教育王國

標題: 申請小一 - 地址證明 [打印本頁]

作者: Ekko    時間: 10-9-30 17:04     標題: 申請小一 - 地址證明

我仔今年k2,同d k3既媽媽講開先知,交表去學校要交埋地址證明,而且一定要水、電、煤既單...

咁我想問,如果我係租屋既,冇水電煤既地址證明,租屋又用c6個名,咁我係咪要做d咩宣誓,定係可以用任何銀行信都得??

麻煩過來人媽媽解答一下,我諗住真係有咩要預備,都唔使到時拿手唔成世~ thank you~
作者: brian61950    時間: 10-9-30 18:28

租單有厘印+出世紙可以了.

原帖由 Ekko 於 10-9-30 17:04 發表
我仔今年k2,同d k3既媽媽講開先知,交表去學校要交埋地址證明,而且一定要水、電、煤既單...

咁我想問,如果我係租屋既,冇水電煤既地址證明,租屋又用c6個名,咁我係咪要做d咩宣誓,定係可以用任何銀行信都得??

麻煩過來人媽媽解 ...

作者: katrinafu    時間: 10-9-30 18:31

固網電話費單都得喎 ...
租約要有厘印囉...
作者: chuppy    時間: 10-9-30 23:11

作者: Ekko    時間: 10-10-4 17:07

唔該晒你地既解答....

不過固網電話我又冇,租約當時又唔係我簽.....同埋厘印係點樣架??? 我見我果手頭上果張租單係響街買果d,寫住我c6個名、租金同開始日期咁樣咋喎....

原帖由 katrinafu 於 10-9-30 18:31 發表
固網電話費單都得喎 ...
租約要有厘印囉...

作者: yau2012    時間: 10-10-4 17:11

釐印係你老公(孩子的爸爸)簽一樣得
作者: yau2012    時間: 10-10-4 17:14

應該係租約由孩子父親簽,釐印係=stamp fee,要付$打的
作者: katrinafu    時間: 10-10-4 18:45

你仔仔才K2 ,  有好多事可以預早準備 .

你要知你租約有沒有打釐印 ? 如果沒有, 要連埋業主那份, 一式兩份親自上稅局打架.

同業主商討 , 水 ,  電or 煤, 其中一張單轉你個名下囉.

另一個方法是明年初開始, 申請固網電話 , 因為電話費單是一季 (3-4個月) 才一張單, 你預早少少安排啦.
作者: thomasha    時間: 10-10-4 20:06

租約係文具舖買o個種都無問題,係你定係老公簽亦無問題,不過要擰去稅局打厘印(印花稅)。以兩年租約為例,正常印花稅係全年租金o既0.5%;不過,如果你到而家都未去交印花稅,相信已經算遲交,因為要o係租約日期後30日內交。如果o係限期後過左兩個月仲未交,就要交原印花稅o既10倍做罰款。假設你屋企月租10000蚊,印花稅=$10,000x12x0.5%=$600,簽約日三個月後仲未打厘印o既罰款就係$6,000。

另外提提你,無打過厘印o既租約o係法律上係唔能夠執行,即係無法律保障。

比較方便又唔駛錢就係水電媒單是旦轉一張落你名下,不過最好問o下會唔會牽涉重訂/重繳按金(即係先將按金俾番業主,水電媒公司再同你收按金)。
原帖由 Ekko 於 10-10-4 17:07 發表
唔該晒你地既解答....

不過固網電話我又冇,租約當時又唔係我簽.....同埋厘印係點樣架??? 我見我果手頭上果張租單係響街買果d,寫住我c6個名、租金同開始日期咁樣咋喎....

...

作者: zoesychan    時間: 10-10-4 23:53

想問下係咪肯定固網電話單係可以做地址証明 ?
因為聽過人講又好似話唔得 ...
作者: katrinafu    時間: 10-10-5 00:06

原帖由 zoesychan 於 10-10-4 23:53 發表
想問下係咪肯定固網電話單係可以做地址証明 ?
因為聽過人講又好似話唔得 ...

