與奬牌, 唔知是否好作為1st choice, 真係15/16.  請問妳是否可以俾啲建議?
作者: circle123    時間: 11-1-2 00:29     標題: 回覆 14# LL889 的文章

LL889

本人對派位都不是很瞭如指掌.但如果心目中好鍾情St.Joseph,我個人認為不妨用一個自行位去試,其實兩間學校都唔知自己是學生嘅1st choice 定 2nd choice.起碼試過免後悔!反正你小朋友嘅成績也很好!
作者: ivantissue    時間: 11-9-4 08:59

有冇家長知道有分精英及補底班嗎?如有,哪班是精英?哪班是補底?謝謝!
作者: nikotyk    時間: 11-9-12 12:44

原帖由 ivantissue 於 11-9-4 08:59 發表
有冇家長知道有分精英及補底班嗎?如有,哪班是精英?哪班是補底?謝謝!

佢地由w.y.k......分下去的,頭3班應該係成績較好.
作者: ivantissue    時間: 11-9-12 21:53

謝謝 nikotyk!
作者: Rabo    時間: 11-10-2 01:34     標題: delete

作者: fungsingma    時間: 11-11-2 15:06

下月考試了, 各位仔仔溫書未?
作者: thousandollar    時間: 11-11-7 21:46

My son said he will start the revision by mid of Nov.  I just leave it to him.
作者: ssdiana    時間: 11-12-14 14:07     標題: Questions on F1 Admission

Hi Wah Yan Parents,

I would like to learn from you about the how the school expect during F1 admission.

My son is at a DSS school at Yaumatei, P1 to P4 within top 5 of the year, with scholarships in English and Maths subjects for three years. Music at 5 grade for Piano and Violin, but very poor sports, few maths competition prize, not very big prize, and not very presentable when comparing with others in his school, but still ok in speaking English and Mandarin, and dad is old boy of Wah Yan.

What do you think of the chance at the 1st round interview?
作者: lkpcarmen    時間: 12-7-10 10:51

今年入讀華仁, 請問各家長學校學習生活什樣?功課量多嗎?中一課本是否要全部買哂先, 是否有些可以不需要買呢? 請大家分享校園生活。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5