在 "小一入學申請表" 填表須知內註明 :

所申報的居住地址證明文件 ( 已蓋釐印租約, 差餉單, 公屋須知 , 水/電/煤氣/住宅電話收費單等)
作者: Ekko    時間: 10-10-5 14:31

我明白晒喇~ 真係唔該晒各位媽媽~
作者: thomasha    時間: 10-10-5 16:32

aiya, I am not a mother lar! hahaha

Many dads give invaluable contribution in this forum.  We must not forget them. :)
原帖由 Ekko 於 10-10-5 14:31 發表
我明白晒喇~ 真係唔該晒各位媽媽~

作者: alljodesign    時間: 10-10-6 01:55

如果阿女跟婆婆住, 亦想報同區小學, 無以上題過嘅住址証明, 咁可以點算?
作者: thomasha    時間: 10-10-6 08:58

1. 用婆婆做監護人,不過如果到時大抽獎階段,就要婆婆去交表。

2. 如果水/電/媒/差餉/固網電話單無一樣用婆婆名登記,要盡快將其中一樣轉佢個名,因為自行階段一定要交地址證明。
原帖由 alljodesign 於 10-10-6 01:55 發表
如果阿女跟婆婆住, 亦想報同區小學, 無以上題過嘅住址証明, 咁可以點算?

作者: edithl1117    時間: 10-10-6 12:25

唔好意思! 想問一問因為我女女是同嫲嫲爺爺住, 差不多水電媒都是用爺爺的名的, 是否申請轉名要改用爸爸或媽媽名才可??
作者: IWAT    時間: 10-10-6 12:29

可以去發誓...
作者: thomasha    時間: 10-10-6 13:38

如果唔想爺爺嫲嫲日後舟車勞頓交表(即係用佢地做監護人),最好係水電媒其中一樣轉父母名,當然咁樣就即係借地址,有少少風險。
原帖由 edithl1117 於 10-10-6 12:25 發表
唔好意思! 想問一問因為我女女是同嫲嫲爺爺住, 差不多水電媒都是用爺爺的名的, 是否申請轉名要改用爸爸或媽媽名才可??

作者: edithl1117    時間: 10-10-6 15:44     標題: 回覆 18# thomasha 的文章

若我本人都是和他們同住的都是要轉名, 對嗎? 除非列名他們做監護人
作者: iceface    時間: 10-10-6 16:06

請問如因監護人不是同小朋友住, 但想報監護人個校網報統一派位可以嗎?(當然交表時所有文件都由監護人簽名LA).

而自行階段就用回現在小朋友的住址, 由家長申請所有文件, 可以嗎?
作者: thomasha    時間: 10-10-6 17:04

係,因為你無住址證明,所以文件上要搞搞佢
原帖由 edithl1117 於 10-10-6 15:44 發表
若我本人都是和他們同住的都是要轉名, 對嗎? 除非列名他們做監護人

作者: thomasha    時間: 10-10-6 17:12

到統一派位階段才轉用監護人和他的地址,理論上可以,但申請時會令教統局覺得很可疑。

如果監護人是親屬,建議你將其中一種可接受的住址證明轉至你名下,這樣風險較少,但不是完全沒有風險的,因為萬一被教統局查出來,你小朋友的學位會被取消。
原帖由 iceface 於 10-10-6 16:06 發表
請問如因監護人不是同小朋友住, 但想報監護人個校網報統一派位可以嗎?(當然交表時所有文件都由監護人簽名LA).

而自行階段就用回現在小朋友的住址, 由家長申請所有文件, 可以嗎? ...

作者: iceface    時間: 10-10-6 17:34

咁如果自行階段和統一都用監護人作申請人, 教統局會查嗎? 這樣看似已搬了.
作者: awowo    時間: 10-10-6 17:35

原帖由 thomasha 於 10-10-6 17:12 發表
到統一派位階段才轉用監護人和他的地址,理論上可以,但申請時會令教統局覺得很可疑。

如果監護人是親屬,建議你將其中一種可接受的住址證明轉至你名下,這樣風險較少,但不是完全沒有風險的,因為萬一被教統局查出來,你小朋友的 ...

我都好想請教你喔!如果用監護人申請小一自行及統一派位,如果派位不理想,需要叩門時,是否也需要由監護人帶小朋友去面試呢?

另外,想之前考私小backup,是否必須同時由監護人報名,陪同面試,還是可以由父母做申請人?

私小會否access到教育局小一申請表呢?

謝謝你答覆!因為小朋友平時由親友照顧,且其校網選擇多!但不能由他常常帶小朋友面試。。。所以我要考慮清楚才決定由誰做申請人!

再一次謝謝你!
作者: thomasha    時間: 10-10-6 18:44

如果一開始申請就用監護人申請,就唔會有問題,最緊要係一致性,同埋監護人可唔可以幫你跟進報名之類o既手續。
原帖由 iceface 於 10-10-6 17:34 發表
咁如果自行階段和統一都用監護人作申請人, 教統局會查嗎? 這樣看似已搬了.

作者: thomasha    時間: 10-10-6 18:56

叩門的問題我不是很清楚,不過按常理推算,由於叩門不在自行或統一派位制度內,應該不一定要由監護人帶小朋友去面試,只要到時提供一個令學校滿意的解釋便可,面得他們有疑問。

私小和教統局小一派位並不互通,據我所知,私小是沒有限制用家長或監護人申請的。不過如果你接受了小一派位,教統局會將學生資料提供給私小參考。另外,有些私小在註冊時要你簽文件放棄教統局小一派位辦法得到的學位。這些程序每家私小不一樣,要各自查詢;當然,bk這裡也有不少資料,你可以搜尋看看。
原帖由 awowo 於 10-10-6 17:35 發表

我都好想請教你喔!如果用監護人申請小一自行及統一派位,如果派位不理想,需要叩門時,是否也需要由監護人帶小朋友去面試呢?

另外,想之前考私小backup,是否必須同時由監護人報名,陪同面試,還是可以由父母做申請人?

私小會否 ...

作者: katrinafu    時間: 10-10-6 19:17

原帖由 iceface 於 10-10-6 16:06 發表

而自行階段就用回現在小朋友的住址, 由家長申請所有文件, 可以嗎? ...

你這個問題, 為何不從自行派位開始已填監護人地址呢?

自行階段要交地址證明, 但只是按計分制度 , 也不受校網影響 .

如果第1輪自行分配學位和第2輪的統一派位的地址不同, 煩到的都是自己, 除時又要被懷疑 , 又要解釋 , 又要煩到監護人的問題.

其實你們還有一年的時間, 可以的話就將水費單轉名囉, 水費按金都算最平 $400 . 再唔係的話固網電話費單轉名囉, 又不用繳按金 ,  又或者早3-4個月前申請多一條電話線 , 最多比電話費囉...
作者: rinapang    時間: 10-10-6 23:37

若與父母及子女一家與長輩(祖父母)一起住, 水電差嚮都是長輩名字, 不用去轉名, 只要出示家長本人出世紙, 加
上子女出世紙, 便可証明大家關係, 地址証明不是家長姓名也沒問題, 也不用長輩做監護人, 教育局職員也是這樣回答.

原帖由 edithl1117 於 10-10-6 15:44 發表

作者: katrinafu    時間: 10-10-7 00:49

原帖由 rinapang 於 10-10-6 23:37 發表
若與父母及子女一家與長輩(祖父母)一起住, 水電差嚮都是長輩名字, 不用去轉名, 只要出示家長本人出世紙, 加
上子女出世紙, 便可証明大家關係, 地址証明不是家長姓名也沒問題, 也不用長輩做監護人, 教育局職員也是這 ...

你這個方法都得,  但在交表時,  不知學校職員會研究幾耐.
如果交表到一些名校, 真係有排問有排查呀 , 好似MCS  , 有正副本地址證明都唔夠, 還要出示PPS/ 7-11 / 郵繳通的收據呀.

我上星期交表, 前面位家長帶了小朋友的特區護照和身份證的正本, 學校收表的全部職員, 都研究了半小時,  企到我都吽哂.
作者: rinapang    時間: 10-10-7 01:02

職員不用研究, 因為我兩個小孩都是這樣, 今年我再打電話去教育局問, 怕與以往不同,得到的答案是一樣!

原帖由 katrinafu 於 10-10-7 00:49 發表

你這個方法都得,  但在交表時,  不知學校職員會研究幾耐.
如果交表到一些名校, 真係有排問有排查呀 , 好似MCS  , 有正副本地址證明都唔夠, 還要出示PPS/ 7-11 / 郵繳通的收據呀.

我上星期交表, 前面位家長帶了 ...

作者: evelynwong    時間: 10-10-7 01:06

如果阿婆做監護人, 好簡單!
一個只睇文件的外人點樣可以從文件中得知小朋友同申請人係婆孫關係就可以了!
就是要小朋友的出世紙的正副本  加
小朋友母親的出世紙的正副本  加
阿婆名字的地址證明!
作者: Be.Be    時間: 10-10-7 01:25

咁請問叩門時只係需要提供水/電/媒任何一張就得呀 ? 因為聽人講好似要水+電至得喎 , 有冇人知呀 ?
作者: thomasha    時間: 10-10-7 08:46

叩門唔分校網,應該唔駛住址證明喎。
原帖由 Be.Be 於 10-10-7 01:25 發表
咁請問叩門時只係需要提供水/電/媒任何一張就得呀 ? 因為聽人講好似要水+電至得喎 , 有冇人知呀 ?

作者: TinHay    時間: 10-10-7 09:01

Don't worry.  過來人,我係租屋既,租屋又用c6個名,The application is under my name (our rental contract is stamped but I did not take it with me)  I took 水單as 地址證明,teacher checked my son's birth certificate where it has my c6's name.  She also asked for a copy of my c6's HK ID (of course, I have a copy with me).  Only 水、電、煤既單, 既地址證明.  Other moms told me that sometimes in the future, someone may call for further address prove support ie stamped rental contract & land/rate tax...Good Luck

原帖由 Ekko 於 10-9-30 17:04 發表

麻煩過來人媽媽解 ...

作者: Ekko    時間: 10-10-7 10:20

不過我又想問,如果我本身屋企成日都會唔見信,平時我都係用媽咪屋企既地址收信(所有信都係),我地都係同一區。咁我可唔可以申請時直接補佢個地址??
作者: edithl1117    時間: 10-10-7 10:27     標題: 回覆 28# rinapang 的文章

想問一問如果不用長輩做監護人的話, 又要唔要連同阿嫲阿爺的出生證明文件??

還是用轉父母名方法冇咁麻煩? 若要選擇轉名, 是轉父親名還是轉母親名好, 因為基本上交表格及帶面試等的都是母親多,住址證明要不要跟隨交表格或帶面試的人名?
作者: thomasha    時間: 10-10-7 10:33

有無租約或者差餉單?差餉單可以將住址同通訊地址分開填。
原帖由 Ekko 於 10-10-7 10:20 發表
不過我又想問,如果我本身屋企成日都會唔見信,平時我都係用媽咪屋企既地址收信(所有信都係),我地都係同一區。咁我可唔可以申請時直接補佢個地址?? ...

作者: thomasha    時間: 10-10-7 10:35

最好係邊個填表同交表轉俾邊個,咁樣麻煩會最少。
原帖由 edithl1117 於 10-10-7 10:27 發表
想問一問如果不用長輩做監護人的話, 又要唔要連同阿嫲阿爺的出生證明文件??

還是用轉父母名方法冇咁麻煩? 若要選擇轉名, 是轉父親名還是轉母親名好, 因為基本上交表格及帶面試等的都是母親多,住址證明要不要跟隨交表 ...

作者: Be.Be    時間: 10-10-7 11:30

原帖由 thomasha 於 10-10-7 08:46 發表
叩門唔分校網,應該唔駛住址證明喎。

唔好意思可能我自己有d分唔清,請問咩情況先用地址証明呀 ?
作者: thomasha    時間: 10-10-7 11:33

自行收生階段就要俾地址證明,到時大抽獎唔駛再交。叩門係自行同大抽獎以外o既事,所以唔駛俾地址證明,除非學校特別要求。
原帖由 Be.Be 於 10-10-7 11:30 發表

唔好意思可能我自己有d分唔清,請問咩情況先用地址証明呀 ?

作者: katrinafu    時間: 10-10-7 15:07

原帖由 rinapang 於 10-10-7 01:02 發表
職員不用研究, 因為我兩個小孩都是這樣, 今年我再打電話去教育局問, 怕與以往不同,得到的答案是一樣!

打去教育局問當然沒有問題啦, 但收表卻是學校, 她們真是睇得好詳盡 ,  學校的職員問的問題真是多的事, 因為學校要確保不可有錯, 所以查證是很需時...
作者: katrinafu    時間: 10-10-7 15:12

原帖由 Ekko 於 10-10-7 10:20 發表
不過我又想問,如果我本身屋企成日都會唔見信,平時我都係用媽咪屋企既地址收信(所有信都係),我地都係同一區。咁我可唔可以申請時直接補佢個地址?? ...

你同你媽媽地址是相同區域 , 總之到明年8月前, 其中一間屋最好有其中一張單是你個人名下 ( 水,電,煤  , 差響 OR 固網電話 ) . 9月初要收到正式的"單" 囉...

趁現在你們足夠時間去轉名, 咁快快找一個最好方法處理.
作者: edithl1117    時間: 10-10-7 17:30     標題: 回覆 37# thomasha 的文章

沒租約的, 是私人樓.
差响是我老爺的名, 唔係好明"差餉單可以將住址同通訊地址分開填"?? 是什麼意思?
作者: thomasha    時間: 10-10-7 17:55

可以將付款人轉成你個名,但通訊地址就寫你想收信o既地址,到時雖然差餉單寫通訊地址,但亦有物業地址,咁你就可以同校方解釋只係為左方便收信,用第二個地址做通訊地址。
原帖由 edithl1117 於 10-10-7 17:30 發表
沒租約的, 是私人樓.
差响是我老爺的名, 唔係好明"差餉單可以將住址同通訊地址分開填"?? 是什麼意思?

作者: iceface    時間: 10-10-18 12:19

請問如自行同統一派位申請時用爺爺做監護人, 派位後, 辦好入學手續或辦手續時轉番用家長名得唔得呢?
作者: thomasha    時間: 10-10-18 13:28

最好是完成所有手續,學位完全無問題,才向學校把聯絡人改回父母,以免有任何閃失。
原帖由 iceface 於 10-10-18 12:19 發表
請問如自行同統一派位申請時用爺爺做監護人, 派位後, 辦好入學手續或辦手續時轉番用家長名得唔得呢?

作者: iceface    時間: 10-10-18 15:06

謝謝回覆.
作者: pkmum    時間: 10-10-19 11:37

How about if I move home in late December, can I change to another District for the Central Lottery? Still got enough time?

Any parents have the experience of moving home in late Dec?

原帖由 thomasha 於 10-10-7 11:33 發表
自行收生階段就要俾地址證明,到時大抽獎唔駛再交。叩門係自行同大抽獎以外o既事,所以唔駛俾地址證明,除非學校特別要求。

作者: Vinccilau    時間: 10-10-19 12:55

問左edb, 如轉地址,家長可於1/12 - 21/1親身到有關部門辦理轉地址手續,要帶下列文件:
1. 地址証明
2. 小一派位表格
3. 出世紙正副本
4. 家長id

原帖由 pkmum 於 10-10-19 11:37 發表
How about if I move home in late December, can I change to another District for the Central Lottery? Still got enough time?

Any parents have the experience of moving home in late Dec?

作者: pkmum    時間: 10-10-19 13:49

Vinccilau,

Thanks for your details reply.

No need to bring the new rental agreement (say if I rent a flat?), just the bills only?

原帖由 Vinccilau 於 10-10-19 12:55 發表
問左edb, 如轉地址,家長可於1/12 - 21/1親身到有關部門辦理轉地址手續,要帶下列文件:
1. 地址証明
2. 小一派位表格
3. 出世紙正副本
4. 家長id

作者: harrison    時間: 10-10-19 13:57

各位,

我可能將於12月左右搬,但卻不想用新屋企的校網 (用回舊屋校網)。若我向 edb 申報的話,想請問 :

1. 到 1 月大抽獎時是否不用再交住址證明?

2. 我這個情況是否犯法?

3. 到六月大抽獎公佈結果時, edb 是否有文件之類將會寄去舊地址呢? 我會將去郵局申請"轉寄郵件"服務, 是否可行?

Many Thanks !!
作者: thomasha    時間: 10-10-19 15:45     標題: 回覆 1# harrison 的文章

1. 到 1 月大抽獎時是否不用再交住址證明?Yes

2. 我這個情況是否犯法? Yes, because you have to ensure the residential address is true.

3. 到六月大抽獎公佈結果時, edb 是否有文件之類將會寄去舊地址呢? 我會將去郵局申請"轉寄郵件"服務, 是否可行? For delivery of documents only, yes.
作者: Vinccilau    時間: 10-10-19 15:54

EDB 覆租約、水電煤差餉或固網電話之地址證明就ok la。

原帖由 pkmum 於 10-10-19 13:49 發表
Vinccilau,

Thanks for your details reply.

No need to bring the new rental agreement (say if I rent a flat?), just the bills only?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5